Korona

Komisija o smrti 20-letnice: povezava med cepljenjem in tragičnim zapletom gotova

Ljubljana, 30. 11. 2021 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
0

Znane so ugotovitve komisije, ki je preiskovala povezavo med cepljenjem in smrtjo 20-letnice v UKC Ljubljana. Kot so sporočili, je povezava med cepljenjem in tragičnim zapletom gotova. Pri bolnici so namreč potrdili s cepljenjem povzročen sindrom tromboze s trombocitopenijo. Minister za zdravje je napovedal ustavitev cepljenja s cepivom Janssen. Kot je pojasnil dr. Štrukelj, "so v ZDA do zdaj zabeležili 28 smrtnih primerov na 8,7 milijona odmerkov cepiva Janssen. To je približno 1 na 300 tisoč." Minister za zdravje Janez Poklukar je izrazil upanje, da nas ta tragična smrt, ki ga je, kot je povedal, osebno izjemno prizadela, kot družbo ne bo še bolj razdelila, "saj zdaj potrebujemo enotnost in solidarnost v zadnji etapi boja proti virusu."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Sloveniji umrlo več kot 5500 ljudi
    02:45
    Iz 24UR: V Sloveniji umrlo več kot 5500 ljudi
  • Iz 24UR: Znane ugotovitve strokovne komisije
    03:03
    Iz 24UR: Znane ugotovitve strokovne komisije
  • Bojana Beović o vplivu potrjenega primera smrti po cepljenju
    01:33
    Bojana Beović o vplivu potrjenega primera smrti po cepljenju
  • Iz SVETA: Janssen le na zahtevo posameznika
    05:36
    Iz SVETA: Janssen le na zahtevo posameznika
  • Minister Poklukar o ugotovitvah komisije
    03:20
    Minister Poklukar o ugotovitvah komisije
  • Komisija potrdila povezavo med cepljenjem in smrtjo mlade ženske
    02:50
    Komisija potrdila povezavo med cepljenjem in smrtjo mlade ženske

Znane so ugotovile posebne komisije, ki je preiskovala povezanost med smrtjo 20-letnice in cepljenjem z vektorskim cepivom Janssen. Ugotovili so, da gre za gotovo povezavo med cepljenjem s cepivom Janssen in tragičnim zapletom. Koordinator komisije z NIJZ Maribor Zoran Simonovič je uvodoma povedal, da je skupino sestavljajo pet članov, od tega trije kliniki (nevrolog, infektolog in internist) ter farmakologinja in epidemiolog. 

Povezava gotova, pri pacientki ni bilo predhodnih stanj, ki bi vplivala na potek težav po cepljenju

Komisija je najprej pridobila vso zdravstveno dokumentacijo. Ugotovili so, da je pacientka po cepljenju razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo. Med preiskavo so pregledali vso dokumentacijo od trenutka, ko se je pacientka cepila in ves čas zdravljenja. Pregledali so tudi zdravstveno dokumentacijo, ki jo je predložila njena osebna zdravnica. 

Gre sicer za zelo redek stranski učinek nastanka krvnih strdkov po cepljenju ob hkratnem nizkem številu trombocitov v krvi. Čeprav so zaplet doslej zaznali predvsem pri ženskah, mlajših od 60 let, strokovnjaki menijo, da sta lahko prizadeta oba spola. Prav tako ni prepričljivih starostnih mej, izhaja iz dokumenta, objavljenega na NIJZ. Po podatkih NIJZ se ta zaplet pojavi pri eni osebi na 100.000 cepljenih, medtem ko je možnost pojava krvnih strdkov pri hospitaliziranih covidnih bolnikih 14-odstotna.

V tem primeru se je razvila s cepljenem povzročena imunska trombotična trombocitopenija, so sklenili in sporočili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za postavitev te diagnoze, je še povedal. Kot je še ugotovila komisija, pri pacientki ni bilo predhodnih stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju: "Komisija je soglasno ocenila, da je bila povezanost v tem primeru med cepljenjem in tragičnim zapletom gotova in kljub ustreznemu zdravljenju se je zgodil smrtni izid tega zapleta. Dogodek obžalujem in izrekam sožalje staršem." 

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: Vlada RS

Cepljenje s cepivom Janssen ustavljeno, razen na izrecno željo posameznika 

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob tem poudaril, da je vsako življenje sveto in izrazil sožalje družini in prijateljem. "Ne morem mimo dejstva, da je pred tedni zaradi cepiva preminulo mlado bitje. Smrt obžalujem. O njej in o družini vsakodnevno razmišljam. Moj namen ni relativizirati smrti, ki se me je izredno dotaknila. Kot minister pa vendar vsakodnevno razmišljam tudi o 5553 žrtvah covida, kajti vsak od njih ima prav tako ime in svojo družino. Če ob tem poudarim, da je vsako življenje sveto in je smrt treba obravnavati pietetno." 

Cepivo
Cepivo FOTO: Shutterstock

Izpostavil je, da je skupaj z ekipo v boju proti temu najstrašnejšemu virusu v moderni dobi: "Vsakodnevno rotim in svetujem prebivalkam in prebivalcem, da se cepijo, oznanjam pozitivne učinke, da se spoštuje ukrepe, obiskujem bolnišnice, gospodarstvenike ... in jih prosim za pomoč in sodelovanje. Ves čas pozivam tudi k strpnosti in medsebojnemu spoštovanju. Verjamem, da če kdaj, ta trenutek potrebujemo enotnost, razumevanje in solidarnost. Ne pustimo, da nas ta tragična smrt še dodatno razdvoji, stopimo skupaj in premagajmo še zadnjo etapo boja z virusom, ki je pred nami."

V Sloveniji bo predlagal ustavitev cepljenja s cepivom Janssen, razen na izrecno željo oziroma zahtevo posameznika, ki jo bo treba potrditi s podpisom.  Trenutno začasni protokol cepljenja s tem cepivom tako postane trajen, je povedal. 

Beović: Za covidom umrl že vsak 400. Slovenec, zapleti po cepljenju pa se nanašajo na mogoče enega posameznika na 100.000 cepljenih

"Škoda je bila že narejena, tega smo se zavedali, a ta strah je potegnil s seboj kar nekaj tragedij in smrti ljudi, ki se zaradi tega strahu potem niso cepili,"  je na vprašanje, ali bo ta potrjena povezava med cepljenjem in smrtjo slabo vplivala na nadaljevanje cepljenja, odgovorila Bojana Beović

A ne pričakuje, da bo zdaj stanje slabše, saj postaja očitno, da je covid zelo nevarna bolezen: "Za njim je umrl že vsak 400 Slovenec, med tem ko se neželeni dogodki po cepljenju nanašajo na enega cepljenega na mogoče 100.000 cepljenih in še ti primeri niso vsi smrtni, tako, da je razlika res zelo očitna," je izpostavila.

Bojana Beović
Bojana Beović FOTO: POP TV

Cepljenje proti covidu-19 je po njenem mnenju treba še bolj približati ljudem, ga narediti enostavnega, prav tako je treba preprečiti vrste pred cepilnimi centri in zamude pri naročanju zainteresiranih na cepljenje.

Opomnila je, da v Evropski uniji potekajo razprave o uvedbi obveznega cepljenja. Razprava je potekala tudi minuli konec tedna na eni od zdravniških konferenc na nivoju Evropske unije, je pojasnila Beovićeva. Po njenih besedah je bilo slišati kar nekaj pobud o skupni podpori zdravnikov uvedbi obveznega cepljenja, med tem ko so zdravniki iz držav z dobro precepljenostjo tej ideji nasprotovali, saj se jim ne zdi potrebna.

Beovićeva meni, da bi bila uvedba obveznega cepljenja v Sloveniji korak stran od tega, da bi ljudje končno razumeli pomen cepljenja, ne le proti covidu-19, pač pa tudi proti drugim boleznim. Na vprašanje, če bi se morali redno testirati tudi cepljeni, je Beovićeva odgovorila, da splošna uvedba obveznega testiranja cepljenih ni smiselna, saj cepljene osebe za covidom-19 zbolevajo manj pogosto, če pa že zbolijo, bolezen večinoma prebolevajo blažje. Vložek v povečano testiranje cepljenih bi bil zato večji kot dobrobit, ki bi jo to testiranje prineslo.

Je pa smiselno, da se posamezniki, tudi če so cepljeni, pred druženjem oziroma zbiranjem testirajo, saj je "to postalo neke vrste olika". "Postopno ugašanje imunosti po cepljenju" gre po njenih besedah vsaj deloma pripisati tudi bolj sproščenemu vedenju cepljenih. "To je nekaj, kar opažamo pri nas, pa tudi po vsem svetu, je dejala Beovićeva.

Kot je pojasnil prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo, je cepljenje z vektorskimi cepivi lahko povezano z zelo redkim pojavom sindroma tromboze skupaj s trombocitopenijo: "To je stanje, ko je v določenih delih telesa premalo trombocitov. V ZDA, kjer je to cepivo edino vektorsko cepivo, s katerim cepijo, so do zdaj zabeležili 28 primerov na 8,7 milijona odmerkov cepiva Janssen. To je približno 1 na 300 tisoč." 

Kot je povedal, je bilo dekle z enim odmerkom cepiva Janssen cepljeno 16. septembra letos, serijska številka cepiva je bila XE 393. Gre za cepivo, pri katerem je potreben le en odmerek, ki se uporablja v večini držav v Evropi, v Kanadi in ZDA. V kliničnih študijah in pri razvoju cepiva Janssen je po Štrukljevih besedah sodelovalo 27.000 udeležencev, kar je ena od največjih kliničnih študij pri cepivih doslej. Poleg cepiva Janssen je vektorsko cepivo tudi cepivo AstraZenece.

Kaj se je zgodilo?

Septembra so v urgentno ambulanto Nevrološke klinike ljubljanskega UKC sprejeli 20-letnico, takoj ob sprejemu pa je osebje ugotovilo, da stanje ogroža njeno življenje. Začelo se je urgentno zdravljenje, vendar pa se njeno stanje ni izboljšalo, potrdili so njeno smrt. Mlajša ženska je bila s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson cepljena približno štirinajstimi dni pred zapleti, v Kliničnem centru pa so takrat sporočili, da zato obstaja utemeljen sum povezave med cepljenjem in zapletom.  

O primeru suma resnega neželenega dogodka v povezavi s cepljenjem je spregovoril tudi minister za zdravje Janez Poklukar. "Stekli so vsi potrebni predpisani postopki, da se razjasnijo vse okoliščine dogodka," je dejal in sporočil odločitev, da bodo zaradi neljubega dogodka začasno prekinili cepljenje s cepivom Janssen.  

"Prišlo je do hudega neželena dogodka, ki je časovno povezan s cepljenjem s cepivom Janssen," je takrat dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.  

"Kot je znano, je cepivo registrirano brez posebne omejitve za starostne skupine," je dejala in pojasnila, da imajo države po svetu različna priporočila glede uporabe cepiv. "V nekaterih primerih cepljenje pri določenih starostnih skupinah odsvetujejo," je dejala, a dodala, da to ni enotna praksa.  

"Mora pa biti oseba seznanjena z morebitnimi neželenimi stranskimi učinki. Tudi pri nas cepljena oseba dobi besedilo, v katerem so neželeni učinki jasno navedeni, zapisano je tudi, da morajo osebe, če se pojavijo neželeni učinki, obiskati zdravnika," je dejala. Pojasnila je, da so že spomladi z Zdravniške zbornice navodila, kako ravnati ob neželenih učinkih, poslali tudi zdravnikom.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni