Korona

Cene nočitev, ki bi jih plačali z boni, tudi za več kot tretjino višje od rednih cen

Ljubljana, 27. 05. 2020 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
798

Nekateri ponudniki namestitev, sploh tisti iz bolj obleganih turističnih krajev, že pripravljajo posebne pakete, ki jih bomo lahko plačali z obljubljenimi boni. A če cene teh paketov primerjamo z rednimi cenami, lahko ugotovimo, da so te ponekod občutno višje. V apartmaju Amy v Podčetrtku, denimo, so stranki najprej ponudili ceno 60 evrov na noč, potem ko je vprašala, ali bo lahko plačala z bonom, je cena znašala 100 evrov na noč. Lastnik apartmaja se brani, da ga je stranka narobe razumela.

So akcije, povezane z boni, ki jih pripravljajo nekateri ponudniki namestitev, res akcije?
So akcije, povezane z boni, ki jih pripravljajo nekateri ponudniki namestitev, res akcije? FOTO: Dreamstime

Turistični boni burijo duhove: kdaj bodo na voljo, kje jih bomo lahko unovčili, za katere storitve točno. Pa tudi – kako se bodo na to odzvali ponudniki. Napoveduje se velika tekma za domače goste, a če bi pričakovali, da to pomeni ugodnejše cene, to očitno – vsaj za ponudnike iz bolj obleganih turističnih krajev – ne velja. Na dan že curljajo zgodbe o tem, da se redne cene za nočitev razlikujejo od tistih, za katere bi gosti radi plačali z obljubljenimi boni.

Prva ponudba za počitnice: 180 evrov, ko je povedala, da bi plačala z boni: 300 evrov

Kot nam je povedala bralka, ki je želela ostati anonimna, je poslala povpraševanje za nastanitev v apartmaju Amy v Podčetrtku za konec julija. Sprva ji je bila ponujena cena 60 evrov na noč. Ko je vprašala, ali bi nastanitev lahko plačali z boni, so ji odgovorili, da lahko, ampak da to pomeni, da mora koristiti "en vavčer v vrednosti 200 evrov in dva po 50 evrov za otroka". Da je "takšen paket", so še dodali.

Zakaj naenkrat višja cena, saj tri nočitve po 60 evrov skupaj znesejo 180, in ne 300 evrov, jih je vprašala. Po njihovih besedah je do razlike v ceni prišlo zaradi končnega čiščenja in ker se "vsak dodatni otrok pri vavčerju računa 50 evrov, to je 16 evrov na noč".

Ko smo jih za pojasnilo prosili še mi, so predstavili nekoliko drugačno zgodbo: "Do razlike v ceni je prišlo, ker smo gospe najprej ponudili apartma za dve osebi, ko je povedala, da bi prišla z dvema otrokoma, pa smo ji obračunali apartma za štiri osebe,"  je povedal Nenad Vasić, partner lastnice apartmaja Nadje Petrović. Izpostavil je še, da bi bila cena za apartma za isti termin, če bi jo stranka rezervirala prek spletne platforme Booking, 397 evrov. "Torej smo ji ponudili za skoraj 100 evrov nižjo ceno," je poudaril Vasić.

Posebni paketi za koriščenje bonov tudi v Termah Čatež

Na spletni strani Term Čatež že lahko najdete tako imenovano Akcijo BONI. Ali bodo gostje bone lahko koristili za vse pakete ali izključno za tega, smo jih vprašali, a njihovega pojasnila nismo dočakali. V predlogu zakona, v katerem bo vlada potrjevala dodelitev bonov državljanom, sicer ni govora o tem, da morajo ponudniki za bone pripraviti posebne pakete.

So nam pa, denimo, iz Term Banovci odgovorili, da rezervacije v njihovih nastanitvah že sprejemajo, imajo kar nekaj povpraševanja od druge polovice junija dalje. Za koriščenje bonov pa niso in tudi ne nameravajo pripravljati posebnih paketov:"Plačilo z vavčerji bo možno tudi za že oddane rezervacije. Cen nismo spreminjali. Imamo pakete na osnovi polpenziona in pakete na osnovi nočitve z zajtrkom z možnostjo doplačila za dodaten obrok," je povedala direktorica Term Banovci Leonida Hofman.

V družbi Sava, kjer bdijo nad Termami 3000 v Moravskih Toplicah, Termami Ptuj, Termami Lendava, Zdraviliščem Radenci ter hoteli Sava Bled, Bernardin Portorož, Salinera resort Strunjan in San Simon resort Izola, pa so odgovorili, da se še niso odločili o tem, kako bodo njihovi gostje lahko koristili bone,  saj "informacije o tem še pričakujemo"

Podobno tudi v Termah Olimia: "Končen odgovor vam bom lahko podal, ko bo uredba sprejeta, ampak razmišljamo, da bomo, če le ne bo to izrecno prepovedano, vavčerje sprejeli za vse rezervacije, torej ne glede na to, kdaj in kako je bila rezervacija narejena," je sporočil njihov predstavnik Vasja Čretnik.

MGRT se na naša vprašanja, kakšno je njihovo mnenje o tem, ni odzval

Več dni smo zaman čakali na mnenje pristojnega ministrstva, ki ga vodi Zdravko Počivalšek.
Več dni smo zaman čakali na mnenje pristojnega ministrstva, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. FOTO:

Kakšno je stališče o tem, da nekateri ponudniki že pripravljajo posebne pakete za koriščenje bonov (in da so cene v teh paketih marsikje tudi višje od rednih cen), smo vprašali pristojno ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). A tudi po več dneh čakanja smo ostali brez odgovora.

Prvotna ideja za koriščenje vavčerjev je bila po besedah ministra Zdravka Počivalška sicer ta, da državljani poleg bivanja porabijo še nekaj denarja na sami destinaciji ter na ta način tudi sami dodatno pripomorejo k okrevanju slovenskega turizma. Vendar – če bodo cene tako visoke, bo recimo ena družina v nekem kraju bistveno manj časa, kot bi bila, če bi obveljale redne cene, in bo posledično tam tudi manj zapravila. 

Kratko bodo spet potegnili tudi tisti ponudniki, ki so že tako ali tako izviseli pri vavčerjih, ker ne ponujajo namestitve za čez noč (gostilne, ponudniki raznih turističnih dejavnosti, denimo, za vodne športe, pa muzeji, galerije itd.).

MGRT smo prosili še za mnenje o tem, a očitno jim tudi tega ni vredno komentirati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (798)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
18. 08. 2020 16.58
Logarjeva dolina,hotel Plesnik,6 dnevni paket z boni 660,00 ojrov.
Walter Pravicek
29. 05. 2020 08.00
-1
VOUCHER:LE KJE SE TA KOS PAPIRJA VALJA,DA GA ŠE NI V NAŠIH ROKAH?vse je povedano o "DARILU"BONIH:-kjerkoli,kdorkoli sme in lahko te koristi-DO DIOLOČENEGA DATUMA(kot ROK UPORABE...)in se razume,da se pričakuje,da gost troši še poleg VOUCHERJA svoj denar-kosilo ,večerja ali le večerja,pijača,turistična taksa.Za otroke še razne radosti.Pa saj bi bilo enako brez teh "DAROV"Vlade.OBIČAJEN VIKEND PAKET=2 NOČITVE Z POLPENZIONOM-(po želji še KOSILO DOPLAČAŠ)+TURISTIČNA TAKSA.PIJAČO SI KUPI TUDI ZA SVOJ DENAR.HOČEŠ-KUPIŠ.NE MOREŠ ALI NOČEŠ PA NIČ.Pričakovati ni,da bi za 200€bivali 7 dni v hotelu!NITI V ZANIKRNEM Z 1 ZVEZDICO!NITI V PRIVATNI SOBI NA KMETIH!TORAJ DOPLAČAŠ,KER GREŠ NA DOPUST.SPREMEMBE CENIKOV SO SE ŽE PRIČELE-BO NA KONCU VERJETNO OBVELJALO:200€=za 2 NOČITVI+ZAJTRK,OSTALO DOPLAČA GOST-,A GOST V TERMAH LAHKO KORISTI BAZENE TUDI PO IZPRAZNITVI SOBE!Prvi dan POPOLDAN,DRUGI DAN OD JUTRA DO NOČI,TRETJI TUDI DO NOČI.JA KAJ ŠE HOČEMO?Moj izbor,ko govorimo o termah je še vedno Sava Hotels&Resort.Ampak še danes ne vemo kako sploh bo z temi voucherji-dobimo v pošne nabiralnike ali kako drugače?Le kje hodi poštar,da mi jih izroči v roke?Tega govorec Kacin še ni povedal...
RdecaZvezda
18. 08. 2020 17.01
Pismonoša ti ne bo nič prinesel,tam kjer boš dopustoval te bodo registrirali in si pečen.
srebrnibreg
28. 05. 2020 19.57
+2
Spet se bo nazadnje izkazalo, da sem imel prav, ko sem te bone imel za ničvreden papir.
Michel Franco HD
28. 05. 2020 17.41
+3
Vedno ene cake! 😤 Plačaš 3 dobiš 2. 😜
Rok Karantanski
28. 05. 2020 14.21
-1
Tri nočitve za dva odrasla in dva otroka je razbrati iz zadnjega sporočila... Preračunajte. Kje je problem? Kake manipulacije
DR.Fejsbuk
28. 05. 2020 14.29
+1
Rok Karantanski
28. 05. 2020 14.33
+0
Novinar in anonimnež trdita, da je bila cena zvišana po omembi bona, in to je problem. Seštevanje je res zapletena računska operacija.
L3T4NC4
28. 05. 2020 15.18
+1
problem je, da si neumen in ne znaš računati, ponudnica se pa ven vleče. V normalnem hotelu ne pride nočitev po osebi 60€ ampak manj, ne pa v nekem kvazi apartmaju, kjer si moraš sam kuhati.
JohannDoe
28. 05. 2020 14.20
+3
Boni so zgolj glasovnica za vas, da glasujete kakšen turizem si želite in kakšen turizem si želite, da preživi. Subvencija, ki jo prinašajo, je pa samo dodana za motivacijo, da glasujete. Niso tu zato, da boste vi imeli zastonj počitnice. In niso zato, da jih morate izkoristiti. Če je to, kar se omenja, ponudba in odnos, ki ju domači turizem namenja gostom, izkoristite svojo glasovnico in pojdite v tujino ali pa ostanite doma. Izkoristite glasovnico pametno in po svoji meri. Kajti to je namen glasovanja, ne pa podpis v zvezek volivne komisije.
Rožice cvetijo
28. 05. 2020 12.31
-2
Avtorica članka, NOVINARKA ali študentka, MAJA RAČIČ bi lahko pred objavo osebno preverila resničnost navedb oz., dosledno prebrala komunikacijo med stranko in ponudnico apartmajev. Nato pa še na Bookingu prebrala VSE POGOJE najema in cene.
DR.Fejsbuk
28. 05. 2020 13.11
+2
noben apartma zraven bazena ni vreden 100 eur na dan....še ob morju ne bi toliko plačal....
DR.Fejsbuk
28. 05. 2020 13.13
+5
potem pa so tu še karte za prepolno zdraviliško riviero, kot jim pravijo......
Rok Karantanski
28. 05. 2020 14.34
-2
Tri nočitve za dva odrasla in dva otroka, zdaj pa preračunaj predno nasedeš manipulaciji 24ur.
L3T4NC4
28. 05. 2020 15.21
+7
kot kaže še nisi bil nikoli v apartmaju, ker apartma se oddaja kot celota, pa je vseeno ali je noter 1,2,3 ali 4 osebe, če je za 4 ljudi - vedno plačaš na noč - zato je bila tudi cena 60€ na noč. Kot kaže tebi logika ne potegne - predvidevam da si SDSovec
Walter Pravicek
29. 05. 2020 08.07
+1
GRE TAKO-INFORMACIJA PORTIRKE HOTELA MENI:SOBA JE ZA 2 OSEBI=60€x2=120€+turistična taksa.Všet je polpenzion!A ČE SI SAM JE SOBA TUDI 60€+doplačilo10 ali celo20€-ker si sam.NERAZMLJIV IZRAČUN,A HOTELIRJI VEDO KAKO.POSTELJA JE OBIČAJNO,KOT REČEJO"FRANCOSKA"=140x200CM,TEDAJ JE ZA DVA.TI PA SAM,TER JE MANDA NE BOŠ"FENTAL"ČE NI POSTELJNIH RADOSTI Z PARTNERKO.KDO VE ZAKAJ TO DODATNO PLAČILO.
mackon08
28. 05. 2020 12.28
+13
Te razlike v cenah z boni so za tožbo na sodišču, ker spravlja stranke v neenakovreden položaj.
Roko66
28. 05. 2020 12.28
+9
Z boni bi lahko omogočli nakup npr.pralnega stroja Gorenje...mi glih crkava..pa bi še Gorenju pomagali..
DR.Fejsbuk
28. 05. 2020 13.08
+2
L3T4NC4
28. 05. 2020 15.22
+0
RdecaZvezda
18. 08. 2020 17.05
tekač
28. 05. 2020 12.25
+3
Zakaj pa je bon vreden 200 €. Toliko o krizi v turizmu...nič bonov in raje podprite socialno šibke.....
pomlad14
28. 05. 2020 12.12
+12
Ne rabimo takšnih bonov.
c00kies
28. 05. 2020 12.11
+19
Klasičen nateg. Smrdelo je po nategu kakor so stegnili jezike in omenili te bone. V tej državi ni nič zastonj in dajte si to že 1x in za vselej dopovedati. Bone bomo plačali v vsakem primeru. Za podkuriti drva za kakšen žar pa bodo verjetno dovolj dobri.
Rožice cvetijo
28. 05. 2020 12.11
+13
Glede apartmaja AMY PODČETRTEK je čisto zavajanje ANONIMNE osebe. Sem sedaj še 1x prebral mejl dopisovanja. Ko je stranka klicala, so ji rekli 60€/noč za 2 osebi. Potem je stranka povedala, da bosta poleg tudi 2 otroka, očitno 2+ let, ker,kot sem prebral v njihovih pogojih, je od 0 do 2 let zastonj. Lastnica je napisala, da je za vsakega otroka+16€/ noč. Ker so stranko zanimale 3 nočitve, ji je najemodajalka napisala, da je potem za otroke za 3 nočitve+100€. Skupaj 180€ + 100€ =280€ + čiščenje 20€. Edina stvar, ki ne " štima" je, da je 6x16€ 96€ in ne 100€. Če je stranka polpismena, naj ne kliče na 24ur. Dosti žalostno pa je, da so očitno tudi tam polpismeni. In seveda se je vsul plaz kritik na čisto LAŽ ANONIMNE OSEBE.
Rožice cvetijo
28. 05. 2020 12.18
-1
In še to, točno piše cena na Bookingu za apartma 3 +1 oseba in koliko je za 2+1 oseba. Nobenih mučk.
simonaas
28. 05. 2020 12.19
+5
Vzames tam kjer ni na osebo. Jaz staln vzamem app in nima veze koliko jih je noter
Opta Musi
28. 05. 2020 12.53
-1
Pogledal bi preden je v medije prišlo, koliko je bilo na bookingu
L3T4NC4
28. 05. 2020 15.25
+1
bebasti ljudje ne razumejo kako se oddajajo apartmaji - klasično neumno pisanje - pač pljuvajo a nimajo pojma. če je najem 60€ na noč, potem je to to - lahko je dodana še edino turistična taksa, pa je vseeno koliko jih bo noter spalo. Booking pa si lahko v rit zataknete, ker je bilo lepo rečeno da ne bodo voljali boni za booking in ostale bedarije.
RdecaZvezda
18. 08. 2020 17.08
Sokril
28. 05. 2020 12.10
+2
Koliko bo šele negodovanja, ko bo povprečni Slovenec ugotovil, da bodo močno turistično ponudbo podražili tudi na Hrvaškem. In to tudi brez bonov.
Kometikjami
28. 05. 2020 12.10
+0
Toliko lopovsine okoli teh vavcerjev, da se nisem se niti odlocil, da jih bom kje porabil. Naj se grejo svoje igrice, najprej politiki, zdaj se turisticna podjetja.
motorist_mb
28. 05. 2020 12.08
+17
Vsi na kmečke turizme in naj majo kmeti bone!
toldo1989
28. 05. 2020 12.08
+5
Gremo se po nase,, oni cene gor mi pa bonov neuporabimo!! Fovsija..prvi sport
IanNow
28. 05. 2020 12.04
+6
Ne moreš se iti Don sistem v državi na Balkanu... To enostavno ne gre.. Ker se samo krade.. Vsak ki ima 5 minut časa.
lumpimonster
28. 05. 2020 12.03
-2
Ta godpa z sms sporocili si je zihr v bledu zelela razervirti hotel hhh
lumpimonster
28. 05. 2020 12.01
+0
Glavno da se folk mente preko sms sporocil za sobe hahaha
lumpimonster
28. 05. 2020 12.02
-1
Bi jih rad vidu da mi v živo tko cene dvigne ja haha,pri nam niso cisto nic kompliciral :D