Korona

Novi ukrepi: katere dejavnosti se zapirajo in kako, če sploh bo pomagala država

Ljubljana, 15. 10. 2020 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA, Urša Vrečar
Komentarji
2410

Pristojni ministri so podrobneje predstavili ukrepe proti epidemiji, ki jih je sinoči sprejela vlada. Pouk bo za učence od 6. razreda OŠ in dijake od ponedeljka potekal na daljavo. Od sobote se začasno zapirajo gostinski lokali in fitnes centri. V OZS ob tem opozarjajo, da mora država nosilcem prizadetih dejavnosti zagotoviti ustrezno finančno pomoč. Vlada konkretnih rešitev za to (še) nima, Počivalšek je sicer omenil, da razmišljajo o šestem protikoronskem paketu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Hojs, Počivalšek, Bregantova in Kustečeva o novih ukrepih
    26:50
    Iz 24UR ZVEČER: Hojs, Počivalšek, Bregantova in Kustečeva o novih ukrepih
  • Iz 24UR: Obupani podjetniki
    02:48
    Iz 24UR: Obupani podjetniki
  • Iz SVETA: Nove pristojnosti policiji in redarstvu
    01:27
    Iz SVETA: Nove pristojnosti policiji in redarstvu
  • Iz SVETA: Kakšno pomoč si lahko obetajo podjetniki in obrtniki?
    04:04
    Iz SVETA: Kakšno pomoč si lahko obetajo podjetniki in obrtniki?
  • Počivalšek o ukrepih v gospodarstvu
    02:12
    Počivalšek o ukrepih v gospodarstvu
  • Kacin: Razmere ostajajo resne
    07:26
    Kacin: Razmere ostajajo resne

Nemalo zmede je bilo na današnji novinarski konferenci, na kateri so vladni govorec Jelko Kacin, pristojni ministri Aleš Hojs (notranje zadeve), Simona Kustec (šolsko ministrstvo), Zdravko Počivalšek (gospodarsko ministrstvo) in predstavnica zdravstvenega ministrstva Tina Bregant predstavljali ukrepe, ki jih je na sredini popoldanski seji sprejela vlada. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Informacije, ki so jih podajali, so si bile na trenutke tako nasprotujoče, da niti tisti, ki smo spremljali konferenco, na koncu nismo vedeli, katere dejavnosti in na katerih območjih se dejansko s petkom ob polnoči zapirajo, katere pa še naprej lahko obratujejo. Predvsem je nastala zmeda okoli fitnes centrov, za katere je ministrica Kustečeva najprej dejala, da ostajajo odprti (in za njih velja omejitev ena oseba na 20 kvadratnih metrov). Počivalšek je v svojem nastopu kasneje dejal, da bodo športne dejavnosti v zaprtih prostorih v rdečih regijah prepovedane, nato pa, da je dovoljena ena stranka na prostor.

V rdečih regijah bo začasno prepovedano opravljanje gostinskih dejavnosti v naslednjih objektih: gostišča, restravracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari. 

V rdečih regijah začasno zaprti vsi gostinski lokali in fitnes centri, v kozmetičnih in frizerskih salonih ena oseba

Po nekaj dodatnih vprašanjih in pojasnilih lahko povzamemo takole: trenutno se sedem od 12 statističnih regij po številu okužb glede na 14-dnevno pojavnostjo na 100.000 prebivalcev uvršča na rdeči seznam, ostalih pet regij pa na oranžnega. Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija. Za te regije od sobote ob polnoči velja, da so zaprti vsi gostinski lokali, dovoljena pa je dostava hrane na dom in osebni prevzem. V kozmetičnih in frizerskih salonih velja, da je v prostoru lahko le ena stranka na prostor, obratovanje fitnes centrov in izvajanje športnih dejavnosti v zaprtih prostorih pa je prepovedano. V teh regijah je od petka dalje tudi obvezna nošnja mask – ne samo v zaprtih prostorih, ampak tudi na prostem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V oranžnih regijah lahko lokali poslujejo normalno naprej, odprti tudi fitnesi, a z dodatnimi omejitvami

V tako imenovanih oranžnih regijah, kamor sodijo Goriška, Primorsko-notranjska, Obalno-kraška ter Podravska in Pomurska,  pa lokali lahko obratujejo med 6. in 22.30 uro. Saloni in fitnes centri prav tako lahko izvajajo svoje dejavnosti, a glede na velikost prostora – dovoljena je največ ena stranka na 20 kvadratnih metrov površine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada pa je sprejela tudi nekatere ukrepe, ki bodo veljali po celotni državi. Med drugim je določila, da bo omejila neposredno delo v vseh šolah. "Od ponedeljka naprej bo pouk v osnovnih šolah od razrednega pouka dalje, torej od 5. razreda dalje, potekal na daljavo, enako v srednjih šolah," je že sinoči povedal Janša in s tem povzročil kar nekaj zmede med učitelji in starši – razredna stopnja se namreč, odkar je devetletka, zaključi v petem razredu. V resnici torej velja, da bo pouk na daljavo od ponedeljka dalje potekal za učence od 6. do 9. razreda osnovnih šol ter dijake. Po besedah premierja so tudi visokošolskim zavodom in univerzam že priporočili, naj na ta način organizirajo čim več pedagoškega procesa. O ukrepu bodo, kot je še navedel Janša, znova odločali po jesenskih počitnicah.

Učenci od 6. do 9. razreda osnovnih šol in dijaki bodo od ponedeljka šolanje opravljali na daljavo. 

 "Računamo, da bo ta 14 dnevni premor omogočil, da se situacija stabilizira, ali pa se trendi vsaj delno obrnejo navzgor," je za oddajo 24UR ZVEČER dejal vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da je na mizi še več ukrepov, med drugim podaljšanje počitnic ali šolanja na daljavo, če bo to potrebno. 

Meh: Ne le za plače zaposlenih, država mora podjetjem, ki jih zapira, zagotoviti tudi likvidnostna sredstva

Čeprav je Janša sinoči dejal, da finančne blazine, kot je bila ob prvem valu epidemije, ne bo, Meh v imenu obrtnikov in podjetnikov poudarja: "Računamo na pomoč države, naša podjetja sicer ne bodo preživela."
Čeprav je Janša sinoči dejal, da finančne blazine, kot je bila ob prvem valu epidemije, ne bo, Meh v imenu obrtnikov in podjetnikov poudarja: "Računamo na pomoč države, naša podjetja sicer ne bodo preživela." FOTO: Bobo

"Vlada ima pripravljene načrte in ukrepe za primer, da se situacija poslabša. Pripravljeni so tudi ukrepi za rdeče fazo, vključno z razglasitvijo epidemije, a bi se radi temu izognili, ker vemo, da to terja svojo ceno, in finančne blazine, kot je bila na razpolago za pomladni in poletni del epidemije, v prihodnosti v takšni meri ni na razpolago," je v sredo zvečer na novinarski konferenci dejal premier Janša.

Če bo treba, bo vlada za blažitev posledic novih omejitev pripravila tudi 6. protikoronski paket, je na novinarski konferenci dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Te besede seveda zelo skrbijo obrtnike in podjetnike. Kot je za oddajo 24UR ZVEČER poudaril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija (OZS) Branko Meh, mora država podjetjem, ki jih zapira, tudi priskočiti na pomoč. "Pa ne le s sredstvi za plače in prispevke zaposlenih, poskrbeti mora tudi za likvidnostna sredstva, da bodo ta podjetja sploh lahko preživela," je dejal Meh in poudaril, da tudi ko neka dejavnost ne obratuje, nastajajo nekateri fiksni stroški, kot so elektrika, voda, razni krediti in lizingi, nekateri imajo tudi najemnine za prostore, kjer opravljajo dejavnost. "Računamo na pomoč države," je še enkrat izpostavil in dodal: "V naših življenjih ni samo koronavirus, moramo tudi jesti in za to je treba ustvarjati."

Če bo treba, bo vlada za blažitev posledic novih omejitev pripravila tudi 6. protikoronski paket, je na novinarski konferenci dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Konkretnih rešitev za podjetja, ki se s petkom zapirajo, vlada sicer (še) ni pripravila.

Pasica koronavirus oktober

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

13.04

Bo država priskočila na pomoč gostincem in ostalim prizadetim dejavnostim?

Konkretno na to Počivalšek ni odgovoril. "Če bo treba, bo vlada za blažitev posledic novih omejitev pripravila tudi 6. protikoronski paket," je dejal.

12.57

Izdaja hrane 'prek pulta' ostaja dovoljena tudi v rdečih regijah

Kot je na novinarski konferenci povedal Počivalšek, dostava hrane in prevzem hrane na sami lokaciji, ostaja dovoljena tudi v rdečih regijah.

12.53

Lokali v rdečih regijah zaprti, razen v nastanitvenih obratih

Kot je dejal Počivalšek, bo v rdečih regijah prepovedano ponujanje gostinskih storitev, razen v nastanitvenih objektih.

12.52

Frizerski in kozmetični saloni: dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov

Kot je pojasnil gospodarski minister Počivalšek, je v frizerskih in kozmetičnih salonih dovoljena ena oseba na 20 kvadratnih metrov.

12.50

Kasneje zapiranje šol morda po regijah

Izvajanje ukrepov in učinkov bomo stalno in sproti spremljali in jih primerjali tudi v odnosu do splošne epidemiološke slike v državi, je dejala Kustečeva. Dodala je, da bi se v naslednjih mesecih lahko šole zapirale po regijah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2410)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
16. 10. 2020 09.39
+2
Zakaj se meja na jugu ni pravi čas zaprla tov. Jajo?
Soti99
16. 10. 2020 08.35
+1
v športnih dvoranah bo odbojko ali tenis.....itd lahko špilal en sam.....to bi rad vidu
UND
15. 10. 2020 21.22
+2
Po črki zakona je ena oseba v salonu frizerka.
dane30
15. 10. 2020 20.40
+4
Trije govorci vsak z svojimi ukrepi🤪
Petur
15. 10. 2020 20.22
+2
počivalnik se ,oz že misli na bodoče izzive.pa menda ne bomo tako nizko ,da bodo ti modeli se v bodoče reševali zivljenja?baraba nesramna!
lustracija
15. 10. 2020 20.01
-5
če prav razumem kučanske komentatorje, oni v bistvu podpirajo ukrepe vlade, moti jih samo to, da je Janša predsednik vlade. če pa je tako, lohk sam rečem hvala jim za podporo, lp
trst1
15. 10. 2020 21.01
+2
kiropraktik
15. 10. 2020 19.53
+0
Za vse, ki imajo vsaj malo znanja brati, so navodila jasna. Novinarji delate zmedo: A kanal danes. Oddaja Svet na kanalu A je poročal, da so lokali v rdečih conah jutri zaprti pa piše lepo, da začne ukrep veljati v petek ob 24.00 Ali je pa bilo to namerno?
bema1201
15. 10. 2020 19.42
-3
Gostinci na primorskem so se res celo sezono držali ukrepov in kljub veliko gostov imeli malo okužb. Drugje pa so brisali mize in se držali ukrepov verjetno samo takrat ko so jih novinarji snemali.
Smintek.
15. 10. 2020 19.42
+3
na Primorskem pa niso taki ker si ti Primorec Ane ?
Ljubljanski Snob
15. 10. 2020 19.47
+4
Bil sem parkrat letos na slovenski obali, ter jedel v Kopru skoraj vsakič. Niti enega ukrepa niso spoštovali. Niti enega!
juhej77
15. 10. 2020 21.13
-3
pol bi mogu ostat v ljubljani. po vojski he vsak general ne...
Smintek.
15. 10. 2020 19.37
+1
mišelinke Lahko sedaj pojejo tisto poceni robo ki jo prodajajo kot zlato !
blackwizard
15. 10. 2020 19.27
+1
najboljše bi bilo,da prevzameta vladao levica in sd,grobarji slovenije in bo korona,kar naenkrat izginila.ti ljudje imajo za vsak primer rešitev,kot rtv in 24ur
Cicamica
15. 10. 2020 19.20
+1
Se pravi, Slovenec bo moral zapret lokal albanosi pa lahko prodajajo svoje izdelke.. Žalostno..
bobiv
15. 10. 2020 19.46
+5
Smintek.
15. 10. 2020 19.52
-4
Profi fajader
15. 10. 2020 20.27
+3
Sem se prav spomnil, ko mi je predstavnik crvene zastave na predstavitvi M93 rekel "testirano na dećkih sa bjelimi šeširi"
nickey
15. 10. 2020 19.18
+10
Navadna gripa pokonča na svetovni ravni cca 500.000 oseb na leto, Covid-19 pa trikrat več, če verjamemo uradnikom. Pa kaj potem? Ali je to razlog, da uničimo gospodarstvo in davkoplačevalce, kar bo terjalo vsaj desetkrat več precej mlajših življenj na dolgi rok?! Politiki, epidemiologi in zdravniki na državnih jaslih bodo pri plači opazili šele čez leto ali dve, ko bo vse ostalo pogorelo. Rešitev je enostavna, tisti, ki so v tveganih skupinah, naj se pazijo in so v izolaciji toliko časa, dokler virus ne opeša in bo smrtnost enaka navadni gripi. Ostali delamo in živimo normalno s predpisanimi ukrepi. Državni denar pa rajši porabite za montažne bolnišnice, opremo in izobraževanje študentov medicine za pomoč pacientom pri Covid-19, da lahko hitro sprejmete in pomagate tistim, ki so pomoči potrebni.
enakatalena
15. 10. 2020 18.56
+6
Super vodstvo države! Niti tega ne ve, da imamo v Sloveniji devetletko. Gorje nam!!
Profi fajader
15. 10. 2020 18.08
+7
25 lokalov v mestu zaprtih razen kebaba. Jaz voham vojno.
ti?2
15. 10. 2020 17.55
-4
Toplice bi morali takoj zapret, saj se tam drenjajo v bazenih brez mask. Drugače pa gostilnam res ni potrebno pomagat saj so poleti služili kot še nikoli.
SnowmanR
15. 10. 2020 17.20
+3
Ne nalagajte si aplikacije na telefone, ker točno vedo koliko vas je v družini, kje ste se gibali, kaj ste jedli, pili, v kateri bar ste spili 5-6 pijač, kaj imate oblečeno in kam ste namenjeni. Ta aplikacija ima dostop do kamere, Gps sistema, mikrofona, vsakodnevnih aplikacij ki jih uporabljate. Hvala Vlada da ste za aplikacijo ostanite doma z maskami, zaslužili tisoče in tisoče evrov, saj smo tok naivni državljani da imamo vedno odprte denarnice in vas poslušamo kot ovce ki jih toliko radi strižete vsak dan.
trolololol
15. 10. 2020 17.22
+4
Nič od tega ni res. Aplikacija je open source, je preverjena vsaj 1000x in zagotovo ne počne nič od tega kar si naštel. Če hočeš krivca, ki ti sledi na vsakem koraku, se obrni na Facebook, Instagram, WhatsApp, Google.
BroNo1
15. 10. 2020 17.54
+3
fljfo
15. 10. 2020 18.17
+3
Viljuska?!? In kaj jim bo to? A bodo zaposlili 5000 spinunov, ki si bodo pisali, kaj sem jedel za vecerjo? Svasta
hobotnica1
15. 10. 2020 18.23
+3
DSS
15. 10. 2020 18.48
+1
Sputnik8
15. 10. 2020 17.15
-10
Hvala vsem, ki ste ignorirali nošenje mask in uničujete drobno gospodarstvo. Če komunistični oblasti ni uspelo bodo pa njeni vazali.
medus
15. 10. 2020 17.43
+13
Haha, gospodarstvo uničuje oblast, ne pa ljudje brez mask
trolololol
15. 10. 2020 18.51
+3
Kaj je dolgoročni cilj uničenja gospodarstva? Pač resno vprašam. Skos je to baje cilj, ampak čemu? Brez gospodarstva ni keša, brez keša ni nč. Se tut krasti ne da... kako boš pospravu milijon €, če je cel proračun recimo 10 milijonov? A ni laži v cvetočem gospodarstvu to počet, kjer se milijon laži izgubi v proračunu 10 ali pa 100 milijard? To mal zaokrožiš gor al pa dol pa si tam. Men te obsodbe pač nimajo smisla... a lahk kdo razloži?
User1280007
15. 10. 2020 19.06
+4
Imajo... večina malega gospodarstva in delavcev je za svoje dobrine kreditno odvisna. Premoženje slednjih bo končalo v rokah bank in države. Slednje bo po krizi prešlo v roke večjih kapitalistov. Leto 2008 le na 6 potenco.
medus
15. 10. 2020 17.13
+2
A bazeni v toplicah so ali niso odprti
sunnyday999
15. 10. 2020 17.46
+6
ata_jez
15. 10. 2020 17.13
+12
Si predstavljate, da pridejo jasna navodila. In tehnično logična. Po moje nas pol useka infarkt, drugo polovico pa trofi kap.
enakatalena
15. 10. 2020 18.57
+2
Salander
15. 10. 2020 17.10
+13
Ker so v zadnjih dneh tako popularni statistika in procenti, si želim, da bi nam dali tudi dnevne podatke o tem, koliko testov so naredili po posameznih testnih centrih, koliko zdravstvenih delavcev se je dejansko okužilo na delovnem mestu in koliko kje drugje. V "rdečih" pokrajinah boš moral nositi masko na odprtem, četudi ne bo kilometer naokoli žive duše, v oranžnih pa se bodo zabavali naprej. Zdravstvo "poka" po šivih, sama pa sem bila prejšnji teden na hodniku enega zdravstvenega doma in v uri in pol je osem zdravnikov pregledalo 11 bolnikov. Rezervacije bonov in počitnic veljajo. Ta virus je res super inteligentno bitje, ker ve, kdo se iz pokrajine v pokrajino vozi na delo, kdo ima tam posest, točno ve, kateri otrok obiskuje nižjo stopnjo in kateri višjo, kdo je iz oranžne pokrajine prišel v rdečo, sploh pa ima super gps, da ve, kje so občinske meje. Pa da bo pustil na miru vse tiste, ki so rezervirali dopust do današnjega dne. Vlada vsako uro govori drugače, še njeni govorci imajo o enakih stvareh različno mnenje. Upam, da imajo v Polju, Idriji, Vojniku in drugih krajih s posebnimi zdravstvenimi utanovami še dovolj prostora, ker naši vladi, državnemu zboru in obema predsednikoma ni mesta nikjer drugje, kot v psihiatričnih bolnišnicah.