Korona

Carotta: Najbolj črn scenarij predvideva tudi zaustavitev onkoloških operacij

Jesenice/Ljubljana, 15. 11. 2021 22.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
5

V Sloveniji je pozitivnih več kot 50 odstotkov testov PCR, vse bolj polne so tudi bolnišnice. V javnost je prišla celo informacija, da je intenzivnih postelj zmanjkalo. Da je zadeva zdaj že pod kontrolo, zagotavlja koordinator za bolniške postelje Robert Carotta, ki dodaja, da bodo v torek dobili še dodatnih 30 intenzivnih postelj. A stiska je kljub temu velika, glede na najbolj črn scenarij bi namreč potrebovali 330 intenzivnih postelj, kar pomeni, da imamo 30 postelj premalo. Kot pravi Carotta, se bodo o tem, kje dobiti manjkajoče postelje, z bolnišnicami pogovarjali še ta teden.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Čez 50 odstotkov pozitivnih testov
    02:12
    Iz 24UR ZVEČER: Čez 50 odstotkov pozitivnih testov
  • Iz 24UR ZVEČER: Je res zmanjkalo intenzivnih postelj?
    01:33
    Iz 24UR ZVEČER: Je res zmanjkalo intenzivnih postelj?
  • Iz 24UR ZVEČER: Carotta o bolnišničnih kapacitetah
    04:59
    Iz 24UR ZVEČER: Carotta o bolnišničnih kapacitetah

"Vrag je vzel šalo: v Sloveniji je zmanjkalo intenzivnih postelj," je na družbeno omrežje zapisal zdravnik Federico Potočnik, specializant infektologije iz celjske bolnišnice. Kot je pojasnil Koordinator covidnih bolnišničnih postelj Robert Carotta, je že pred to objavo začel poizvedovati, kaj se je zgodilo, saj da bi morali imeti prostih še vsaj 25 postelj. "Potem smo izvedeli, da so v Ljubljanskem UKC postelje pripravljene, ampak ker so bile prazne, je bil kader doma," je pojasnil.

Dejal je, da se je v zgodnjih popoldanskih urah v ljubljanskem kliničnem centru zgodil "pravi cunami", ki je zapolnil vse takrat razpoložljive intenzivne postelje. "Zato je bilo treba malo počakati, reorganizirati in vpoklicati manjkajoči kader v tako imenovani DTS," je razločil in dodal, da je zdaj zadeva pod kontrolo. Trenutno je za čez noč prostih 15 intenzivnih postelj, v torek pa se odpira dodatnih 30. "V torek bo 363 razpoložljivih intenzivnih postelj," je zagotovil.

Na vprašanje o tem, ali je Bergamo že pri nas, je Carotta odvrnil, da se je potihem že kar nekajkrat zgodil. "V zadnjih 10 do 14 dnevih so bili praktično vsi urgentni centri že pred večjim navalom pacientov, zadnji najbolj odmeven se je zgodil prejšnji petek v Mariboru, ko je na 30 postelj zunaj čakalo 50 oseb," je dejal in dodal, da se lahko zahvalimo samo izredni požrtvovalnosti kadra v urgentne centru pod vodstvom predstojnika Gregorja Prosena, da so v kratkem času uspeli zagotoviti dovolj postelj in oskrbeti vse. Pravi, da se je pred tem podobno zgodilo tudi v Izoli, Novem mestu, Brežicah in na Jesenicah. "Verjamem, da je bilo tako tudi že v vseh ostalih bolnišnicah, pa niti še ne vem vsega," je dodal. 

Najbolj obremenjene so bolnišnice Maribor, Celje, Ljubljana in Izola

Trenutno so najbolj obremenjene bolnice v črti med Mariborom in Izolo, torej Maribor, Celje, Ljubljana in pa Izola. "Seveda tudi vse ostale bolnice bistveno ne zaostajajo za obremenitvami, Murska Sobota je že kar nekaj dni polno zabita, nič ne zaostaja tudi Novo mesto, nekaj malega rezerve je še v jeseniški bolnišnici," je dejal. Kritičnost razmer je po njegovih besedah simetrično razporejena po vsej Sloveniji, poudarek pa je trenutno na Celju. 

Večjo težavo kot dejanske postelje in prostor predstavlja pomanjkanje kadra, zato so v bolnišnice na pomoč priskočili tudi študentje, prostovoljci rdečega križa in vojska. "Vojska se je odlično odzvala in ponudila veliko svojega kadra," je dejal Carotta. Pojasnil je, da bo kader, ki dela v vojski, pretežno opravljal dela na urgenci, nekaj pa tudi po oddelkih. Kader, ki je zaposlen v bolnišnicah, pa se bo lahko preusmeril tudi na covidne oddelke. 

"Verjetno pa se bo tudi kakšen od vojaške zdravstvene enote vključi direktno delo na covidnem oddelku, to je odvisno predvsem od kadrovskih razmer posamezne bolnišnice in pa od koordinatorja za kadre v bolnišnicah, kamor bodo pripadniki SV napoteni," pojasnjuje Carotta.

UKC Covid 19 Lo res 043-5
UKC Covid 19 Lo res 043-5 FOTO: Matej Povše / UKCLJ

Po najbolj črnem scenariju bo intenzivno terapijo potrebovalo 330 oseb

"S torkom odpiramo skupaj 997 navadnih covidnih postelj in 262 intenzivnih postelj. Do konca tedna verjamem, da bo treba odpreti vse kapacitete, ki so že bile dogovorjene, torej 1115 navadnih in 289 intenzivnih postelj," je dejal. 

Po najbolj črnem scenariju projekcij IJS bo navadne covidne postelje potrebovalo 1300 pacientov, od tega jih bo kar 330 potrebovalo intenzivno terapijo. Kot pojasnjuje Carotta, imamo torej 40 intenzivnih postelj premalo, 50, če dodamo še nekaj rezerve. Prav zato bodo ta teden potekali pogovori z bolnišnicami, kjer bodo skušali ugotoviti, kje dobiti manjkajoče postelje. 

"Priznati je treba, da rezerv ni več veliko. Sploh manjše bolnišnice so že maksimalno obremenjene in so že šle do meje svojih zmogljivosti," je zatrdil in pojasnil, da bo postelje treba dobiti v večjih zdravstvenih ustanovah. Kako kritično dejansko je stanje, je ponazoril z razmišljanjem UKC Maribor, da bodo v oddelek za intenzivno terapijo spremenili kar operacijsko dvorano.  

"Najbolj črn scenarij na žalost predvideva tudi zaustavitev onkoloških operacij," je povedal, saj da po operativna terapija onkoloških pacientov pogosto zahteva tudi intenzivno terapijo. Pravi torej, da se za zdaj ustavlja vsa elektivna dejavnost,  zdravstvene storitve, ocenjene pod nujno in zelo hitro pa medtem še potekajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jps28
16. 11. 2021 18.10
+1
"Carotta: Najbolj črn scenarij predvideva tudi zaustavitev onkoloških operacij", pa se ti zavedaš kaj si izjavil, da si kot zdravnik odgoveren za Opustitev pomoči 130. člen K.Z. 130. člen
bu?manka
16. 11. 2021 12.15
+3
To ni fer, da morajo ostali bolniki trpeti in se jim odreka pravica do zdravljenja!!! Nekdo, ki zboli za rakom ima možnosti preživetja, če je dovolj hitro obravnavan. Rakavi bolniki niso sami krivi, ker zbolijo. Necepljeni pa imajo izbiro. Ampak ne, oni se bodo frajerje špilali, pa se antiwax šli, pa čez stroko tolkli, pa cepiva so tudi nevarna. Ko pa zbolijo pa vsi v bolnice, ni važno kaj jim dajejo za pojest, respirator, kar naenkrat je vse dobro. Saj se noben ne rabi cepit. Ampak naj potem podpišejo da ne bodo zahtevali zdravstvene oskrbe. Nekdo ki ima raka je tudi plačeval zdravstveno zavarovanje, pa zdaj nima oskrbe zaradi sebičnih kretenov. Res grozno, kam smo prišli.
jutri_pa_res
16. 11. 2021 08.39
+2
V kriznih razmerah se v zasilne bolnice predelajo športne dvorane. Tam se obravnavajo hospitalizirani, ki ne potrebujejo intenzive. Če ni prostora v bolnici, je to še vedno bolje, kakor da je človek doma, ker je zraven zdravniški nadzor in se ga po potrebi lahko hitro premesti v bolnico na intenzivo.
Jaojao
16. 11. 2021 08.22
+2
Okej, pa a je prav da se kar pusti necepljene tako umirat brez kakrsnega koli zapiranja? Kolikor vem, je cepljenje se vedno prostovoljno, poleg tega pa bodo umirali tudi cepljeni, ko ne bodo vec mogli do zdravstvenih storitev. Zakaj ne zapiramo drzave tako kot lani? Aja sej res je treba sluzit pa cene dvigovat… dost so nam ze dal kriznih dodatkov.
Donatela01
16. 11. 2021 08.25
-2
ker jim ni v interesu. Sam za svoje ritke skrbijo, da bi zadeva trajala čim dlje ...