Korona

Za vse naj bi bilo cepiva dovolj šele leta 2024

London, 16. 11. 2020 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
121

Nabor skoraj 200 kandidatov za cepivo proti covidu-19 različno hitro napreduje skozi razvoj in postopke kliničnih testiranj, številni kandidati z izjemno hitrostjo. Več kot deset jih je že v tretji fazi testiranj, prvi rezultati pa so izjemno vzpodbudni. Prav tako je sklenjenih že ogromno pogodb za nakup. A očitno bo dostopnost cepiva za različne države – različna.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 20 cepiv v fazi testiranja
    02:28
    Iz SVETA: 20 cepiv v fazi testiranja
  • Iz SVETA: Zdaj so zaščitni ukrepi vse, kar imamo
    03:35
    Iz SVETA: Zdaj so zaščitni ukrepi vse, kar imamo
Več kandidatov za cepiva se skozi sistem razvoja in testiranja pomika izjemno hitro, rezultati testiranj pa so zelo vzpodbudni.
Več kandidatov za cepiva se skozi sistem razvoja in testiranja pomika izjemno hitro, rezultati testiranj pa so zelo vzpodbudni. FOTO: Shutterstock

Projekt Duke Global Health Innovation Center ocenjuje, da trenutni modeli napovedujejo, da vse do leta 2024 ne bo dovolj cepiva, da bi pokrili potrebe svetovnega prebivalstva. 

Kot pravijo, je proizvodne zmogljivosti mogoče razširiti s ciljno usmerjenimi naložbami, vendar le do neke mere, zato bodo še naprej ostajale omejitve.

V tem okviru so Covax in druga zavezništva ključnega pomena za zagotovitev pravične dodelitve cepiv, menijo. V partnerstvu med Gavi, Svetovno zdravstveno organizacijo in Koalicijo za inovacije v zvezi s pripravljenostjo na epidemije (Cepi) je Covax globalni mehanizem, ki vlaga v razvoj, proizvodnjo in nabavo kandidatov za cepivo proti covidu-19 in državam članicam ponuja enake možnosti pri dostopu do uspešnih cepiv, ko bodo ta na voljo.

Zavezništvo deluje tako, da bo dostop do cepiva omogočen tudi državam z nižjimi prihodki. Cilj programa Covax je do konca leta 2021 zagotoviti okoli dve milijardi odmerkov cepiva za zaščito prebivalcev z visokim tveganjem za razvoj bolezni po vsem svetu. Dolgoročno pa je cilj financiranim državam zagotoviti dovolj odmerkov, da pokrijejo petino prebivalstva, medtem ko lahko države, ki se samofinancirajo, zakupijo odmerke za različne stopnje pokritosti prebivalstva.

Nekaj držav zakupilo dovolj cepiva za večkratno cepljenje prebivalstva

Kljub tej javni zavezanosti k pravičnosti pa se posamezne države trudijo, da bi kupile čim več odmerkov cepiva, z nakupi pa pokrile čim večje število kandidatov, ​​da bi tako povečale možnosti za oskrbo svojega prebivalstva s cepivom.

Tako je – še preden bi kateri koli kandidat sploh dobil dovoljenje za promet – že potrjen nakup 6,4 milijarde odmerkov, za nadaljnje 3,2 milijarde odmerkov pa se trenutno pogajajo ali pa so odmerki rezervirani kot neobvezna razširitev obstoječih poslov.

Ti posli, ki jih sklepajo predvsem bogate države in nekaj srednje bogatih, puščajo manj manevrskega prostora revnejšim državam in partnerstvom, kot je Covax. 

Države z visokimi dohodki imajo trenutno zakupljene 3,4 milijarde odmerkov, srednje bogate države 694 milijonov odmerkov, države s srednje nizkimi dohodki pa več kot 1,7 milijarde odmerkov. Avtorji študije pravijo, da niso mogli najti dokazov o neposrednih poslih držav z nizkimi dohodki, kar kaže na to, da bodo države z nizkimi dohodki v celoti odvisne od 20-odstotne pokritosti prebivalstva s projektom Covax.

Številne bogate države so se tudi zavarovale z vnaprejšnjim nakupom dovolj odmerkov za večkratno cepljenje prebivalstva. Nobeden od kandidatov sicer ni potrjen, a bogate države si lahko privoščijo več nakupov ter upajo, da bo kateri od kandidatov učinkovit in da bo tudi dobil zeleno luč regulatorjev. Z vidika posamezne države je to seveda smiselno, vendar pa vodi do globoke neenakosti v smislu globalne razporeditve. Kanada je denimo kupila dovolj cepiva za petkratno cepljenje prebivalstva – če bi seveda bila potrjena vsa njihova zakupljena cepiva. 

Cepi, eden od ustanovnih partnerjev projekta Covax, se sicer pogaja z državami, ki se samofinancirajo, da bi zagotovili, da se bo po tem, ko bo določen odstotek njihovega prebivalstva cepljen, delež odmerkov, zavarovanih z dvostranskimi pogodbami, delil prek sklada Covax. Ta pogajanja so v teku, vendar je interes držav, da bi se odrekle svojim odmerkom, seveda majhen.  

Do cepiva s pomočjo ponujanja proizvodnih kapacitet in prostovoljcev za testiranja

K še večji neenakosti pripomore dejstvo, so so prav bogate države praviloma tudi tiste, ki imajo zmogljivosti za razvoj cepiv kar doma. Tako so si tudi na ta način zagotovile vnaprejšnje dogovore, saj so lahko to pogojevale tudi z vlaganji v razvoj in infrastrukturo, potrebno za testiranje in izdelavo cepiva. 

Precej uspešno sta se pogajali tudi Indija in Brazilija, celo Peru. Gre za države, ki so kot pogajalsko izhodišče uporabile proizvodne kapacitete in sodelovanje v testiranjih. 

Države, ki nimajo na voljo nič od tega, pa so prepuščene dobri volji koalicij, ki skušajo pomagati odpraviti to vrzel, vključno s prizadevanji Afriške unije in afriškega CDC, da bi združili sredstva za nabavo cepiv in povečali proizvodnjo v Afriki. Takšne koalicije v Afriki in Latinski Ameriki lahko državam z nizkimi dohodki pomagajo okrepiti njihov položaj na svetovnem trgu cepiv.

A že zdaj je jasno, da bodo – tudi ko bo potrjeno prvo cepivo – težave. S proizvodnjo in distribucijo, še posebej pri revnejših državah, zato strokovnjaki izpostavljajo pomembnost ciljnih investicij v potrebno infrastrukturo in nujnost priprave potrebnih načrtov. 

Načrti so marsikje še v pripravi, vendar so na splošno usklajeni s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije za prednostne skupine, ki bodo zajete v začetnih cepljenjih po shemi Covax.    

Prednostna skupina ena: delavci na prvih bojnih linijah v zdravstvu, zaposleni v kmetijstvu, v socialnem varstvu in varnosti.    

Prednostna skupina dve: tisti z največjim tveganjem za slab potek bolezni, ljudje s sočasnimi boleznimi in ljudje, stari 65 let in več.

Raziskovalci so analizirali tudi situacijo v Indiji, Etiopiji in Peruju ter ugotovili več kritičnih izzivov pri distribuciji.

Težava bo zagotavljanje transporta cepiva v hladilnikih, oskrba z iglami in pravilno odstranjevanje biološko nevarnih odpadkov, pomanjkanje usposobljenih izvajalcev za izvajanje cepljenja, zlasti na podeželju, in natančno sledenje cepljenju, zlasti kandidatom, ki potrebujejo več kot en odmerek. Najbrž pa sta še največja izziva tista, s katerima se bomo srečali tudi pri nas: nezaupanje in napačne informacije.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
17. 11. 2020 17.22
zame ga ni treba hvala
proofreader
17. 11. 2020 17.07
+1
Statistika pravi, da umrejo tudi tisti, ki se cepijo, samo nekaj let kasneje.
kar_nekdo
17. 11. 2020 08.36
+2
Se pravi, za tiste, ki se dejansko želijo cepit, ga bo dovolj že prej? Upam, da. Da bodo potem res nehali težit s tem... Kdor se želi cepit, naj se. Ostale nas pa pustite na miru...
Draža
16. 11. 2020 21.51
+2
Samo stran od teh kvazi inekcij,kdo bo odgovarjal za posledice in smrtnost. Spet bodo provizije po nepotrebnem.
borec91
16. 11. 2020 21.50
+2
jaz ga ne rabim niti ne poznam nikogar ki se ma namen cepit
Joakim
16. 11. 2020 21.47
+2
Tudi meni ne diši cepljenje, vendar kaj je alternativa temu. Ne moramo biti še leta zaprti, bolnišnice zabite, nedelujoče zdravstvo. Če bo šlo tako naprej bomo imeli sesuto gospodarstvo, armado brezposelnih, socialne stiske, nezdravljene bolezni kot so rak ipd. Razumem odpor do cepljenja, vendar kje so rešitve . Kitajska je že rešila problem epidemije, mi se nismo rešili ničesar. Kje je konkurenčnost našega gospodarstva. Za deset let bomo kitajski suznji, če ne rešimo ta problem hitro in učinkovito.
Zentrum
17. 11. 2020 10.08
In zato predlagaš, da se cepimo z nepreverjenim cepivom...
aloalo
17. 11. 2020 17.23
xyxyxyxyxyxyxy
16. 11. 2020 21.46
+3
Za tiste, ki se bodo želeli cepit ga bo dovolj. Zdravstvo bo lahko veselo če se bo cepilo kaj več kot 40 % prebivalstva. Vzor pa bodo zdravstveni delavci in politiki, pa da vidimo.
aloalo
17. 11. 2020 17.23
janša mora bit tapru ..jaz mu bom pa dal iekcijo v čelo...pardon v ramo.
ata_jez
16. 11. 2020 21.35
+3
Torej se tista legendarna "Naslednja dva tedna sta kritična" spremeni v "Naslednja štiri leta"?
ivan z Doba
16. 11. 2020 21.22
+5
Zakaj se otepajo ruskega cepiva? Narejeno je na vektorskem principu drugega virusa - adenovirusa. Vsebuje genetski materijal koronavirusa. Je v 99% podobno drugim cepivom, le da vsebuje beljakovine, genski materijal koronavirusa, ki izzove reakcijo in nastanek protiteles. V osnovi je cepivo staro, za razliko od Pfizerjevega, ki je novo ni raziskano! Cena-10$.
štumbamfirer
16. 11. 2020 21.17
+2
do 2024 bo cepivu že rok potekel in ga boste stran vrgli
gmajna
16. 11. 2020 21.17
+2
Tole je vse skupaj vedno bolj podobno filmu Tatovi teles. Samo se mutiramo in bo.
Holyspank
16. 11. 2020 21.42
-1
@gmajna Kam boš šel? Kam boš zbežal? Kam se boš skril? Nimaš kam! Ker ni več nikogar kot si ti! Tako je...
Wahl
16. 11. 2020 21.09
+3
2024 pravite. Super, ravno prav testirano bo, potem se morda cepim.
xyxyxyxyxyxyxy
16. 11. 2020 21.52
+2
Ta hitra izdelava cepiva je vprašljiva. Vse skupaj pa je voda na mlin ( denar v žepe ) farmacevtske industrije
Zentrum
16. 11. 2020 20.57
+13
Hmmm.... preboleti virus po naravni poti z 99,99 % možnostjo brez komplikacij, ali s cepivom tvegati poškodbe hrbtenjače, CŽS, morebiti tudi smrt.... odločitve, odločitve.
rovte
16. 11. 2020 20.54
+10
Ne skrbite, še ostalo vam bo oz. stran ga boste metali kot tistega proti prašičji gripi, kdo še verjame v te vaše zvarke!?
TerminatorX
16. 11. 2020 20.56
+7
Vsak virus s časom oslabi. Čez 4 leta bo tudi ta. Cepivo sploh ne bo potrebno.
voyotashyka
16. 11. 2020 21.35
+2
ta konkreten virus je postal bolj smrten. avgusta 2019 v italiji ni nihce umiral.
Draža
16. 11. 2020 21.51
+2
borec91
16. 11. 2020 21.53
to so celo strokovnjaki izjavili da bo ze do naslednje jeseni totalno oslabel
borec91
16. 11. 2020 21.54
saj tud sedaj nebi bil tko smrten ce ga nebi po domovih ostarelih raznasali se marca ga niso tako raznasal kot sedaj
TerminatorX
16. 11. 2020 20.53
+1
Sekvenca DNK za vse vrste celic je znana. Ko dobijo tvoj DNK lahko iz ene same kožne celice zrastejo organi, tudi človeški možgani. Človeštvo je na na pragu etične katastrofe. Tale virusek je majhna reč.
Vani Murko
16. 11. 2020 20.56
+0
terminator, preveč gledaš znanstveno fantastiko!
TerminatorX
16. 11. 2020 21.00
+1
Nobene znanstvene fantastike. Pejd na institut Berlin pa si poglje kako možgnančki rastejo. Japonec je pogruntal sekvenco. Ključ po katerem se razvija celica je znan. Seveda za naše zdravstvo je vse znanstvena fantastika. Še malo pa bomo spet na konjski vpregi ....
skotska
17. 11. 2020 08.31
Mozno, ampak nas DNK itak ze imajo. Vsak ki je dal kri pri zdravniku je dal svoj DNK. Tudi vsak ki se testira za kovid da svoj DNK.
Kuku456
16. 11. 2020 20.51
+4
Pol bomo do takrat zaprti saj bomo sli nazaj v kameno dobo
Stajerc22
16. 11. 2020 20.48
+6
Problem je, ker bodo naredili tako, da ne boš smel potovati, če nisi cepljen, itd. Postavili bodo takšne pogoje, da se bo marsikdo primoral cepiti, če bo želel v svojem življenju še ŽIVETI.
skotska
17. 11. 2020 08.33
Verjetno res, ampak ne bo dolgo trajalo. Vsako zlo slej ko prej samo sebe unici in to delajo tile papkeci. Poleg tega se po vsem svetu pripravljajo tozbe. ko bo enkrat domina padla, bo zacelo padati vse.
IQeS
16. 11. 2020 20.47
+2
Torej kaj naj. 3 leta naj doma v zrak gledam?
luzarf@arcor.de
16. 11. 2020 20.46
+2
hitro še bo treba cepit,za dodatne učinke bomo pa na obdukciji razmišljali
Stajerc22
16. 11. 2020 20.44
+4
A ko se cepiš, dobiš potrdilo s katerim se lahko pelješ v drugo občino in greš po nakupih brez maske?!
ata_jez
16. 11. 2020 21.36
+1