Korona

Covid-19 bo preoblikoval svet: bo Slovenija naslednjo jesen med zmagovalci ali poraženci?

Ljubljana, 10. 12. 2020 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
312

Na okrogli mizi so znanstveniki in zdravniki z različnih področij spregovorili o epidemiji covida-19 ter njenih vplivih na celotno družbo. Da lahko bolezen prizadene več organov, ne samo pljuča, ugotavlja dr. Marko Noč, ki dela na intenzivni terapiji, torej z najtežjimi bolniki. Med njimi so tudi mladi ljudje, dodaja in opozarja, da imajo več možnosti za hujši potek bolezni ljudje s prekomerno telesno težo. Strokovnjaki upe polagajo v učinkovito in varno cepivo, ki bo preprečevalo bolezen. Antropolog dr. Dan Podjed pa izpostavlja, da bi morali v strokovno skupino nujno vključiti tudi komunikologe.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Stroka opozarja, da je cepljenje nujno
    02:58
    Iz SVETA: Stroka opozarja, da je cepljenje nujno
  • Iz 24UR: Veliko zanimanje za cepljenje
    03:02
    Iz 24UR: Veliko zanimanje za cepljenje
  • Iz 24UR: Cepivo odobrila tudi Kanada
    03:33
    Iz 24UR: Cepivo odobrila tudi Kanada
Samo z informacijami, ki bodo temeljile na znanstvenih dognanjih, se bomo lahko uspešno borili proti covidu-19.
Samo z informacijami, ki bodo temeljile na znanstvenih dognanjih, se bomo lahko uspešno borili proti covidu-19. FOTO: Dreamstime

Redko se na kupu zbere toliko vrhunskih zdravnikov in znanstvenikov s toliko različnih področij, kot se jih je na današnji okrogli mizi z naslovom SARS-CoV-2, med bremenom in cepivom (iz očitnih razlogov je dogodek potekal virtualno). O prepletenosti in večplastnosti vprašanj v zvezi z epidemijo covida-19, ki se je zažrla v vsa področja naše družbe, so poleg štirih zdravnikov (imunologa, dr. Alojza Ihana, pulmologa, dr. Matjaža Turela, kardiologa, dr. Marka Noča, in hematologa, dr. Sama Zvera) spregovorili še dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta, podatkovni znanstvenik dr. Aleks Jakulin iz ekipe Covid-19 sledilnika ter antropolog dr. Dan Podjed.

Med dveurno diskusijo so se posvetili nevarnosti koronavirusnih obolenj, spregovorili o pomenu imunosti in težko pričakovanega cepiva, ugotavljali, kaj se lahko naučimo iz analize že znanih podatkov, ter se dotaknili vplivov epidemije in spremenjenih življenjskih razmer na celotno družbo.

O blažjem ali težjem poteku covida-19: "Ključna je količina virusa"

Kot so se strinjali strokovnjaki, o virusu SARS-CoV-2 vemo že kar veliko, o koronavirusni bolezni 19, ki jo povzroča, pa še ne. Dr. Ihan je pojasnil, da ima novi koronavirus "zelo inovativne mehanizme, s katerimi lahko prelisiči naše telo". Po besedah imunologa je ena od posebnih 'prevar' virusa SARS-CoV-2, ki ni značilna tudi za druge koronaviruse, ta, da lahko zaide v bezgavke in tam prepreči nastajanje nekaterih ključnih protiteles, kar lahko privede do hujšega poteka covida-19.

O virusu vemo že kar veliko, o bolezni, ki jo povzroča, pa še ne.

To, kako bo bolezen potekala pri posamezniku, je sicer odvisno od več različnih dejavnikov. Eden ključnih je ta, kakšna je količina virusa, ki vdre v celico. Če je ta manjša, bo telo najverjetneje zmožno samo pokončati virus, če pa je količina virusa večja, pa to lahko, kot je pojasnil Ihan, močno poveča intenziteto okužbe.

Sicer pa je v prvi fazi bolezni težko vedeti, ali bo okuženi potreboval bolnišnično oskrbo ali ne. "Druga faza, v kateri bolniku začne primanjkovati kisika, navadno nastopi v drugem tednu bolezni," je povedal Ihan.

Pojasnil je še, zakaj so 'na udaru' predvsem starejši: "Ker nimajo več takšne proizvodnje protiteles, kot jo ima mlad človek." Nekoliko slabšo prognozo po spolu imajo moški, saj jim proizvodnja protiteles usiha nekoliko hitreje kot ženskam. Čez palec bi lahko rekli, da je moški pri 80 letih, kar se tega tiče, za približno 10 let 'starejši' od 80-letne ženske, je povedal imunolog.

O neobičajnosti virusa SARS-CoV-2: "Že način okužbe je neznanka"

Pulmolog in internist dr. Matjaž Turel je uvodoma dejal, da koronavirusno bolezen 19 imenuje "bolezen tisočerih obrazov". Poudaril je, da je že način okužbe neznanka: včasih se okužba kljub tesnim stikom ne prenese z ene osebe na drugo, denimo med družinskimi člani. "Po drugi strani pa imamo primere, ko se okužba širi kot požar," je dejal Turel. Dokaj pogosti so namreč primeri, ko zboli več ljudi, ki so se zgolj zadrževali v istem prostoru kot okužena oseba (niti ne nujno istočasno).

"Covid-19 imenujem bolezen tisočerih obrazov."

Po besedah pulmologa so najbolj prizadet organ pri covidu-19 – čeprav ne edini – zagotovo pljuča. "Covidna pljučnica pri težjih bolnikih se lahko razrešuje ali pa obrne smer in gre v tako imenovano brazgotinjenje pljuč. To je tisto, kar nas najbolj skrbi," je nadaljeval Turel. Kajti ni še znano, ali bodo te brazgotine sčasoma izginile ali pa bodo morda ostale in bodo pljuča pri covidnih bolnikih utrpela trajno okvaro.

Na vprašanje, kako zdravniki ukrepajo pri bolezni covid-19, je pulmolog odgovoril, da predvsem na osnovi znanja, ki ga imajo od prej oziroma ki so ga pridobili pri zdravljenju podobnih boleznih. Zato denimo uporabljajo tudi enaka zdravila kot pri pacientih z drugimi oblikami pljučnic. "Ne moremo pa še vedeti, ali so ta tudi dovolj učinkovita."

Različni simptomi kažejo, da covid-19 prizadene več organov, ne samo pljuč

Značilnost covida-19 je po besedah pulmologa tudi "zelo pestra simptomatika". Nekateri imajo hud glavobol, nekatere praska po grlu, bolj neobičajna je izguba voha in okusa. Različni simptomi, kot pojasnjujejo strokovnjaki, pa nakazujejo, da je ob bolezni prizadetih več različnih organov – sploh če gre za hud potek bolezni. "Vemo že, da so lahko jetra precej prizadeta v sklopu covidne okužbe, tega sicer pri drugih pljučnicah ne ugotavljamo," je navedel Turel.

Te bolezni se zelo bojim, ker vidim najhujše primere. Jaz ne vidim 80-odstotkov tistih, ki jim nič ni, jaz vidim paciente s covidom-19, ki se borijo za življenje.

Kardiolog in internist dr. Marko Noč pa je izpostavil, da je možnost za zaplete precej večja pri osebah s prekomerno telesno težo. Nikakor pa ne gre posploševati in reči, da bolezen kosi samo med starejšimi. "Jaz delam na intenzivni enoti in lahko povem, da pri nas leži pacient z letnico rojstva 1986, ki je na izventelesnem krvnem obtoku in čaka na presaditev pljuč. Imamo bolnico, ki je le dve leti starejša od njega, prav tako na intenzivni terapiji. Pa bolnika, letnica rojstva 1962, prav tako s popolno odpovedjo pljuč," nekaj primerov navede Noč. "Te bolezni se zelo bojim, ker vidim najhujše primere. Jaz ne vidim tistih 80 odstotkov, ki jim nič ni, jaz vidim paciente s covidom-19, ki se borijo za življenje," je dodal.

Povprečna starost bolnika na intenzivni terapiji, kjer dela internist, je 50 let in večina jih prej ni bila posebej bolnih, je pa mlajšim osebam, ki ležijo na intenzivni terapiji, res skupno to, da imajo prekomerno telesno težo, je povedal Noč.

Povedal je tudi, da podobno kot kolegi opaža, da bolezen covid-19 najverjetneje vpliva sistemsko, torej na celo telo. "Bolnika, ki se je okužil z novim koronavirusom, je kmalu zatem doletel še srčni infarkt. Krvni strdek je bil zelo obsežen. Kar se tiče srca, opažamo, da se tudi pri tistih, ki nimajo predhodnih težav, te težave po okužbi lahko pojavijo. Srce ni glavni tarčni organ pri tej bolezni, lahko pa govorimo, da je možna prizadetost," je še povedal Noč.

Na okrogli mizi z naslovom SARS-CoV-2: med bremenom in cepivom je spregovorilo več zdravnikov in znanstvenikov z različnih področij.
Na okrogli mizi z naslovom SARS-CoV-2: med bremenom in cepivom je spregovorilo več zdravnikov in znanstvenikov z različnih področij. FOTO: 24ur.com

O tem, da je treba okužene paciente obravnavati individualno: "V medicini ni pravil in nikjer ne moremo posploševati"

Kaj neposredno povzroča krvne strdke pri covidu-19, še ni povsem jasno, je povedal predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana dr. Samo Zver. Opozoril je, da se o bolezni nasploh malo ve, zato je posvaril pred avtomatizmi pri zdravljenju, pač pa je treba vsakega bolnika obravnavati in zdraviti individualno. "V medicini ni pravil in nikjer ne moremo posploševati," je dejal.

Dr. Ihan pa je opozoril tudi na dejstvo, da pri bolnikih po zdravljenju na intenzivni terapiji opažajo kognitivne spremembe, ni pa popolnoma jasno, ali je to posledica covida-19 ali reševalnega zdravljenja na intenzivni terapiji.

Pobudnik projekta Covid-19 sledilnik, dr. Aleks Jakulin, je spomnil, da so dolgoročne študije posledic bolezni sars, katere povzročitelj je tudi koronavirus, pokazale, da je imelo 40 odstotkov ljudi po preboleli bolezni psihološke posledice, 15 odstotkov pa trajno poslabšanje delovanja pljuč.

Ker zdravila proti covidu-19 (še) ni, pacientom dajejo predvsem takšna zdravila, ki nudijo podporo organskim sistemom, seveda pa vsi nestrpno pričakujejo učinkovito cepivo, so bili še enotni strokovnjaki.

O (pre)hitrem razvoju cepiva: "O imunologiji vemo bistveno več kot pred 10 leti, tudi tehnologija je sodobnejša"

Prav cepivo proti covidu-19 je tisto, kar bo zmanjšalo smrtne žrtve bolezni, pa je dejal sintezni biolog s Kemijskega inštituta dr. Roman Jerala, ki je s svojo skupino tudi razvijal cepivo proti covidu-19. S pametno strategijo cepljenja bomo lahko uspešno precepili najranljivejšo populacijo, je dodal.

Na vprašanje, kako je možno, da je bilo cepivo pripravljeno v rekordnem času, tako rekoč v manj kot enem letu, pa Jerala odgovarja, da se za to lahko zahvalimo razvoju imunologije v zadnjem desetletju. "Bistveno več vemo o tem, kaj dati v cepivo, da bo to učinkovito, kot pred desetimi leti. Napredovala je tudi tehnologija," je poudaril.

Pomembno vlogo igra tudi dejstvo, da so se za razvoj cepiva angažirala vsa največja farmacevtska podjetja.

Se bomo pa po besedah dr. Ihana proti covidu-19 najverjetneje morali cepiti vsako leto, podobno kot proti gripi.

O komunikaciji vlade glede epidemije: "V strokovno skupino bi morali nujno vključiti tudi komunikologe"

Podatkovni znanstvenik Jakulin je izpostavil še, da smo Slovenci prvi val v resnici 'dobro zvozili', pri drugem valu pa je zgodba povsem drugačna, saj se ljudje ukrepov, čeprav so ti strogi, najverjetneje ne držijo. Zato je tudi nehvaležno napovedovati, kaj nas čaka v prihodnosti, saj je to v največji meri odvisno od tega, kako se bodo ljudje obnašali, je poudaril. "O covidu.19 moramo razmišljati kot o nečem, kar moramo preprečiti, ne pa kot o nečem, kar bomo zdravili," je še dejal.

"Znanstveniki nismo nobeni vplivneži na spletu. Redki imajo na Twitterju več kot 100.000 sledilcev."

Antropolog dr. Dan Podjed pa je izpostavil, da virus ni samo naravni pojav, ampak se je celotna družba postavila na glavo. Po njegovih besedah smo se v drugem valu slabše odrezali tudi zaradi slabe komunikacije med oblastjo in prebivalstvom. "V kampanjo cepljenja bi bilo nujno treba vključiti tudi družboslovce, ne le zdravnike in znanstvenike. Ti bodo namreč znali pravilno sporočiti ljudem, da razvoj cepiva ni zarota Billa Gatesa in da ne gre za druge podobne zarote, ki krožijo po svetu," je dejal. In zakaj ljudje temu verjamejo? "Ker znanstveniki niso nobeni vplivneži na spletu. Redki znanstveniki imajo na Twitterju več kot 100.000 sledilcev," je povedal Podjed in dodal, da bi bilo zato nujno nagovoriti tudi mlade s pravimi informacijami, in to po kanalih, ki so njim blizu.

Kot je še sklenil posvet dr. Ihan, Slovenci sami odločamo, kakšno bo stanje pri nas prihodnjo jesen. "Ali bomo imeli zavrto družbo in državo, ki se bo ukvarjala le še sama s sabo in boleznijo covid-19, ali pa bomo s pomočjo cepiva živeli že dokaj normalno življenje," je dejal Ihan. Bo Slovenija torej med zmagovalci ali poraženci?

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amoteamo
11. 12. 2020 13.59
+1
V skupino bi naj vklucili tudi druzboslovce.?! Ste morda spregledali, da je na FDV tudi obramboslovje??? Cim dalje stran od tega sr....., ti nimajo obcutka za ljudi, predvsm tisti ne, ki so se na ta faks vpisovali okoli leta 80 in se prej. Ve se, da so na tem faksu pristali tisti , ki so koncali "srednjo šolo Kumrovec"
šavrin
11. 12. 2020 13.39
+2
imamo problem z dvemi skupinami ljudmi, tiste ki širijo nenadzorovano virus in tiste, ki širijo razne teorije zarote in pododne nemumnosti, samo, da ta druga skupina je na daljši rok bolj nevarna in neprevidljiva.
Uporabnik1046796
11. 12. 2020 13.31
+2
Bill Gates je že pred COVIDOM delal veliko sranje v Indiji in Afriki. Seveda ni teorija zarote, ker je vse res! Prestrašene ljudi je lahko vodit in jih obračat, kot sam želiš. To so delali že nacisti.
Fakeprofil
11. 12. 2020 13.04
+3
Bodo le končno spoznali, da je COVID tudi "možganožer", kot sem že sam spomladi ugotavljal, ker je vsak dan več ljudi neumnih.
Uporabnik1046796
11. 12. 2020 13.26
+2
To se je začelo že veliko prej, pred COVIDOM😂
OneEarth
11. 12. 2020 12.50
-1
Pomembno PERMAFROST SE ODTAJA v njem so globoko zamrznjeni nam nepoznani VIRUSI pripravite se zemlja nam bo vrnila, kar delamo zadnjih sto let z njo
Fakeprofil
11. 12. 2020 13.13
Če boš imetje prepisal na cerkev in redno hodil k maši, boš rešen.
gripson
11. 12. 2020 12.28
-1
Zakaj jamrajo da ni zdravstvenega osebja? Glede na to, da trenutno na svetu obstaja samo ena bolezen s parimi simptomi, lahko naredijo en popoldanski šnelkurz za zainteresirane in je to to....
NakokiranPahor
11. 12. 2020 11.53
+0
Tole skropucalo od cepiva si loh sami nekam nabijejo. Moje druzine s tem strupom ne bodo cepili!!
IS58
11. 12. 2020 12.30
+1
minotaurus minotaurus
11. 12. 2020 13.06
+2
Stane Puntar
11. 12. 2020 11.36
+4
Zdravstvo vodijo medicinci in vidimo kje je! Sedaj so začeli vodit še državo.... Super... Ubogi naši vnuki
dfhlsjf
11. 12. 2020 13.42
+2
resslovenka
11. 12. 2020 11.21
-1
Ste kaj brali Nostradamusove napovedi za leto 2021? Nič lepega, prav nasprotno, strašljive so. Je pa prav napovedal "kugo" za leto 2020, ki bo pomorila veliko ljudi. Bi se reklo da je to coronavirus. V bistvu ne glede kako pozitivno gledamo naprej, nič lepega ni pred nami. Tudi baba Vanga, je napovedala kar nekaj, kar zna spremeniti ta svet. Tudi glede politike. Pa ne bom o tem. Skratka, škoda je da se moramo ukvarjati s stvarmi na katere še lahko vplivamo ljudje. Na marsikaj pač ne bomo mogli. Povzeto po prerokbah. Smešno? Meni sploh ni. 😎
Fakeprofil
11. 12. 2020 13.06
+1
Po babi Vangi, že 20 let več ne obstajamo, ker je bilo l.2000 konec sveta.
yomo31
11. 12. 2020 11.11
+3
Mam kolege iz Tokya, tam se gnete folka 24/7, v podzemnih, na ulicah, mesto ma 35M ljudi in majo približno enako št. primerov kot v našem "ghost townu" a mi lahko kdo to razloži? In ja dobivam sem posnetke vsakdanjega življenja iz tam od njih, folk se še vedno gnete po ulicah. Če bi dobil slovenski virus bi mogl met 100.000 primerov na dan. Res mamo nesrečo da je naš virus tok bolj nevaren.
dfhlsjf
11. 12. 2020 11.04
+1
Tudi pri poliovirusu so rekli, da gre za virus, medtem ko je DDDT strup povzročal enake simptome....
dfhlsjf
11. 12. 2020 11.04
dfhlsjf
11. 12. 2020 11.02
+1
Kaj pa če je ta virus samo simptom in ne vzrok bolezni? Glede na to da so priznali da o poteku bolezni ne vedo veliko in da je simptomatika zelo pestra. A ni morda preveč pestra, da bi lahko en virus povzročal tako različne težave? Kaj če je vzrok kak drug okoljski dejavnik ali strup, katerega še nismo odkrili, prepoznali in dokazali? Glede na paradoks, da se družinski člani med seboj en od drugega večkrat ne okužijo (Tudi pri meni je bilo tako), potem tu nekaj ne štima...
rob3rt
11. 12. 2020 10.20
+3
Slovenija bo gotovo med "zmagovalci" te 3. svetovne vojne. Glede na izkušnje, ko smo še v vsaki vojni "zmagali", smo pečenke.
Jak Tobim
11. 12. 2020 09.54
+5
poraženci bomo, če ne bomo poslali otroke v šole, zagotovili delovnih mest in imeli zdravstvo za vse - ta opomba se je včeraj slišala. dvig splošne higiene se prične z učenjem doma in v šoli. na delovnih mestih se lahko z dosti večjo disciplino zagotovi upoštevanje navodil za preprečevanje okužb (higiena rok in kašlja, zračenje in dezinfekcija prostorov, sodobna ventilacija,..), o delujočem preventivnem zdravstvu pa se pogovarjamo že od pamtiveka, da je edini način, da izboljšamo kvaliteto bivanja. da mora biti drugače? to pa je realnost - za čistejši zrak se je treba boriti s tisočkratnikom novih dreves vsepovsod na planetu, s prepovedjo vsakršnega individualnega kurjenja na način, da se iz dimnikov vali dim in imamo zrak, da je stopiti ven taka tombola za raka na pljučih, kot je pokaditi pet ali več cigaret na dan, treba bo na javni promet in pozabiti na avtomobilnost, na beton in asfalt,.. abotnost okrancljanih mest novembra za pijančevanje, požrtije, hrup, pirotehniko,.. v decembru.. treba bo znati živeti z drugačnim in boljšim veseljem - s kvaliteto in ne kvantiteto. drugače nas lahko jakopin iz sledilnika kar zaklene za vekomaj. zase pravi, da govori tiho in ima v roki gorjačo.
Apostol1
11. 12. 2020 09.32
+2
Covid19 bo premagan , edino vprašanje ali prej kot sekta virus ali kasneje. Menim pa da je obvezno treba najprej premagat sekto virus , ker potem bo veliko lažje premagat covid19 kot pa če bosta ob virusa prisotna , sicer pa sekta virus je v zelo veliki simbiozi z covidom19 in to je največja težava.
rob3rt
11. 12. 2020 10.21
-1
Težava je, da imamo v SLO dve sekti virus, levo in desno, pa obe z istimi botri -Soros / Gates.
Nimasmisla
11. 12. 2020 09.31
+1
med poraženci sigurno
mario7
11. 12. 2020 09.11
+2
Kaj imate od tega ,da sami sebi lažete?
Uomo 46
11. 12. 2020 08.57
+12
Naslednjo jesen bomo še bolj sužnji kot smo bili pred in smo med epidemijo ...
Jak Tobim
11. 12. 2020 09.57
-2
to je zelo pesimistična misel.- za svobodnega in odgovornega človeka so umrli milijoni prednikov. bo treba dvigniti glas za svobodo. samo svoboden si zdrav - ga ni nobenega bio-infektivnega agensa, ki ubija tako, kot ne biti svoboden in sam odgovoren za usodo sebe in svojih.
rob3rt
11. 12. 2020 10.24
+2
bo treba dvigniti glas za svobodo... Bo treba vse kaj drugega, kot samo glas dvigniti. Pa še če nam to slučajno uspe, nisem ziher, da ne bomo samo zamenjali tistega, ki nas bo jahal, kot še vsakokrat doslej.
šavrin
11. 12. 2020 13.44
Kazimir Plemeniti
11. 12. 2020 08.55
+6
Naj se osredotočijo še na vpliv 5G na organizem in škodljivost prekomernega cepljenja.
yomo31
11. 12. 2020 11.03
-1
5G maš v bajti že neki časa sam da maš wifi modem.
Kazimir Plemeniti
11. 12. 2020 12.25
Yomo, ja saj pravim, da se naj raje osredotočijo na problematiki 5g, ker je že praktično povsod.
šavrin
11. 12. 2020 13.46
ne morem verjet da živimo v 21.stletju in pa taki tepci.
hotchilipoper
11. 12. 2020 08.40
+8
A do jeseni bodo terali to pizarijo?