Korona

'Če bodo smučišča ostala zaprta, bomo od države zahtevali odškodnino'

Ljubljana, 27. 11. 2020 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, Mirko Vorkapić, 24UR ZVEČER
Komentarji
340

Na slovenskih smučiščih so že začeli z zasneževanjem, čeprav v resnici nihče ne ve, ali bodo sploh lahko obratovala. Po besedah predsednice slovenskih žičničarjev Manuele Božič Badalič bodo v primeru, da bodo morali ostati zaprti, od države zahtevali odškodnino. Vladni govorec Jelko Kacin je na naše vprašanje, kakšno je stališče slovenske vlade, odgovoril, da odločitve o tem še niso sprejeli, bodo pa sledili usmeritvam EU. Na Pohorju medtem kljub vsemu načrtujejo otvoritev za 11. decembra, z Vogla pa opozarjajo, da bodo v krajih, kjer so odvisni od zimskega turizma, ob zaprtju smučišč ogrožene tudi druge panoge.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Smučanje med epidemijo
    03:22
    Iz 24UR ZVEČER: Smučanje med epidemijo
  • Stališče slovenske vlade o zaprtju smučišč na ravni EU
    01:32
    Stališče slovenske vlade o zaprtju smučišč na ravni EU

Medtem ko iz Evrope prihajajo pozivi k zaprtju vseh smučišč, se praktično vsa slovenska smučišča ukvarjajo z eksistencialnimi vprašanji.  Smučišča, ki se že od poletja pripravljajo na novo sezono, bodo težko preživela zaprtje. V zimski sezoni namreč pridelajo okrog dve tretjini zaslužka. Prav tako pa so ogrožena delovna mesta. 

Predsednica združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič je v oddaji 24UR ZVEČER povedala,  da v tem trenutku še ne vedo nič o dovoljenju za obratovanje niti nimajo približnega datuma. "Trenutno smo v veliki negotovosti," je dejala. 

Glede odprtja smučišč pa državna sekretarka Ajda Cuderman pravi, da bodo to odločitev uskladili z NIJZ, več pa da bo jasnega v prihodnjih 14 dneh. "Žičničarje smo pozvali, naj se uskladijo glede na tista priporočila, ki so bila v veljavi marca, ter naj jih nadgradijo tudi glede gostinske oskrbe. Ko bomo imeli varno rešitev, se bo tudi ta dejavnost sproščala, ne glede na vse ostalo," je zagotovila. 

Božič Badaličeva je zagotovila, da bodo smučišča poskrbela za varnost ter za to, da do okužb tam ne bo prihajalo.  Pa vendar – ali lahko preprečimo avstrijski scenarij, ko je smučišče Ischgl postalo žarišče okužb? "Kolikor nam je znano, je do okužb prihajalo v barih na smučiščih in ne na samih žičniških napravah. Menimo, da so naprave varne, smučarji pa so že s samo smučarsko opremo na nek način zaščiteni. V zaprtih žičniških napravah pa bi bili obvezni maske, razkuževanje in eventualno tudi omejitev maksimalnega števila potnikov. Sicer pa menimo, da so naprave varne," je odgovorila predsednica združenja slovenskih žičničarjev. 

Prav tako je napovedala, da bodo žičničarji zahtevali tudi odškodnino od države, če bodo smučišča ostala zaprta. "Enako kot je napovedala Avstrija, bomo seveda zahtevali tudi mi. Od poletja smo se pripravljali na zimsko sezono, s tem so nastali veliki stroški."

Na Pohorju še vedno načrtujejo otvoritev sezone 11. decembra 

Na Pohorju začetek nove smučarske sezone oziroma otvoritvene dneve še vedno načrtujemo od 11. do 13. decembra, nam je sporočil tamkajšnji predstavnik za stike z javnostjo Miha Rubin. "Z zasneževanjem smučišč s snežnimi topovi smo začeli 20. novembra, glede na vremensko napoved pa ocenjujemo, da bomo do 11. decembra izdelali dovolj snega za otvoritev zimske sezone," je dodal.

O tem, kako bo nanjo vplivala epidemiološka situacija in ali bo zaradi te prišlo do časovnega zamika, pa po njegovih besedah trenutno še težko govorijo, saj bo to odvisno od ukrepov, ki bodo veljali takrat, in navodil pristojnih državnih služb.

Ne samo žičničarji, ogrožene bodo tudi druge panoge

"Če bodo smučišča ostala zaprta, so v teh krajih ogrožene tudi druge dejavnosti – nastanitev, gostinstvo in trgovina," je opozorila predstavnica za stike z javnostjo smučišča Vogel Aleksandra Fiorelli.
"Če bodo smučišča ostala zaprta, so v teh krajih ogrožene tudi druge dejavnosti – nastanitev, gostinstvo in trgovina," je opozorila predstavnica za stike z javnostjo smučišča Vogel Aleksandra Fiorelli. FOTO: Dreamstime

"Če bodo smučišča ostala zaprta, so v teh krajih ogrožene tudi druge dejavnosti – nastanitev, gostinstvo in trgovina," pa opozarja predstavnica smučišča na Voglu Aleksandra Fiorelli. "Upamo seveda, da bomo lahko čim prej ponovno začeli z obratovanjem, saj je v nasprotnem primeru obstoj celotne panoge precej pod vprašajem, sploh če bi prepoved obratovanja trajala dlje časa," je še dodala.

Po njenih besedah bi morala vlada pri odločanju, ali smučišča lahko obratujejo ali ne, upoštevati tudi, da je smučanje "zdrava dejavnost, ki poteka na prostem"

Smučanje kot najbolj varna oblika rekreacije?

Podobno tudi Nataša Tratnik iz Javnega zavoda Sončni Kanin: "Smučanje je najbolj varna oblika rekreacije z vidika širjenja okužb, saj imamo pri tem zaščitene tako usta, kot tudi nos in roke." Po njenih besedah so to na Kaninu dokazali že v maju 2020, "ko smo v času epidemije, tudi v spremenjenih pogojih obratovanja, varno obratovali"

"Razkuževanje žičniških naprav, dosledno upoštevanje navodil NIJZ so omogočili, da smo v poletni sezoni prepeljali kar 23.000 potnikov in nismo zaznali nobene okužbe," je še dodala Tratnikova.

"Smučanje je najbolj varna oblika rekreacije z vidika širjenja okužb, saj imamo pri tem zaščitene tako usta, kot tudi nos in roke," poudarjajo na smučišču Kanin.
"Smučanje je najbolj varna oblika rekreacije z vidika širjenja okužb, saj imamo pri tem zaščitene tako usta, kot tudi nos in roke," poudarjajo na smučišču Kanin. FOTO: Dreamstime

Kako bo s smučišči v tujini?

Nemška kanclerka Angela Merkel bi zaradi pandemije covida-19 do 10. januarja zaprla evropska smučarska središča, medtem ko iz Avstrije, Švice, Finske, Švedske in Francije prihajajo drugačna mnenja. Različna stališča članic namreč sprožajo ogromno epidemioloških in gospodarskih vprašanj. V Evropski komisiji poudarjajo, da je odločitev o tem, ali med pandemijo novega koronavirusa dovoliti smučanje, v pristojnosti držav članic. 

Italijanska vlada vztraja, da morajo smučišča po državi zaradi pandemije covida-19 ostati zaprta najmanj do konca božično-novoletnih praznikov. "Smučišča in zimski turizem so zelo pomembni za naše gospodarstvo, a odprli jih bomo šele, ko bo epidemija popustila, upamo, da čez poldrugi mesec," je po srečanju vlade in predsednikov dežel v četrtek zvečer dejal minister za regije Francesco Boccia. Vlada je napovedala podporo vsem, ki se ukvarjajo z zimskim turizmom, dokler se bodo mogli znova delovati. Boccia je izpostavil, da ima prednost javno zdravje in da Italija ne more tvegati tretjega vala epidemije po božiču. Potrdil je še, da bo tudi čez božične in novoletne praznike veljala policijska ura po 22. uri. Kot je dodal, bi lahko polnočnice letos izjemoma potekale tudi prej kot običajno.

Predsedniki severnoitalijanskih dežel pa krepijo pritisk, da bi dosegli prepoved obratovanja smučišč po vsej Evropi in v primeru zaprtja smučišč pozivajo k zapiranju meja, da Italijani ne bi šli na smučanje v bližnje države. "Želimo enakopravno obravnavo. Če smo vsi Evropejci, morajo za Italijo, Avstrijo in Francijo veljati enaka pravila," je po srečanju z vlado poudaril predsednik Piemonta Alberto Cirio

Podobno razmišlja tudi predsednik Južne Tirolske Maurizio Fugatti. "Zaprtje smučišč čez praznike bi moralo veljati na evropski ravni, sicer bo prišlo do nepravične konkurence med smučišči," je dejal po poročanju medijev.

Finska je medtem danes izrazila nasprotovanje pobudi Merklove. Zaprtje smučišč bi bilo usodno za finska podjetja, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo. "Vedeti moramo, da tu na Finskem večino obiskovalcev smučarskih centrov predstavljajo domačini," je povedal njihov tiskovni predstavnik. "Bilo bi precej nenavadno, da bi bila smučarska središča na Finskem zaprta, saj epidemiološke razmere na splošno niso tako grozne kot v nekaterih drugih državah," je dodal. Iz države sicer v zadnjem času poročajo o porastu okužb z novim koronavirusom. Načrt Merklove bi bil po mnenju finskega gospodarskega ministrstva "usoden udarec" za turistično industrijo na Laponskem, kjer so najbolj priljubljena finska smučišča. Dodali so, da ne bi zaprli smučišč, pri čemer razumejo prepoved zabav po smučanju.

Tudi direktor združenja finskih smučarskih središč Harri Lindfors se je zavzel za to, da je treba omejitve sprejemati na lokalni ravni. "Ni mogoče narediti enega pravila za celotno EU," je dejal. "Pri nas veljajo dobre smernice," je povedal in dodal, da je na smučarskih progah in žičnicah že mogoče ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo.

Smučišča na Finskem so razmeroma majhna in imajo malo prostorov za zabave po smučanju, večinoma pa se zanašajo na domače obiskovalce. Nekaj izjem je na Laponskem.

Tudi glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je dejal, da švedske oblasti verjetno ne bodo zaprle smučarskih središč. "Vedeti moramo, da je med švedskimi smučišči na severu in tistimi v Alpah precej velika razlika," je odgovoril na vprašanje, ali se strinja s pobudo nemške kanclerke.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Petelinc
01. 12. 2020 12.11
+1
Sploh, če ne bo snega. Komunisti še ne vedo, da je epidemija. To samo po Evropi vedo in po Svetu.
-BZ-
01. 12. 2020 10.11
zanimivo vse se dela kot da vse bo, zasneževanje, prireditveni šotori, ipd, a noben ne ve čisto zares kaj bo odobreno, torej se dela samo da se troši, predvsem državni in občinski denar, saj nekdo bo že moral plačati škodo ali izgubo, al ne? 2021 sledi streznitev, ne jokat takrat, namesto da bi se vsi skupaj z 'zdr. stroko' in NIJZ trudlii prilagajati pogoje, ukrepe in razmere, vse ad hoc, krneki... po drugi strani so tudi Nemčija, Avstrija, Francija, Švica zdaj proti zaprtju smučišč, na drugi strani pa Italija proti...saj ne veš več kaj bi rekel...
Nikolajev
27. 11. 2020 21.46
-1
Snega ne bo, zime ne bo.
nogutsnoglorry
27. 11. 2020 19.57
+0
žičnice bodo že dobile, kaj pa sezonski delavci kot so smučarski učitelji, kelnarji, žičničarji...
Franci Petelinc
01. 12. 2020 12.13
+1
V bistvu letos ne bo sezone. Denar rabijo, zato delajo. Streznitev v smučarskem športu bo v roku 20 let - brez epidemije - ker bo to predrag šport za območja, kjer pač pozimi ni snega.
slokorupcija
27. 11. 2020 19.42
-3
Naj se vladi zvišajo plače za dobro delo..
bojc46
27. 11. 2020 20.04
-2
Hahaha ja ja ja, nov placilni sistem naj izumijo hah
Tomaž 63
27. 11. 2020 18.48
+5
Zahtevate lahko, vendar vse ostane samo pri obljubah. Do sedaj še nihče ni dobil ničesar, ker vsaki zadevi iščejo dlako, da lahko zavrnejo vlogo oz. vloge. Glavno da imajo za sebe in javno upravo, ki se širi kot...
flojdi
27. 11. 2020 17.51
+0
. eni ne bodo dojeli da jim tudi umetni sneg ne more pomagat
ni_mi_vse_eno
27. 11. 2020 16.03
-6
Žičničarji niso tu zato, da bi smučali, ampak, da bi preživeli tudi v teh težkih časih. Če bo država prepovedala njihovo dejavnost, potem je edino pravilno, da jim kompenzira izgubo. V drugačni situaciji se lahko hitro zgodi, da bodo vsi zaprli in bomo smučali samo še v tujini.
scipio
27. 11. 2020 16.42
+7
Po vseh teh letih smučarskih sezon in pri minimalnem razvoju naprav res ne vem, kam so dajali denar, da ne morejo preživeti enega suhega leta od 60 prejšnjih dokaj če že ne nabito polnih. Vsaka dobra slovenska gospodinja ima našparano mast v svoji špajzi za eno sezono.
nutijan
27. 11. 2020 17.15
-1
4krat
27. 11. 2020 17.24
+0
Če jim bo promet glede na lansko leto padel za več kot 30 %, lahko dobijo 0,6% lanskega prihodka, tako kot ostali!
Boris Kavčič
27. 11. 2020 20.00
-1
ni_mi_vse_eno
27. 11. 2020 15.59
-2
Edino pravilno. Če ti nekdo nekaj zapoveduje ali nekaj prepoveduje, potem mora vzeti tudi posledice nase. Če pa se lahko sami svobodno odločamo, pa sprejemamo posledice naših odločitev sami. Živela svoboda in živela možnost svobodnega odločanja. Le tako bomo lahko živeli za to, za kar smo prišli na svet, to je, svoboda odločanja in učenja na podlagi naših napak. Vse odpreti. Korona ni nevarna za mlade, ampak umirajo starejši od 70 let.
flojdi
27. 11. 2020 18.03
-3
.jp . ( pa hvala... mam pol še 6 let / no ja ..5 .. pravijo nekje ( se pa spet spominjam nekega filma .Pot na Narajamo ; ali Najaramo. ( to mi je isto neki : še vedno ne vem ali je pravilno Marajon ali Majaron ) . u glavnem .. film je bil : Pripoved o ljudeh , ko so 70let stare , bolne ali ne , odnesli umret . ker Življenje .. je za mlade ; ne stare ( stari smo naredili kar smo
Ribežn
27. 11. 2020 15.30
+1
veb skiing z w je prepovedan
Ribežn
27. 11. 2020 15.28
+2
kjer ponudite cenik za virtualni spust in dostavo diplome na dom...
Ribežn
27. 11. 2020 15.28
+1
Lahko se domislite novosti in uvedete
Ribežn
27. 11. 2020 15.27
+8
Kdo bo pa gostilnam in ostalim, ki so zaprti plačal odškodnino dragi lastniki smučišč?
flojdi
27. 11. 2020 18.09
+1
.pejte pol gostilničarji lepo do vrat ljudi ki so cele dneve viseli pri vas , namesto doma. Dostavite jim svoje usluge na dom...z natakarco ali brez
Boris Kavčič
27. 11. 2020 20.01
+1
Ribežn
27. 11. 2020 15.27
+1
Lahko pa kar črkujem, da vam malo khm stran!
Walter Pravicek
27. 11. 2020 15.25
+2
Kakšno odškodnino?Ljudi,ki bi izboljšali finančni položaj koče ali hotela za tistih 200€ ni,onih,ki imajo denar pa vi ne boste videli.Se podajo v Avstrijo na smučišča,kjer so naprave v 22. stoletju,vaša pa v 20.tem!Malo manj bahatosti pomladi,ko govorite:imeli smo 120-130 smučarskih dni,odličen obisk.Kmet tudi za zimo da nekaj v kaščo!Vi pa potrošite vse za plače,za obnovitev ali nove naprave nič.Bo država pomagala!
Ribežn
27. 11. 2020 15.25
+1
letmeseeit
27. 11. 2020 15.24
+2
Dajte lačnim potice, tako se zdaj obnašajo naši žičničarji.
letmeseeit
27. 11. 2020 15.23
+3
Če pa ne bo snega, odškodnina od ARSO ?
ni_mi_vse_eno
27. 11. 2020 16.01
+2
Če ne bo snega in bo svoboda, potem bo vsak izvajalec sprejel riziko poslovanja nase. To je življenje. Kmet spomladi sadi, ne glede na nevarnost toče, pozebe ali bolezni, da lahko v trgovini kupimo hrano in nam ni potrebno umirati od lakote. Živela svoboda.
User1944291
27. 11. 2020 15.08
+6
jz bi tudi odskodnino ker otrok ne dobi ustrezne izobrazbe, da bi z njo placal osebno uciteljico, se trudim pomagat ampak nisem pedagoske smeri da bi bil vesc pravilnega poucevanja
Jožajoža
27. 11. 2020 14.50
-5
ljudje,to tako naprej ne bo šlo več.vlada,odstopi,daj možnost vladanja levici,ki dela za ljudi.vi žal delate proti narodu,1.8 miliona nas je in to že od leta 91 legalno,do leta 90 pa ilegalno.
letmeseeit
27. 11. 2020 15.22
+0
Levici ? Levica ti je delala do februarja in nato vrgla puško... Spohani Kordiš , blefer Mesec bosta vodila državo. Daj no.
Franci Petelinc
01. 12. 2020 12.16
Za katere ljudi to dela? In sploh katera levica bi rada vladala? Gospod to so dezinformacije. Edina želja trenutne levice je zrušiti vlado in ne vladati, ampak pobrati, če bo kaj ostalo.