Korona

Čistilne akcije po državi: 'Epidemija ni izgovor, da pozabimo na naše okolje'

Ljubljana, 29. 04. 2020 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po slovenskih mestnih občinah potekajo posebne čistilne akcije, s katerimi obeležujejo svetovni dan Zemlje. Akcije tokrat niso množične, pač pa so njihovo izvedbo prilagodili trenutnim zaščitnim ukrepom zaradi pandemije covida-19.

Župani mestnih občin so se na nedavnem videokonferenčnem sestanku Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije namreč dogovorili, da bo danes v vseh mestnih občinah potekala akcija čiščenja okolja. Zaradi razglašene epidemije čistilna akcija, s katero obeležujejo minuli svetovni dan Zemlje, poteka individualno, med sprehodom v naravi.

Tako so na Mestni občini Koper svoje občane pozvali, naj se med individualnimi sprehodi pozorno ozrejo okoli sebe in poberejo manjše odpadke, ki jih odkrijejo v naravi.

"Vsak dan lahko naredimo nekaj za naše okolje, za naše zdravje in za varnost naslednjih generacij," je zapisal koprski župan Aleš Bržan, ki je občane ob tem zaprosil, naj se na današnji sprehod v naravi odpravijo z ustrezno zaščito, vrečkami in rokavicami, ter da na svoji poti poberejo manjše odpadke in jih odvržejo v najbližji koš za smeti.

Sprehajalci, ki bi naleteli na divja odlagališča ali večje kosovne odpadke, naj o tem obvestijo občinsko inšpekcijsko službo na brezplačno številko 080 44 49. Komunalno podjetje Marjetica Koper bo na nekaterih sprehajalnih poteh pozorno na morebitno povečano odlaganje in bo poskrbelo za pravočasni odvoz. Sicer pa bo koprska občina skupaj z Marjetico Koper ob koncu epidemije pripravila večjo čistilno akcijo, so napovedali na portalu Ekopercapodistria.

V Ljubljani se je akcija začela ob 9. uri, udeleženci pa so lahko vreče za smeti, rokavice in zaščitne maske, ki jih je zagotovilo Javno podjetje Voka Snaga, prevzeli na zbirnih mestih po vseh četrtnih skupnostih. Ob tem so v ljubljanski mestni občini vse udeležence zaprosili, naj upoštevajo vse varnostne ukrepe in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vlade, ki veljajo v času epidemije.

V dopoldanskem času je čistilna akcija potekala tudi v Celju. "S sodelovanjem v čistilni akciji bomo dokazali, da imamo odgovoren odnos do okolja in da smo kot lokalna skupnost povezani tudi na področju prostovoljstva," so zapisali na tamkajšnji mestni občini.

Čistilna akcija je tudi tu potekala po krajevnih skupnosti in mestnih četrtih ter ob doslednem upoštevanju ukrepov za zajezitev koronavirusa, od ohranjanja medosebne razdalje do upoštevanja higienskih pravil, prostovoljci pa so na zbirnem mestu prejeli tudi vrečke in rokavice. Na celjski občini so ob tem opozorili, da današnja akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov iz gospodinjstev.

V Mariboru so občani že na dan Zemlje prinesli skupno 660 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov iz narave. Na Mestni občini so domačine to pot pozvali, naj bodo med kratkimi sprehodi v bližini svojih domov pozorni na manjše odpadke, odvržene v parkih, gozdovih, na zelenicah in rečnih nabrežjih, s seboj pa naj imajo vrečke in zaščitne rokavice, da bodo lahko te odpadke varno pobrali.

Ob vračanju domov bodo Mariborčani lahko vrečke odvrgli v svoje zbiralnike smeti, v koše za smeti na javnih površinah ali pa jih vse do zaključka akcije ob 18. uri prinesli na eno od številnih začasnih zbirnih točk, so zapisali na mariborski občini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bossanoga
29. 04. 2020 19.29
+2
Edina, nujno potrebna čistilna akcija je v slovenski vladi in parlamentu, vse ostalo lahko počaka.
flojdi
29. 04. 2020 19.26
+3
. je pa zanimivo gledat Odpadke NajPametnejših živalc. / ni metra brez ene same smeti. / dve leti nazaj še , se mi jih je ljubilo še pobirat. Zdaj se vam samo še smejim.
flojdi
29. 04. 2020 19.29
.pa še to samo zato ker že kakih 50let ne znam jokat . ( smeh je boljši
Walter Pravicek
29. 04. 2020 18.39
+2
NE BOM ČISTIL-POHORJE JE V DRUGI OBČINI,NISEM TAM PUŠČAL ;ODPADKOV-ČISTI NAJ NTISTI,KI NOČE SVOJIH SMETI NESTI DOMOV V KANTO!
anakondabox
29. 04. 2020 15.10
+3
Še ena dobra stran pandemije. Posamezne četrtne skupnosti so se odločile temeljito pomesti pred svojim pragom (dobesedno). Pometajo, režejo živo mejo, ločijo odpadke med seboj; ob tem pa so še zaščiteni in držijo varnostno razdaljo. #vredno posnemanja
Sokril
29. 04. 2020 14.49
+5
Kaj pa tabori po naših gozdovih? Kdo bo počistil to?
Franci Petelinc
29. 04. 2020 14.42
+2
Je samo zmerna in skrajna levica. Drugače je pa treba malo počistit, k je vse nasvinjano - ljudje so vse bolj podobni onim po Afriki in Arabiji.
Svalbard
29. 04. 2020 14.40
+4
Prva nagrada gre tistim lastnikom psov, ki v gozdu in Tivoliju z roza vrečko polno srčkov pobere mikro kakec in potem to vrečko zaluča v grmovje med drevesa. Tako lahko med sprehodom v parku najlepšega mesta (lol) uživate v prizorih kako raznobarvne plastične vrečke z žlahtno vsebino krasijo naš lep tivolski park.
Svalbard
29. 04. 2020 14.46
+4
Prvo mesto si delijo s podjetjem SNAGA, ki v Ljubljani “skrbi” za večji del javnih površin. Ti talenti ne poberejo smeti na zelenicah preden jih napadejo s stroji. Tako zmeljejo tistih par vrečk ali embalaźe na tisoče malih delcev, ki zopet krasijo naše vrtove, parke in pločnike. Ravno učeraj se je ta nerazumljiva neumnost dogajala na večjem delu Zaloške ceste v Lj. Bravo in iskrene čestitke vsem možganskim trustom v vodstvu tega podjetja.
Franci Petelinc
29. 04. 2020 14.38
+0
Desne strani v slo vladi ni.
Svalbard
29. 04. 2020 14.35
+3
Ljubljana je bila pred cca 10 leti res zelo čisto mesto, kar pa zadnja 3 leta ne velja več. Pritok ljudi iz drugih kultur kjer jim je urejenost javnega prostora na zadnjem mestu več kot očitno spreminja tudi to sliko. Okolice teh “starih dunajskih” in ne vem še kakšnih pekarn je polna vreč, kokakol in burek papirja. Smeti, ki so najbolj pogoste (Celovška npr. Je prava ekstravaganza smeti) so ovitki od cigaret, čiki, plastenke raznobarvnih pijač, energijski napitki, čips in pločevinke piva. . . . Gozdovi so zgodba zase kjer so največji in skorajda edini onesnaževalci z nešteto pločevink piva in ombalaže olja za stroje, ravno gozdni delavci. Pokljuka oz. TNP je lep primer.
Malo_sutra
29. 04. 2020 13.59
+0
Jaz cistim zeno, servisiram. Tole pa da vam cistim, cistite kar sami pa da spet kdo za mano umaze?! Dobro lahko pridem, koliko je urna postavka?
Walter Pravicek
29. 04. 2020 18.44
MINISTRICA ZA NJIVER IN HLEVE NOČE POVEDATI,KOLIKO BI BILO PRAV,DA KMET PLAČA DELAVCU-TORAJ JE NČIŠČENJE OKOLJA ZASTONJ-A KJE SO TISTI,KI SO NESNAGO PUŠČALI V PARKIH?IN NDRUGJE.
matejcko
29. 04. 2020 13.52
+5
Nam res ni pomoči, niti en samcat članek ne zdrži brez političnih komentarjev in delitve na bele in rdeče, pa četudi bi šlo za breje golobe...
Hasan
29. 04. 2020 13.46
+5
Občasno se z ženo sprehajava ob poti blizu avtoceste.Zanimivo kaj vse ljudje mečejo iz avtomobilov,kamionov,...In verjetno to niso begunci.Seveda DARS tega ne pobira.In to že leta in leta.In potem se govori o lepi in neokrnjeni naravi.
DaVinci
29. 04. 2020 13.45
-1
Jaz smetim samo v mestu.V naravi se pocistim za drugim.
resslovenka
29. 04. 2020 13.02
+2
Tam blizu kjer stanuje bivši minister za okolje, že vsa leta stanovalci bližnjih blokov odlagajo vse, česar se znebijo. Zelo grdo za videti. Spodaj pa obvoznica. A se res ne da naredit reda? 😎
prašek
29. 04. 2020 12.44
+18
Ko boste v Ljubljani pobrali smeti , vam samo predlagam ; še v parlament pojdite. Tam na desni strani so največje !!!!
Eastman
29. 04. 2020 13.11
+14
To si pa bioloski odpadki za na kompost, po domače gn0j.
avioo
29. 04. 2020 13.19
-3
prašnik,da te kje vidim dobiš en direkt 👍
fafajonka
29. 04. 2020 12.34
+3
le kdo je tako zasmetil rožnik
avioo
29. 04. 2020 13.21
+3
Vikica
29. 04. 2020 12.28
+14
Koseški bajer vsak dan obiskan vsa dan bolj nasvinjan. Po PST odpadkov človeških da se razumemo. Res je sami svinjamo sami naj bi poskrbeli za svoje odpadke. Ampak kje so komunalci vas vprašam. Študentje bi denar ker ni dela ampak delo je samo ga vlada ne vidi.
indal
29. 04. 2020 12.15
+15
Mi bomo pobirali smeti in reciklirali zato, da konec meseca dobiš položnico!?! Mene bolj skrbi sledeča zadeva "Nova zakonodaja bo omogočala prednostno pridobivanje dovoljenj gradbenih projektov pred varovanjem narave in voda. Z gradnjo ne bo več treba čakati na pravnomočnost gradbenega dovoljenja. ​Vsa gradbena dovoljenja se bodo obravnavala prednostno in kot nujna. Mnenja pristojnih služb so pogosto nejasna, zato nov zakon zahteva, da so jasna, v primeru negativnih mnenj pa morajo vsebovati predlog rešitev. Za začetek postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja ne bo več potrebno prilagati dokazil o lastništvu zemljišča. "
indal
29. 04. 2020 12.18
+12
Kaj to pomeni za okolje in naravo? V naslednjih dveh letih se bodo vsi gradbeni projekti lahko izvajali brez ustreznega nadzora javnosti nad zakonitostjo in okoljevarstveno ustreznostjo projektov! Taka ureditev je v nasprotju z Aarhuško konvencijo, z Ustavo RS, ki določa neposredno uporabo ratificiranih konvencij, in z direktivami EU o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje. Ne sprenevedajmo se: onemogočiti izvajati neko pravico s pogoji, ki jih ni mogoče izpolniti, pomeni, da te pravice praktično ni več. Zakaj se vlada boji okoljevarstvene presoje? Onemogočanje dela okoljevarstvenih organizacij je onemogočanje varstva okolja. Nismo proti razvoju, smo pa proti razvoju, ki škodi okolju. Namen okoljevarstvene presoje je dati zeleno luč projektom, ki so okolju prijazni in trajnostni. Samo s takšnim razvojem imamo namreč prihodnost. CNVOS
Eastman
29. 04. 2020 13.12
+8
Von_Clausewitz
29. 04. 2020 13.31
-2
Če rabimo mnenje mikrobiologov, da zaščitimo obmorska mesta z valobrani oz. umetnim otokom, ki bi posledično bila idila za turizem in veliko novih plaž ter posledično novih delovnih mest. Sem takoj ZA ta nov ZAKON ! Ne rabimo mnenja nekoga, ki je plačan za prodajat barvo njegove politične pripadnosti ! Ko ti rečejo mikrobiologi, da nov valobran lahko škodi mikroorganizmom ??????????? Vsem nam je znano, da na našem morju ni ribe ravno zaradi tega, ker ne dajemo nič v morje, da bi se lahko riba ohranjala...za to pa potrebna potopljena plovila, valobrani ipd. V Canadi mečejo potopljene barke v zaščitene rezervate ! Kaj Vam to govori ???? Da ne bo ribe in mikroorganizmov ??? Mislim, da bi bilo prej obratno. Poln kufer imam teh wanabee izobražence, ki delajo samo pod politično pripadnostjo in nič drugega.
Von_Clausewitz
29. 04. 2020 13.33
-3
Zeleni mi bojo solili pamet a na drugi strani vsak dan si briše rit s papirjem, ki je narejen iz lesa ! Pije iz plastike ! Piše po papirju ! In obni so zeleni ???????????????????? znoru bom
Walter Pravicek
29. 04. 2020 18.46
VOZI KOLO,NE POMISLI PA KOLIKO FAZ NOBDELAVE JE BILO POTREBNIH DA SO JIH KITAJCI IZDOBAVILI K NAM!KAKŠNI ZELENI-LE STRANKA,KI NE ZMORE" ZLESTI" V PARLAMRENT(NEKOČ SO MĆŽE BILI)PA SE VOZILI ;PO LJUBLJANI Z KOLESI!REVNA PAMET!
Pia235
29. 04. 2020 12.04
+17
Super, v času tega "alarma Zemlje", kot ga pametni imenujejo, se je povečalo število nadebudnih sprehajalcev in novonastalih športnikov po vseh možnih sprehajalnih poteh. Za njimi pa kupi robčkov, piksen in ostalega. Poprej so se najbrž zadrževali v šoping centrah in za 4 stenami, pa kakopak ne morejo vedeti, da se v naravi smeti ne odmetuje. No, razen če si begunec, potem pa ja.
Pokahontas77
29. 04. 2020 21.32
+1
Pia, ves ko smo dve leti nazaj imeli moznost videti begunce kako v vinilni vrecki nosi s seboj ves svoj lajf nam je postalo slabo. Nimajo kaj dosti stvari za odveci, sicer se pa popolnoma strinjam s teboj!
Pia235
30. 04. 2020 09.24
Točno to Pokahontas. Ampak ljudi je strašno motilo, če je za njimi ostala kakšna sled. Res ne vem, kdo od teh čistunskih Slovencev meče pločevinke piva za rečnimi obrežji.
Pacek22
29. 04. 2020 12.02
+28
Problem je tudi, da se folk ne more odvaditi metanja smeti v naravo, sploh pa filtrov od čikov, kamorkoli gre.
Cesar Millan - Vodja krdela
29. 04. 2020 12.24
+2
Točno tako jaz bi že imel rad čisto !!! Ne odmetavam smeti vse povsod !!! Je pa ne odgovorna !!! NEKATERA mladina !!! Ponoči pijejo ,piksne od piva ležijo vse povsod ,tudi vrečke z hitro prehrano so vse povsod !! Zato se mi neumno ,da jaz kod starejša oseba pobiram smeti za nekaterimi ne odgovornimi mladimi !!! V Kranju se pa tako ali tako ve kdo odmetava smeti !!! 1. KLOŠARJI 2. drogeraši 3. ne odgovorna mladina !! To se pravi brez poselniki in klateži !!! ZAKAR PA KRIVIM ŽUPANA IN KRANJSKE VELJAKE !!!!!
Rožice cvetijo
29. 04. 2020 12.38
+10
Pri nas na vasi se tudi točno ve,kdo svinja. Sedaj bom pa jaz za njimi pobiral? Zakaj že? Tisti, ki svinjajo se pa na dni čistilnih akcij poskrirejo, kot ščurki. K meni tudi nihče ne hodi čistiti, pač pa to sami počnemo.
gutej
29. 04. 2020 14.08
+1
Celulozni acetat hitro razpade, polivinil rokavičke s Petrola, merkatorju ,... pa dolgo ostanejo. In te nesnage je ogromno naokrog.
Pokahontas77
29. 04. 2020 21.36
Cesar Milan to da se smeti mecejo po naravi je odraz kulure posameznika. Nima zupan tu nic pri tem!