Korona

Cigler Kralj: Plače v oskrbi starejših so prenizke, potrebne so dodatne stimulacije

Kamnik, 14. 09. 2020 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dom starejših v Kamniku bo lahko začel vzpostavljati rdečo cono, kamor bi lahko umaknili okužene z novim koronavirusom, če bi se v domu pojavila okužba. Minister za delo Janez Cigler Kralj jim je namreč na današnjem obisku doma povedal, da bi v ta namen lahko uporabili evropska sredstva. Glede finančne pomoči domovom je minister dejal, da se zavedajo, da so potrebne tudi dodatne stimulacije, saj so plače v oskrbi starejših prenizke. Po protikoronski zakonodaji je sicer zagotovljenih 29 milijonov evrov za dodatne kadre v domovih v prihodnjih dveh letih.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki se je sestal z direktorico doma Majo Gradišek, domskim zdravnikom Igorjem Muževičem in nekaterim člani vodstva, se je seznanil z idejnim načrtom za širitev doma. V skladu z njim bodo vzpostavili kakovostno rdečo cono za primer vdora okužbe z novim koronavirusom ali kakšne druge epidemije v dom, je povedal v izjavi ob današnjem obisku.

Predlagal je, da se čim prej dobijo na operativnem sestanku glede možnosti za vzpostavitev rdeče cone. Vodstvo doma je po njegovih besedah odločeno, da se čim prej v vseh pogledih pripravijo na možno zaostritev epidemioloških razmer.

Dom, ki ima približno 200 stanovalcev in približno 100 zaposlenih, ima zdaj po njegovih besedah nekaj kadrovskih in prostorskih izzivov, sooča se z veliko obremenjenostjo, zaradi starostne strukture zaposlenih pa bodo morali v prihodnjih nekaj letih privabiti dovolj novega kakovostnega kadra, ki bo lahko poskrbel za oskrbovance, je povedal.

Minister je na novinarsko vprašanje glede finančne pomoči domovom zaradi epidemije spomnil, da so na ministrstvu skoordinirali protokol odziva na pojav virusa v domovih. Ključno je, da se prvi okuženi umaknejo v bolnišnico za čas do sedem dni, da se domovi lahko pripravijo na vzpostavitev rdeče cone, je dejal. Po protikoronski zakonodaji pa je zagotovljenih 29 milijonov evrov za dodatne kadre v domovih v prihodnjih dveh letih. Domovi so že seznanjeni s kvoto sredstev, ki jim pripada, in bodo lahko začeli s postopki zaposlovanja kadrov, je povedal.

Minister je na novinarsko vprašanje glede finančne pomoči domovom zaradi epidemije spomnil, da so na ministrstvu skoordinirali protokol odziva na pojav virusa v domovih.
Minister je na novinarsko vprašanje glede finančne pomoči domovom zaradi epidemije spomnil, da so na ministrstvu skoordinirali protokol odziva na pojav virusa v domovih. FOTO: Dreamstime

Poleg tega se na ministrstvu po njegovih besedah zavedajo, da so potrebne tudi dodatne stimulacije, saj so plače v oskrbi starejših prenizke. Z dodatki lahko pomagajo domovom, da bi okrepili zlasti tiste ekipe, ki delajo v sivih in rdečih conah in so bolj izpostavljene. "Želim biti povezovalni člen, ki skuša vse deležnike povezovati v iskanju rešitev za čim boljšo zaščito starejših," je pojasnil.

Vsa vodstva domov je še pozval, da osveščajo o tem, da je zdaj tudi pravi čas za preventivno cepljenje proti gripi in pnevmokoknim okužbam. Tako bi preprečili druge možne zaplete, če bi starejši v tej zimi zboleli zaradi okužbe s koronavirusom.

Po besedah domskega zdravnika Muževiča je za dom najpomembnejše, da se bodo čim prej srečali s predstavniki ministrstva in dorekli način za uporabo evropskih sredstev za rdečo cono. "Kadrovsko pa se vsi domovi srečujejo s težavami in v primeru izbruha okužb z novim koronavirusom bomo potrebovali zunanjo skupino ljudi, ki bi prišla na pomoč," je dejal.

Kamniški župan Matej Slapar, pri katerem se je Cigler Kralj oglasil še pred obiskom doma, je izrazil zadovoljstvo, da v domu do zdaj ni bilo okužbe s koronavirusom. Po njegovih besedah gre pohvala ekipi v domu. Hkrati je prosil za potrpežljivost svojcev, ker v tem času ne morejo tako pogosto obiskovati starejših kot prej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
15. 09. 2020 09.03
+1
Naj dajo pol svoje plače njim,ki jo zaslužijo,on jo ne
ROMELS
15. 09. 2020 08.56
+1
Plače nikakor niso prenizke. Previsoke so dajatve za oskrbnine. Na tem delajte , dragi minister.
borjac
14. 09. 2020 21.55
Minister Kralj, varovanci v domovih so lačni in za to oskrbo plačujejo masten denar, minister naredi kaj in ne flancati neumnosti, za nazaj pa pojdi k spovedi in se pokesaj za svoje grehe.
zibertmi
14. 09. 2020 17.59
+6
plače so vsepovsod prenizke.če se bodo dvignile v domovih se bojim,da zopet na račun oskrbovancev,ki že tako v večini nimajo dovolj za plačilo nastanitve
gekados
15. 09. 2020 09.25
Ne bluzi, glede na to, da 95% vsem plačuje bolj ali manj občina, živijo kizlt kralji. Ne govorit nekaj kar ni res.
revolucijakorupcijafasizem
14. 09. 2020 17.59
+6
res je vse so premajhne v dsojih mogoče če bi poovrednotili delo bolničarjev in sestr ugitovite hitro da v dso sestre redko nego delajo večinoma terapija in to je to
gekados
15. 09. 2020 09.26
Malo morgen, delam nego, delam na terapiji, včasih se kot vodiča dar, kot vzdrževalec, kot gasilec in kot receptor, vse to kot zdr tehnik.
SlobodaNE
14. 09. 2020 17.43
+1
Kvota Nsi se je izkazala kot zelo dober partner. Vsi trije ministri.
SlobodaNE
14. 09. 2020 17.38
+4
Tale Cigler dela na polno enih ministrov pa niti na spregled ni.
batom@pinkponk.com
14. 09. 2020 16.24
+5
u UKC Maribor imajo cele 3 postelje za intenzivno nego COVID bolnikov. zdej ko so jih zapolnal, je pa ovirano delo na Kliniki za ginekologijo ter Kliniki za kirurgijo. To se men berwe ko ena zgodba iz Prishtine tam dol nekje. Al pa iz Ugande. Je možno da se to dogaja u enem UNIVERZITETNEM KLINIČNEM CENTRU u drugem največjem mestu države u (skoraj) srednji Evropi?
nostatic
14. 09. 2020 16.21
+4
sem zaposlen v domu, javni zavod, plače niso vrhunske sej se gre vendar za javni sektor, vendar ljudje (v povprečju) vrez izobrazbe pridejo lahko do 900€ neto + malica in prevoz, srednje sestre do nekje 1100€ + malica prevoz. Koliko pa bi dali takemu kadru pri slovenskih plačah? Neumnost je da ima nekdo s tremi leti dobe 50% nižjo plačo kot nekdo ki ima 15 let delovne dobe, to je neumnost. Delo kot tako ne bom rekel, da je lahko ampak v primerjavi z gosppdarstvom...30-45 dni dopusta, karkoli rečeš je že mobing, pavzice... Ne bom rekel, da cisto vsi, nekaterim res ni vseeno, generalno pa.Js bi jih vse poslal za kake dva meseca v realni sektor primerljivo njihivi izobrazbi pa, da vidijo.
batom@pinkponk.com
14. 09. 2020 16.19
+6
rezultat 20 (in več) letnega dela vseh dosedanjih vlad, vključno z jansharijem in vsemi ostalimi, ki se še sedaj motajo v teh krogih (tudi pahor je vštet). zgradil so teš 6, avtoceste, miljon krožišč, pomagali podjetjem - sam za ljudi niso poskrbel. No, za svoje verjetn da so. za 1.800.000 ostalih pa pač ne. In mi jih še kr gledamo, kako si podajajo kljuke in stolčke tam u LJ???
Casey Ry
14. 09. 2020 16.16
+8
Dodatke v zdravstvu se je zacelo krasti od osamosvojitve naprej!
OrodniK
14. 09. 2020 16.13
+3
Pravilno! Podpiramo tvoja prizadevanja Ciglar Kral! Najbolj obremenjeni z najnižjimi plačami (medicinske sestre, negovalke, ... ) , ki bežijo v Avstrijo, si zaslužijo boljše plače!!! Žal tega do sedaj nobena 'leva socialna' vlada ni bla sposobna pošilhtat, upamo da vam uspe!
zibertmi
14. 09. 2020 18.20
+5
dejstvo je ,da tudi sindikati tega ne pustijo,še posebej v javnem sektorju
BundyCrocodile
14. 09. 2020 15.42
+13
Gospod Cigler, v roku pol leta je država vse cene dvignila za cca. 40%, plače so šle dol pa čeprav neuradno. Na zavodu za zaposlovanje bolj ali manj za vsa dela ponujajo 600€ ali manj, če želiš minimalno plačo ti povejo, da si moraš dodatek uredit preko inšpektorata. Da ni Šarec dvignil plač iz 570€ na 670€ smo danes vsi lačni s 500€, ki jih samska oseba nima dovolj niti za v trgovino, kje je šele najemnina, stroški, zavarovanje in vsi davki, ki jih zahtevate. Padli smo pod mejo revščine. Čez zimo vam bodo ljudje umirali od lakote.
OrodniK
14. 09. 2020 16.11
-2
Emm, normalno da je država dvignila cene, če pa se je dvignila minimalna plača... Od nekje je treba uzet, ane? In kaj je s tem naredil Šarec? Nič, le to, da so določeni še izpadli iz lestvic za subvencije za vrtce itd, ker z minimalcem prekoračijo....
Jerry321
14. 09. 2020 15.18
+15
Dodatki so goljufanje teh zaposlenih, treba je osnovo zvišat za nekaj sto €! Zato da se bo tudi pri penziji nato kaj poznalo
ina5785
14. 09. 2020 15.16
+21
ZAKAJ se v tej državi VEDNO rešujejo samo TRENUTNI NEOBVLADLJIVI PROBLEMI??? Torej ljudje, ki izgorevajo v domovih (ker je kader na MINIMUMU), naj še naprej crnjačijo za male pare. CIGLER bi sedaj več plačal samo POJAČANE EKIPE ZA RDEČO CONO, in s tem bi zagotovo bile storjene zopet krivice. Naj končno dvignejo tem delavcem OSNOVNO plačo in bodo imeli dovolj kadra. Naj razni CIGLERI sebi ZNIŽAJO trenutne plače, saj NISO na udaru KORONE!!! A bi šlo CIGLER, HOJS, POČIVALŠEK, JJ in VSI ostali v politiki!!!!!
Enmajstr
14. 09. 2020 15.11
+10
A samo v domovih do prenizke plače?
Karantanija
14. 09. 2020 15.07
+21
Končno se je našel nekdo, ki je povedal, da imajo delavci v domovih za ostarele veliko prenizke plače. Medicinske sestre, strežnice, čistilke delajo za mizerne plače.
Karantanija
14. 09. 2020 15.40
+11
Poleg tega, da so plače prenizke, je potrebno še dodatno zaposliti kader. Ponoči je tega v domovih premalo, starejši pa ne morejo spati, kličejo na pomoč, na oddelku ali celo v vsem domu pa samo ena dežurna sestra. Upam, da bo minister Kralj temu naredil konec. To je postalo že v nebo vpijoče. Država ima denar za razne prismodarije in nebodijihtreba fontane piva, cvička in še kaj, tam, kjer bi moralo biti najprej urejeno in poskrbljeno za človeka vredno življenje, pa denarja še vedno ni dovolj.
batom@pinkponk.com
14. 09. 2020 16.13
+1
ti ljudje ne grejo več na volitve, zato se jim fučka za nih
TOX6
14. 09. 2020 15.06
+21
zapret ti četrtine zavodov in agencij in ta denar namenit za pridne in delovne!!!!!!!
yss
14. 09. 2020 15.03
+19
Plače v oskrbi starejši so prenizke in zato ni dovolj kadra , starejši pa imajo tako nizke pokojnine, da si oskrbe v domovih ne morejo privoščit. Taka je cela realnost tega problema.
Domendo
14. 09. 2020 14.54
+15
Janša je za orf tv izjavil da vedno dela tako kot je najboljše za njegove volilce. To pomeni, da je celi evropi povedal da bo dobro delal za 10 procentov ljudi za vse druge pa se mu hebe. Evropa mu je pa dala miljarde za Vse ljudi. Javno je priznal da bo natehnil skoraj 2 miljona ljudi vi mu pa ploskate. Tu vas 99% sploh ne razume kaj izjavljajo politiki nekaj vas je pa plačanih pudeljčkov. Je pa to že tako ali tako dokazal z kriznimi dodatki ko je obljubljal več faz potem pa si je premislil. Zahebava narod potem pa mu narod napiše smrt janšizmu potem pa podaja prijave in se naredi žrtev. Kdo za takega človeka pravi da je velik politik naj malo razmisli. Zradi mene naj krade, da pa odkrito po svetu govori da smo Slovenci neumni je pa če bi bilo to res izdajalec. Zdaj nas bodo še iz avstrije prišli natehovat če bodo hoteli sploh poslovati z lopovskimi SDS-ovci.