Korona

Cepljeni potniki iz EU in ZDA odslej v Anglijo vstopajo brez karantene

London / Washington / Canberra, 02. 08. 2021 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
74

Potnikom iz EU in ZDA ter nekaterih drugih držav, ki so polno cepljeni proti covidu-19, je od danes dovoljen vstop v Anglijo brez obvezne karantene. Čeprav število okužb z novim koronavirusom na Otoku po uradnih podatkih upada, mnogi opozarjajo na nevarnost vnovičnega naraščanja primerov okužbe zaradi širjenja različice delta.

Anglija odpravlja obvezno karanteno za potnike iz Evropske unije in ZDA ter nekaterih drugih držav, ki so polno cepljeni proti covidu-19.
Anglija odpravlja obvezno karanteno za potnike iz Evropske unije in ZDA ter nekaterih drugih držav, ki so polno cepljeni proti covidu-19. FOTO: Shutterstock

Z današnjim dnem bodo tako potniki iz EU in ZDA, ki so polno cepljeni, lahko vstopili v Anglijo brez napotitve v samoizolacijo. Doslej je namreč zanje ob prihodu veljala obvezna 10-dnevna samoizolacija. Nova pravila veljajo tudi za potnike iz Norveške, Islandije, Švice, Lihtenštajna, Monaka, Andore in Vatikana.

Kljub odpravi karantene pa bo še naprej treba predložiti negativen test na koronavirus pred vstopom v državo in nadaljnjega najkasneje drugi dan po prihodu.

Izjema še vedno velja za Francijo. Vlada premierja Borisa Johnsona se je namreč odločila, da bo obdržala ukrep karantene za tiste, ki prihajajo iz Francije, in sicer zaradi visoke prisotnosti različice beta v državi. O morebitnih spremembah bodo odločali konec tedna.

Nova pravila glede vstopa so uradno v veljavi za Anglijo. Oblasti v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem so sicer sporočile, da bodo tej odločitvi sledile.

Britansko gospodarstvo, še zlasti turistična panoga, je odpravo karantene pozdravilo. Letalski prevozniki in največje letališče Heathrow, ki so med pandemijo utrpeli velike izgube, so zadovoljni z odločitvijo vlade v Londonu, čeprav menijo, da je treba storiti še več, da bi si panoga znova opomogla.

V četrtek bo francosko ustavno sodišče odločilo glede novega zakona o uporabi covidnega potrdila za vstop v notranje prostore lokalov, restavracij in drugih javnih institucij.

Premier Johnson je 19. julija kljub širjenju močno nalezljive različice delta in opozorilom, da je odločitev morda preuranjena, odpravil skoraj vse omejitvene ukrepe v Angliji. Odločitev je upravičil z uspešnim potekom cepljenja na Otoku, kjer je polno cepljenih 71 odstotkov odraslih.

Tako so znova odprli nočne klube, namesto zakonsko predpisanih omejitev pa veljajo priporočila glede nošenja zaščitnih mask in upoštevanja razdalje ter uporabe potrdil o cepljenju, prebolelosti oziroma negativnem testu.

Fauci kljub naraščanju števila okužb v ZDA ne pričakuje novega zapiranja

Direktor inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthony Fauci je v nedeljo napovedal, da se v državi obetata dodatna bolečina in trpljenje zaradi nadaljevanja pandemije covida-19, ker se številni Američani še vedno nočejo cepiti. Novega zapiranja v javnem življenju in gospodarstvu kljub temu ne pričakuje.

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 35 milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 613.000. V tednu dni do 30. julija je povprečje novih okužb na dan od tedna prej naraslo s 30.887 na 77.827. Povprečje smrtnih primerov pa je v istem času naraslo z 253 na 358 na dan.

V Italiji bo od petka za vstop v restavracije in druge zaprte prostore, kjer se zbira veliko ljudi, ter na množične dogodke potrebno covidno potrdilo.

Po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so doslej v ZDA proti covidu-19 cepili 58 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let. Fauci je znova prosil vse Američane, ki tega še niso storili, naj se cepijo.

Kljub naraščanju primerov okužb vodilni ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni ne pričakuje novih zapiranj v gospodarstvu. "Mislim, da ne bomo priča novim zapiranjem," je dejal na televiziji ABC. Sedaj naj bi bilo namreč cepljenih dovolj ljudi, da ne bo podobnega izbruha kot pozimi. Obenem pa je cepljenih premalo, da bi pandemijo premagali.

Večina novih okužb in smrti je med necepljenimi, a se lahko tudi cepljeni okužijo, čeprav imajo potem le blage simptome ali sploh ne. Raziskave pa so pokazale, da lahko prenašajo enako količino virusa kot tisti, ki se niso cepili. Zaradi tega je CDC priporočil, naj v zaprtih javnih prostorih nosijo maske tudi cepljeni.

Vodilne evropske borze so po petkovih padcih nov trgovalni teden začele z rastjo osrednjih indeksov in tako sledile dobremu vzdušju na azijskih borzah. Vlagatelje sicer še naprej skrbi širjenje različice koronavirusa delta.

Američani sicer počasi sprejemajo sporočilo, ki ga ponavljajo zdravstveni strokovnjaki in vlada. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Francis Collins je za CNN povedal, da je število cepljenj v zadnjih dveh tednih po ZDA naraslo za 56 odstotkov.

Louisiana, ki je imela v zadnjih 14 dneh največ primerov okužb na prebivalca, je v istem času doživela trikrat več cepljenj kot prej. Američani tudi počasi dojemajo, da je različica delta, ki je sedaj prevladujoča, bolj nevarna kot prejšnje, cepiva pa delujejo.

Poljska bo po napadih na cepilne centre okrepila varovanje

Poljska je danes sporočila, da bo okrepila varnost na cepilnih centrih, potem ko so domnevno nasprotniki cepljenja v enem mestu podtaknili dva požara. "Ti incidenti se na žalost ponavljajo," je dejal premier Mateusz Morawiecki. "V skladu s trenutnimi predpisi bodo strogo kaznovani, izvedli pa bomo tudi aktivnosti za okrepitev varnosti v vseh teh centrih," je dodal premier.

Vodja policije Jaroslaw Szymczyk je dejal, da so v mestu Zamosc požigalci podtaknili požar v mobilnem cepilnem centru in pisarni, ki jo uporablja lokalna epidemiološka služba. Poškodovanih ni bilo.

Zaradi incidentov je Szymczyk zagotovil, da bodo na cepilnih mestih po novem poskrbeli tudi za varovanje. "Na žalost beležimo zaostritev skrajno nasilnega in celo barbarskega vedenja v krogu nasprotnikov cepljenja," je dodal.

Prejšnji mesec je policija morala posredovati v dveh incidentih. Med drugim je v cepilnem centru v kraju Grodzisk Mazowiecki prišlo do prerivanja med aktivisti, varnostniki in zdravstvenimi delavci. Na Poljskem so do sedaj v celoti cepili polovico prebivalstva, zaradi vse manjšega zanimanja za cepljenje proti covidu-19 pa zapirajo številna cepilna mesta.

V Sydneyju vojaki pomagajo nadzorovati upoštevanje omejitvenih ukrepov

Pripadniki avstralske vojske so se danes v Sydneyju pridružili policistom pri nadzorovanju upoštevanja omejitvenih ukrepov zaradi izbruha novega koronavirusa.

Zaprtje javnega življenja v Sydneyju.
Zaprtje javnega življenja v Sydneyju. FOTO: AP

Pri nadzorovanju upoštevanja ukrepov bo v Sydneyju pomagalo okoli 300 pripadnikov, potem ko je za pomoč vojske zaprosila policija Novega Južnega Walesa.

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale. Na povpraševanje so negativno vplivali gospodarski podatki s Kitajske, ki so bili slabši od pričakovanih. Trg je prav tako še naprej zaskrbljen nad širjenjem različice novega koronavirusa delta.

Oblasti imajo težave z omejitvijo širjenja novega koronavirusa, saj se različica delta širi precej hitreje. Od sredine junija so potrdili več kot 3600 primerov okužb. Ker je trenutno v karanteni več tisoč bližnjih stikov, ima policija težave z nadzorovanjem upoštevanja predpisov.

Vojaki bodo pomagali policiji pri dostavljanju hrane in preverjanju, ali ljudje upoštevajo navodila glede samoizolacije. Tako bodo predvsem opravljali podporne naloge, so pojasnili pri policiji.

Več kot pet milijonov prebivalcev Sydneyja vstopa v šesti teden zaprtja, ki bo trajalo najmanj do konca avgusta. Prebivalci lahko zapustijo domove le za službo, obisk zdravnika, trgovino in rekreacijo. Številni pa ukrepov ne upoštevajo in policija redno izdaja plačilne naloge.

Azijske borze so prvi trgovalni dan tega tedna začele v pozitivnem vzdušju. Vlagatelje sicer še naprej skrbi vpliv širjenja različice koronavirusa delta na okrevanje svetovnega gospodarstva, obenem čakajo objavo podatkov o zaposlovanju v ZDA konec tega tedna.

Zaradi porasta števila okužb so medtem v tretjem največjem avstralskem mestu Brisbane podaljšali zaprtje do najmanj nedelje. V zadnjem izbruhu so potrdili 29 okužb. "Tako bo zaprtje trajalo osem dni. Upamo, da bo to dovolj, da bodo epidemiologi lahko spravili v domačo karanteno res vse, ki bi lahko bili v stiku z različico delta," je dejal premier zvezne države Queensland Steven Miles.

Ker je v Avstraliji precepljenega okoli 15 odstotkov prebivalstva, se oblasti pri omejevanju širjenja virusa še vedno v veliki meri zanašajo na stroge ukrepe. Avstralski premier Scott Morrison je napovedal, da bi lahko odprli meje in odpravili zaprtja šele, ko bo precepljenega 80 odstotkov prebivalstva.

Do sedaj so v državi potrdili 34.000 okužb, od tega je umrlo 925 ljudi.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
02. 08. 2021 19.42
+2
Zmaga pa tota: Do sedaj so ceplenci morali v karanteno- sedaj pa kar čez noč, ni več treba.. (očitmo se coronca prepočasi širi, ker se necepljeni čuvamo, ceplenci jo pa zaslepljeno širijo)
dante
02. 08. 2021 19.14
+2
Nasilje vlad rodi proti ukrep naroda in takrat teče kri
Rene Jelinčič
02. 08. 2021 19.27
+2
V Nemčiji že teče saj so fašistični policisti na protestih ubili 49letnika vse skupaj zgleda,da so oblastniki izpustili iz verige svoje pse,da v krvi utopijo vse kateri mislijo drugače.
nikhrast
02. 08. 2021 16.20
-2
Poznam samo enega sorodnika, prijatelja, sodelavca, ki je vehementen anti-vaxer, enostavno ga pa pustimo pri miru, nočemo poslušati njegove žolčne govore, ignoriramo ga. Ne vem zakaj so potem anti-vaxerji tako nadležni.
spiderx2020
02. 08. 2021 16.30
+1
itak, če bodo vsi (većina) skočili v ledeno mrzlo Savo na glavo, boš ti tudi :)))) jao, bog vam daj pamet. MIlijonarji so bogati ravno zato, ker vedno napravijo vse obratno od tega, kar napravi večina. Antivaxerji smo v večini , vas ovc je cca 20 procentov, oziroma toliko, kolikor se jih je cepilo
nikhrast
02. 08. 2021 17.44
-1
V Kanadi se nas je že cepilo 80%, 60% že drugič, tako vidim da so anti-vaxerji utihnili. Folk se je spametoval, tako se cepi tudi mladina, saj ne moreš v šolo, univerzo, kolidž brez cepljenja.
Rene Jelinčič
02. 08. 2021 18.10
+1
Ti kar sam sebe poglej,kako si nadležen s svojo utrujajočo propagando,upam ,da se ti vsaj splača vse to lažnivo nakladanje?
nikhrast
02. 08. 2021 18.53
+0
Reny, nič ne propagiram, samo komentiram tistim ki so ta vsiljivi s temi anti-vaxer komentarji. Imaš pa prav, večina folka jih ignorira.
Rene Jelinčič
02. 08. 2021 15.31
+4
Za cepilce vesela novica v precepljenemu Izraelu sedaj ugotavljajo,da zaradi kratkoročnega učinka cepiv se bo treba cepiti vsako leto na 6 mesecev,toliko o obljubah cepilcev katerih je bil moto:precepimo se,VAM NIČ NE POMAGA BO TREBA VSAKO LETO ŠPIK,ŠPIK,SAJ STE PA GOVORILI,DA TEORIJE ZAROT NE OBSTAJAJO.
nikhrast
02. 08. 2021 16.11
-4
Upam da se cepiš za gripo vsako leto, pa za ostale bolezni kot ti to priporoča zdravnik. Pa kaj je problem?
Rene Jelinčič
02. 08. 2021 17.50
+2
Aha si se že sprijaznil z dejstvom ti cepilček,da te bodo špikali čisto vsako leto pa moraš biti naivec ,da ti ni para,če verjameš ,da bo cepivo vseskozi zastonj boš plačal tole špikanje upam stavit kar češ.
setisfekšn
02. 08. 2021 15.23
+3
Ha ha ha brez karantene bodo svobodno prenašali virus naprej!ampak oni lahko ker so cepljeni ha ha ha!!umreš od smeha kaj se grejo po svetu!
nikhrast
02. 08. 2021 16.08
-3
smoljo
02. 08. 2021 14.58
+0
Ooo model.si spet model....
dante
02. 08. 2021 12.55
+2
Angležom se gre za promet od turizma, sev delta so že pozabili, za katerega so rekli, da cepljeni niso odporni
Patriot78
02. 08. 2021 12.28
+5
....da je različica delta, ki je sedaj prevladujoča, bolj nevarna kot prejšnje... V čem je bolj nevarna, vsi politiki in posledično mediji govorijo kako nevarna je ta delta različica, ne povedo pa kako je bolj nevarna? Na koncu je pa to en prehlad, ker bolnice so že dva meseca isto polne/prazne...
FutureWorld
02. 08. 2021 13.15
-1
Vsakič ko se bo virus izkazal za larifari, vsakic si bodo spomnili novo ime za virus in virus bo vsakic mutiran v hujšega...mrtvi pa vec al manj sam zarad cepiv..
Rene Jelinčič
02. 08. 2021 12.09
+5
Za vse tiste ,ki ne verjamejo v teorije zarote in prisilo imate danes 2.8.2021.10:14 TANJUG-NASLOV:Grki bodo zmanjšali plače vsim tistim ,ki ne verjamejo v cepljenje?JE TOLE ŠE DEMOKRACIJA?SE ZAČENJA ENOUMJE KOT NEKOČ V FAŠISTIČNI NEMČIJI?
Patriot78
02. 08. 2021 12.29
+0
spiderx2020
02. 08. 2021 12.33
+3
svećkarjem se zdi to normalno, hodili bi tudi s kahlo na glavi, če bi jim JJ to predlagal.
MUNGATUMBA
02. 08. 2021 12.48
-1
Covidus
02. 08. 2021 12.56
-4
Rene Jelinčič
02. 08. 2021 13.32
+1
Rene Jelinčič
02. 08. 2021 13.40
+2
Če bi ti bil kolikor toliko pri pameti in sposeben še kaj drugega kot pa pisati nekaj na pamet bi vedel ,da Izrael zaradi kratkoročnega učinka cepiv uvaja večkratno cepljenje na leto in to vsako leto,toliko o tem tvojem pa rešeno,kmetavz zarukani.
MUNGATUMBA
02. 08. 2021 13.41
+1
rene- on bo rešen pred vsemi tegobami nadaljnjega življenja
MUNGATUMBA
02. 08. 2021 21.39
Kaj minusarji, bode Levica sedaj pa minimalca nižala- kumaj ga je dvignila
spiderx2020
02. 08. 2021 11.36
+14
včeraj sem spet šel k enemu sorodniku da ga malo poučim o nevarnosti cepljenja. vendar me je prehitel in me že na začetku začel prepričevati naj se cepim, da bom imel mir :))) in da bom lahko kao potoval :))) sem si mislil pri sebi, tole je Misija nemogoče :))))) že prepričanega ne moreš prepričati v ničesar, tistega z opranimi možgani pa še manj
nikhrast
02. 08. 2021 16.15
-1
Anti-vaxerji ste fanatiki, pa zakaj ste tako nasilni, pa vsiljivi, mi ki se cepimo ne delamo zgage, ne uničujemo cepilne centre... Vidi se da imate anti-vaxerji psihične probleme.
spiderx2020
02. 08. 2021 16.31
+1
Rene Jelinčič
02. 08. 2021 17.53
+1
Kako boš jokcal ko bo cepljenje plačljivo ti prav privoščim ,da plačuješ farmaciji,kajti farmacija rabi takšne trote,da obrača dobičke.
Rene Jelinčič
02. 08. 2021 11.33
+13
Se pravi,da mora generalni direktor PFIZERJA ,Albert Burla v karanteno če bi slučajno hotel v Anglijo?saj se možakar noče cepiti?
spiderx2020
02. 08. 2021 11.37
+1
Wolfman
02. 08. 2021 11.28
+11
Torej le vsi cepleni imajo zeleno luč da lahko naprej širijo COVID!!!
OneEarth
02. 08. 2021 11.19
-2
zato sem se smo se pa cepili
Rene Jelinčič
02. 08. 2021 11.34
+8
Direktor pfizerja Albert Burla se ni cepil.
MUNGATUMBA
02. 08. 2021 13.43
-1
one- a se hočeš pohvalit, da v Anglijo na dopust hodiš. Za kaj pa do sedaj nisi šel ? Ker si kljub 2x špikanju, še vseeno moral v karanteno ZA KAJ SE DATI POTLEJ ŠPIKAT ?
spiderx2020
02. 08. 2021 11.14
+10
sem sklenil da bom kazensko ovadil slovenske kinematografe , ker poleg cepilnega lista nekateri zahtevajo tudi osebno. osebno identifikacijo lahko izvede samo policaj ali inšpektor, vse ostalo je kaznivo dejanje, svečkarji butalski nepismeni, preberite si zakon o varovanju osebnih podatkov. aja, sem pozabil da ste nepismeni :)))) tudi vsi vaši k retenski odloki so nični po odločitvi ustavnega sodišča, ki je najvišja inštanca v državi
šmajser1
02. 08. 2021 12.12
-1
Zakaj...? Jaz sem vceraj bil z mojo v kinu...pa nisem nic pokazal! Dejansko niti nic nimama oba...sa.o vprasala sta ...pogoj? Ja seveda in sma lepo sla..
spiderx2020
02. 08. 2021 16.33
-2
šmajser1
02. 08. 2021 11.08
+9
Hehe..a cepljeni se tudi testirajo...? Pa se v karanteni so nogli do zdaj bit! Hehe sploh vec ne spremljam....mi je pa vedno bolj jasno...Cepljeni, a vam se ni potegnilo? Hehe....
Uporabnik1996024
02. 08. 2021 10.37
+5
Cepljeni sirijo virus. Akterji to seveda vedo...
followme
02. 08. 2021 10.38
-10
spiderx2020
02. 08. 2021 10.59
+9
cepljeni revčki znajo samo minuse pritiskat, kaj več pa od njih ne morete pričakovati, v vsaki debati popušijo v petih minutah
Uporabnik1996024
02. 08. 2021 10.59
+2
To se boste cepljeni sami prepricali, jeseni in pozimi. Zdaj poleti ni nic.
MUNGATUMBA
02. 08. 2021 11.19
+2
Če ga pa samo širiš, se pa na skret zapri, pa ga NE širi.. toliko o neki kolektivnosti..
spiderx2020
02. 08. 2021 11.27
-1
FutureWorld
02. 08. 2021 13.18
+3
Zbolite ne, saj ste ze dokazali s ceplenjem da ste bolani in to v mozag, ker ce si zdrav v mozgu valda ne bos sel vase dajat strupa za katerega ti noben ne garantira da pomaga..
smoljo
02. 08. 2021 14.43
-1
Haha ,a bejž no bejž a sam širite .hudooo dobro sedi -1
brabusednet
02. 08. 2021 10.35
-6
Edino pravilno,necepljeni več ne bi smeli v zaprte prostore.Naj zunaj mesečarijo in tavajo.
spiderx2020
02. 08. 2021 11.01
+7
tavate samo vi v popolni temi, že leto in pol
smoljo
02. 08. 2021 14.44
+2
Necepljeni ti bodo dajal kruh ...da nevš krepno
spiderx2020
02. 08. 2021 10.15
+8
dol mi visi za vaše cepljene zombije, jaz pridem tudi z mojim ponarejenim cepilnim listom kamorkoli in kadarkoli, tudi na meji ne komplicirajo več z osebno, tako da NIJZ samo laže in ustrahuje ljudi
spiderx2020
02. 08. 2021 10.20
+1
danes grem v Mcdonalds, mogoče uporabim še Poklukarjev certifikat, me zanima če ga še niso butci svećkarski preklicali. bog pomagaj funkcionalno nepismenim :))
brabusednet
02. 08. 2021 10.33
+1
Levičarji rdeči polži ste nadležni ko sam satan.Levičar pa podari vavčar revnim otrokom za šolske potrebščine.če si tako socijalen in sočuten.Raje jih boš požru na nezdravi hrani.
Uporabnik1996024
02. 08. 2021 10.39
+2
Pr Mc-u hoce mulc na vratih samo ustno izjavo. 😷😁
spiderx2020
02. 08. 2021 11.03
+7
če si proti cepljenju, si pa levičar :))))) bog vam pomagaj dvakrat cepljenim :))) za Mcdonalds pa ne vem, bom danes sprobal, za vsak slučaj imam tudi bejzbol palico sabo, če bodo kakšni nesporazumi
FutureWorld
02. 08. 2021 13.23
-1
Joj babi dej pejt spat...pa janšo si daj pod povšter. Lih zanc sm slisu kle zuni enga starca" dokler no Janša bomo vedno kaj dobili?!.. proklet penzl na roke delan, malo je mankalo da te nisem lastnorocno streznil. Ua tega fašista od JJ so samo stari penzionerji pa nihce drug, pa se zej penzonerji so ponavad uni ta zagamani...nc cudnga. Vsakemu od vas k mi janso omen da je dobr, pa da ga slišm vam obljubim klofuto(uno za pravo vzgojno okrog ušes, da te zbudi.
smoljo
02. 08. 2021 14.49
-1
Naj vlada namesto covid nadutih dodatkov ,plača vsem šolo obveznim otrokom ,šolske potrebscine in prehrano .Bo še ostalo € še za par let ...kot drugo kvazi boni so denar katerega bomo vsi davkoplacevalci krepko preplačali .Tk da ne nabijaj o levih in desnih ter mavričnih
turojen
02. 08. 2021 10.13
+5
Brez karantene hehe, kaj pa če so prenašalci prav ti..
MUNGATUMBA
02. 08. 2021 11.20
+2
blazter
02. 08. 2021 10.05
+6
No je reku včeraaj en Anglež, da se cepil ne bo, preveč neznank v enačbi cepivo in bolezen. Se je šel testirat in na letalo.