Korona

Cepivo Pfizerja učinkovito tudi proti novemu sevu, Rusi bi v EU registrirali Sputnik

London / Moskva / Bruselj, 20. 01. 2021 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
48

Cepivo nemško-ameriške naveze BioNTech-Pfizer je učinkovito tudi proti britanskemu sevu novega koronavirusa, kažejo rezultati najnovejših preizkusov. Rusi pa so medtem vložili prošnjo za registracijo cepiva Sputnik v EU. "Vsi Evropejci želijo v prihodnjih šestih mesecih zlasti bistven napredek pri izvajanju načrta cepljenja, kar je prvi pogoj za vse drugo, kar želimo doseči," pa je poudaril portugalski premier Costa ob predstavitvi prioritet predsedovanja Portugalske Svetu EU.

Cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila BioNTech in Pfizer, bo verjetno ljudi učinkovito zaščitilo tudi pred britanskim sevom novega koronavirusa, ki skrbi mednarodno skupnost zaradi večje nalezljivosti, kažejo rezultati dodatnih laboratorijskih preizkusov, ki so jih objavili danes.

Cepivo BioNTecha in Pfizerja je učinkovito tudi proti britanskemu sevu koronavirusa.
Cepivo BioNTecha in Pfizerja je učinkovito tudi proti britanskemu sevu koronavirusa. FOTO: Shutterstock

Opogumljajoči rezultati analize krvi sodelujočih v preizkusih temeljijo na obsežnejših analizah od tistih, ki jih je minuli teden objavilo ameriško podjetje Pfizer. Podoben laboratorijski preizkus je minuli teden pokazal, da je cepivo učinkovito proti ključni mutaciji z imenom N501Y, ki so jo našli v dveh močno nalezljivih novih sevih, ki se širijo po Veliki Britaniji in Južni Afriki.

Danes objavljeno študijo na strani bioRxiv.org, ki je drugi znanstveniki še niso pregledali, so izvedli na sintetičnem virusu z desetimi mutacijami, ki so značilne za sev B117, ki so ga ugotovili v Veliki Britaniji.

Med enajstimi avtorji študije sta tudi Ugur Sahin in Oezlem Tuereci, soustanovitelja nemškega BioNTecha.

Študija vzbuja upanje, medtem ko v Veliki Britaniji dnevno poročajo o doslej najvišjem številu okužb, ki so posledica širjenja bolj nalezljivega seva. Pomeni tudi, da ne bo treba znova zagnati razvoja cepiva. Vendar pa je virus potrebno stalno nadzirati, da bi preverili, ali spremembe ohranjajo zaščito pred okužbo, so poudarili avtorji študije.

V preizkusu so vzorce krvi, ki so jih odvzeli 16 cepljenim udeležencem, izpostavili sintetičnemu virusu, ki ima na površini enake proteine kot B117. Ugotovili so, da so protitelesa, ki so se razvila v krvi, enako učinkovito nevtralizirala ta psevdovirus kot izvornega, za katerega je bilo razvito cepivo.

Strokovnjaki nad rezultatom niso presenečeni, so pa napovedali podobne študije z južnoafriškim sevom virusa. V nekaj dneh naj bi podrobno analizo učinka cepiva na južnoafriški sev objavil BioNTech.

Rusi vložili prošnjo za registracijo cepiva Sputnik v EU

Ruske oblasti pa so medtem vložile prošnjo za registracijo cepiva proti covidu-19 Sputnik V v Evropski uniji, je danes sporočil ruski sklad, ki je financiral razvoj tega cepiva.

Rusko cepivo Sputnik V.
Rusko cepivo Sputnik V. FOTO: AP

Neimenovani predstavnik ruskega sklada za neposredne naložbe je sporočil, da so v torek vložili vlogo pri Evropski agenciji za zdravila (EMA). "To je pomemben mejnik," je dodal.

Pregled prvih dokumentov, ki jih je vložil sklad, je pričakovati februarja.

Na agenciji so potrdili, da je v torek potekal sestanek z razvijalcem ruskega cepiva, na katerem so razpravljali o njihovem razvojnem načrtu in nadaljnjem sodelovanju z agencijo. Sporočili so še, da trenutno ne poteka tekoči pregled ruskega cepiva. "EMA bo obvestila o začetku postopka tekočega pregleda," so dodali.

Ruske oblasti so cepivo Sputnik V, imenovano po sovjetskem satelitu, registrirale avgusta lani, več mesecev pred zahodnimi tekmeci in še pred začetkom obsežnega kliničnega testiranja, zaradi česar so bili nekateri strokovnjaki zadržani.

Razvijalec trdi, da je cepivo več kot 90-odstotno učinkovito. V Rusiji se je množično cepljenje s Sputnikom sicer začelo ta teden.

Ruski sklad za neposredne investicije je medtem še sporočil, da je njihovo cepivo že registrirala vrsta držav, med njimi Belorusija, Venezuela, Bolivija in Alžirija.

Costa: V prihodnjih šestih mesecih najpomembnejše cepljenje

Vsi Evropejci želijo v prihodnjih šestih mesecih zlasti bistven napredek pri izvajanju načrta cepljenja, kar je prvi pogoj za vse drugo, kar želimo doseči, pa je poudaril portugalski premier Antonio Costa po razpravi z evropskimi poslanci v Bruslju, kjer je danes predstavil prioritete predsedovanja Portugalske Svetu EU.

Ob tem še vedno odmevata cilja, ki ju je v torek predlagala Evropska komisija - da naj članice do marca cepijo najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev, do poletja pa najmanj 70 odstotkov odraslih.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v odzivu na pomisleke glede izvedljivosti teh ciljev danes poudarila, da je dobro imeti ambiciozne cilje in da sta ta cilja vsekakor izvedljiva. "Sta ambiciozna, a morata biti ambiciozna, saj ljudje čakajo na to," je dejala.

Nekoliko jasneje je opredelila tudi časovni okvir teh ciljev. Prvega naj bi članice dosegle konec februarja oziroma v začetku marca, drugega pa do konca poletja. V torek so namreč v komisiji na vprašanja o tem, kaj konkretno pomeni "do poletja", dejali, da je vendarle povsem jasno, da "se poletje začne 1. junija in konča 31. avgusta".

Von der Leynova je ob navedbah iz nekaterih držav, da v prvem četrtletju ne bodo dobile vseh obljubljenih Pfizerjevih cepiv, danes tudi poudarila, da se zanaša na to, kar so ji v Pfizerju obljubili minuli petek, da bodo torej v prvem četrtletju zagotovili vsa cepiva, ki so bila dogovorjena za to obdobje. "Pacta sunt servanda. Imamo pogodbo in ta cepiva potrebujemo zdaj," je poudarila.

Evropska komisija je predlagala, da naj članice do marca cepijo najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev, do poletja pa najmanj 70 odstotkov odraslih.
Evropska komisija je predlagala, da naj članice do marca cepijo najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev, do poletja pa najmanj 70 odstotkov odraslih. FOTO: Shutterstock

Portugalska se bo sicer za krmilom EU osredotočila na zagotavljanje pravičnega, zelenega in digitalnega okrevanja od pandemije novega koronavirusa na podlagi zajetnega svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo.

Predsednica komisije je ob tem poudarila, da si čez deset let, ko se bo ozrla nazaj na ta čas, želi, da bi prve besede, ki bi prišle na misel, bile "naslednja generacija EU", kot se sicer imenuje evropski sklad za okrevanje.

Poleg okrevanja portugalsko predsedstvo med prioritetami izpostavlja tudi krepitev socialnega stebra in strateške avtonomnosti unije. Costa želi na socialnem vrhu, ki je načrtovan maja v Portu, močno izjavo, ki bo okrepila socialni steber.

Eden osrednjih dogodkov med portugalskim predsedovanjem bo tudi vrh sedemindvajseterice z Indijo, ki je prav tako načrtovan maja v Portu. Von der Leynova je danes poudarila, da se ne sme prezreti izjemnih priložnosti, ki jih prinaša krepitev odnosa z Indijo.

Evropski poslanci so v razpravi s Costo in von der Leynovo večinoma podprli prioritete portugalskega predsedstva. Izpostavili so gospodarske in socialne težave, ki jih je povzročila kriza covida-19. Poudarili so še, da se morajo načrti za okrevanje osredotočiti na ustvarjanje delovnih mest in zmanjševanje neenakosti. Evropska sredstva za obnovo morajo poleg tega prispevati k zelenemu in digitalnemu prehodu, so stališča poslancev povzeli v Evropskem parlamentu.

Slovenska evroposlanka Romana Tomc (EPP/SDS) je medtem sporočila, da jo veseli, da portugalsko predsedstvo v ospredje postavlja socialno področje. "Poleg okoljskih tem, spodbujanja razvoja in raziskav moramo narediti vse, da širimo naše vrednote in naše socialne modele," je sporočila v izjavi za javnost.

"Drži, da potrebujemo delovna mesta, predvsem za mlade, vendar tudi razumevanje in sodelovanje pri ključnih vprašanjih glede prihodnosti naših socialnih sistemov, kar je tema za vse generacije. Veseli me, da je to prioriteta portugalskega predsedstva in da bo s tem nadaljevala tudi Slovenija. Pri realizaciji programa jim želim veliko uspeha," je še dejala Tomčeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VAREN
20. 01. 2021 21.44
+4
Ja pa raka, infarkt, krčne žile. Ma vse pozdravi. Ovce navalite. A še prej si poglejte izjavo strokovnjaka, ki pravi, da je temu cepivu potreben dodatek za ta sev.
wandi
20. 01. 2021 21.33
+7
Revija science je jasno povedala Oz zdravniki in znanstveniki da cepivo proti covid nebo odpravilo virusa nebo odpravilo hospitalizacij nebo odpravilo smrti zaradi covida tako da prosim ne lažite ljudjem pazite ljudje kaj delate še posebej pa naj pazijo ženske ki načrtujejo družino in oni ki imajo slab imunski sistem celoten članek si lahko preberete na zdravo Slovenija
Gemma 1961
20. 01. 2021 20.59
+6
Cepljenje je na prostovoljni bazi samo se ih do pletja 80% mora cepiti ,kjerga vi j........
Tone 12345
20. 01. 2021 20.59
+6
To je vse skup že enoletna svetovna ležniva ba..n...d...a
Sprinter
20. 01. 2021 20.58
+6
Tuki se vam mora vecina vprasat zakaj zahodnjaki tako blokiramo ruse?? Dejstvo je da njihovi inzenirji in zdravniki so v marsicemi sposobnejsi od njih// ce pozna kdo mal vesoljski program anericani niti enkrat nebi poletel ke gor ker jim rusi delajo motorje// pa tud letal nebi mel ker nimajo matriala za izdelavo brez njihove rude..... res je rusi niso za avte delat to so Nemci imajo pa rusi druge tehnologije k jih lahko eni samo sanjajo, sploh pa mi podrepni slovenci ki sami nimamonic pljuvamo pa po vsem zivem ko da smo izumli vse zivo na svetu!!!!
Nick.Mason
20. 01. 2021 21.37
-1
Nemci ne delajo več dobrih avtov,zaostajajo na polno paro,včasih so bili odlični,danes kup rjavice in še vedno požrešni,kup reklame nič drugega
gozdar1
21. 01. 2021 09.58
Zato rusi kupujejo zdravila na zahodu. Američani bi čisto lepo leteli v v vesolje brez rusov, oz. letijo ker spacex nime veze z rusi. Za registracijo cepiva pa veljajo ista pravila, kot za ostale.
TheGreatRusia
20. 01. 2021 20.57
+8
1,2, 3...PFIZER UČINKOVITO TUDI PROTI SEVU😂😂😂😂 NAJ MI NEKDO REČE, DA TO NI SVETOVNI NATEG. ŠE SEVA NE POZNAJO, "CEPIVO UČINKOVITO"...😂😂😂👏👏👏👏👏 TO NE MOREŠ VERJETI.
Grega2455
20. 01. 2021 20.52
+7
Kot sem lani povedal samo Ruska vodka oziroma ta Spotnik me lahko cepi, tak da pričekovano polovica Evrope nas je.
beware1
20. 01. 2021 21.01
+2
Ne, ne bodo, ker Sputnika zastonj talajo in nima smisla kaj prišparat, žal. Viagra pa itak vedno stoji in ne sme popustiti, tako da nas lahko j...jo v glavo
Brb2234
20. 01. 2021 20.45
+7
Kdaj boste pa proplus preimenoval v pfizer plus? Poglejte kaj za viruse usposobljeni strokovnjaki pravijo v srbiji ne nasa strokovna skupina brez virologa in brez epidemiologa. Da skrajsam pfizerjevo cepivo spreminja genski zapis kar ne pomeni da bodo cepljeni postali zombiji povzroca pa veliko nevarnost za razvoj hudih bolezni oz. okvar organov.....
crazyHorse
20. 01. 2021 20.55
+2
no kako cepivo spremeni genski zapis? opisi mi cel postopek kaj se zgodi pri cepljenju z mRNA ...
wandi
20. 01. 2021 21.39
+1
Mrna je sestavni del našega DNK ko ti njemu spremeniš sestavo pride do spremembe tvojega genskega zapisa zato ker cepiva izdelujejo iz takih svinjarij da si sploh ne morete zamišljati kaj je vse notri
Tone 12345
20. 01. 2021 20.38
+12
A ne vidite ljudje da je to vse skupaj že eno leto en bolan biznis in ne skrb za človeštvo!in to za nečim ki sploh ni tako nevarno kot ga prikazujejo!!!
Forum 21
20. 01. 2021 20.39
+3
Tone 12345
20. 01. 2021 21.00
+2
451253
20. 01. 2021 21.00
+1
beware1
20. 01. 2021 20.37
+6
Mah, itak bomo, pravzaprav smo že cepljeni vsi, brez cepiva. Aja, pomota, ravnokar se je nekdo samoprecepil na dvorišču poleg blokovskega parkirišča. Upošteva samoizolacijo, kapo dol. Ja, take ukrepe imamo in izgleda, da delujejo.
JAZsemTI
20. 01. 2021 20.29
+12
Kar voha se milijarde...
Tukiw
20. 01. 2021 20.26
-2
Epidemilog Potrč, znucan ko kak knap pri 60.
RockRoller
20. 01. 2021 20.31
-1
123756890
20. 01. 2021 20.25
+4
Prva runda pfizer druga runda po teh tednih ali petih pa mogoce kar moderno ker ni na zalogi
Uporabnik1921539
20. 01. 2021 20.25
+10
Gripa letos ne obstaja.
Tukiw
20. 01. 2021 20.24
-5
Kaj pa znucani Potrč pravi na vse to?
123756890
20. 01. 2021 20.23
+8
Zakaj pa potem za gripo za vse seve nimamo samo eno cepivo?
SLOVENIJA-2.000.000
20. 01. 2021 20.12
+12
Ja seveda, cepivo je učinkovito pri starem coronavirusu, mutiranem novem koronavirusu (zanimivo da je mutiral ravno takrat ko so ljudje izgubili strah - pameten virus, smart smart) in povsem brez stranskih učinkov... Če pa slučajno kdo umrle od cepiva ali je trajno zaznamovan, pa je seveda od drugih pridružnih bolezni (pri corona žrtvah pa ravno obratno - tam pa je vse korona, in nič pridružne bolezni)...
TheGreatRusia
20. 01. 2021 20.08
+6
RUSKO VERJETNO "NI V SKLADU,..."😂😂😂😂
SlovenŠtima
20. 01. 2021 20.07
+5
Amm...a to zdravi tudi raka? Aja ne, mogoče ga dobiš, pa še ne vejo. :)))
uleda
20. 01. 2021 19.51
+7
Jaz pa čakam da odobrijo naše cepivo Vitranc. Jaz temu najbolj zaupam.