Korona

Na 30.000 prostovoljcih se je začela zadnja faza testiranja cepiva Moderne

Washington, 27. 07. 2020 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
8

V ZDA se je začela zadnja faza testiranja cepiva, ki ga Nacionalni inštitut za zdravje razvija s podjetjem Moderna. Cepivo je v prvih fazah pokazalo obetavne rezultate, v tretji in najobsežnejših stopnji testiranja pa bo 30.000 prostovoljcev prejelo prave in placebo odmerke, znanstveniki pa bodo pozorno spremljali obe skupini - v kateri se bo pojavilo največ okužb ter kakšne morebitne stranske učinke bi lahko imelo cepivo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Testiranje cepiva
    02:39
    Iz 24UR: Testiranje cepiva
  • Iz SVETA: Združevanje preizkuševalnih faz cepiva
    04:11
    Iz SVETA: Združevanje preizkuševalnih faz cepiva

 

V ZDA se je začela tretja in zadnja faza testiranja cepiva proti koronavirusu, ki ga razvijata podjetje Moderna in ameriški Nacionalni inštitut za zdravje. Gre za cepivo, ki je v prvi fazi, ko so ga preizkusili na 45 mladih in zdravih prostovoljcih, pokazalo dobre rezultate. Druga faza testiranja je vključevala večje število prostovoljcev, med katerimi so bili tudi starejši.

Danes pa so začeli s tretjo fazo, najobsežnejšo raziskavo cepiva proti covid-19 na svetu. Vključuje kar 30.000 ljudi. Prostovoljci bodo prejeli dva odmerka cepiva, pri tem pa ne bodo vedeli, ali so prejeli pravo cepivo ali placebo. Znanstveniki bodo nato pozorno spremljali obe skupini prostovoljcev, ki bodo medtem živeli kot običajno in hodili po vsakdanjih opravkih. Predvsem jih bo zanimalo, v kateri skupini se bo pojavili večje število okužb - še posebej, če prostovoljci živijo na območjih, kjer se virus širi nenadzorovano, poroča AP. "Nažalost imamo trenutno v ZDA veliko število okužb, zato lahko dobimo odgovor na to vprašanje," je za AP dejal Anthony Fauci z Nacionalnega inštituta za zdravje. 

Zagotovil, da nas bo prav to cepivo zaščitilo pred virusom, ki je zajel ves svet, kljub pozitivnim rezultatom iz prvih faz testiranja, ni. Množična testiranja so sicer izjemno pomembna ne le za potrditev, ali je cepivo učinkovito, temveč tudi za preverjanje varnosti cepiva in njegovih morebitnih stranskih učinkov. 

Prostovoljci bodo prejeli dva odmerka cepiva.
Prostovoljci bodo prejeli dva odmerka cepiva. FOTO: AP

Med prostovoljci je tudi medicinska sestra iz New Yorka Melissa Harting, ki je prvi odmerek cepiva prejela v ponedeljek zjutraj. Pravi, da je zanjo zelo pomembno, da lahko prispeva k izkoreninjenju virusa. 

V tem mesecu so se začela tudi testiranja cepiv, ki jih razvijata Kitajska (ta cepivo testira v Braziliji) in znanstveniki z oxfordske univerze. Prav slednje bodo v avgustu začeli preizkušati tudi v ZDA, septembra naj bi sledil preizkus cepiva Johnson & Johnson in oktobra Novavax. 

Za vsa omenjena testiranja je potrebno večje število prostovoljcev, ki so pripravljeni zavihati rokave in prejeti odmerek cepiva za znanost. A to je v ZDA očitno pripravljeno storiti ogromno število ljudi, v zadnjih tednih je namreč kar 150.000 Američanov izpolnilo spletni obrazec za registracijo, je za AP potrdil virolog Larry Corey, ki pomaga pri nadzorovanju omenjenih študij. "Študije morajo zajeti več generacij, več etničnih skupnosti, odražati morajo družbeno raznolikost ZDA." 

Razvoj novega cepiva je zahteven postopek, ki običajno traja več let, a letos znanstveniki po vsem svetu podirajo časovne rekorde v iskanju odmerka, ki bi svet zaščitil pred novih koronavirusom. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravicnez.
27. 07. 2020 21.54
+1
Najprej naj najdejo zdravilo za to.
Mirkoca
27. 07. 2020 21.45
+2
Korona je čisti nateg. Vsi umrli od korone, bi umrli v vsakem primeru, tudi če se ne bi nalezli virusa.
preprostež
28. 07. 2020 09.25
-4
magura
27. 07. 2020 21.40
+6
..korona verniki - evo hitro v vrsto,da ne boste predolgo čakali !!! ...ko se bodo pa čez daljše obdobje začeli kazati stranski učinki ,bomo morali pa vaše zdravljenje plačevati vsi ostali a ne ?!! ...
Krematorij666
27. 07. 2020 18.09
-12
Teoretiki zarot še spite? Vstavili so jim čipe, s 5G signalom jih bodo kotrolirali, pobrali DNK yer ga posredovali Ananukom ter vzeli spermo in jajčeca za prebivalce temne strani lune, da bodo ustarili križanca med vesoljčkom in človekom.
antilevi?ar
27. 07. 2020 20.29
+14
Ne veseli se prezgodaj, to je samo prvi začetek cepljenj,.posledice ne bodo vidne takoj. Ne bo jim zrasel rep in ne še ena roka na hrbtu, s časom se pa bo pojavljale težave. Najbolj sigurmo ne tisti skupini s placebo cepivom, za drugo nisem ziher,.pa ne kliči za vsak drek flatearth,.pa nismo kapetan amerika in dedek mraz, tudi sami kaj naredite,.
Mušmula
27. 07. 2020 21.31
+10
Hitro se prijavi,pa povej kako kaj zdravje čez leto ali dve.
priželjc
27. 07. 2020 21.40
+4