Korona

V kateri fazi so cepiva proti covidu-19, kdo so ljudje, na katerih jih testirajo?

London, 14. 07. 2020 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
115

Raziskovalne ekipe, ki se po svetu trudijo najti cepivo proti covidu-19, bijejo bitko s časom, vseeno pa je večina jasna, da se ne želijo prenagliti in na trg poslati ne dovolj preverjenega izdelka. Pomemben del tega, da bo dosežena varnost cepiva, so seveda testiranja. Se pa pri tem pogosto postavi vprašanje – kje raziskovalci najdejo prostovoljce, na katerih testirajo, zakaj se sploh nekdo odloči, da bo laboratorijski poskusni zajček?

Razvoj varnih cepiv običajno traja leta, tokrat so si znanstveniki kot cilj zadali razvoj v 12-18 mesecih.
Razvoj varnih cepiv običajno traja leta, tokrat so si znanstveniki kot cilj zadali razvoj v 12-18 mesecih. FOTO: AP

Trenutno je v fazi, ko cepiva še ne testirajo na ljudeh, 138 projektov, 17 jih je v prvi fazi, ko se izvajajo varnostna testiranja na majhnem vzorcu, devet v drugi fazi, ko je vzorec ljudi, na katerih testirajo, že večji, trije projekti so že v fazi množičnega testiranja, medtem ko regulatorji doslej za varno uporabo na splošni populaciji niso potrdili še nobenega cepiva.

Razvoj varnih cepiv običajno traja leta, tokrat so si znanstveniki kot cilj zadali razvoj v 12 do 18 mesecih. Cepiva posnemajo vedenje virusa in spodbudijo odziv imunskega sistema, da ta razvije protitelesa. Za cepiva sicer veljajo izjemno visoki standardi, višji kot za večino zdravil, ki jih morajo izpolnjevati, če proizvajalec želi dovoljenje, da bo prav njegovo cepivo namenjeno široki uporabi na milijonih zdravih ljudi.

Kako potekajo testiranja?

Cepiva se testira v več fazah. Prva – predklinična – je tista faza, v kateri na živalih preizkusijo, ali cepivo sploh vzbudi pričakovan odziv imunskega sistema.

Če se izkaže, da je temu tako, sledi prva faza kliničnih testiranj, ki se opravi na majhnem vzorcu ljudi. Namenjena je temu, da se preverja varnost cepiva in se širi znanje o tem, kakšen odziv imunskega sistema cepivo povzroča.

V okviru druge klinične faze odmerke cepiva dobi že več sto ljudi, znanstveniki pa še naprej preverjajo varnost cepiva, pa tudi optimalno količino odmerka cepiva.

Tretja faza nato zajame več tisoč ljudi, namenjena je potrjevanju varnosti cepiva, vključno s preverjanjem redkih stranskih učinkov, pod drobnogledom je seveda tudi učinkovitost. Na tej stopnji je v testiranja vključena tudi skupina, ki namesto cepiva dobi placebo.

Kje testirajo trenutno najbolj obetavna cepiva?

Več družb trdi, da razvoj cepiva napreduje odlično. Med takšnimi je kitajski gigant Sinovac. Njihovo cepivo naj bi se v zgodnjih fazah testiranja izkazalo za varno in učinkovito. Po poročanju Guardiana začenjajo s tretjo fazo kliničnih testiranj v Braziliji, ki je ena od držav, ki jo je pandemija prizadela najhuje.

V tretji testni fazi v Braziliji pa je že cepivo, plod sodelovanja univerze Oxford in družbe AstraZeneca. To cepivo sicer testirajo tudi v Veliki Britaniji.

Prav tako je v tretji fazi kliničnih testiranj avstralski projekt, ki združuje univerzo v Melbournu in raziskovalno ustanovo Murdoch Children’s Research Institute. Tukaj proti covidu-19 testirajo skoraj 100 let staro cepivo proti tuberkulozi. Ne gre torej za cepivo, razvito z namenom boja proti covidu-19, ampak preverjajo, ali bi morda z njim vseeno dosegli odziv organizma, ki bi zaščitil tudi pred covidom-19.

Na Kitajskem cepivo razvija še ekipa družbe CanSino Biologics in Inštituta za biotehnologijo v Pekingu. Gre za izobraževalno ustanovo, ki je blizu kitajski vojski. Viri trdijo, da je bila druga faza kliničnih testiranj več kot uspešna, čeprav uradno rezultati študije (še) niso bili objavljeni. Gre pa za prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga že odobrili za uporabo v vojski, ni pa znano, kako široko bo uporabljano.

Številni z zanimanjem spremljajo projekt Moderna/NIAID. In to iz več razlogov. Prvič zato, ker bi bilo to prvo cepivo proizvajalca Moderna, drugič pa zato, ker gre za cepivo, ki deluje po principu, ki ga doslej pri cepivih proti nalezljivim boleznim niso uporabili še nikoli, razvijalci pa menijo, da je ena njegovih glavnih prednosti tudi v tem, da bi bila masovna proizvodnja enostavnejša kot v primeru tradicionalnih cepiv.

Številni želijo boljši nadzor nad tistimi, ki redno sodelujejo v farmacevtskih testiranjih.
Številni želijo boljši nadzor nad tistimi, ki redno sodelujejo v farmacevtskih testiranjih. FOTO: AP

Od zapornikov do tistih z dolgovi: kje znanstveniki najdejo ljudi, na katerih najprej testirajo cepiva

Čeprav seveda ljudje želimo temeljito testirana cepiva, pa je posameznikov, ki bi svoje telo dali na voljo znanosti, še posebej v začetnih fazah testiranj, malo. Zato so si raziskovalci skozi zgodovino pomagali na različne načine. 

V obdobju po vojni, pa tja do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, so okoli 90 odstotkov kliničnih testiranj zdravil in cepiv opravili na zapornikih, a so to prakso večinoma prekinili, ko je v ospredje prišla zahteva po tem, da se mora oseba, na kateri se opravljajo testiranja, s tem strinjati. 

Danes podjetja, ki želijo izpeljati testiranja, prostovoljce iščejo tudi z oglasi. Je pa predvsem prva faza kliničnih testiranj tista, ki je "najmanj vidna", pravi Jill A. Fisher, avtorica knjige Adverse Events: Race, Inequality, and the Testing of New Pharmaceuticals

Fisherjeva, ki jo v prispevku za Psychology Today povzema psihiatrinja Sylvia R. Karasu, je intervjuvala posameznike, ki se odločijo za sodelovanja v najzgodnejših fazah študij, ko je neznank, s tem pa tudi tveganj, še ogromno. Ena od ugotovitev, do katerih je prišla, je bila, da se v ZDA za sodelovanje v teh fazah študij odločijo predvsem pripadniki etničnih manjšin, večina pa se za sodelovanje odloči zaradi obupne finančne situacije. 

Prepričana je celo, da v tem delu testiranj podjetja prežijo na ljudi, ki so s socialnega dna, imajo dolgove, so nezakoniti priseljenci ali nekdanji zaporniki, ki težko najdejo delo. Našla je celo posameznike, ki so sodelovali v 80 zgodnjih kliničnih fazah testiranj farmacevtskih izdelkov. Kot opozarjajo kritiki, si nekateri med sodelovanjem v eni in drugi študiji niti ne vzamejo priporočenega premora. 

Snovi, ki vstopajo v telo sodelujočega tekom testiranj, so pogosto popolnoma nepreverjene, medtem ko so druge regulatorji že odobrili - a v druge namene, v drugačnih odmerkih. Tekom teh testiranj nato ugotavljajo, kako se snov absorbira, kako deluje na organizem, kako se izloča. Sodelujoči posamezniki morajo biti zdravi, da druge bolezni ne bi vplivale na rezultate. 

Generalno gledano se sicer tudi "bolj tvegana" testiranja v fazi ena končajo brez večjih posledic za sodelujoče. Ko so leta 2016 preverili dogajanje v 475 študijah, v katerih je sodelovalo 27.000 zdravih posameznikov, so ugotovili, da nihče od sodelujočih s tem ni ogrozil zdravja. Obstajajo pa primeri, o katerih na primer piše European Journal of Clinical Pharmacology, ko so se pri prej zdravih sodelujočih v neki študiji pojavile možganske krvavitve. V še enem primeru je na intenzivni negi končalo šest sodelujočih, škodljive posledice pa so bile trajne.

So pa raziskovalci ugotovili nekaj zanimivega. Zaradi slovesa, ki se je v zadnjih letih predvsem po zaslugi spleta in ljubiteljev teorij zarote oprijel cepiv, je ogromno ljudi, ki nimajo težav s sodelovanjem v zgodnjih fazah testiranj zdravil, ne želijo pa sodelovati v zgodnjih fazah testiranja cepiv, saj se jim to zdi preveč nevarno. 

Dogajanje v povezavi z iskanjem cepiva proti covidu-19 je sicer spodbudilo živahno razpravo o ljudeh, ki jih farmacija potrebuje za klinična testiranja. Med drugim je veliko pozivov po na splošno večjem nadzoru nad področjem, v ZDA pa predvsem po nekakšnem centralnem registru, kjer bi vodili evidenco teh posameznikov, spremljali, v koliko študijah sodelujejo in tako tudi bolje razumeli, kakšnim tveganjem so izpostavljeni in kako vse skupaj vpliva na njihovo zdravje. 

"Sodelovali boste pri nečem posebnem"

Če je bilo sodelovanje v kliničnih testiranjih farmacevtskih podjetij nekoč povezano tudi s stigmo in so mnogi takšno početje skrivali, pa v primeru covida-19 vidimo precej jasnih pozivov k sodelovanju. Na množična testiranja, za katera potrebujejo na tisoče prostovoljcev, se pripravljajo v ZDA, potem ko so ta cepiva uspešno prestala prve teste. Vabila je mogoče najti ne le na družbenih omrežjih, ampak tudi v znanih medijih. 

Raziskovalec Moderne Carl Fichtenbaum je za CNN poudaril, da potrebujejo reprezentativen vzorec sodelujočih. V tej napredni fazi testiranj tako upajo, da bodo lahko zajeli tudi okoli 40 odstotkov takšnih, ki so starejši od 65 let in imajo stanja, kot so visok krvni tlak, pljučne bolezni, diabetes, debelost ... skratka ljudi, ki sodijo v bolj ogroženo skupino. 

"Poudariti želim, da bodo prostovoljci del nečesa posebnega, četudi bomo na koncu dobili odgovor, da cepivo ne deluje. Najbolj pomembno je namreč, da vemo, kaj deluje in kaj ne," je še dejal Fichtenbaum.

Testni bazen: Brazilija

Medtem ko podjetja, ki razvijajo cepivo, prve faze testiranj večinoma opravljajo doma, za naslednje faze testni bazen vse bolj postaja Brazilija. "Brazilija je za to pravi kraj, ker je virus tam še zelo prisoten," je za AFP povedala Margareth Dalcomo, raziskovalka pri projektu, katerega del je univerza Oxford.

"Več kot je prostovoljcev, ki so izpostavljeni virusu, večja je verjetnost, da bomo hitro dokazali učinkovitost cepiva. Če bomo uspeli prostovoljce v testiranja pritegniti, dokler število okužb še narašča, bi lahko imeli rezultate že novembra," pa je dodala raziskovalka Sue Ann Costa Clemens. Trenutno se trudijo testiranje izvesti na 5.000 sodelujočih. 

Če bi testiranje uspešno izpeljali v predvidenem časovnem roku, sicer Clemensova pričakuje, da bi lahko cepivo registrirali že ob koncu letošnjega oziroma začetku prihodnjega leta. Brazilija v projektu sicer ne sodeluje "zastonj". Računajo na svoj delež kolača v proizvodnji, ki naj bi se vsaj delno odvijala tudi tam. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WEF_DOWN
15. 07. 2020 12.59
+1
Ko bodo prižgali 802.11ad v bolnicah, šolah in vrtcih (takoimenovani drugi val), šele takrat se bo pokazal pravi kaos. Tisti, ki ste naredili domačo nalogo, veste kaj ta oznaka pomeni.
Generacija56
15. 07. 2020 08.02
+15
Vse, kar je treba vedeti, o programih, uspešnosti, neškodljivosti, oh in ah, nas obveščajo mediji, ki so v isti lasti, kot laboratoriji, kreatorji virusa, kreatorji kaosa, pod krinko katerega se želi dobiti totalna kontrola nad človeštvom preko vsakega posameznika. Ker, edino česar se oblast boji, je lastno ljudstvo. Zato oklepniki, orožje, pohabljanje, solzivec in milijoni treniranih, po vsem svetu, da se oblast ščiti.... Minili so časi, ko se je vodja države lahko sprehodil med ljudstvom in prejemal cvetje... Sedaj se vozijo v blindiranih vozilih, ker vedo, da ob terorju, ki ga vzganjajo, med ljudstvo več ne morejo....
WEF_DOWN
15. 07. 2020 13.04
+1
Zato so se pa vsi filnatropi med korono skirili v bunkerje.
TEDO(uajtu)MEDO
14. 07. 2020 19.19
+9
Na isti fazi kot cepivo proti gripi - bolj škodljivo kot koristno.
WEF_DOWN
14. 07. 2020 19.05
+8
Pri točki 13.1 pri skoraj vseh cepivih piše da cepiva niso testirana za karcenogenost, mutagenost, razvojne toksičnosti in neplodnost pri moških/ženskah. To mi ful daje zapuanja v cepiva (sarkazem). O tem, da o storjeni škodi farmacija ne odgovarja nič, so pa že drugi povedali.
roten
14. 07. 2020 19.03
+7
nič novega v farmacevtskih vodah sam na dobiček mislijo
ni_mi_vse_eno
14. 07. 2020 18.51
+5
Pri svoji pridigi je Bill Gates povedal, da je CO2 enaka populaciji, servisov glede na populacijo ... etc. Če bomo zmanjšali populacijo, bomo zmanjšali CO2. Še dobro, da so strokovnjaki dodali v cepivo anti-hCG , hormon, ki deluje proti horioničnemu gonadotropinu. Cepimo brezplačno, ker sem filantrop, hehe
User1063544
15. 07. 2020 08.34
+5
Sicer ne vem kaj si napisal ampak če je Gates to dal ven je ziher super...
Carpediem32
15. 07. 2020 09.51
+0
Mene bolj zanima, kako je to z maskami. Če imamo masko nameščeno preko nosu, vdihujemo nazaj izdihani CO2. Kako je s tem?
EkonomskaSvoboda
14. 07. 2020 18.47
+13
Do takrat pa vsak dan nova doza pop tv covid njuz. Ajme nama.
jung
14. 07. 2020 18.37
+7
Refošk poskenira vse viruse. Kolegi pravijo, da dobro kaže :)
Carpediem32
15. 07. 2020 09.52
+2
ni_mi_vse_eno
14. 07. 2020 18.23
+16
Največji strokovnjak na področju cepiv, dr. Bill Gates, je vedel, da bo čez 12 mesecev od začetka pandemije cepivo že na volji. Ne skrbite, če boste postali neplodni, tako kot v Indiji.
Krta?a 21
14. 07. 2020 18.18
+20
Zadnjič sem gledal posnetek medicinske sestre, v bistvu skrita kamera v neeyorški bolnišnici...nimam besed kakšna prevara je vse skup. Ljudje dobesedno po suhem umirajo zaradi zdravniških šlamparij. Zdrave ljudi priklapljajo na respiratorje, ljudi brez potrjene kovid kartoteke razglasijo za kovid in jih tako "zdravijo". V bistvu jih ne zdravijo. Težko se bo zdravniška stroka za tole prevaro opravičla al pa zagovarjala da ni vedla za prevaro. Gre se jim samo za denar. Mogl bi pa na sodišče zarad pomora ljudi, genocid. O cepivih pa nebi, nobeno nidar ni delovalo.
User1063544
15. 07. 2020 08.30
+5
To so prednosti zasebnega zdravstva in sicer v ZDA: Diagnoza pozitivnega testa na CoVid država časti 8000usd, priklop pacienta na ventilator država plača do 53.000usd. In tako se potem gredo biznisa..
Carpediem32
15. 07. 2020 09.53
+1
nightangel
14. 07. 2020 17.39
+23
No če so iznašli cepivo,potem pa naj bodo sami poskusni zajčki in ga sprobajo kar na sebi.
Mladen sir
14. 07. 2020 17.05
+7
covida -19 ni če pa ste norci pa umirajte to je resnica.Preveč vas je na svetu.
Mladen sir
14. 07. 2020 17.02
-9
Vaše namišlevanje z covidu-19 vse bi vas dal aretirat pa odvzem šole ,kar koli ste zdravniki ali medicinske sestre,ker ubijate ljudi namerno,testirajte prvo sebe sami zdravstveni delavci to je pogoj če hočete dobit po novem službo v zdravstvi.Mene ste nedovoljeno testirali sestreljevali da so sosedi vlekli denar od zdravstva jaz pa trpel .Vidimo se na sodišču še za to za covid 19 pa bo tako 100.000 ljudi umrlo v sloveniji zares.
Carpediem32
15. 07. 2020 10.08
+2
Absurdistan
14. 07. 2020 16.53
+16
Nisem tisti anti-vaxxer, ampak glede tega cepiva pa me skrbi...
InterReflectlons
14. 07. 2020 16.58
+1
Če te hočejo intenzivno čipirati, bi ti morali vbrizgati nano-robota, ki bi se napajal iz tvoje krvi kot npr. hidroelektrarna, da bi krvni obrok uporabljal za proizvajanje elektrike, ki bi jo potem uporabljal, da bi pošiljal eliti tvojo lokacijo. To je ima po možnosti 1 od 100, možnost 1, da to tehnologijo že imajo. Druga verjetnost je strup. Tukaj so možnosti nekje 10 od 100, da pa zgolj zaradi zaslužka pa nekje 90 od 100. Tukaj pa je v mislih cepivo, ki ne bi delovalo.
InterReflectlons
14. 07. 2020 16.49
+9
Cepivo vam bodo lahko dali iz 3 razlogov. a) preprosto zaradi zaslužka b) da vam dajo v kri strup c) da vas bodo čipirali. Največja težava v tem je, da se bomo mogoče mi v demokratičnih državah izognili obveznega cepljenja, ne bo pa se uspelo ostalih 5 milijard ljudi. In če se bo 5 milijard od 7 milijard ljudi cepilo, je Bil Gates svoje že dosegel. Tukaj žal edino pride v poštev teorija:"Reši sebe!" Ker 5 milijard ljudi te sreče ne bo imelo.
Thor74
14. 07. 2020 16.47
+16
Kaksna cepiva??? Se vedno ni cepiva za Hiv, Ebolo, prasicjo gripo itd in tud za Covid ga ne bo...
InterReflectlons
14. 07. 2020 16.50
+3
kenowah
14. 07. 2020 15.23
-5
Eni preskocite del o “teorijah zarote, ki krozijo po internetu”. Kako se vam, da zivet v konstantnem strahu? Je tok prijetno? Mogoce, pravim mogoce nekje na svetu obstaja nekdo iskren, ki bi res rad odkril cepivo.. nekdo tako posten in iskren kot vi, ki ste kategoricno proti. Pravim morda... ceprav tezko, da je se kje kdo ljubec tako kot si sam..
User1063544
14. 07. 2020 15.32
+9
Nekdo iskren in pošten ve da v resnici epidemije ni, in bo iskreno in pošteno prišel z to resnico na dan. To so iskreni in pošteni zdravniki, virologi, biologi tudi počeli in so jih na neiskren in nepošten način cenzurirali, brisali in javno napadli.. Torej brenkanje na neko morlano struno in iskrenosti poštenja nima smisla, ker resnica je samo ena in ta nima barve, vonja, embalaže in se je ne da krojiti. Zdaj pa se vprašaj: Kdo si?
User1063544
14. 07. 2020 15.33
+4
Nekdo ki je prestrašen, ali nekdo ki se zaveda resnice?
kenowah
14. 07. 2020 15.40
+2
Na novo rojen a se zmeraj nisi slekel starega cloveka, katerega zenejo strahovi in dvomi. Tvoja resnica je teorija, virus je dejstvo. Logos ni teorija, ki te na novo rodi. Logos je oseba, ki te osvobaja teorij. Srecno na poti iskanja, brat.
ina5785
14. 07. 2020 17.18
-4
kenowah - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
nightangel
14. 07. 2020 17.48
+4
@kenowah,edino dejstvo je,da je virus namensko narejen v Wuhanu zato,da bi lahko ljudi potem prisilno cepili in obenem čipirali,s čimer bi vspostavili NWO. Malo poglej tudi kam drugam ne samo msm medije, kakšen video na Tubi,kjer najboljši svetovni infektologi zanikajo da je virus tako nevaren,kot bi nam ga radi politiki in mediji prikazali.
Ivar The Boneless
14. 07. 2020 14.55
+21
Prek mojega trupla mi bojo dal njihov strup...
Jenkec
14. 07. 2020 14.41
+13
Ne vem kak se sploh trudijo in zapravljajo denar s cepivi. Dokazali so da naravna imunost po preboleli bolezni traja samo kak mesec. Umetna cepiva bodo torej učinkovita še manj časa
kure bedne
14. 07. 2020 14.26
+18
Zanimivo. Do sedaj cepiva, ki so prišla iz zahoda-beri Amerike nobena niso imela cerifikata o ustreznosti. In mi se špricamo s temi fekalijami? Vprašajste se, zakaj Rusi uporabljajo samo svoja cepiva. Hmmm.
kure bedne
14. 07. 2020 15.15
+3