Korona

Cepivo Johnson & Johnson v karantenskem skladišču. Kakšen bo vpliv na hitrost cepljenja?

Ljubljana, 14. 04. 2021 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tjaša Dugulin, STA, Tadeja Voščun
Komentarji
42

V Slovenijo je prispelo prvih 7200 odmerkov cepiva podjetja Johnson & Johnson. Zaradi začasne prekinitve cepljenja s tem cepivom v Združenih državah Amerike so shranjeni v karantenskem skladišču. Tam bodo, dokler proizvajalec ne pojasni šestih primerov krvnih strdkov pri skoraj sedmih milijonih cepljenih. Naša stroka upa, da bo končna odločitev glede varnosti cepiva znana čim prej in da se cepljenje zato ne bo še bolj zavleklo. Odločitev podjetja Johnson & Johnson je vodjo posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojano Beović presenetila, tudi zaradi nizke pojavnosti neželenih učinkov. Če s tem cepivom sploh ne bi cepili, bi prišlo do precejšnjega izpada odmerkov, kar pomeni manj zaščitenih ljudi. To člane posvetovalne skupine skrbi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cepivo Johnson & Johnson
    02:20
    Iz 24UR: Cepivo Johnson & Johnson
  • Iz SVETA: Značilnosti cepiva Johnson in Johnson
    01:31
    Iz SVETA: Značilnosti cepiva Johnson in Johnson
  • Iz SVETA: Prva pošiljka cepiva Johnson & Johnson
    02:16
    Iz SVETA: Prva pošiljka cepiva Johnson & Johnson

 

Ameriško podjetje Johnson & Johnson je odločitev o začasni ustavitvi dobave svojega cepiva proti covidu-19 državam Evropske unije sporočilo v torek. Za to so se odločili, potem ko so pristojne oblasti v ZDA priporočile začasno ustavitev uporabe tega cepiva zaradi primerov redkih motenj strjevanja krvi po cepljenju.

Beovićevo je ustavitev dobave cepiva presenetila, tudi zaradi nizke pojavnosti neželenih učinkov. "Ne vem, kako podrobno so bili ti primeri analizirani, ampak pojavnost je precej nižja kot pri cepivu podjetja AstraZeneca," je dejala. Odločitev o zaustavitvi dobave je prišla iz ZDA, kjer so tudi drugačne ravni odgovornosti in je zato prag prepoznavanja pomembnosti neželenih učinkov toliko nižji, je ocenila infektologinja. "Situacija je nenavadna zato, ker se je zelo hitro, že ob nekaj primerih za to odločil že proizvajalec. To daje misliti, da mogoče sledi več podatkov oziroma gre za odsev ameriških razmer, ki so drugačne, tudi zato, ker imajo na voljo bistveno več drugih cepiv kot Evropa," je dejala.

Beovićevo je ustavitev dobave cepiva presenetila, tudi zaradi nizke pojavnosti neželenih učinkov.
Beovićevo je ustavitev dobave cepiva presenetila, tudi zaradi nizke pojavnosti neželenih učinkov. FOTO: Shutterstock

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je danes napovedala, da bo Evropska unija naročila več Pfizerjevih odmerkov, pogodb z AstraZeneco in Johnsonom pa po letu 2022 ne bo več podaljševala.

Novica, da bo podjetje Johnson & Johnson ustavilo dobavo svojega cepiva, je bila nekoliko nepričakovana, se strinja tudi profesor Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu. "Ustaviti cepljenje zaradi šestih dogodkov na 6,8 milijona cepljenih se mi zdi nekoliko pretirano," je dejal Jerala. Temu mnenju se je pridružila tudi Beovićeva, ki je dejala: "Ne vem, kako podrobno so bili ti primeri analizirani, ampak pojavnost je precej nižja kot pri cepivu podjetja AstraZeneca."

Evropa, ki je veliko bolj odvisna od obljubljenih odmerkov kot ZDA, kjer imajo več različnih cepiv in bistveno višjo precepljenost, pa zdaj čaka. "Najprej odločitev proizvajalca, potem pa sledimo odločitvam Evropske agencije za zdravila (Ema)," je dodala Beovićeva. Medtem je Ema sporočila, da bo v prihodnjem tednu izdala priporočila o varnosti cepiva Johnsona & Johnsona. Pri Emi so dejali,  da bo odbor za varnost zdravil (PRAC), ki pregleduje redke primere nenavadnih krvnih strdkov, do katerih je prišlo v ZDA po cepljenju z omenjenim cepivom, pregled izvedel po hitrem postopku. Dodaja, da se je tip krvnih strdkov, o katerih so poročali – cerebralna venska sinusna tromboza (CVST) – v večini primerov pojavil v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi, piše na spletni strani Eme.

Ema preučuje vse prijavljene primere in bo odločila, ali je potrebno regulativno ukrepanje. Pri tem tesno sodeluje z ameriško zvezno upravo za hrano in zdravila (FDA) in drugimi mednarodnimi regulatorji. Dodala je, da v času, ko poteka pregled, ostaja pri stališču, da koristi cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov

Beovićeva težko napoveduje, kdaj bi lahko začeli cepiti s cepivom Johnsona & Johnsona. "Pred očmi je treba imeti predvsem to, da so ti neželeni učinki zelo redki in manj pomembni v okolju, kjer je zelo veliko bolezni covid-19. To moramo vzeti v obzir," je dejala. Kot je dodala, imamo namreč opraviti z nevarno boleznijo, za starejše smrtno nevarno, ki lahko tudi pri mlajših pušča dolgotrajne posledice. Če bi šlo za okolje, v katerem bolezni praktično ne bi bilo, bi bili na tehtnici ti neželeni učinki neprimerno pomembnejši, je še dodala.

In kaj bo čakanje pomenilo za hitrost cepljenja v Sloveniji? Jelko Kacin, koordinator za logistiko cepljenja proti covidu-19, je dejal, da se strategija ne bo spremenila, "spremenila se bo dinamika, realizacija strategije". "Upamo, da bodo postopki hitro stekli. Ocenjujejo , da so ta cepiva zelo potrebna tudi za ameriško tržišče. Tam je kampanja, ki jo vodi predsednik Biden, v polnem teku. Zato pričakujemo, da bo brž, ko bo sledila sprostitev v ZDA, enaka odločitev na naši strani," je dodal. Za koliko bi se cepljenje utegnilo zavleči, Kacin sicer ne želi napovedovati. Evropska agencija za zdravila bo svoje priporočilo glede omenjenega cepiva sporočila prihodnji teden. "Če bi se zgodilo, da se zaradi tega cepljenje ne bi nadaljevalo ali sploh ne začeli, to pomeni manj cepljenih, manj zaščitenih ljudi. To nas resno skrbi," je pojasnila Beovićeva.

Jelko Kacin, koordinator za logistiko cepljenja proti covidu-19, je dejal, da se strategija ne bo spremenila, "spremenila se bo dinamika, realizacija strategije".
Jelko Kacin, koordinator za logistiko cepljenja proti covidu-19, je dejal, da se strategija ne bo spremenila, "spremenila se bo dinamika, realizacija strategije". FOTO: Bobo

Na vprašanje, ali posvetovalna skupina za cepljenje morda razmišlja o tem, da bi mlajše ženske imele možnost izbiranja med cepivi, je Beovićeva odgovorila, da ne. "Tudi Ema po pregledu vseh primerov meni, da bi težko rekli, da so neželeni učinki vezani samo na starost ali samo na spol," je pojasnila. S tem bi lahko prišlo do potencialne diskriminacije oziroma potencialnega ogrožanja drugih ljudi.

Neenako ravnanje evropskih držav glede uporabe cepiv po njeni oceni gotovo vzbuja dvome pri ljudeh. Cepljenje je prostovoljno, ljudje pa morajo sami presoditi, kaj se jim zdi nevarnejše – ali zelo redek neželeni učinek ali realna možnost, da sami ali njihov bližnji zboli za boleznijo, ki je v nekaj odstotkih smrtna, je sklenila Beovićeva.

A Jerala pričakuje, da bi se zgodba Johnsona & Johnsona utegnila razplesti podobno kot zgodba AstraZenece, pri kateri so regulatorji ocenili, da je tveganje bistveno manjše od koristi. Časa nimamo, čim prej je treba precepiti čim več ljudi, pravi. Nevarnost za krvni strdek je sicer pri covidu-19 bistveno večja kot pri cepljenju. Pa tudi denimo pri kajenju in jemanju kontracepcijskih tablet. Zelo verjetno bodo regulatorji tudi v tem primeru podali opozorila za zdravnike, "nenazadnje tudi za osebe, ki so bile cepljene, da so pozorne na morebiten pojav tromboz in v tem primeru poiščejo nujno pomoč," je zaključil Jerala. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so sicer do nedelje prejeli 12 prijav zapletov s krvnimi strdki po cepljenju s cepivom Pfizerja in 10 po cepljenju s cepivom AstraZenece. Do sedaj preiskani resni neželeni dogodki pa niso pokazali povezave s cepljenjem.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vojko Šarman
15. 04. 2021 15.39
+1
Zakaj je nenadoma umrl režiser Aleš Verbič? Javnost pravi da je umrl kmalu po cepljenju proti covid. A kdo ve resnico?
jesenvoyo
15. 04. 2021 08.42
+2
Glede stranskih učinkov ki so različni se postavi vprašanje, ali se pa o teh za Ruska, Kitajska in še kakšna nič ne ve, ne sliši ? Ker tako kot se intenzivno preprečuje vstop teh cepiv v EU, bi verjetno te stranske učinke že zdavnaj izkoristili za anti propagando pri ljudeh. Sila nerodno pa je, če je teh stranskih učinkov manj, kako boste pa potem to ljudem razložili.
jesenvoyo
15. 04. 2021 08.32
+3
Torej Beovićevo je ustavitev dobave cepiva presenetila, za Jerala pa se to zdi celo nekoliko pretirano. Cepljenje je prostovoljno, ljudje pa morajo sami presoditi, kaj se jim zdi nevarnejše – ali zelo redek neželeni učinek ali realna možnost, da sami ali njihov bližnji zboli za boleznijo, ki je v nekaj odstotkih smrtna, je sklenila Beovićeva. Seveda cepljenje je prostovoljno toda z prisilno določenim cepivom, torej ljudem ni dana možnost da sami ocenjujejo karkoli, kot to navaja Beovićeva, ker če človek oceni, da je določeno cepivo bolj nevarno od drugega je vendar logično, da izbere manj nevarnega. Torej ne govoriti, da naj ljudje sami presojajo, kaj jim je nevarnejše, če po tem te presoje ni možno uveljaviti ga. Beovićeva.
Manu Cocker
15. 04. 2021 08.21
+2
Glavnemu direktorju Johnson&Johnson firme so povusala placo za 17% - tko bo odslej letno dobil preko 30 miljonov $..... tu
Manu Cocker
15. 04. 2021 08.20
Diabloss
14. 04. 2021 21.59
+2
Samo zavlačevanje. Naš štručko tv nastopac je že ugotovil da ni nobene povezave. Pravi da je cepivo varno
Bavaria_freak
14. 04. 2021 21.57
+2
Globalisti so izrabili potek stranskih učinkov Cepiv na račun pridobivanja časa oz. Kdo da več za bolj Varno cepivo...Kar pomeni PODALJŠANJE EPIDEMIJE S SMRTNOSTJO 0,319%🤫
AlenkinaBratovš?ina
14. 04. 2021 21.56
+2
Verjetnost krvnega strdka pri uporabi oralne kontracepcije je 1:1000 in NIHČE, nihče ne poskrbi, da se tovrstni produkti varnostno izboljšajo. Ženske zahtevamo ukrepanje
AlenkinaBratovš?ina
14. 04. 2021 21.53
-2
verjetnost krvnega strdka po cepljenju z J&J < 1:1.000.000 (6 primerov pri 6,8 mio cepljenj). Verjetnost da te udari strela 1:500.000 (CDC), verjetnost da postanete naslednji Warren Buffet 1:785.000 (Las Vegas Review-Journal). Srečno
bizzli
14. 04. 2021 21.45
+3
Lažete k ps teče
jesenvoyo
15. 04. 2021 08.35
+1
Alass
14. 04. 2021 21.29
+3
Tonin je izgubil stik z voznikom kamiona,na carini,testi za šolarje so se izgubili hahahahahaha
Diverzanti
14. 04. 2021 21.24
+2
90%naroda se noče cepit'to je resnica drugače ne bi bilo vsak dan deset člankov na isto temo samo obrnjeni in pomešani'ni druge razlage.res me zanima kje boste našli ljudi na poletje da se cepijo,ha ha'in to zdravi 'to moraš imet kurje male možgane.
PrettyBird
14. 04. 2021 20.58
-3
Kaj je še za pojasnit tukaj? Statistika je znana - približno ena oseba na milijon cepljenih bo imela neželjen dogodek. Kar je potrebno pojasnit je to, da bo izmed milijon necepljenih približno 100.000 ljudi potrebovalo bolnišnico, nekateri izmed njih intenzivno zdravljenje. Nekaterim žal tudi to ne bo rešilo življenja.
jutri_pa_res
14. 04. 2021 21.52
+2
Statistiko žal razumejo samo tisti z IQ nad 100. Ostale moraš v stvari, ki so za njih dobre, prisiliti z zakonom ali s kaznimi.
oba tri sm te vido
14. 04. 2021 20.46
+1
nobena zavarovalnica vas nebi zavarovala če ste kadilec. zato so v veljavi trošarine ki se večajo sicer vam lažejo da gre ta znesek za šole, ceste itd. v resnici pa gre znesek trošarin tobačnih izdelkov v žepe zavarovalnic oziroma v občino v kateri je bil izdelek kupljen. ker vsak ve kako strupene so cigarete tudi zavarovalnice. nič drugače ni z cepivi zato smo dali denar v naprej. večina je pobral gospod gates ki je eden prvih ki je investiral v njih. gdor misli da ne naj pogleda na splet koliko denarja je vložil v organizacijo who.
borjac
14. 04. 2021 20.43
+5
Ta EMA je resnično strokovna oziroma, bolj politična skupina v EU, Sputnik je Ruska ruleta, Kitajcev sploh ne omenjajo, AstraZenika je eno potrjeno sr...nje, Johnson je drugo potrjeno sr...nje, ampak Ruskih in Kitajskih cepiv pa ne, zato ker so "komunistične", še dobro da nekatere države iz EU ali na robu EU razmišljajo z svojimi možgani in že tretji mesec cepijo z temi cepivi, kajti brez tega bi ne precepili niti 5% svojih državljanov, seveda lahko uganete da Slovenije ni med državami, ki mislijo z svojimi možgani.
CocoLoco
14. 04. 2021 20.37
+2
Prodajam zemljo... 2m x 1m, globine 3m...stoprocentno sigurno varno pred vsemi virusi...Posmrtna garancija...Poskrbite za večnost že danes... ☠️
Sistemskakorupcija
14. 04. 2021 20.17
+3
Zdaj gre pa cepivo v karanteno ob prestopu meje.....
VAREN
14. 04. 2021 20.04
+11
Beovićeva in ostali kvazi strokovnjaki vaša kredibilnost je že zdavnaj odplavala po Donavi v Črno morje. Blebetate stvari za katere še veste ne kje so. Za cepljenje pa vam jaz povem, da svojih 70% obljubljenih do konca Junija ne boste dosegli do leta 2030.
anabanana
14. 04. 2021 20.04
+7
Jerala in Beovicka tudi čez trupla če bo treba, a smo res pod krinko😶 da pa so tolk pohlepni za € naj jih mandi gleda🙃 kdor drugim jamo koplje sam vanj pade😕😶🙃👍
jutri_pa_res
14. 04. 2021 19.58
+8
Če javno objaviš vse možne stranske učinke, kot je to narejeno pri vseh zdravilih, vsak sam presodi, kaj je zanj bolje, in potem nima kaj tožiti. Tožiš lahko, če so ti zavestno kaj zamolčali.
oba tri sm te vido
14. 04. 2021 20.35
+4
zato pa američani že od nekdaj gledajo čez prste v testni fazi ki traja do okoli 10 let. ker kar ne ugotovijo prevzameš na lastno odgovornoat s podpisom formularja. v ameriki je znana praksa tudi v primeru da imaš razlog za tožbo podpišeš drug formular predno dobiš znesek odškodnine ki pa te zavezuje da ne smeš govoriti javno sicer te lahko tožijo oni.
oba tri sm te vido
14. 04. 2021 20.39
+3
lep primer so cepiva za otroke brez katerih ne smejo v šolo (razen gatesovi) ko so določeni otroci dobili razne stranske učinke so dobili odškodnino a le če so podpisali pogodbo o molku. cepljenje se nadaljuje še danes vsi očitki pa se pometejo z argumentom teorija zarote. oškodovanci morajo molčati z dokazi ker jih gigantske firme farmacij v nasprotnem primeru lahko tožijo.
oba tri sm te vido
14. 04. 2021 20.42
+4
pri nas bi mnogi zdravniki predpisovali konopljo če ne za zdravljenje pa vsaj za lajšanje bolezenskih simptomov a jih zdravniški protokol postavlja v zagato saj bi zdravnik v primeru da konoplja ne zdravi 100% bili odgovorni na lastno pest med tem ko kemoterapija ubija tudi zdrave celice in je lahko celo usodna jih ščiti zdravstvena ustanova pod pretvezo to je protokol in žal ni bil uspešen.