Korona

Cepljenje proti covidu-19: prostovoljno, najprej za rizične skupine

Ljubljana / London, 13. 11. 2020 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
669

Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19 bo nared najkasneje do konca decembra, je obljubila sekretarka z Direktorata za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič. Ko bo cepivo proti covidu-19 na voljo, pa bo njegova hitra distribucija eden najpomembnejših elementov obvladovanja krize, je poudarila. Cepivo bo po najboljšem scenariju v Sloveniji sicer na voljo decembra, najprej bodo cepili rizične skupine prebivalstva - glede na starost, kronična obolenja, zdravstvene delavce in druge, zaposlene v ključni infrastrukturi. Cepljenje bo temeljilo na prostovoljni bazi, financiralo pa se bo iz proračunskih sredstev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Cepivo že decembra?
    03:37
    Iz 24UR ZVEČER: Cepivo že decembra?
  • Iz 24UR ZVEČER: Štrukelj o možnosti cepljenja že decembra
    08:20
    Iz 24UR ZVEČER: Štrukelj o možnosti cepljenja že decembra
  • Iz 24UR: Cepivo v Sloveniji že decembra
    02:52
    Iz 24UR: Cepivo v Sloveniji že decembra
  • Iz SVETA: Cepljenje ne bo obvezno
    03:24
    Iz SVETA: Cepljenje ne bo obvezno
Sekretarka z Direktorata za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič je spregovorila o cepljenju proti covidu-19. Kaj se torej obeta?
Sekretarka z Direktorata za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič je spregovorila o cepljenju proti covidu-19. Kaj se torej obeta? FOTO: AP
Vlada RS se je včeraj seznanila z nacionalnim programom cepljenja proti covidu-19. Ko bo cepivo na voljo, bo hitra distribucija eden najpomembnejših elementov obvladovanja javnozdravstvene krize. Cepljenje bo pomembno pri reševanju življenj, zaščiti zdravstvenih sistemov in naporih za oživitev ekonomije, so sinoči sporočili po seji vlade.

"Cepivo proti koronavirusni bolezni, se razume, bo najhitreje in najučinkoviteje odpravilo zaplete in težave, ki jih imamo zaradi okužb in hitrega širjenja," je na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 uvodoma dejala sekretarka z Direktorata za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič.

"Slovenija, tako kot vse ostale evropske države, dostopa do cepiv na urejen način, v okviru skupnega javnega naročanja na EU ravni, ki ga vodi Evropska komisija v tesnem sodelovanju z državami članicami," je izpostavila.

Evropska komisija se po njenih besedah kot velik in močan kupec 'trdo' pogaja s sedmimi proizvajalci za zdaj najobetavnejših cepiv, s štirimi od teh pa je že sklenila dogovore o predčasnem nakupu (dorekla je najnižje možne cene, pogoje oskrbe držav članic, v ustreznih časovnih intervalih in na transparenten način).

Novak Gosaričeva je sicer dejala, da bi bilo neodgovorno, če bi se Slovenija kot majhen kupec o preskrbi s cepivom pogajala neposredno s proizvajalci. Se pa bo Slovenija po njenih besedah pogovarjala s proizvajalci o logistiki dostave cepiva.

Komisija je v juniju pripravila protokol oziroma smernice za pripravo cepiva, zdaj pa tudi strategijo cepljenja. "Zaveza Evropske komisije je, da bodo na evropskem trgu dostopna izključno cepiva, ki bodo predhodno dobila dovoljenje za promet. Proizvajalec bo moral torej predhodno dokazati, da je njegovo cepivo varno," je poudarila.

Sekretarka iz direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič je na današnji novinarski konferenci napovedala, do bo Slovenija nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 pripravila najkasneje do konca decembra, ko naj bi bilo na voljo prvo cepivo. Cepljenje bo za državljane brezplačno, ne bo pa obvezno.

Po najboljšem možnem scenariju prvo cepivo proti koronavirusni bolezni v Sloveniji dostopno predvidoma konec decembra

Kot je dejala Novak Gosaričeva, bo v Sloveniji po najboljšem možnem scenariju prvo cepivo dostopno oziroma na voljo predvidoma konec decembra. Je pa čas oziroma kako hitro bo cepivo na voljo odvisno tudi od strategije cepljenja, ki jo pripravlja Ministrstvo za zdravje. "Ker so tri različne platforme, bo treba pripraviti tri različne strategije - in vsaka strategija bo morala slediti lastnostim cepiva - od shranjevanja do indikacij. Nekatera od teh cepiv bodo mogoče bolj učinkovita pri preprečevanju širjenja okužb, drugi pri preprečevanju zapletov, povzročenih s koronavirusom - skratka strategija se bo pripravljala sproti." 

V pomoč državam članicam pri pripravi nacionalnih strategij je Evropska komisija pripravila krovno strategijo cepljenja, ki jo vse države članice zdaj pripravljajo na nacionalni ravni. "Pripravili bomo torej tri strategije za tri platforme cepiv," razlaga sekretarka, dodaja pa, da je težko napovedati, kdaj bodo nacionalne strategije pripravljene.

Opozorila je tudi, da bo celovita informacija za dokončanje nacionalne strategije na voljo šele ob izdaji prvega dovoljenja za promet s cepivom, kar pa naj bi se zgodilo konec novembra ali v začetku decembra. Takrat bodo države članice EU, vključno s Slovenijo, lahko dokončno pripravile nacionalne strategije.

Vsaka država članica bo pravzaprav pripravila tri strategije, ki bodo vezane na tri platforme cepiv. "Vse države članice bodo prvo cepivo dobile istočasno in v količini, ki članici pripada glede na delež prebivalstva v EU, saj je ključ delitve že vnaprej določen," je poudarila.

Prva količina cepiv bo omejena in pri tem, kdo ga bo prejel, se bo upoštevalo najbolj ranljive skupine prebivalstva – glede na starost in kronične bolezni, ter tudi zdravstvene delavce in druge, zaposlene v pomembni oziroma nujni infrastrukturi. "Prednostni seznam cepljenih bo pripravila stroka na podlagi priporočil EU. Upoštevalo se bo najbolj ranljive skupine prebivalstva," je dodala sekretarka. Izrazila je upanje, da bo prva pošiljka cepiva zadoščala za vse najbolj ranljive skupine.

Države članice EU ga bodo prejele po vnaprej znanem ključu: vse istočasno, količinsko pa glede na število prebivalcev.

Cepljenje ne bo obvezno. Kot je potrdila Novak Gosaričeva, bo namreč temeljilo na prostovoljni bazi. "Potrudili pa se bomo javnost ozavestiti o koristih cepljenja ter odpraviti dvom v varnost in učinkovitost cepiva," je zagotovila.

Na novinarsko vprašanje, ali bo brezplačno, pa je sekretarka odgovorila, da cepljenje ne more biti brezplačno. "Bo pa šel denar za cepiva in cepljenje iz proračunskih sredstev," je dejala. V praksi torej to pomeni, da bo v Sloveniji cepljenje proti koronavirusni bolezni za državljane brezplačno, strošek bo pokril državni proračun.

O tekmi za cepivo proti covidu-19 je sicer pozno zvečer (po srednjeevropskem času) govoril tudi še aktualni predsednik ZDA Donald Trump. Napovedal je, da bo tudi Amerika kmalu imela na voljo cepivo, s katerim bodo v prvi vrsti cepili delavce v ključni infrastrukturi, aprila 2021 pa nato še ostalo populacijo. Se pa tudi tokrat ni mogel upreti diskreditacijam in napadom na demokrate - izpostavil je župana New Yorka, s katerim sta - kot že znano - v ne ravno najboljših odnosih. A da če ga bo prosil za cepivo, ga bo dobil tudi on, je pristavil Trump.

Ministrstvo za zdravje je predlog nacionalnega programa, ki predstavlja podlago za pripravo strategije, pripravilo na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Program določa ukrepe za uspešno uvedbo cepiva, zadostno precepljenost in njeno spremljanje. Izvajanje nacionalne strategije bodo usmerjali razpoložljiv nabor cepiv in nove informacije o cepivih. Pripravljenost in usklajevanje po navedbah vlade ostajata ključnega pomena za premagovanje pandemije in reševanje življenj, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Pobuda Covax zbrala dve milijardi dolarjev (nekaj manj kot 1,7 milijarde evrov) za cepivo proti covidu-19

Globalna pobuda Covax za pravično razdeljevanje cepiva proti covidu-19 je presegla vmesni cilj in zbrala več kot dve milijardi ameriških dolarjev (preračunano okoli 1,69 milijarde evrov) za nakup in distribucijo cepiva v revnih državah, a potrebujejo dodatna sredstva, je danes sporočila mednarodna organizacije Gavi, ki sodeluje v pobudi.

Zbrana sredstva jim bodo omogočila nakup milijarde odmerkov cepiva za 92 držav, ki si jih drugače ne bi mogle privoščiti, so pojasnili.

Vodja Gavija Seth Berkley je dejal, da so države in posamezniki z vsega sveta omogočili, da so dosegli ta cilj, da pa nujno potrebujejo sredstva za financiranje zdravljenj in diagnostike.

Povedal je, da do konca leta 2021 potrebujejo še 5,3 milijarde dolarjev (4,48 milijarde evrov) za diagnostiko in 6,1 milijarde (5,16 milijarde evrov) za terapije. Dodatnih pet milijard dolarjev (4,23 milijarde evrov) bodo v letu 2021 potrebovali za nakup cepiv.

Povedal je še, da sta ameriški farmacevtski velikan Pfizer in njegov nemški partner BioNTech, ki sta ta teden sporočila, da je njuno cepivo v tretji fazi kliničnih testiranj 90-odstotno učinkovito, izrazila zanimanje za dobavo cepiva. Dodal je, da nadaljujejo pogajanja s številnimi proizvajalci.

Covax je pobuda Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in dveh velikih mednarodnih javno-zasebnih partnerstev - Gavi, ki razdeljuje cepiva otrokom po svetu, in Cepi, ki pomaga razvijati cepiva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (669)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakatalena
14. 11. 2020 15.30
+1
Upam, da bodo objavili statistiko, koliko % zdravnikov se bo cepilo:). Ko bo številka čez 80, se bom cepila tudi jaz.
Butterflyeffect
14. 11. 2020 15.00
+3
Za AIDS v 30 letih niso uspeli narediti zdravila, za COVID so ga pa v prej kot enem letu....ne hvala, ne mislim se pustiti vbrizgati nekaj, kar bo drzalo samo 3 mesece z 90% (če) zaščito. In ne se čuditi če bodo po cepljenju starejši ljudje začeli množično umirati, krivdo bodo pa spet pripisali COVIDU.
piu
13. 11. 2020 21.49
+1
Včasih so obvezna cepiva pripravljali komunisti in udba in ta cepiva so puščala trajno brazgotino na telesu.......pa niste nič cvilili lewaki
zibertmi
14. 11. 2020 13.51
+0
piu
13. 11. 2020 21.46
+1
Lewaki, vam naj Džong pripravi cepivo....
WolfeWoof
13. 11. 2020 21.44
+3
Hvala lepa. Ne grem se cepit dokler čahko s čajem use pozdravim tk kot se za gripo tut ne. Ne zaupam več dohtarju odkar so mi staro mamu u bolnci odklopli.
User768643
14. 11. 2020 12.04
+1
Pa nisi stari mami čaja ponudil? Mislim, če že vse pozdravi, ne bi smela niti do aparatov prit. Ali kako?
Ponent
13. 11. 2020 21.40
-3
Druge pomoči očitno ni, virusa se ne bomo rešili drugače, upajmo samo, da bo cepivo učinkovito.
area51
13. 11. 2020 21.34
+8
Ko se bodo vsi cepili, se meni ne bo treba....Ne bom nikogar ogrožal, ker bodo vsi cepljeni in mene nobeden ne bo ogrožal, ker noben ne bo imel korone......torej cepite se...
BuenosAires
13. 11. 2020 21.31
+3
Vedno bolj se mi zdi, da je odločitev o cepiti se ali ne cepite se postala politično opredeljenost 🤨🤨
User768643
14. 11. 2020 12.06
+1
V bistvu gre bolj za IQ kot politično opredeljenost. Eni še vedno verjamejo v bavbava.
Mali medo
13. 11. 2020 21.23
+5
Pleško še ene dvakrat twitne pa bo Bangladeš prej dobil cepivo kot mi.
akmt
13. 11. 2020 21.20
-10
Jaz se grem cepit ta prva. Pa upam, da bodo uvedli kaksno kartico, s katero bos dokazal, da si cepljen, da bos lahko sel ven. Ostali boste pa noter se naprej.Cepil se bos prostovoljno. Pa prostovoljno bos zaprt se naprej, ce ne bimoa cepljen
BuenosAires
13. 11. 2020 21.24
-7
Bravo Akam, tudi jaz se grem takoj cepit, najbolj pa bodo itak proti kadilci in aktivni alkoholiki, ker baje cepivo ni preiskušeno.
enakatalena
14. 11. 2020 15.32
+1
akam, v začetku štiridesetih let prejšnjega stoletja bi te bili v Nemčiji zelo veseli.
Von_Clausewitz
13. 11. 2020 21.17
-9
Bravo Slovenija. Skupaj zmoremo!!
Periot222
13. 11. 2020 21.08
-3
Lazno cepivo bo za naivne!
fljfo
13. 11. 2020 21.12
+5
IanNow
13. 11. 2020 21.01
+2
Mediji ne govorite o cepivu.. Ker ga ni.. Pfizerjev....nima.niti ucinkovitosti.. Nemogoco logistiko.. In 3 mesece rok trajanja... Toliko
Fluxx
13. 11. 2020 21.04
+0
Fluxx
13. 11. 2020 21.00
-3
Našo smo letos cepli za ošpice in glej vraga. Govori hodi, živahna je. Sosedov isto star, necepljen še shodil ni, cela drama. Pomoje ker ga futrajo samo vegansko al neki. Al pa ker ni bil cepljen. Samo to bi blo čudno ne. Cepivo pa ja ne more bit vzrok za to, da je otrok zdrav. Nemogoče.
fljfo
13. 11. 2020 20.59
-9
Katero cepivo ima čip? Ameriško? Rusko? Morda oboje?
Krematorij666
13. 11. 2020 21.06
-1
Vsi vi bi rabili kak čip, da vam aktivira možgane...
akmt
13. 11. 2020 21.17
-2
Žiga Habjan 1
14. 11. 2020 15.12
+1
Zakaj bi te čipiral če pa imaš stalno svoj mobitel ob sebi? Saj prostovoljno javljaš kje se nahajaš in kaj trenutno počneš..
IanNow
13. 11. 2020 20.59
+0
Ha ha ha.. Dobro da nimam casa za novice do vecera.. CEPIVO 🤣🤣🤣🤣🤣🤣.... CEPIVA NI... o cem sanjajo...???
Dr. VodaLj
13. 11. 2020 20.57
+1
Ne vem od kod jemljete vse te komentarje, kaze samo, da razen redkih izjem nihce nicesar ne razume, noce razumeti, nikdar ni nič razumel in tudi nebo.
Slovenka2022
13. 11. 2020 20.54
+5
plasticar
13. 11. 2020 20.53
-2
Takoj ko mogoče se grem cepiti. Ne bom več trepetal kje bom stakno korono.
puš?ica
13. 11. 2020 20.52
+2
Se bojim da bo tako da bo cepljenje 'prostovoljno', ampak če neboš cepljem neboš smev na javni prevoz, v javne ustanove...
akmt
13. 11. 2020 21.18
-3
flojdi
13. 11. 2020 21.51
+5
.torej cepilo ne bo delujoče. ker se cepljeni ne bi smeli bat necepljenih