Korona

Stroka miri: Da bi smrt nastopila zaradi cepiva, je malo verjetno

Ljubljana, 05. 01. 2021 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Maja Račič
Komentarji
432

Po novici, da je oskrbovanka v enem od domov za starejše šest ur po cepljenju s cepivom proti covidu-19 umrla, so pristojni le podali nekaj pomirjujočih informacij. Po prvih ugotovitvah je oskrbovanka umrla zaradi srčnega infarkta, ki ga je zdaj doživela že drugič, cepivo pa, po prvih ugotovitvah ni igralo nobene vloge pri poslabšanju njenega stanja. Ministrstvo za zdravje je že ustanovilo posebno komisijo, ki bo zdaj ugotavljala, ali je oskrbovanka umrla zaradi zastoja srca ali zaradi cepiva. A stroka že danes miri: to je malo verjetno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Oblikovana štiričlanska komisija
    02:48
    Iz 24UR: Oblikovana štiričlanska komisija
  • Iz SVETA: Vzrok smrti naj bi bil zastoj srca
    03:07
    Iz SVETA: Vzrok smrti naj bi bil zastoj srca

Da je ena oseba po cepljenju umrla, je nedavno zaokrožilo na družbenih omrežjih, v ponedeljek pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potrdili, da so prejeli eno prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem v enem od domov za starejše. NIJZ je o tem že obvestil ministrstvo za zdravje.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je danes pojasnil, da gre za starejšo osebo iz enega od domov za starejše, ki se je tako kot ostali sama odločila, ali se bo cepila. Nato pa se ji je ponovil srčni infarkt in je umrla.

"Takoj ko je do tega prišlo, je bila izdana prva ocena strokovnjakov, da dogodka med seboj nista povezana. Do izteka življenja ali predčasnega izteka življenja ni prišlo zaradi cepljenja, pač pa je šlo za ponovljen srčni infarkt. To je vse, kar v tem trenutku vemo," je dejal Kacin.

"Alergijska reakcija po cepljenju se pojavi takoj in ne šest ur kasneje"

Stroka danes soglasno: najverjetneje zastoj srca nima nobene povezave s cepljenjem. Kot prvo: "Vedeti moramo, da se najprej cepijo starejši občani v DSO, kjer so prisotnosti smrti na dnevnem redu zaradi najrazličnejših vzrokov," je za oddajo Svet povedal farmacevt dr. Borut Štrukelj. Še več, dodaja dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta, že v fazi testiranja Pfeizer-Biontehovega cepiva so nekateri testiranci umrli. A pozor - ne zaradi cepiva. "Zastoj srca, kap, ateroskleroza ..." našteje Jerala in doda: "Na srečo je bilo v skupini, ki se je cepila, manj smrti, kot v kontrolni skupini." Torej v skupini, ki cepiva sploh ni prejela. 

Pa vendar, bi lahko šlo v primeru smrti oskrbovanke za hudo alergijsko reakcijo? Kot so novinarki Sveta Manci Turk odgovorili strokovnjaki: Alergijska reakcija po cepljenju se pojavi tako kot po piku čebele - takoj in ne šest ur kasneje. "Zato je tudi to navodilo, da cepljena oseba 15 minut počaka, včasih opazujemo ljudi tudi dve uri po cepljenju," pove Bojana Beović.

Neodvisna komisija bo raziskala dogodek

Oblikovali so tudi komisijo neodvisnih strokovnjakov, "nikakor ne iz hiše, kjer je nastopila smrt". Komisija primera sicer še ni obravnavala. Kot je dejal Kacin, bodo javnost seznanili s končnim rezultatom, saj ne želijo, da "bi kdor koli izvajal pritisk na delo neodvisne komisije".

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, komisijo sestavljajo štirje člani, in sicer infektolog, internist, epidemiolog z NIJZ in predstavnik agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Taka skupina se po protokolu za cepljenje proti covidu-19 oblikuje za vsak primer težjega dogodka, ki sovpada s cepljenjem, je še navedla. Magajnetova predvideva, da bo komisija, ki so jo zaprosili, da primer čim prej obravnava, preiskavo končala v enem tednu.

Skupini so že posredovali vso medicinsko dokumentacijo, povezano s primerom, ki je na ministrstvu po njenih besedah sicer niso odpirali. Zato tudi ni mogla komentirati Kacinovih navedb glede ponovljenega srčnega infarkta kot vzroka smrti in časa smrti. Po nekaterih informacijah naj bi oseba umrla že 29. decembra, dva dni po začetku cepljenja v Sloveniji. Potrdila pa je, da so na ministrstvu informacijo o tem s strani NIJZ prejeli v ponedeljek.

"Ko bo komisija svoje opravila, bo zelo jasno povedala, za kaj gre," je prepričana državna sekretarka. Po njenih besedah je prav, da se vsak dogodek razišče in ugotovi, za kaj gre.

"Vsako cepivo, ki je zdravilo, ima lahko neželene učinke. Kljub vsemu pa so za uporabo odobrena zdravila, ki imajo večjo korist kot morebitne stranke učinke, s tega vidika verjamem v cepljenje, in ko bom na vrsti, se bom tudi cepila," je napovedala. Na ministrstvu tudi ugotavljajo, da se zanimanje za cepljenje proti covidu-19 med zdravstvenimi delavci povečuje.

Tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je danes poudaril, da ne moremo ničesar prejudicirati, dokler preiskava s strani zdravstva ni končana. Ocenil pa je, da sistem nadzora varnosti cepiva poteka dobro in je v tem času še posebej poostren.

Naraščanje števila okuženih po cepljenju v več domovih

Da so nekateri starejši v DSO zboleli po cepljenju, so za zdaj potrdili v domovih za starejše v Ajdovščini, Novem mestu, Črnečah ter Zavodu sv. Terezije Videm Dobrepolje. V Ajdovščini so potrdili okužbo pri 32 stanovalcih, 27 pa je bilo takih, ki so zboleli po prejetju prvega odmerka cepiva. Direktorica doma Tanja Stibilj - Slemič je povedala, da vsi bolezen prebolevajo praktično brez simptomov oziroma z zelo blagimi znaki. 

Tudi v Novem mestu je dva dni po cepljenju zbolelo več stanovalcev in zaposlenih. Tam so 27. decembra cepili 58 stanovalcev, 30. decembra pa jih je bilo nato pozitivnih okoli 40. Stanovalce so nazadnje testirali s PCR-testom pred cepljenjem, 22. decembra. Cepili so tudi devet zaposlenih, od tega jih je pet zbolelo. Trenutno so okužene štiri petine cepljenih varovancev.

DSO Novo mesto
DSO Novo mesto FOTO: POP TV

Okuženi bolezen prestajajo z različnimi, pretežno blažjimi bolezenskimi znaki. Nekateri starostniki omenjenega oddelka imajo tudi pridružene bolezni. V bolnišnico niso prepeljali nikogar od okuženih, po mnenju zadolženih zdravnikov pa bodo preostali okuženi stanovalci bolezen prestali ob blažjih bolezenskih znakih. Ves oddelek za dementne so sicer razglasili za rdečo cono, je povedala direktorica Milena Dular.

Kako je prišlo do okužbe, še niso ugotovili. Možna je predhodna ali kakšna drugačna okužba s koronavirusom, vsekakor pa za to ne krivijo cepiva, je poudarila direktorica.

Po cepljenju pa je naraslo število okuženih tudi v Koroškem domu starostnikov v Črnečah. Med okuženimi je 36 stanovalcev, ki so bili pred potrditvijo okužbe cepljeni proti covidu-19. O podobnem sosledju dogodkov sicer poročajo tudi iz drugih držav. Tako so v Zadru v ponedeljek potrdili okužbe pri delu cepljenih varovancev.

"S prvimi okužbami smo se soočili ravno v času cepljenja, zato primerjava prej in potem ni prava"

Sabina Lenarčič, direktorica Zavoda sv. Terezije Videm Dobrepolje, pa pove, da so se prvimi pozitivnimi testi na koronavirus med njihovimi stanovalci in zaposlenimi soočili ravno v času cepljenja, "zato primerjava prej in potem ni prava"

Po njenih besedah so prvo okužbo v njihovem domu zaznali 21. 12. 2020. "Od takrat so bili vsi stanovalci v t.i. sivi coni, prva okužba med njimi pa je bila potrjena 26. decembra, torej še pred cepljenjem. Takrat smo izvedli testiranje tudi pri ostalih 11 stanovalcih na oddelku in brisi so bili pozitivni pri sedmih stanovalcih. Ti niso bili cepljeni," pojasnjuje Lenarčičeva.

Zdravnik ZD Ljubljana je 27. decembra nato cepil 60 njihovih stanovalcev, kontrolni brisi, ki so bili odrejeni za ponedeljek, 28. decembra, pa so pokazali 14 pozitivnih stanovalcev. "Nismo strokovnjaki za cepiva in cepljenje, dejstvo pa je, da cepivo ne učinkuje takoj in se oseba lahko okuži še kar nekaj časa po cepljenju," poudari.

Trenutno imajo skupno 46 stanovalcev s pozitivnim testom.

Zakaj prihaja do navidezne rasti števila okužb po cepljenju? 

Kot je pojasnila Marija Magajne, so bili verjetno okuženi že pred cepljenjem, a so bili v inkubacijski dobi in znakov okužbe niso kazali. Ob tem je dejala, da je to možno tako pri covidu-19 kot pri drugih boleznih, ko cepivo še ni začelo delovati, cepljena oseba pa je bila v inkubacijski dobi. 

"Po podatkih proizvajalca cepiva je po 14 dneh od prejema prvega odmerka cepiva zagotovljena vsaj 50-odstotna zaščita," je dejala glede obsega zaščite pred okužbo pri tistih, ki so prejeli cepivo. "Veliko stanovalcev DSO je okužbo že prebolelo, cepljenih je bilo 8000, kar pomeni, da bi jih bilo po 14 dneh od prvega odmerka imunih vsaj 4000." 

Mnogi se ob tem sprašujejo, ali je prav cepivo povzročilo bolezen, kar pa strokovnjaki odločno zanikajo. Kot je za 24UR povedal dr. Roman Jerala z ljubljanskega kemijskega inštituta, so cepiva Pfizerja in Moderne narejena na osnovi RNA in vsebujejo zelo majhen delček zapisa virusa, zato "pod nobenim pogojem ne morejo povzročiti bolezni".

Hkrati pa Jerala opozarja, da so podatki o 50-odstotni zaščitenosti po enem odmerku cepiva napačni, "ker vključujejo čas, preden se imunski sistem aktivira". Kot pravi, je v resnici zaščita po prvem odmerku že 90-odstotna, saj podatki dokazujejo, da po 11 dneh število zbolelih med cepljenimi skoraj ne narašča več. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Odgovore še čakamo. 

Različni pristopi v tujini: nekatere države podaljšujejo interval med prvim in drugim cepljenjem

Na Danskem bodo cepljenje z drugim odmerkom Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 zamaknili do šest tednov po prvem, da bi na ta način cepivo v najkrajšem času prejelo čim več ljudi. Evropska agencija za zdravila je v ponedeljek sporočila, da je za dosego polne zaščite treba spoštovati navodilo, da lahko med prvim in drugim odmerkom cepiva mine največ 42 dni. Za podoben korak se je odločila tudi Velika Britanija, o tem razmišlja tudi Nemčija.

"Do zdaj smo načrtovali, da bi bil razmak med prvim in drugim odmerkom tri do štiri tedne, vendar pa lahko z drugim odmerkom brez težav počakamo do šest tednov," je dejal direktor danskega urada za zdravje Soren Brostrom. "Na ta način bomo lahko cepili več ljudi," je dejal.

Nova priporočila veljajo tako za cepivo podjetij Pfizer in BioNTech, s katerim v EU že poteka cepljenje, kot tudi za cepivo Moderne, o odobritvi katerega naj bi v sredo odločila Evropska agencija za zdravila (EMA). Ta je sicer v ponedeljek sporočila, da zato, da bi dosegli polno imunost, med prvim in drugim odmerkom cepiva Pfizer-BioNTech ne sme miniti več kot 42 dni. EMA sicer svari pred podaljšanjem intervala. Dodali so, da je popolna zaščita vzpostavljena šele sedem dni po drugem odmerku. 

EU ne želi vsega staviti na eno farmacevtsko podjetje

Evropska komisija je v odzivu na očitke glede počasnosti cepljenja in nezadostnih odmerkov cepiv v EU izpostavila, da sta dve milijardi naročenih odmerkov dovolj in da je glavna ovira proizvodna zmogljivost, ki se jo trudijo izboljšati. Da bodo proces pospešili, so obljubili tudi v Franciji, kjer so v prvem tednu cepili zgolj 512 oseb.

Komisija in članice se z ameriškim Pfizerjem in nemškim BioNTechom, ki sta zagotovila prvo odobreno cepivo v EU, dogovarjajo o možnosti dodatnih odmerkov poleg 300 milijonov, za katere so se že dogovorili, so povedali v Bruslju in tako potrdili informacije, ki so prišle prejšnji konec tedna iz Berlina.

Pfizerjevo cepivo
Pfizerjevo cepivo FOTO: AP

Na vprašanja, zakaj ni Unija pri Pfizerju in BioNTechu že prej naročila več cepiva, pa v komisiji odgovarjajo, da od začetka ukrepajo v skladu s temeljno filozofijo razpršitve tveganja, saj ob izjemni znanstveni negotovosti niso želeli vsega staviti na eno farmacevtsko podjetje.

Po drugi strani pa Evropska agencija za zdravila Ema včeraj še ni odločala o odobritvi cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna. Kot je sporočila agencija, se bo srečanje pristojnega odbora nadaljevalo v sredo, ko je bila tudi sprva predvidena odločitev glede odobritve tega cepiva. Ko bo Ema priporočila izdajo dovoljenja za pogojno uporabo Moderninega cepiva, mora to kasneje odobriti še Evropska komisija, kar velja bolj za formalnost.

Če bo odobreno, bo Modernino cepivo drugo cepivo proti covidu-19, s katerim bo mogoče cepiti v Evropski uniji. Pred tem sta Ema in komisija odobrili uporabo cepiva, ki sta ga izdelala ameriški Pfizer in nemški BioNTech.

Avstralci previdni: čakajo na rezultate cepljenja drugod po svetu

Avstralski premier Scott Morrison je pod vse večjim pritiskom, naj vlada pospeši postopek odobritve cepiv proti covidu-19 v državi, a kot je zatrdil, ne bo sprejemal nepotrebnih tveganj, v kakršna da so bile primorane nekatere bolj prizadete države, denimo Velika Britanija.

Kot je dejal, v Avstraliji ne vladajo izredne razmere, zato ji ni treba ubirati bližnjic. Čeprav v številnih državah že nekaj časa poteka cepljenje proti covidu-19, naj avstralski pristojni regulator še vsaj mesec dni ne bi odločil o odobritvi kandidatnih cepiv. Odmerjanje prvih doz pa je predvideno do konca marca.

Avstralski premier že več tednov pravi, da bo cepljenje drugod po svetu Avstraliji ponudilo več podatkov o varnosti cepiv, kot bi jih lahko dala klinična testiranja. Dogovore o nakupu cepiv je država sklenila s podjetji AstraZeneca, Pfizer in Novavax.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (432)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
20. 01. 2021 15.27
+2
Ravno takrat, ko je bila cepljena, se ji je ponovil infarkt! BRAVO KACIN!!!!
Uporabnik1515261
06. 01. 2021 11.21
Mene pa zanima le starost te umrle. A najbrž je ne bomo izvedeli...
silva-d
06. 01. 2021 10.58
+0
ne me narobe razumeti,strarostniki niso otroci v vrtcih in šolah,tudi jaz sem brez staršev, ko enkrat dopolniš 80,ne pričakovat da boš živel še 50 let,vsaka smrt pa je boleča,tak da ne delati iz muhe slona,vsi smo bili kot otroci cepljeni,vsako cepivo je za nekoga rizično
Uporabnik1515261
06. 01. 2021 11.22
+1
Bravo, za zdrav on najbolj naravno razmišljanje...imej lep dan!
ivan z Doba
24. 01. 2021 16.09
+0
Pojdita v najbližji DSO in razložita starostnikom, da morajo umreti! Empatija pa taka! Kje je meja smrti? Pri 80., ali morda pri 70.? Grdo!
crazymoto
06. 01. 2021 10.35
+2
Stroka??? Kakšna stroka???? pri nas so to prodane duše...ali plačanci ki govorijo to kar jim velevajo €... lastne sive celice so izklopili... in jih nadomeščajo z €... Trpimo pa mi-narod ker se oni norčujejo... iz nas medtem ko štejejo....€ ŽALOSTNO DA VEČ NE MOREŠ VERJETI NIKOMUR V TEJ DRŽAVI!!!!! Ne zdr. "stroki"... ne sodni "stroki".... ne policiji... nikomur.... vsi kot lutke samo €€€€...€!
silva-d
06. 01. 2021 10.59
RdecaZvezda
06. 01. 2021 10.06
+2
Res je,da je umrla 6 ur po cepljenju,kdo je pa sprožil infarkt ???
MladInPerspektiven
06. 01. 2021 10.17
+1
Vsak cigan svojga konja hvali ne moreš proti stroki. Evo primer lani novembra je taščo zabolelo v prsih in je pršla nujna medecinska p. poslali v Ljubljano ob 8h zvečer ...tašča kliče ob 5h naj jo nekdo pride iskati. Ok jo gremo iskat odpeljemo domov izvidi nič našli. Ok gremo v sredo zjutraj k njej ...MRTVA in kaj mislite stroka(po obdukciji) je našla opravičilo ONI NIČ KRIVI... tako je bilo in bo VEDNO
Uporabnik1515261
06. 01. 2021 11.23
Najbrž tisti, kot pri tisočih infarktov po SLO in svetu...Pa še leta? Nihče ne pove starosti.
oven002
06. 01. 2021 08.30
+3
Malo smešno je vse skupaj, na internetu se da dobiti tako razlage o ustreznosti in primernosti cepiva, kot nasprotujoče trditve. Ključni problem pri vsem tem pa je, da imajo teorije zarote tak razmah v tem, da ukrepe sprejemajo ljudje, ki niso iz stroke, zaščitna sredstva nabavljajo ljudje, ki niso iz stroke, cepiva ravno tako. Vse skupaj je za nekatere pač priložnost za dober "biznis", sedaj pa ko rezultatov ni, so krivi vsi drugi, samo odločevalci ne. Laična javnost pa išče razlage po internetu in seveda bo prej verjela teoriji zarote, kot pa vladnim ukrepom, ki dokazano ne dajejo rezultatov!
minnaema@yahoo.com
05. 01. 2021 21.41
+2
Hm profesor dr. Christian Perronne iz Garaches v Parizu pa govori o "vaccine" proti Coronavirusu povsem drugače ?!
komarec
05. 01. 2021 21.35
+4
Stroka????' Ta stroka se je velikokrat izkazala zelo nestrokovno.
Ultra bass
05. 01. 2021 21.24
-1
Ustavno sodišče razveljavilo VSE omejitve gibanja? Ustavne sodnice in sodniki so vladi dali na voljo tri dni časa, da sprejme ustrezne pravne podlage za omejitve. MLADINA ..........Ustavno sodišče je sicer z danes sprejeto odločitvijo vladi zapovedalo, da mora odpreti šole za otroke s posebnimi potrebami, ker je škoda, ki nastaja z zaprtjem, večja kot tveganje morebitnih okužb s koronavirusom. Odločitev je bila sprejeta skoraj soglasno, proti je glasoval le prvi med privrženimi SDS na ustavnem sodišču, ddr. Klemen Jaklič. ddr. Klemen Jaklič ???!!! Janševikom res ne manjka podlih protinarodnih elementov kaj bo šele, ko bo na vrsti Veliki reset? Se je globalist Jajo že uskladil glede tega z očetom velikega reseta Klausom Schwabom -- Globalist Klaus Schwab: Svet se “nikoli” ne bo vrnil v normalo po COVID . V njegovi knjigi Covid-19: The Great Reset, globalist iz World Economic Forum (WEF) Klaus Schwab trdi, da se svet nikoli več ne bo vrnil v normalne okvire, kljub temu, da v knjigi prizna, da koronavirus “ne predstavlja nove eksistenčne grožnje”. Breitbartov James Delingpole razkrije, kako je Schwab še bolj ekspliciten v svoji knjigi glede načrtov globalistične elite za izkoriščanje COVID pandemije, kot pa je v svojih javnih izjavah. Schwab konstantno poziva, da se COVID izrabi za uvedbo novega svetovnega reda, saj trdi, “Sedaj je zgodovinski trenutek ne samo za boj proti virusu ampak za preoblikovanje sistema za post-korona obdobje.” V svoji knjigi pa gre precej dlje, saj precej jasno razloži, da finančna elita nikoli več ne bo dovolila, da se življenje vrne v normalo, namiguje tudi, da bodo stalni lockdowni in druge omejitve postale stalne.
Ultra bass
05. 01. 2021 21.47
+1
Protinarodni jajoslavi pač ne morejo iz svoje kože . Bo še kaj? Minusov namreč.
minnaema@yahoo.com
05. 01. 2021 21.20
-1
oprostite je nastal LAPSUS v mojem komentarju od 05.01.2021,21:15:02 PRAVILNO SE GLASI Christian Perronne torej sta dva "r" ne samo eden R
Zentrum
05. 01. 2021 21.20
+5
Kaj zdaj? Bodite dosledni. Če so prej zaradi kovida umirali vsi, ki so bili pozitivni v zadnjih 28 dnevih, pa dajte zdaj enako voditi smrti zaradi cepiva.
minnaema@yahoo.com
05. 01. 2021 21.15
& OPROSTITE, OPROSTITE direktnosti a iz bolnišnice Garches v Parizu,kjer ima sinergijo tudi slavni francoski zdravnik prof.dr Christian Peronne trdi ravno nasprotno...... !
Watasse
05. 01. 2021 20.54
+2
umres na normalen dan-korona, umres po cepljenju-ni korone...
JANSHASTAN
05. 01. 2021 20.43
+5
prva smrt po lanskem marcu,da ni bila korona!! To je pa rekord!
BojoJojoSlo
05. 01. 2021 20.42
+6
Da bodo vse zanikali, je bilo že v naprej jasno.... Fermacija.... Lobi... provizije in še kaj...
Uporabnik1515261
06. 01. 2021 11.28
+1
Kljub vsemu ne pozabimo, da je "farmaciaj" - beri : znanost prav s cepljenji rešila miljarde ljudi (predvsem) otrok po svetu... Nona mi je povedala, da je v nijihovi vasi (pred 2. svet.vojno), davica pobirala otroke v desetinah...Pri eni hiši jih je od 7-ih vzela kar 5! torej, bodimo razumni. Ni vsega krivo cepivo, tako kot ne čebelica, ki s pikom pomori po svetu kar nekaj ljudi...A je čebelica kriva??? Ne , naš organizem, ki pač tako odreagira. Dejmo mal vklopit razum!
InterReflectlons
05. 01. 2021 20.26
+12
"Stroka miri: Da bi smrt nastopila zaradi cepiva, je malo verjetno. Umrl je zaradi infarkta". Zakaj potem marca ni bilo:"Stroka miri: Da bi smrt nastopila zaradi Covid-19, je malo verjetno. Umrl je zaradi infarkta." Pa kaj vi res mislite, da smo v Severni Koreji ali kaj!?
InterReflectlons
05. 01. 2021 20.19
+10
Marca 2020:"Bolnik umrl zaradi Covid-19 skupaj z infarktom." Torej bi sedaj morala biti zgodba enaka:"Bolnik umrl zaradi cepiva skupaj z infarktom.", drugače se nekaj ne ujema.
InterReflectlons
05. 01. 2021 20.21
+5
Ali pa popravite stare članke z nazaj in še tam napišite:"Umrl zaradi infarkta skupaj s Covid-19." Potem pa lahko še tukaj napišete:"Umrl za infarktom, ko je bil cepljen."
Uporabnik1515261
06. 01. 2021 11.31
In seveda, nikjer ne dodajo, da je oseba imela 88 let in še pet bolezni zraven...Žalostno, a resnično. Povprečna starost v DOS je 83 let (uraden podatek). Torej?
viljuska1 1
05. 01. 2021 20.18
+5
nimaš kaj.en teden po ceplenju,že naša stroka ve use o cepivo.pravi strokovnjaki.raja ni straha ,dajmo se cepit.
Uporabnik1515261
06. 01. 2021 11.34
Seveda se pa nadebudni dr znanosti ne bojijo cepljenja, ko gredo na dopust v eksotične dežele...Pa dobijo včasih kar po 3 cepiva v enem tednu...In nihče ne more vnaprej vedeti, kako bo njegov organizem reagiral. A ni čudno, kako nas takrat ni nič strah in nismo spletni dr znanosti???
noire
05. 01. 2021 20.17
+0
Vaše teorije zarot bodo trajale natanko do letošnjega dopusta, ko bo treba it na svoje vikende na Hrvaškem in nič dlje.
Uporabnik419925
05. 01. 2021 20.36
-1
Ma ne hodimo vsi na Hrvaško. Kaj ti ni jasno ?
noire
05. 01. 2021 20.37
+3
A misliš, da bo v Španiji, Grčiji...kaj drugače?:)
Watasse
05. 01. 2021 20.58
+1
DAEMONIUM
05. 01. 2021 20.16
+5
Zakaj novinar hkrati ne pove, da so tudi na hrvasken obravnavali en taksen primer kjer je drugi dan umrla ena 90 let stara in da so do sedaj v EU obravnavali ze 13 taksnih peimerov
noire
05. 01. 2021 20.18
+2
Crass
05. 01. 2021 20.55
+2
ampak resno. vsak dan(brez covida) v slo domovih umre okrog deset ljudi. seveda umrejo tudi vzporedno pri cepljenju.. ni vse covid in cepivo... jao.. povezave in pol.
Watasse
05. 01. 2021 20.59
+1
Uporabnik1515261
06. 01. 2021 11.36
Ja, še na stotine takih primerov, ko so umirali nad 9let stari!!! Dajte se mal streznit, kolegi komentatorji. Na Švedskem je teh umrlih nad 90 let starih preko 2000 (dva tisoč!) Pa Leon Štukelj je le eden na 2 milijona!
Uporabnik1515261
06. 01. 2021 11.37
Joj, sorry, seveda razumete....90 , ne pa 9. popravljam...