Korona

Beovićeva: Pri dodelitvi cepiva mora veljati princip slučajnosti, ne starosti

Ljubljana, 10. 05. 2021 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
727

V Sloveniji se je z današnjim dnem začelo cepljenje vseh odraslih, tudi mlajših od 50 let. Po novici, da EU ne bo naročila novih odmerkov cepiva AstraZeneca, vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović zatrjuje, da zadreg glede drugega odmerka v Sloveniji ne bo, odmerkov je namreč dovolj. Povedala je tudi, da starost trenutno ne more igrati vloge pri tem, katero cepivo dobi posameznik. Pri tem mora veljati princip slučajnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začetek množičnega cepljenje
    03:25
    Iz 24UR: Začetek množičnega cepljenje
  • Iz SVETA: Cepljenje širše javnosti
    03:28
    Iz SVETA: Cepljenje širše javnosti

 

Na področju cepljenja se zaradi novih spoznanj neprestano spreminjajo pristopi, kar se zdi marsikomu moteče. "A nova spoznanja je smiselno upoštevati in s tem zagotoviti prebivalcem Slovenije kar najbolj varen in učinkovit način cepljenja," je na vladni novinarski konferenci dejala vodja vladne svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović

Beovićeva: Cepiti bi se moralo slučajnostno, ne glede na starost

V skladu s priporočili NIJZ za cepljenje proti covidu-19 z dne 6. maja letos so cepiva mRNA, torej Comirnaty in Moderna, namenjena za osebe, stare 50 let in več, kronične bolnike ne glede na starost, nosečnice, "v kolikor je cepivo na voljo, tudi ostali prebivalci po vrstnem redu v skladu s strategijo". Vektorska cepiva, torej cepivo AstraZenece in Janssen, pa je namenjeno osebam, starim 50 let in več, "ki želijo biti čim prej cepljene", ter "ostalim prebivalcem po vrstnem redu v skladu s strategijo".

Beovićeva pa je danes dejala, da trenutno v Sloveniji velja, da mora pri tem, katero cepivo dobi posameznik, veljati princip slučajnosti, ne pa starosti. Že v petek je v oddaji 24UR ZVEČER dejala, da ponujanje mRNA cepiv starejšim nima strokovne osnove, ter da bi bilo starejšim bolj ustrezno ponuditi druga cepiva, saj je redkih nezaželenih stranskih učinkov pri njih manj. "Cepiti bi se moralo slučajnostno, ne glede na starost," je dejala. 

V začetku cepljenja je bilo nekaj dvomov glede učinkovitosti cepiva AstraZeneca pri starejših, nato pa so raziskave potrdile izenačeno učinkovitost. "Odločili smo se, da ne bomo po starosti omejevali cepiva." 

"Trenutno bi moralo veljati po vseh centrih, da je cepivo razdeljeno ljudem po nekem slučajnostnem ključu, po dnevih, ne glede na to, koliko so stari," je bila jasna. 

Nemčija je sicer danes omogočila cepljenje s cepivom Janssena za vse odrasle, saj zelo nizko tveganje tromboze po cepljenju s tem cepivom po oceni nemških organov še ni razlog, da bi ga omejili le na starejše od 60 let. Bodo pa to cepivo prednostno vendarle uporabljali za to starostno skupino.

EU novih cepiv AstraZenece ne bo naročila, kaj bo z drugim odmerkom? 

Po tem, ko je EU sporočila, da ne bo naročila novih odmerkov cepiva AstraZeneca, se poraja vprašanje, koliko zalog še ima Slovenija oziroma ali jih je dovolj za cepljenje z drugim odmerkom. Beovićeva zatrjuje, da zadreg glede tega ni. Trenutno je na zalogi 49.000 odmerkov tega cepiva. V maju in juniju naj bi Slovenija dobila še okoli 500.000 novih odmerkov AstraZenece, zagotovljenih pa je 96.000 odmerkov. Zgolj v maju bomo prejeli 93.000 doz, so potrdili na NIJZ. Drugi odmerek trenutno čaka približno 133.000 Slovencev. 

Če slučajno ne bi bilo dovolj odmerkov AstraZenece, bi lahko v skrajnem primeru za drugi odmerek posegli po mRNA cepivih, dodaja Beovićeva. Dodala je tudi, da bodo v prihodnje vektorska cepiva (kamor spada tudi AstraZeneca) manj zanimiva za tretje, t. i. poživitvene odmerke, ker se proti vektorju, to je nosilnemu virusu, razvije imunost, ki zmanjšuje odgovor na cepivo.

EU ne bo podaljšala pogodbe z AstraZeneco.
EU ne bo podaljšala pogodbe z AstraZeneco. FOTO: Shutterstock

V nekaterih cepilnih centrih te dni uporabljajo cepivo AstraZenece za prvi odmerek. Na vprašanje, ali bi bilo smiselno, da bi prenehali cepiti s prvim odmerkom, je Beovićeva dejala, da gre za organizacijsko vprašanje. "Če drži, da dodatnih odmerkov AstraZenece ne bo več, potem je smiselno s tem cepljenjem prenehati," je dejala. 

Na NIJZ pravijo, da za zdaj cepljenje s prvimi odmerki še poteka, "v kolikor bo potrebno in v kolikor v tretjem kvartalu ne bo novih dobav, bo cepivo zadržano za 2. odmerke". 

Dejstvo, da EU ne bo več nadaljevala z dobavo cepiva AstraZeneca, po njenih besedah ni tako problematično, saj se pospešuje proizvodnja cepiva Pfizer, pričakujemo pa tudi dve novi cepivi – beljakovinsko cepivo Novavax  ter cepiva CureVac. Pričakujemo pa še registracijo ruskega Sputnika  V. 

Drugi odmerek cepiva AstraZeneca je po določilih evropske agencije EMA možno izvesti po štirih do 12 tednih. A raziskave so pokazale, da je cepljenje s tem cepivom učinkovitejše, če dobi oseba 2. odmerek po 12 tednih. AstraZeneca je zelo učinkovita že po prvem odmerku, zaščita nastopi po treh tednih. "Ta zaščita ostane enako dobra vsaj 3 mesece, to je do 2. odmerka, ki ga svetujemo po 12 tednih," pravi Beovićeva. 

V tem tednu bomo v Sloveniji prejeli 58.500 odmerkov Pfizerjevega cepiva, Moderne 14.400, AstraZenece 12.000 in cepiva Johnson & Johnson 6000 odmerkov. Skupaj bo dobavljenih 90.900 odmerkov. 

Prebolevniki in cepljenje le z enim odmerkom 

Osebe, ki so covid-19 prebolele, so proti tej bolezni nekaj časa imune. Celjenje prebolevnikov je tako smiselno šele, ko se imunost po preboleli bolezni zmanjšuje, torej po 6 do 8 mesecih. Po osmem mesecu po preboleli bolezni se cepi z dvema odmerkoma cepiva. Pred tem pa le z enim odmerkom, "saj bolezen deluje že kot prvi odmerek, katerega učinek z dejanskim cepljenjem samo poživimo".  

"Ta navodila sledijo temu, da bi bilo čim več ljudi čim bolje zaščitenih. To je seveda lahko v nasprotju s pričakovanji ljudi, ki se želijo cepiti zaradi prehoda meje," pravi Beovićeva. Zelenega digitalnega potrdila še ni, Beovićeva pa upa, da bo evropska politika ta priporočila upoštevala, "ni pa nujno". Se pa Slovenija po njenih besedah o tem že dogovarja z nekaterimi sosednjimi državami; torej, da se bo pri prehodu meje upoštevalo tudi cepljenje z enim odmerkom. 

Po oceni Beovićeve bi lahko precepljenost prebivalstva dosegli v dveh mesecih.
Po oceni Beovićeve bi lahko precepljenost prebivalstva dosegli v dveh mesecih. FOTO: Bobo

Ob ukrepih dovolj 50-odstotna precepljenost? 

Beovićeva je nekoliko razburila z besedami, da cepljenje "že kaže svojo učinkovitost, saj se zmanjšuje pogostnost bolezni zlasti pri starejših". "Ob ukrepih, ki so trenutno v veljavi, zadošča že 50-odstotna precepljenost," je dodala. Za sproščanje ukrepov bo potrebna večja precepljenost.

Na družbenih omrežjih se je na to odzval soustanovitelj Sledilnika covid-19 Luka Renko in zapisal, da "nočemo ves čas živeti pod ukrepi". "A lahko nehamo relativizirati precepljenost med starostniki? Zame je vsaka precepljenost starostnikov pod 90 do 95 odstotki poraz. Veliko EU držav je pokazalo, da je tak cilj dosegljiv, ampak samo če si ga zastavimo in delamo v tej smeri." 

 

 Skorajda normalno delovanje kulture, športa, gostinskih lokalov, turizma in podobno si lahko po besedah Beovićeve varno zagotovimo z upoštevanjem kratice PCT, ki označuje prebolevnike, cepljene in testirane osebe. 

Na portalu že 52.000 prijav na cepljenje 

Na cepljenje se je mogoče prijaviti prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali v cepilnem centru, pa se ni treba znova naročati prek nove aplikacije.

Do danes se je prek portala na cepljenje prijavilo okoli 52.000 ljudi, je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na MZ Franc Vindišar. Glede domnevnega kaosa pri vabljenju oseb k cepljenju - nekateri so namreč dobil več vabil - pa je Vindišar dejal, da so verjetno težave povezane s tem, da ti cepilni centri, ki so doslej razvili svoje aplikacije za naročanje na cepljenje, še niso prenesli svojih podatkov na zVem. Zagotovil je, da je pri zVem zaenkrat zanesljivost, da bo oseba samo enkrat klicana na termin cepljenja, praktično 100-odstotna.

Prijavilo se je že 52.000 ljudi.
Prijavilo se je že 52.000 ljudi. FOTO: zVem

V zdravstvenih domovih so zagotovili, da se pripravljajo na cepljenje splošne odrasle populacije in hkrati tudi na prehod na nacionalno aplikacijo za prijavo na cepljenje. V Zdravstvenem domu Ljubljana pa bodo na nov sistem prešli, ko bo to mogoče izvesti varno in strokovno. V tem tednu se v smislu organizacije cepljenja tako pri njih ne bo še nič spremenilo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (727)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene Urban?i?
11. 05. 2021 10.06
+1
Princip slučajnosti imamo že več kot leto dni. Slučajno vlado, ki s slučajnimi člani strokovne skupine sprejema slučajne ukrepe, ki jim niti slučajno več ne zaupamo, saj so rezultati katastrofalni. V časih, ko bi se dejansko morali boriti proti pandemiji, seveda tudi z množičnim cepljenjem, edino dobavitelji česaržekoli, niso izbrani slučajno.
martinov
11. 05. 2021 10.00
+1
Vlada, z vsemi ministri, naj si cepi možgane, da bo prišla do pametnih odločitev. Cepiva še ni, je pa zdrav razum !
martinov
11. 05. 2021 09.55
+1
Slučajno te pikne komarka, pa nimaš posledic. S temi cepivi, pa nikoli ne veš ! Samo za statistiko inneko potrdilo jim gre !!
crazymoto
11. 05. 2021 08.37
+1
Kaj če bi 1x veljal zdrav razum... ne pa podkupljeni principi.?
Betuul
10. 05. 2021 20.34
+3
💉🦠dnevno slučajnosten cepič! Če je tak preprosto bi lahk dobo eno špiko💉 za domov! Če slučajno nimaš stranskih učinkov se pocepiš sam!💉 Da do reakcije slučajno pride
duhccc
10. 05. 2021 20.27
+4
vam je to smiselno cepis se pa lahko zbolis in se okuzis druge pa se masko mors nost ... stranski ucinki na dolgi rok niso znani... ce gres v tujino moras imeti 48 ur stari test med ko dobis potrdilo se lahko ze umes okuzis in vseno odpotujes... ce si cepljen pokazes potrdilo da si cepljen in brez problema potujes pa tudi ce se ve da si lahko okuzen .... za rakam jih je 2019 umrlo 6200 od kar je korona jih je umrlo za njo 4200 rak zginu in gripa tudi...za raka se sedaj niso nasli zdravila za korono so ga pa ... tuki nekaj ne stima ljudje bozji....
npc2335
10. 05. 2021 20.24
+2
''Bojana Beović mora veljati princip slučajnosti''Torej je isto kot ruleta če padne na rdečo dobiš pfizer,črna je moderna če pa nimaš sreče pa padne na zeleno nulo pa dobiš AZ.Super sistem.
Fakeprofil
10. 05. 2021 20.23
+4
Načelo slučajnosti je zelo aktualno za SDS. Beovička slučajno na zdravniško zbornico, Hojs je slučajno še notranji minister, JJ je slučajno komunist itd. Gre za zelo pošteno metodo.
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 05. 2021 19.41
+6
Pišuka sem sit te Beovićke!!! Zdaj je pokazala svoj pravi obraz in je daleč od tega, kar sem mislil, da je!!! Fujjjj!
blackkesi
10. 05. 2021 19.42
+4
blackkesi
10. 05. 2021 19.43
+4
Pa skos laž na laž sploh neve kaj je dva dni nazaj rekla.
blackkesi
10. 05. 2021 19.39
+1
Pa kaj se ona dela norca iz useh nas en dan govori eno drugi pa čisto drugo za eno ter isto stvar sploh jo slišati ali videti nemorem več.
tutp
10. 05. 2021 19.36
+1
Vidim Jelko ne kriči več na Kočevje na odmevih. Aja na Krku uživa. Tudi prav.👍
DonotquestionOBEY
10. 05. 2021 19.22
Če se bom cepu pride v poštev samo Pfizer. Vsi verodostojni ljudje, ki so me dejansko prepričali, da pa bi se mogoče res cepil so se cepili s tem cepivom in me niti najmanj ne briga za vaš princip naključnosti. Najprej propaganda epskih proporcij nato pa bi me še silil v to ker zvarek morm dat v telo - LOL, take it or leave it I'll be fine either way.
tutp
10. 05. 2021 19.20
+9
Pa SLOVENSKE nosečnice zdaj silijo s tem. Pustite punce pri miru. 9 mesecev se mučijo z bebico.😡🤬😡
Gemma 1961
10. 05. 2021 19.14
+1
Ko enkrat jih zajagamo jim ne bil v kozi ,ko bo stampedo niti argentina jih ne resi
Satoshi Nakamoto
10. 05. 2021 19.08
+4
No no. Leto dni za FB strokovnjaki in flateartherji so celo začeli omenjat nečistoče in delce v cepivih. Naj povedo še kaki so stranski učinki tega.
Satoshi Nakamoto
10. 05. 2021 19.10
+3
Namreč delcev se do smrti ne znebiš. In generirajo permanentna vnetja v telesu
vmagajna
10. 05. 2021 19.06
+4
kje je zdaj tisti pametni govorec vlade, ki za cepilno politiko vleče lepe denarce ??? Pa ner, da čisti svoj bazen na Hrvaškem ??? Katastrofa,,,
tutp
10. 05. 2021 19.05
+5
Včeraj gledam poročila. Jelko ne kriči več. Zdaj pa kriči direktorica ZD Grosuplje in se dere...ja halo v enem dnevu ne bomo pocepili 2 mio ljudi. Haha. Skoz nekdo nori v naši deželi.
slo_veter
10. 05. 2021 19.01
+2
kako bomo z 90 tisoč odmerki cepili 60% odraslega prebivalstva.. ja mogoče v Luksemburgu .. v Slo pa Kaco in metematika dve različni možganski celici.
Satoshi Nakamoto
10. 05. 2021 19.04
+1
tutp
10. 05. 2021 19.00
+5
Moj starš vsak teden dobi sms za cepljenje. Pa se ni prijavil. Ne težite nam več. Ne bomo se cepili. Nikamor ne gremo. Pa če se na trepalnice date.PA VSAK DAN SEM OB 21 URI DOMA.NALAŠČ. Smo žalostni in apatični. To ste nam naredili...to imate.👊
Maxx365
10. 05. 2021 19.13
+0
Kdor se noče cepiti, se mu pač ni treba. In ni treba nobene drame okoli tega.
tutp
10. 05. 2021 18.57
+1
Nekateri smo žalostni in nimamo denarja. Tudi v zeleni fazi bomo doma. Pa če bo 60 stopinj zunaj. Eto Vam.😡👊🤬 Nismo vsi Elon iz sosednjega članka ki se osladno smeji. ŽIVIMO V SKRBEH!!!!!!
Maxx365
10. 05. 2021 19.12
-3
Kako si brez denarja, a nisi pred kratkim Jackpota zadel ali nekaj podobnega?
DonotquestionOBEY
10. 05. 2021 19.17
+1
Maxx točno to. Ko mu paše se hvali, da ni delal dneva v lajfu in je bolj bogat od ne vem koga vse, ženske se za njim obračajo in ga na ulici ustavljajo ker ma tak status, ko je treba pa sprejet kako odgovornost je pa revn kot cerkvena miš. Mislim, da je resničen samo drugi del - reven je kot cerkvena miš pa pametn nč kej bolj kot ta žival.