Korona

Pfizer preizkuša tretji odmerek, Moderna s poskusnim cepivom proti mutiranim sevom

Washington / Mainz, 25. 02. 2021 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, Ti.Š.
Komentarji
135

Pfizer in BioNTech testirata morebitni tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Iz drugega ameriškega farmacevtska podjetja Moderne so medtem sporočili, da so začeli testiranje poskusnega cepiva proti mutacijam novega koronavirusa. Hkrati preizkušajo, ali bi morda proti novim različicam virusa zadostovalo cepljenje s tremi namesto z dvema odmerkoma. FDA pa je potrdila veliko učinkovitost že enega odmerka cepiva, ki ga je razvilo ameriško podjetje Johnson & Johnson. Učinkovito je tudi pri bolj nalezljivih primerih južnoafriškega in brazilskega seva.

Pfizer cepivo, splošna

Nemški BioNTech in ameriški Pfizer preizkušata učinkovitost cepljenja proti novemu koronavirusu s še tretjim odmerkom njunega cepiva. Gre za raziskavo, v kateri bodo v ZDA 144 sodelujočih šest do 12 mesecev po prvem in drugem odmerku cepili še tretjič. K raziskavi so podjetji vzpodbudile nove različice virusa.

Podjetji želita predvsem ugotoviti, kako učinkovit bi bil dodaten, obnovitveni odmerek pri preprečevanju okužbe z novimi, bolj nalezljivimi različicami virusa Sars-CoV-2. Konkretno bodo v raziskavi preverjali imunski odgovor telesa v času tretjega odmerka, teden dni kasneje in nato še po mesecu dni. Sodelovali bodo ljudje iz dveh starostnih skupin - skupine od 18 do 55 let ter skupine od 65 do 85 let. V okviru raziskave jih bodo nato spremljali še dve leti, so v današnji izjavi za javnost pojasnili vodilni predstavniki obeh podjetij.

V Evropi se trenutno širi predvsem britanska različica novega koronavirusa, prisotni pa sta tudi južnoafriška in brazilska. Vse tri veljajo za bolj nalezljive od prvotne oblike virusa, pojavljajo pa se tudi skrbi, da so, še posebej južnoafriška, bolj odporne na obstoječa cepiva.

Zaenkrat sicer ni dokazov o tem, da naj bi bilo cepivo pri preprečevanju okužbe s temi različicami manj učinkovito, je v izjavi poudaril prvi mož Pfizerja Albert Bourla, a kljub temu se je treba pripraviti na morebitne kasnejše različice, proti katerim obstoječe cepivo morda ne bo nudilo zadostne zaščite. Tudi vodja BioNTecha Ugur Sahin je danes izpostavil, da se želijo pripraviti "na različne scenarije", tako da bodo lahko cepivo, če bo to potrebno, čim hitreje prilagodili.

Poleg omenjene raziskave podjetji razmišljata o testiranju nekoliko spremenjene verzije svojega prvotnega cepiva, ki bi ponudila boljšo zaščito pred okužbo z južnoafriško mutacijo virusa B.1.351. O tem trenutno potekajo pogovori z regulatorji. Gre namreč za nevarnejšo med sedanjimi mutacijami, saj se izogne nekaterim blokadam protiteles, ki nastanejo ob okužbi s starejšo različico virusa, kar pomeni, da so ljudje, ki so že bili okuženi, bolj dovzetni za ponovno okužbo s to različico.

Moderna začela testiranje cepiva, prilagojenega na mutacije novega koronavirusa

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna pa za letos napoveduje svetovno proizvodnjo 700 milijonov odmerkov cepiva, kar je 100 milijonov več, kot je znašala prejšnja napoved. Ob gradnji dodatnih proizvodnih zmogljivosti namerava podjetje v letu 2022 proizvesti 1,4 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19.

Od vseh mutacij novega koronavirusa tudi podjetje Moderna najbolj skrbi južnoafriška in poskusno cepivo je namenjeno predvsem njej. Tuji mediji medtem poročajo, da izvršni direktor nemškega farmacevtskega podjetja CureVac pravi, da preliminarna testiranja kažejo, da je njihovo cepivo učinkovito tudi proti britanski in južnoafriški različici virusa.

Moderna je v sredo sicer sporočila, da je že začela testiranje poskusnega cepiva proti mutacijam novega koronavirusa. Od vseh najbolj skrbi južnoafriška, njihovo poskusno cepivo, ki ga bo ameriški nacionalni inštitut za zdravje preizkusil na nekaj sto prostovoljcih, pa je namenjeno predvsem njej.

Hkrati tudi pri Moderni preizkušajo, ali bi morda proti novim različicam virusa zadostovalo cepljenje s tremi namesto z dvema odmerkoma cepiva.

V ZDA se je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom do zdaj okužilo 28,3 milijona ljudi. Novih okužb je bilo v sredo nekaj več kot v torek – 71.400. Do srede zvečer je umrlo 505.800 ljudi, med njimi tudi 64-letna sestra županje Washingtona Muriel Bowser. Samo v sredo so v ZDA našteli 2350 smrtnih primerov zaradi covida-19, kar je precej več kot zadnjih nekaj dni.

Največ mrtvih je v Kaliforniji (51.000), New Yorku (47.000) in Teksasu (43.000). Ameriška vojska je pred dnevi odprla svoj prvi center za cepljenje v Los Angelesu, v sredo še po enega v New Yorku in Teksasu, prihodnji teden prideta na vrsto Pensilvanija in Florida. Vojska bo imela sto takih centrov po ZDA.

V ZDA se je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s Sars-CoV-2 okužilo 28,3 milijona ljudi.
V ZDA se je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s Sars-CoV-2 okužilo 28,3 milijona ljudi. FOTO: Dreamstime

Predsednik ZDA Joe Biden je napovedal, da bo vlada v kratkem med Američane razdelila  25 milijonov zaščitnih mask, ki so bile izdelane v ZDA. Biden državljane prosi, naj nosijo maske, zaukazal pa jih je na vseh območjih, za katera je pristojna zvezna vlada.

FDA: Cepivo podjetja Johnson & Johnson učinkovito proti hudim oblikam covida-19

Izsledki kliničnih preizkusov cepiva podjetja Johnson & Johnson, izvedenih v ZDA, Južni Afriki in Braziliji, so pokazali, da je bila njegova učinkovitost v primerih hude oblike virusa povsod "podobno velika", vendar je bila zaščita pred zmernimi oblikami nekoliko nižja v Južni Afriki in Braziliji, saj so tam že prevladale nove različice novega koronavirusa. Obsežne klinične preizkuse so opravili na skoraj 44.000 osebah.

Cepivo je bilo pri hudih oblikah bolezni v ZDA 85,9-odstotno učinkovito, pri hudih oblikah v Afriki 81,7-odstotno in v Braziliji do 87,6-odstotno učinkovito. "Čeprav je v splošnem učinkovitost v Južni Afriki, kjer je med študijo prevladovala različica B.1.3.5, manjša, je učinkovitost pri hudih oziroma kritičnih oblikah podobno velika v ZDA, Južni Afriki in Braziliji," so pojasnili na Ameriški uradu za hrano in zdravila (FDA).

 Podjetje Johnson & Johnson se je zavezalo, da bo ZDA do konca junija dostavilo 100 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.
Podjetje Johnson & Johnson se je zavezalo, da bo ZDA do konca junija dostavilo 100 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. FOTO: Dreamstime

V državah, v katerih so bila opravljena klinična preizkušanja, je bila učinkovitost cepiva 28 dni po cepljenju pri hudih oblikah bolezni 85,4-odstotna, pri zmernih oblikah covida-19 pa 66,1-odstotna. Med udeleženci, ki so prejeli cepivo, ni bilo smrtnih primerov in po 28 dneh po cepljenju ni bilo nobenega sprejema v bolnišnico.

Prošnjo za izredno odobritev tega cepiva bo v petek obravnaval posebni odbor zunanjih strokovnjakov, ki bo dal priporočilo, FDA pa bo potem sprejela odločitev. Cepivo podjetja Johnson & Johnson si tako lahko utre pot, da postane tretje odobreno cepivo v ZDA, kjer so do zdaj odobrili že cepivi ameriške Moderne ter ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.

Uradnik Bele hiše je ob tem še dejal, da naj bi, če bo FDA konec tedna odobrila uporabo cepiva, med zdravstvene ustanove razdelili tri milijone tega cepiva. Pri podjetju pa pravijo, da nameravajo, v skladu z dogovorom, do konca marca ZDA dostaviti 20 milijonov odmerkov, do konca junija pa 100 milijonov odmerkov cepiva.

Koronavirus pasica november


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Face
26. 02. 2021 17.54
+1
To samo želi povedat da so pri svojih zadnjih fazah zadnjih izdihljajov. Niti bo cepiva niti pasuša nič samo gospodarsko zlom bo. To je to ...
Uporabnik1996024
25. 02. 2021 20.33
+2
Če prosijo za rusko cepivo, naj jim Putjin pošlje novičok.
Uporabnik1996024
25. 02. 2021 20.31
+2
so tako nesposobni da še strupa, ki ubija v enem odmerku ne znajo nardit? Najprej so trdili da rabijo dva, zdej že tri doze ne ubije človeka? Matr neki stručnjaki so to...
Uporabnik1947897
25. 02. 2021 19.05
+4
Ljudi hočejo narediti odvisne od cepiv...Prišlo bo do tega,da telo sploh ne bo več normalno delovalo brez rednih cepljenj večkrat letno...
Uporabnik1996024
25. 02. 2021 20.34
+1
usavci so že leta odvisni od opiatov. Celo epidemijo majo tega, seveda to briga le malokoga. Profit je važen, logika ne.
turojen
25. 02. 2021 18.46
+8
Te odmerke naj farmacevti testirajo na svojih, v upravah in lastnikih, dnevno non stop zaradi mene, čez par let pa prosim z verodostojnimi podatki na platno..
Uporabnik756220
25. 02. 2021 18.42
+6
Hahaha vsako leto 3 hakle v ramo, kapitalisti nimajo meje, zgubli so kompas cisto 🤣
spoštovanje
25. 02. 2021 18.40
+6
3 črtice...a ni to malo preveč....mislim....
Curie Skyri
25. 02. 2021 18.08
+8
Tale trol smeti cel portal. Kwatebriga. Dajte malo razrečit prosim moderator. Ne more ena oseba 100 komentarjev na minuto. To ni normalno
Satoshi Nakamoto
25. 02. 2021 18.19
+6
Curie Skyri
25. 02. 2021 18.24
+5
Res žalostno, če je res novinar. Pomoje ga je najbolje kar ignorirati. Čeprav je nadležno prebiti se skozi 100 njegovih komentarjev, da potem lahko sploh še od koga drugega sploh prebereš 🤦
Satoshi Nakamoto
25. 02. 2021 18.25
+5
Saj nimaš kaj prebrat ker vse kar je treznega, argumentiranega in realnega, izbrišejo, pisce pa blokirajo.
Curie Skyri
25. 02. 2021 18.28
+2
Ja velikokrat žal res. Čeprav včasih tudi kaj pametnega ujamem. Kmalu bodo lahko brisali in blokirali vse...ampak resnica bo prišla na plano. En pregovor, ki je še kako resničen. Laž ima kratke noge. Bolj kot blokirajo, bolj je vsem sumljivo kaj se dogaja. Sami si kopljejo še bolj globoko jamo
Kwatebrigga
25. 02. 2021 18.07
-5
Dobro, da si imel doma veliko zalogo plenic ;-)
Kwatebrigga
25. 02. 2021 18.06
-7
:-)))) Vici se pisejo kar sami. Pozabil si, da naj bi Americani razvili virus in ga podtaknili Kitajcem - zakaj bi sicer ameriska cepiva bila toliko bolj ucinkovita kot kitajska? #joke
Kwatebrigga
25. 02. 2021 18.04
-6
...pravi mlada mamica.
Kwatebrigga
25. 02. 2021 18.04
-5
Ne budali, socialist.
Kwatebrigga
25. 02. 2021 18.03
-6
Huso, ti pa kar lepo v vrsto za parcelo na britofu. Svobodna izbira.
Curie Skyri
25. 02. 2021 18.03
+5
3 odmerki ??? Pa to ni normalno kaj delajo ej
Alojz69
25. 02. 2021 18.00
+5
Vsi ki so stali v vrsti za WC papir dans stojijo v vrsti za cepivo😂
HUSO BOSS
25. 02. 2021 17.58
+11
POSKUSNI ZAJČKI KAR LEPO V VRSTO... EKSPERIMENTIRANJU KAR NE BO KONCA..
Kwatebrigga
25. 02. 2021 17.50
-8
Vidim, da so FB doktorji znanosti ze vse povedali, zato nima smisla cesarkoli dodati...
Curie Skyri
25. 02. 2021 18.04
+8
Pojdi hitro še po tretji odmerek. Meni se zdi, da kmalu ne boste VI imeli kaj povedati. Ker se VSE "teorije zarote" uresničujejo !!
JanezNovakJohn
25. 02. 2021 16.33
+16
V nebo vpijoči zločin proti človeštvu je lastništvo cepiva in temu podrejen neoliberalizem
aink
25. 02. 2021 12.38
+11
Jan zan 1234
25. 02. 2021 12.28
+13
Komaj narejeno...pa ga ze hvalite....??? Haallooo...?? In potem,da ljudje vec ne zaupajo stroki....?? Seveda,da jim ne ...sami lopovi in barabe...!! Prodali se za denar...!! Se kobrin strup bi oglasevali kot zelo dobro cepivo....banda pokvarjena!!