Korona

'Če bi potniki imeli masko tistih 20 minut, vozniku ne bi bilo treba osem ur voziti z njo'

Ljubljana, 24. 06. 2020 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
91

Potem ko smo poročali o težkih delovnih pogojih, v katerih so primorani delati šoferji medkrajevnih avtobusov, so svoj vidik predstavili tudi delodajalci. V Arrivi pravijo, da proizvajalci vozil naknadne vgradnje zaščitnega pleksi stekla na teh avtobusih niso predvideli in bi bila zato ta varnostno vprašljiva. Svoj vidik ukrepov so predstavili tudi v Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije, kjer se med drugim zavzemajo za popolno fizično ločenost voznika od uporabnikov.

Vozniki avtobusov na medkrajevnih linijah javnega potniškega prometa opozarjajo na "neživljenjske delovne pogoje". Delodajalci jim zaradi specifike samega vozila (draga in zamudna homologacija) in tudi načina dela (ročna izdaja oziroma validiranje vozovnic) ne namestijo pleksi stekla, ki ločuje voznika od potnikov in s tem zmanjšuje možnost prenosa okužb, kot ga denimo imajo avtobusi mestnega potniškega prometa. Namesto tega morajo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ob upoštevanju vladnih ukrepov med delom uporabljati zaščitno masko in vizir.

Voznik avtobusa medkrajevnega prometa z vso zaščitno opremo. Fotografijo so delili v Facebookovi skupini Avtobusi Slovenija. (*Opomba: voznik na fotografiji ni naš sogovornik.)
Voznik avtobusa medkrajevnega prometa z vso zaščitno opremo. Fotografijo so delili v Facebookovi skupini Avtobusi Slovenija. (*Opomba: voznik na fotografiji ni naš sogovornik.) FOTO: Posnetek zaslona

"Sam imam še očala. Si predstavljate? Očala, maska in vizir, poleg tega pa osem ur sedim neposredno pred vetrobranskim steklom, skozi katerega pripeka sonce," nam je včeraj pripovedoval šofer, ki vozi za podjetje Arriva."Masko imam premočeno po desetih minutah. Tukaj ne pomaga nobena klima." Zaradi vsega naštetega mu je pred dnevi postalo tako slabo, da je moral avtobus ustaviti med dvema postajama. "Stopiti sem moral dol, sneti vso opremo in se nadihati svežega zraka. Strah me je bilo, če bom potnike sploh lahko varno pripeljal na cilj," je dodal.

Arriva: vgradnja zaščitnega pleksi stekla na regionalnih avtobusih ni bila predvidena in bi bila zato vprašljiva z vidika varnosti

Na novinarska vprašanja glede oteženih pogojev dela so nam danes odgovorili tudi v podjetju Arriva. Kot zagotavljajo, v skupini Arriva Slovenia javni potniški promet izvajajo v skladu z veljavnimi higienskimi in varnostnimi priporočili NIJZ. Ta "določajo obveznosti prevoznika, voznika / voznice in potnikov. Vsi vključeni moramo prispevati svoj del, da so vožnje v sredstvih javnega prevoza tudi v covid časih varne," pravijo.

Vse potnike prosimo, naj spoštujejo sprejete ukrepe in tako poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih potnikov ter voznika oziroma voznice. Na avtobus naj ne vstopajo, če niso zdravi, upoštevajo naj higieno kašlja, spoštujejo varnostno razdaljo, nosijo zaščitno masko in se te ne dotikajo, si razkužijo roke pri vstopu in izstopu ter se med vožnjo dotikajo čim manj površin v avtobusu. skupina Arriva Slovenija

Njihovi vozniki so – tako v skupini Arriva Slovenija – v skladu z veljavnimi navodili in priporočili pristojnih institucij, opremljeni z zaščitnimi maskami, ki so obvezne za vse, ki potujejo z avtobusom, vizirjem, ki ga vozniki uporabljajo ob stikih s potniki, dezinfekcijskim sredstvom za roke in opremo za razkuževanje vozniškega prostora in vizirja. "Ker vozniki in voznice med posameznimi vožnjami skrbijo za dezinfekcijo delov avtobusa, ki bi se jih lahko med vožnjo dotikal potnik, pri tem uporabljajo tudi zaščitne rokavice," dodajajo.

Glede razlogov, zakaj maska in vizir ter ne zaščitno pleksi steklo, pa so nam v pisnem odgovoru zapisali, da mora biti vsaka predelava oziroma spreminjane notranjosti avtobusa odobrena in homologirana s strani pristojnih institucij. "V regionalnih avtobusih naknadna vgradnja pregrad vozniškega prostora ni bila predvidena s strani proizvajalcev vozil, zato vozila za to niso prilagojena in je vgradnja takih pregrad vprašljiva z varnostnega vidika," navajajo. 

Dodali so še, da v času veljavnosti trenutnih ukrepov niso prejeli nobene globe zdravstvenega inšpektorata zaradi nespoštovanja ukrepov.

Na vprašanje, zakaj maska in vizir in ne zaščitno pleksi steklo, nam v Nomagu včeraj niso odgovorili.
Na vprašanje, zakaj maska in vizir in ne zaščitno pleksi steklo, nam v Nomagu včeraj niso odgovorili. FOTO: Miro Majcen

Vizir le ob kontaktu s potnikom, a po vsaki uporabi razkuževanje

Kot smo poročali že včeraj, pa je NIJZ 23. junija posodobil Higienska priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 za izvajanje avtobusnega javnega stalnega in posebnega linijskega ter izvenlinijskega prevoza potnikov (primestni, medmestni, krajevni) in mestnega prevoza potnikov času epidemije covid-19.  V teh vizirji niso (več) omenjeni, zato smo NIJZ povprašali, ali to pomeni, da inštitut njihove uporabe več ne priporoča (so dovolj le zaščitne maske).

Odgovorili so nam, da je v sklepu Razširjenega strokovnega kolegija (RSK) za medicino dela, prometa in športa z dne 15. junija navedeno, da kjer pregrade ni mogoče vgraditi, se izjemoma dopusti obvezna uporaba ustreznega vizirja za čas kontakta s potnikom (plačevanje vozovnic), ki ga je treba po vsaki uporabi razkužiti in do naslednje uporabe (kontakta z potniki) odložiti na razkuženo mesto. "Iz tega izhaja, da vozniku med vožnjo ni potrebno nositi vezirja, ampak le, ko gre za kontakt s potnikom (plačevanje vozovnice)," pojasnjujejo na NIJZ.

Naš sogovornik, ki vozi na eni od linij na Obali, sicer pravi, da jih delodajalec o kakršnihkoli spremembah navodil oziroma ukrepov ni obvestil. Je pa po njegovem po drugi strani treba izpostaviti tudi zaščitne ukrepe, ki bi se jih morali (pa se jih čedalje manj) držati potniki. "Vozniki zaščitno masko nosimo ves delovnik – torej osem ur, brez prestanka. Potniki, na drugi strani, pa tarnajo, da jim je vroče, da pod njo ne morejo dihati in si jo brez težav snamejo. Vozniki jim, razen da jih opozorimo, ne moremo čisto nič. Jaz pa bom, če storim isto, tvegal zelo visoko globo," pripoveduje. Kot še dodaja, bi bilo "tukaj najbolje upoštevati preprosto kmečko logiko". "Če bi vsi potniki le malo potrpeli in imeli masko gor tistih 20 minut, kolikor v povprečju traja vožnja na željen cilj, vozniku ne bi bilo treba osem ur voziti z njo," je kritičen.

Avtobusi mestnega, primestnega, medmestnega in krajevnega javnega potniškega prometa so opremljeni tudi z razkužili.
Avtobusi mestnega, primestnega, medmestnega in krajevnega javnega potniškega prometa so opremljeni tudi z razkužili. FOTO: Aljoša Kravanja

Pregrad ni več, vstop in izstop spet po starem: pri prvih vratih gor, pri ostalih dol

Kot smo že poročali, pa morajo potniki od 17. junija na mestne in primestne avtobuse spet vstopati pri sprednjih vratih, na medkrajevnih avtobusih pa je vstop skozi prva vrata znova omogočen od ponedeljka, 22. junija. Pri ostalih vratih pa se izstopa. Nošenje mask in razkuževanje rok sta še vedno obvezna, varnostna razdalja sicer ni predpisana, je pa priporočljiva.

To sicer opredeljujejo tudi nova priporočila NIJZ:

Smer gibanja potnikov:

Priporočamo, da so vstopna in izstopna vrata na vozilu označena in ločena. V vozilih, ki imajo več kot ena vrata, priporočamo, naj se vstopa le pri sprednjih vratih in izstopa pri ostalih vratih.

Na mestnih avtobusih je spet obvezna tudi validacija vozovnice na validatorju, na medkrajevnih avtobusih pa tudi nakup vozovnice pri vozniku.

V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije (SVAS) pozdravljajo odločitev pristojnih, da se za potnike znova uvede vstop na avtobuse pri prvih vratih in da so druga, tretja oziroma četrta vrata namenjena izključno izstopu potnikov. "Nikakor pa za nas ni razumljiva odločitev, da se omogoči ponovna možnost nakupa vozovnic na avtobusih, saj je poleg osebnega stika z uporabniki zelo tvegano tudi ravnanje z bankovci in kovanci, saj so lahko potencialni prenašalec okužbe covid-19," pravijo.

V sporočilu za javnost, ki so ga naslovili Varno in zdravo delovno okolje (v celoti ga najdete v priponki spodaj), so še zapisali, da predlagajo ukrepe, ki so v tujini že zaživeli in so se izkazali kot učinkoviti pri zasledovanju bolj varnega in zdravega delovnega okolja za voznika – popolna fizična ločenost voznika od uporabnikov, voznik avtobusa naj postane uradna oseba, uvedba brezgotovinskega poslovanja ... "Vse to bi morali zasledovati v kontekstu varnega in zdravega delovnega okolja tudi delodajalci v cestnem potniškem prometu, ki bi morali slediti načelu odgovornosti, tako do uporabnikov cestnega potniškega prometa kot tudi voznikov avtobusov, nikakor pa ne izključno načelom, ki ga vodijo ekonomski razlogi," pozivajo v SVAS.

Sindikat voznikov avtobusov Slovenije (SVAS) - Varno in zdravo delovno okolje
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Suma
25. 06. 2020 18.15
Naj vdi vozniki zavrnejo maske in cao. A bojo firmo trajno zaprl? Sigurno ne
SkokecPokec
25. 06. 2020 14.31
+9
Če vgradnje pregradnih stekel še niso predvideli, lahko to še storijo. Če bi jaz bil voznik avtobusa, bi zavrnil vse, ki nimajo maske.
frankiiii
25. 06. 2020 13.29
-2
...naj bo to vsaj malo opomin za vse nesposobne voznike trol, pribeglic iz razne Bosne itd....
V SHESHELJ
25. 06. 2020 10.33
+0
Me zanima ali imajo tako tesko artiljerijo tudi na Japonskem wohanu?
hotchilipoper
25. 06. 2020 10.17
+31
Bedarija,ko bo vozniku v tej vročini postalo slabo,kdo bo potem odgovarjal za nesrečo
pingvinislo5
25. 06. 2020 11.21
-20
vide
25. 06. 2020 15.18
+3
antilevi?ar
25. 06. 2020 10.05
-31
Lahko tudi nobeden potnik ne gre na avtobus,.in tebi kot vozniku nebo treba imeti maske celih 8 ur, ker boš pač lepo doma na čakanju ali iskanju druge službe. Potniki že vedo, da je to brez veze, kdaj boste še vozniki to razumeli?
vide
25. 06. 2020 15.20
+3
Po tvojem pisanju sodeč, so zate avtobusi samo nadlega na cesti.
Mladen sir
25. 06. 2020 08.56
-11
V bolnici moram dati inšpektorat močnejši kot so dololočene medicinske sestre,zdravnike pa v aretacijo ,ker oni nimamo kaj delat drugače noter pa namerno ljudje nekdo strupi,kam pa pridemo če bi mehaniki vozila v avto namesto olja sipal vodo???Da bo vsak teden delal generalko ali kaj???V tem je problem aretacije na določene zdravnike,ki to podpirajo in ministre za zdravje.
Mladen sir
25. 06. 2020 08.32
-4
Ali se vsi za psihiatrijo ali vas je preveč na zemlji pa vas hočejo morejo določeno število pokončat bolnice???Odločite se kdo z vrha ubija pa naj malo obnovi znanje biologije nošenje mask škoduje vsakemu ,ker svoje strupe v telo izloča strup gre ven drugače.Samo ozračje pa ni onesnaženo.Malo boste morali odstopit določeni ljudje z vrha.1988 avtobus 150 ljudi na njem pa so pametni na vladi bili pa ni bilo covid 19 stare obraze z vrha morem dat v aretacijo.VLADAR SVETA
194911
25. 06. 2020 08.19
+3
zdravstveni delavci nosijo maske, pa je to popolnoma normalno
Mladen sir
25. 06. 2020 11.24
+4
Zdravstveni delavci morajo nosit maske da jim neja pri operacijah teče,haplja ,pri pogovarjanju da se zaščitijo sami pa sem imel 6 let pa poslušal njihove pogovore pa sem bil zdravi to je njihova obvezna dodatna oprema že od 1950 leta.
Tomaz1980
24. 06. 2020 21.05
-14
pa kaj hudiča sitnarijo no! saj smo vsi imeli maske na busih, ko je bilo najhujše!
tali?ni tom
24. 06. 2020 21.00
+24
eh,preveč se sjamra,sam imam masko,osem,devet ur dnevno,ker delam sam v braži kjer se ti na vsako minuto skoraj obrne stranka,tako pač je! sam sem pa mnenja da je vse tole odveč,ali prenapeto,madona di camilija,nekako se moramo prekužit,če bomo nonstop izolirani ne bo nič!
Periot222
24. 06. 2020 20.50
+11
IMAMO HITLERSKO VLADO KI JIM NI MAR ZA LJUDI AMPAK SAMO ZA DOBICEK !MASKE SO ZDRAVJU ZELLLLLLLOOOOO SKODLJIVE!!!!!!SAMI JIH NOSITE BANDA !!!!!!!!!
pingvinislo5
25. 06. 2020 11.22
+8
ti si škodljiv sam sebi. ps: caps lock se nahaja na levi strani tipkovnice. izklopi ga.
Let it be ...
24. 06. 2020 20.43
+46
Ta Arriva toliko denarja mesečno zasluži, da bi lahko vsak mesec kupili nov avtobus, direkt iz proizvodnje! Presneti lopovi. Samo na svojo rit gledajo, na delavca pa nič. Če ne boš ti, bo pa drug. Tako kot nekateri delodajalci s proizvodnjami. Stroji jim crkujejo, so nevzdrževani, delavci jih sami vzdržujejo, novih nadomestnih delov ni. Če kaj crkne in nimajo nadomestnih delov ter stroj stoji, je vse delavec kriv in prejema pritiske delodajalca. Za znoreti kaj se vse dogaja. In delodajalci so 10x bolj zaščiteni kot delavci.
Kometikjami
24. 06. 2020 20.41
+23
Izjava je, da če bi vsi potniki nosili maske, jih šoferju ne bi bilo treba. Zakaj? Če je recimo voznik okužen, bi okužil vse v avtobusu, če bi kihnil brez maske, tudi če bi vsi nosili maske, ker bi bil zrak v busu okužen in bi ga vsi vdihavali, tudi čez maske. ????????
Rožice cvetijo
25. 06. 2020 09.04
+7
tamiflu
25. 06. 2020 14.19
+3
se pravi,da bi po tvojem moral samo šofer nositi masko,da je potnikom ne bi bilo treba,ker bi on kihal v masko,za življenja potnikov pa odgovarja kdo,verjetno neki brezvezni direktor
Betuul
24. 06. 2020 20.40
+8
Kaj pa ministricA Bratošek , ona mora dati žegn
Betuul
24. 06. 2020 20.42
+4
Diegol14
24. 06. 2020 20.30
+2
ET... go home
Dinho8O
24. 06. 2020 20.07
+28
Temu se pa rece hlapec. Ni sanse da bi to gor nosil 8 ur.
User653082
24. 06. 2020 20.03
+25
Ne hecajte se. V večini EU držav ne uporabljajo mask na avtobusih in ni take panike kot v Sloveniji. V Estoniji npr. obratuje vse normalno. Prepovedano je zgolj zbiranje na dogodkih z več kot 50 ljudmi. Pa jim ne gre nič slabše kot v Sloveniji.
Betuul
24. 06. 2020 20.23
+14
Slovenski rod je eden in edinstven , da nebi izimrl
Betuul
24. 06. 2020 20.02
+10
Problem je ko ni več fabrke AVTOMONTAŽE v Lj zdaj je bolš ko je tam Aleja!
Betuul
24. 06. 2020 19.46
+30
Šofer LPPja bi moral biti v svoji kabini za pleksijem ipd.;Avtobusi bi morali biti tako projektirani in montažirani. Tudi dodatno se da prigraditi takšno kabino. To mora urediti vodstvo LPPja še letos
Betuul
24. 06. 2020 19.50
+16
Šofer nima kaj s potniki razen vstop invalid. voza, starš z vozičkom.
Betuul
24. 06. 2020 19.52
+22
Ja pa tud potniki nimajo manire.Navijajo govor z mobitelom ter nervorajo druge potnike.
Betuul
24. 06. 2020 19.53
+16
Za pogovor s potnikom LPPja je kontrolor in zadaj varnostnik
Betuul
24. 06. 2020 19.54
+24
medus
24. 06. 2020 20.10
+3