Korona

Civilna zaščita bo prenehala z vsemi dejavnostmi glede novega koronavirusa

Ljubljana , 29. 05. 2020 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P., STA
Komentarji
8

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan bo z začetkom tega vikenda deaktiviral načrt zaščite in reševanja epidemije nalezljivih boleznih pri ljudeh. Skladno s tem bo civilna zaščita prenehala z vsemi dejavnostmi v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Analize opravljenih ur še ni, vsak dan pa je bilo v povprečju aktiviranih okoli 3000 pripadnikov.

Srečko Šestan, poveljnik CZ.
Srečko Šestan, poveljnik CZ. FOTO: POP TV

"Jutri ob 19. uri deaktiviramo načrt in zaključimo z delom," je potrdil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki se je ob tem zahvalil tudi vsem pripadnikom civilne zaščite, ki so v dva meseca in pol pomagali pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa.

"Prav vsem fantom in dekletom sem hvaležen za vse, kar so naredili. V več kot 75 dneh ni bilo nobenega večjega problema, ki ga ne bi znali rešiti. Upam, da je naše delo s tem zaključeno in da tovrstne pomoči ne bo treba več izvajati, a pripravljeni smo, če bo treba. Tukaj smo zato, da pomagamo," dodaja Šestan.

Kot pravi, je bila koronska kriza tudi za civilno zaščito nekaj posebnega, nekaj, na kar niso bili pripravljeni. "Pripravljeni smo na marsikaj, a na tovrstno krizo res nismo bili. S tem enostavno nismo imeli izkušenj. A mislim, da smo se zadeve, sicer z manjšimi začetnimi težavami, lotili dobro. Zdaj imamo izkušnjo več, a upam, da je ne bomo potrebovali," je navedel.

Natančne analize opravljenih ur v civilni zaščiti še ni. Podatki bodo znani v naslednjih tednih, ko jih bodo zbrali regijski štabi. "Po naših podatkih, ki pa še niso povsem točni, smo imeli vsak dan aktiviranih v povprečju okoli 3000 pripadnikov. Med tednom nekaj več, ob koncih tedna nekaj manj in tudi v zadnjem obdobju je bilo dela nekaj manj. A če to pomnožimo z dvema mesecema in pol krize, lahko povem, da smo opravili več kot 200.000 delovnih dni. Nekateri so delali tudi več kot 12 ur na dan," je še povedal Šestan.

Na pripadnike civilne zaščite in vse ostale, ki so bili vpoklicani k opravljanju nalog za zajezitev epidemije, se je v tretjem protikoronskem zakonu spomnila tudi vlada. Zakon, ki ga na današnji izredni seji obravnava DZ, tudi zanje predvideva izplačilo dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Dodatek v višini 30 evrov dnevno bo pripadnikom civilne zaščite pri plači izplačal delodajalec, sredstva pa se bodo zagotovila pri ministrstvu za obrambo oz. Upravi RS za zaščito in reševanje. Skupni strošek je ocenjen na 2,7 milijona evrov mesečno. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Michel Franco HD
30. 05. 2020 09.20
+2
😷🤧🤕🤢
setisfekšn
30. 05. 2020 08.08
+11
Boste videl sam še mal! Kar naenkrat bo vse tiho okrog tega "virusa " razen posledic za zaslužek naprej!pobrali so kar so načrtovali in sedaj bo čez noč "virusa" konec!!in ne samo pri nas!pocelem svetu!!!in to je to!!
Walter Pravicek
30. 05. 2020 08.07
+4
Povem,zapišem JASNO:OD CIVILNE ZAŠČITE NISEM DOBIL NIČ,NITI LEPE BESEDE NA MOJ KLIC!!NISEM BIL ZADOVOLJEN Z ODGOVOROM:ja ke te vi mislite keko penmzjonistof je v Maribori,mi nimamo za deliti mask!!A tako?""Stari ste samo nadležni starci.""Tako v pogovoru menijo starejši ljudje!Tako?.In pomnimo.Toraj HVALA za NIČ,maske sem kupil,pred zaprtjem meje,a mi "firbec"ni dal miru,da povprašam,kako so ti iz Civilne zaščite založeni z temi artikli za CIVILNO PREBIVALSTVO.
misterbin
29. 05. 2020 20.42
-2
E moj Šestan sedaj si se napapal denarja in ostali .
Drugorazredni Turk
29. 05. 2020 20.16
+3
Noben več nič ne dela prostovoljno, še prostovoljni gasilci ne. Vse se plača.
Uporabnik488841
29. 05. 2020 20.08
+9
Napišite, da so to bila dežurstva, ki so bila zelo dobra plačana, na katera so se pisala imena visokih častnikov z največjimi plačami v vojski in civilni zaščiti.
Zentrum
29. 05. 2020 19.59
+6
Zelenci in pijančki se ne bodo več mogli afnat naokrog. Kera tragedija.
leond1
29. 05. 2020 19.40
-1
še začela ni