Korona

Cepivo AstraZenece v Sloveniji predvidoma konec tedna

Ljubljana, 01. 02. 2021 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Prva pošiljka cepiva AstraZenece proti covidu-19 bo v Slovenijo prišla konec tedna ali pa na začetku prihodnjega tedna – gre za 15.000 odmerkov. V ponedeljek je prispela nova pošiljka s približno 17.550 odmerki Pfizerjevega cepiva. V Evropski komisiji so zatrdili, da je bila dobava cepiv proizvajalcev BioNTech in Pfizer ter Moderne v prejšnjem tednu stoodstotna, torej v skladu s pogodbama. Medtem je evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) zagnal sledilnik cepljenja v Evropi na podlagi podatkov, ki so sicer še pomanjkljivi. Slovenija je po podatkih porabila 83,5 odstotka prejetih odmerkov cepiva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nove pošiljke cepiva
    02:42
    Iz 24UR: Nove pošiljke cepiva
  • Iz SVETA: Spora s proizvajalci cepiv še ni konec
    02:34
    Iz SVETA: Spora s proizvajalci cepiv še ni konec

 

V preteklih dneh je v Slovenijo prišla nova pošiljka cepiva proti covidu-19 proizvajalca Moderna, šlo je za 2400 odmerkov. Novo pošiljko s 4800 odmerki Moderninega cepiva pričakujejo v petek. V ponedeljek pa je že prispela nova pošiljka Pfizerjevega cepiva, in sicer 17.550 odmerkov, naslednja pošiljka istega cepiva naj bi prišla v torek, 9. februarja (17.550 odmerkov), nato 15. februarja 21.060 odmerkov in 22. februarja 22.030 odmerkov, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Po podatkih NIJZ je bilo do sobote v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 52.942 ljudi, z dvema pa 23.035.

Pfizerjeva pošiljka, ki bo prispela ta teden, bo namenjena predvsem za drugi odmerek cepljenja. V prihodnjem tednu pa bodo nadaljevali cepljenje starejše populacije – odmerki bodo namenjeni starejšim od 70 let, pojasnjujejo na NIJZ.

Ni pa še znano, kako bo z nadaljnjimi pošiljkami cepiva AstraZenece, ki je zeleno luč Evropske agencije za zdravila in Evropske komisije dobilo konec prejšnjega tedna. Sicer pa je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v nedeljo na Twitterju sporočila, da bo podjetje AstraZeneca v prvem letošnjem četrtletju EU dobavilo 40 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

Evropska unija se je z AstraZeneco dogovorila za skupaj 400 milijonov odmerkov cepiva. Potem ko je podjetje napovedalo, da bo v prvem četrtletju tega leta Uniji dobavilo precej manj odmerkov, ki so za to obdobje predvideni po pogodbi, se je med EU in družbo razvnel oster spor. Komisija je pripravila tudi mehanizem, ki omogoča prepoved izvoza cepiv, če podjetje ne izpolni obveznosti do Unije.

Cepivo
Cepivo FOTO: Shutterstock

Po trditvah Bruslja dobava cepiv v minulem tednu stoodstotna, nejasnost glede prihodnjih mesecev

EU je doslej dobila 18,5 milijona odmerkov cepiv, od BioNTecha in Pfizerja 17,6 milijona, od Moderne pa 854.000, so danes sporočili iz Evropske komisije. Cepivo nemškega podjetja BioNTech in ameriškega Pfizerja je konec lanskega leta prvo dobilo odobritev za uporabo na evropskem trgu. Sledilo je cepivo ameriške družbe Moderne. Minuli petek je odobritev dočakalo tudi britansko-švedsko podjetje AstraZenece, za katero so v uniji pričakovali, da bo prispevalo prvo cepivo.

Potem ko so v minulih tednih evropsko javnost razburile napovedi podjetij o zamudah pri dobavi cepiv, so v komisiji danes sporočili, da je bila dobava cepiv v minulem tednu že stoodstotna in da bodo proizvajalci vso zamudo nadoknadili do sredine tega meseca.

Minuli teden je unija prejela štiri milijone odmerkov, od tega 3,5 milijona od BioNTecha in Pfizerja ter 500.000 od Moderne, je danes povedal govorec komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker. Toliko je po njegovih besedah za minuli teden tudi bilo predvideno, tako da je dobava stoodstotna.

Slika o dobavi v prihodnjih tednih in mesecih ni jasna. Temeljni izziv je v tem, da ni jasnih podatkov o tem, koliko odmerkov bi morala podjetja dobaviti v posameznem četrtletju. Te informacije so namreč zaupne in komisija jih ne more objaviti brez dovoljenja podjetij, pojasnjujejo v Bruslju. Obenem se vrstijo sporočila o "dodatnih" odmerkih.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da bosta BioNTech in Pfizer v drugem četrtletju dobavila "dodatnih" 75 milijonov odmerkov in skupno 600 milijonov v tem letu.

Podobno novico o 75 milijonih dodatnih odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja vključuje sporočilo, ki ga je komisija objavila 8. januarja. Na vprašanje, ali gre za teh istih 75 milijonov ali za 150 milijonov, danes ni bilo jasnega odgovora. De Keersmaecker je dejal, da gre "res za pospešitev dobave odmerkov, ki je posledica okrepitve proizvodnih zmogljivosti", a številk za drugo četrtletje za zdaj v komisiji niso pojasnili.

Povedali pa so še, da pričakujejo do konca septembra več kot 500 milijonov odmerkov od BioNTecha in Pfizerja ter Moderne. Ob upoštevanju cepiva družbe Johnson in Johnson, ki sicer še ni odobreno, pa 600 milijonov odmerkov. Pred tem so v komisiji v nedeljo sporočili, da bo AstraZeneca namenila "dodatnih" devet milijonov glede na napoved v prejšnjem tednu in tako skupaj 40 milijonov odmerkov ter da bo dobavo začela en teden prej, kot je bilo predvideno.

Bayer bo proizvajal cepivo CureVaca

Čeprav Bayer nima izkušenj s proizvodnjo cepiv, lahko ponudi močno znanje pri razvoju biotehnoloških proizvodov, je povedal predstavnik nemške družbe.

Nemški farmacevtski velikan Bayer je danes sporočil, da bo od prihodnjega leta proizvajal cepivo proti covidu-19, ki ga razvija nemško farmacevtsko podjetje CureVac. "Vesel sem, da vam lahko sporočim, da imamo potrebne zmogljivosti za proizvodnjo CureVacovega cepiva," je povedal vodja Bayerjevega farmacevtskega oddelka Stefan Oerlich. Dodal je, da v prvih 12 mesecih načrtujejo proizvodnjo 160 milijonov odmerkov. "Iz naših pogovorov z vlado je jasno, da je treba dostopnost cepiv povečati," je dejal Oerlich v pogovoru z nemškim ministrom za zdravje Jensom Spahnom.

CureVacovo cepivo, ki temelji na tehnologiji mRNK, še ni dobilo zelene luči pristojnih regulatorjev, Spahn pa je danes dejal, da je odobritev pričakovati v prihodnjih tednih.

CureVac je začel tretjo fazo kliničnih testov svojega cepiva sredi lanskega decembra. V njej sodeluje več kot 35.000 prostovoljcev iz Evrope in Latinske Amerike. Prvi mož podjetja Franz-Werner Haas je napovedal, da bodo do konca leta proizvedli več sto milijonov odmerkov svojega cepiva.

Odslej na voljo sledilnik cepljenja v Evropi

V Evropski komisiji članice EU že nekaj tednov pozivajo, naj najmanj dvakrat na teden posredujejo informacije o tem, koliko cepiva so prejele in koliko ljudi so cepile. Danes so prvič objavili informacije o poteku cepljenja v članicah EU ter na Norveškem, v Islandiji in Lihtenštajnu. Podatki so za zdaj pomanjkljivi, saj so nekatere države posredovale delne podatke, nekatere pa jih sploh še niso posredovale.

Ena od razpredelnic kaže, koliko odmerkov so dobile države in koliko so jih porabile. Slovenija jih je dobila 70.230, porabila pa 58.638 ali 83,5 odstotka. Ta odstotek je peti najvišji med petnajstimi državami, za katere je ta podatek naveden. Večji delež beležijo Litva (100 odstotkov), Islandija (92,7 odstotka), Poljska (87,3 odstotka) in Španija (84,8 odstotka). Najmanjši je delež na Cipru (21,5 odstotka).

 Slovenija je prejela 70.230 odmerkov cepiva, porabila pa 58.638 ali 83,5 odstotka.
Slovenija je prejela 70.230 odmerkov cepiva, porabila pa 58.638 ali 83,5 odstotka. FOTO: Dreamstime

V razpredelnici je naveden tudi podatek, da je v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih tri odstotka odraslih. Večji delež med osemnajstimi državami, za katere je ta podatek na voljo, beležijo le Islandija (3,8 odstotka), Malta (3,7 odstotka) in Finska (3,1 odstotka). Najmanjši je delež na Cipru (0,9 odstotka). Prav tako navajajo podatek, koliko odmerkov na 100 odraslih prebivalcev, starejših od 18 let, so dobile posamezne države. Razpon je od 3,5 odmerka v Španiji do 9,8 odmerka na Malti; v Sloveniji 4,1 odmerka na 100 prebivalcev.

Uporabili so podatke, ki so jih prejeli do 29. januarja in so navedeni v evropskem nadzornem sistemu TESSy, izpostavljajo avtorji poročila ter opozarjajo, da so mogoče razlike med temi podatki in podatki nacionalnih organov. Opozarjajo tudi, da je treba podatke tolmačiti zelo previdno in da se primerjave med državami na tej točki odsvetujejo, saj da je treba za pravilno tolmačenje upoštevati vse dejavnike v procesu cepljenja v posamezni državi ter seveda kakovost in celovitost podatkov.

ECDC sicer v prvem pregledu cepljenja ugotavlja, da so vse države pripravile načrte in kampanje za cepljenje in da v nobeni od držav, ki so centru poročale, cepljenje ni obvezno. V EU naj bi sicer do marca cepili 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev, do poletja pa 70 odstotkov odraslih.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
02. 02. 2021 09.14
Po tem cepivu jih je že veliko še enkrat zbolelo
hotchilipoper
02. 02. 2021 09.13
Ta cepivo je za rajo,pficer in moderna pa za posvečene
Jaka Jack
01. 02. 2021 17.48
+1
Najslabše cepivo za najbolj ogrožene😟
MaliSirek
01. 02. 2021 16.58
+2
A to je tista ki so jo na vrat na nos spravli cez fulll strogo kontrolo???
devlon
01. 02. 2021 16.45
+3
a to je tisto pocenčkovo, ki ne učinkuje? Za Slovenijo bo ok
Kau?SelektorMojster
01. 02. 2021 16.41
+5
Vakcina vakcina hahaha kdo bi mojo dozo ? Uzmiii ciaoo
Slobodan Cvijetinovic
01. 02. 2021 16.25
+6
Ko jih ne bi nikoli bilo,bi bilo veliko bolje..... A kaj čmo,ko je denar sveta vladar
natmat
01. 02. 2021 16.10
+7
Kaj se sploh ukvarjamo s tem najslabšem zvarkom?Provizije so važne zajj sole hodili v A meriko pa Izrael ?
mferk1
01. 02. 2021 14.59
+0
Bidnova ekipa je nekako izgubila 20 milijonov doz cepiva. A o tem ne boste nič napisali?? Kako lahko IZGUBIŠ 20 MILIJONOV DOZ!? Aja Biden je svet za vas tukaj. Biden’s team is still trying to locate upwards of 20 million vaccine doses. Napišite to v Google in vam bo vrglo ven. Ne morem dati celega naslova ker nekdo briše... ;)
Aijn Prenn
01. 02. 2021 16.26
+3
Če v SLO ki jo je vse skupaj za predmestje NY lahko izgubijo kamion mask, pol v USA ni prav posebej čudno, če se zgubi kakšen kontejner flašk po 10ml.
mferk1
01. 02. 2021 16.52
+2
Ja seveda, 20 milijonov doz cepiva, nujnih za takojšnjo cepljenje, se bo kar tako izgubilo. Sramota.
trollolll
01. 02. 2021 17.48
+0
aha, to si prebral na unih non-msm mdijih, edinih verodostojnih. ce verjames tistim medijme, potem je trump predsednik, tko da je vse ok. drgac pa ce razumes anglesko (in to ne samo tisti del, ki pase tebi) gre zadeva takole: "Biden's COVID response team is scrambling to find 20 million coronavirus vaccine doses the Trump administration didn't bother tracking"
akize
01. 02. 2021 13.55
+4
Sam še tankat gre... 🤣
Covid 19 2021
01. 02. 2021 13.53
-3
Ne prijatelj je rekel, da se je cepil in da mu je 2 uri do doma sledila policija 🚨, pa je bil brez telefona. Cepivo ima čip za sledenje. 2000%😡😡😡😡
Prokariont
01. 02. 2021 14.49
+10
😂😂😂 jst sm se tudi cepil pa mi zdj radio ognjišče vrtijo v glavi pa ne morem spat, kako zamenjam frekvenco?
Aijn Prenn
01. 02. 2021 16.28
+4
Povej neprijatelju, da ga pozdravlja tanov šef policije in mu želi še na mnoga leta.
JApajaDAja
01. 02. 2021 13.52
+6
in kaj na to pravi šef who (procesuiran v svoji matični državi), šef unicefa-tak isto procesuiran-samo iz drugih razlogov?!
Blue Dream
01. 02. 2021 13.44
+9
jaz bi se cepil sam ne z najcenejšim in neučinkovitim cepivom
JApajaDAja
01. 02. 2021 13.53
+2
Blue Dream
01. 02. 2021 14.00
+3
lej oprosti ampak mnenje ene svečke mi je čisto nepomembno
Uporabnik1977992
01. 02. 2021 14.04
+11
420 - moje mnenje je enako tvojemu. Zakaj bi se cepil in tvegal z manj učinkovitim cepivom? če bom zbolel me zopet čaka karantena, zakaj ne bi tveganja zmanjšali z učinkovitim zdravilom, namesto s cepivom, ki so ga na trg dali pregovorno pokvarjeni Angleži.
JApajaDAja
01. 02. 2021 14.45
+3
zakaj bi se sploh cepil? zakaj bi se zdrav testiral?
sb_north
01. 02. 2021 13.42
+9
Tud če je že juter na mojih vratih se moja familija ne bo cepla, mislim da tud mojih sopsedov ne itd... teh ki zavračamo cepljenje je ogromno.
Blue Dream
01. 02. 2021 13.41
+6
pričakujem da bom pri zdravniku lahko izbiral med Astra Zeneca, Novavax in Pfizerjem npr.
JApajaDAja
01. 02. 2021 13.55
+0
izbiraš lahko na prodajni polici v šparu-tu zagotovo ne :-)
pravicnez.
01. 02. 2021 13.39
+7
Kdo bi si mislil, da se mediji, vlada in seveda farma mafija kar naekrat tak silno brigajo za zdravje človeka ob prehladu s samo 0,02% smrtnosti? Je še 1000 bolezni in težav.
jack1992
01. 02. 2021 13.27
+3
Predvideno? Upam da se niso tokrat za prevoz dogovorili s kom ki ne pozna navigacije hahahaha 😂😂
ho?emVšolo
01. 02. 2021 13.26
+16
najmanj učinkovito cepivo.... NE HVALA!!!
jebespolitiko
01. 02. 2021 13.18
+11
strup ne pa cepivo
sb_north
01. 02. 2021 13.55
+2
še nisem pozabi kako so v slovenijo leta 2009 poslali 400 tisoč odmerkov cepiva z živim virusiom ptičje gripe
Prokariont
01. 02. 2021 14.51
Dadas
01. 02. 2021 13.16
+13
Kar naj se firer in sekta cepijo s to žegnano vodo. Nekaj je sigurno narobe s tem cepivom, če stane 1,8EUR, Pfizer pa 18EUR. Kot bi šel v Lidl po Don Perignon.