Korona

Negativni test ob vstopu v Slovenijo bo zadoščal, da karantena ne bo odrejena

Jesenice, 26. 09. 2020 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, Neža Pušnik, STA
Komentarji
957

Vlada je na dopisni seji odločila, da bo od ponedeljka, 28. septembra, negativni test ob vstopu v Slovenijo že zadoščal, da karantena ne bo odrejena. V petek so v Sloveniji sicer potrdili 184 novih okužb s koronavirusom, ena oseba je umrla. V CUDV Črna na Koroškem beležijo 32 pozitivnih uporabnikov in 15 zaposlenih, zato bodo vzpostavili rdečo cono. V SB Jesenice pa so zaradi vdora virusa v bolnišnico morali zapreti dva oddelka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mnenje o vladnih ukrepih
    00:36
    Iz 24UR: Mnenje o vladnih ukrepih
  • Iz 24UR: Bojana Beović o možnosti nadaljnjih ukrepov
    02:44
    Iz 24UR: Bojana Beović o možnosti nadaljnjih ukrepov
  • Iz 24UR: Včeraj 184 potrjenih okužb
    02:40
    Iz 24UR: Včeraj 184 potrjenih okužb

 

Z novim odlokom, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji, se spreminjajo pravila odrejanja karantene na podlagi priporočila Evropske komisije. Uvaja se oranžni seznam držav (države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami), ki nadomešča dosedanji rumeni seznam. Države, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (držav s slabimi epidemiološkimi razmerami), so torej uvrščene na oranžni seznam. 

Še vedno velja, da za vstop v Slovenijo iz države na zelenem seznamu ni karantene. Po novem pa se šteje, kot da oseba prihaja iz države na zelenem seznamu, če je v tej državi prebivala neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo in to lahko izkaže z dokazilom. 

Osebi, ki vstopa v Slovenijo in ima prebivališče v državah, ki so na rdečem ali oranžnem seznamu, ali prihaja iz teh držav, se zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odredi karantena za obdobje deset dni. Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost covida-19, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani NLZOH. 

Vlada je prav tako določila, da bo lahko oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene opravila testiranje na prisotnost novega koronavirusa. Če bo izvid testa negativen, ji bodo odločbo odpravili.

Pri tem je vlada določila tudi 12 izjem, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega testa, pa čeprav je prišla iz katere od držav z rdečega ali oranžnega seznama.

Med temi izjemami so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe z diplomatskim potnim listom, člani tujih uradnih delegacij, predstavniki tujih varnostnih organov, pripadniki Slovenske vojske, policije ali uslužbenci državnega organa in še nekateri drugi. Ena od izjem so denimo tudi osebe, ki prehajajo mejo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov.

Dodatno so določene še tri izjeme, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega testa. Vstop iz sosednjih držav, ne glede na to, ali je ta na oranžnem ali rdečem seznamu, se tako dovoli dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, lastniku nepremičnine ali bivalnega plovila v sosednji državi ter tudi vsem, ki lastnikom ali najemnikom kmetijske površine v sosednji državi nudijo pomoč pri sezonskih delih.

Dodatno velja še ena izjema brez karantene in negativnega testa, in sicer za osebo, ki v Slovenijo prihaja iz države članice EU oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam.

Beovićeva: Razmere v šolah niso odlične, so pa stabilne

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je povedala, da so Ministrstvu za zdravje že pri prejšnjem paketu novih ukrepov poslali predlog, da se tudi na zasebnih druženjih omeji število ljudi, a je takrat na vladi prevladalo mnenje, da se s tem počaka. "To je naslednji korak, ki ne bi preveč omejil in ohromil življenja v državi, lahko bi pa učinkovito zmanjšal prenose virusa in s tem zmanjšal število obolelih," je dejala. 

Glede šolanja je mnenje MIZŠ trenutno, da modela v šoli ni potrebno spreminjati, situacijo pa seveda skrbno spremljajo. "Razmere v šolah niso odlične, so pa stabilne," je še povedala Beovićeva. Če se bo situacija v državi poslabšala, pričakujejo tudi več vnosov v šole, potrebne modifikacije pa so že pripravljene. 

Kakšno je mnenje javnosti o vladnih ukrepih?

Mnenje javnosti o vladnih ukrepih
Mnenje javnosti o vladnih ukrepih FOTO: POP TV

Dobra četrtina vprašanih meni, da se vladni ukrepi preveč osredotočajo na zdravje in v škodo gospodarstvu. Obratno jih meni slaba petina, skoraj 40 odstotkov pa, da so ukrepi uravnoteženi.

Ocena vladnega komuniciranja pa je naslednja: kot nezadostno ga ocenjuje slaba četrtina, kot zadostno dobrih 15 odstotkov, kot nevtralno oziroma dobro 23 odstotkov, kot zelo dobro pa deset odstotkov vprašanih. 

V CUDV Črna na Koroškem kar 47 okužb

 V Centru za usposabljanje, delo in varstvo v Črni na Koroškem so vsem uporabnikom in zaposlenim v tem tednu odvzeli brise. Na današnji dan so beležili 32 pozitivnih uporabnikov in 15 zaposlenih. 

Zaradi naraščanja števila okužb bodo ta vikend vzpostavili enotno rdečo cono na eni izmed ponujenih lokacij v lokalnih skupnostih. Da bi cono lažje vzpostavili, so začasno namestili 17 uporabnikov na oddelek v UKC Ljubljana, v CUDV pa se bodo vrnili takoj, ko bodo pripravili ustrezne prostorske kapacitete.

Uporabniki s potrjeno okužbo sicer nimajo posebnih zdravstvenih težav, nekateri imajo le blago povišano temperaturo.

Splošna bolnišnica Jesenice-4

Od petih pozitivnih bolnikov v jeseniški bolnišnici sta bila dva premeščena v covid bolnišnico, dva ostajata na zdravljenju v jeseniški bolnišnici, en bolnik pa je bil odpuščen v domačo oskrbo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pet zaposlenih, ki so bili v stiku z omenjenimi bolniki in so tudi sami pozitivni na covid-19, je v karanteni. Epidemiološka služba pa še ni odločila, kaj bo z ostalimi kontakti.

"Pričakujemo, da se bomo s podobnimi vnosi virusa v bolnišnico v jesenskem in zimskem času še srečali. Zadeve se lahko spreminjajo dnevno. Trudimo se in se bomo tudi naprej, da zagotovimo čim boljše pogoje za zdravje naših zaposlenih in oskrbo bolnikov, ter da bi delo v bolnišnici potekalo kar se da nemoteno," so sporočili iz bolnišnice. O spremembah pri hospitalizacijah ali na področju ambulantnih storitev bodo javnost sproti obveščali.

Spet veliko novih okužb

V petek so v Sloveniji ob 2775 testiranjih potrdili 184 novih okužb. V bolnišnicah je 72 oseb, dve sta bili odpuščeni v domačo oskrbo. Na intenzivni negi je trenutno 17 covid bolnikov. Ena oseba je umrla.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 13 od 17 bolnikov, ki se zdravijo na oddelku za intenzivno terapijo, tudi diha s pomočjo ventilatorja. V državi je trenutno 1588 aktivnih primerov okužb, še ocenjuje sledilnik.

Po starosti je skupno največ okužb, 950, potrjenih med starimi od 45 do 54 let, 918 okužb med starimi od 25 do 34 let, v starostni skupini 35 do 44 let pa so do zdaj potrdili 881 primerov okužb.

V petek je bilo po starosti največ okužb, 46, potrjenih med starimi od 45 do 54 let, 38 okužb med starimi od 35 do 44 let, 29 pa v starostni skupini od 25 do 34 let. V starostni skupini 55 do 64 let je bilo potrjenih 19 okužb, med starimi od 15 do 24 let je bilo 26 okužb. Po devet okužb so beležili med starimi od pet do 14 let. Med mlajšimi otroci, starimi do štiri leta, so zabeležili dve okužbi, prav toliko pa tudi med starejšimi od 85 let. V starostni skupini 65 do 74 let so našteli šest okužb in sedem v skupini med 75. in 84. letom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novoodkrite okužbe z novim koronavirusom so bile v petek razpršene v 79 občinah po državi. Največ novih primerov, 34, so našteli v ljubljanski občini, po osem v Grosupljem in Črni na Koroškem ter po šest v mariborski, kranjski in markovški občini. Brez primerov potrjene okužbe ostaja le še 12 občin.

Novoodkrite okužbe z novim koronavirusom so bile v petek razpršene v 79 občinah po državi. Največ novih primerov, 34, so našteli v ljubljanski občini, po osem v Grosupljem in Črni na Koroškem ter po šest v mariborski, kranjski in markovški občini. Brez primerov potrjene okužbe ostaja le še 12 občin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (957)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
29. 09. 2020 09.58
V sosednjem članku pa pišete da je meja z hrvaško na stežaj odprta, a je še premal okuženih v slolandiji.
Slobodan Cvijetinovic
27. 09. 2020 13.59
+9
Pa kaj še, Štiričlanska družina,da vam da 500 EUR da vstopi na svoje ozemlje? Vi ste itak dokazali da s to Korono delate norce iz nas,in še kar mislite da boste... Treba vam je res narediti konec ,ker vi ste največji kriminalci,ne pa tisti ki posadi 10 sadik konoplje
resslovenka
27. 09. 2020 13.50
+1
No takole. En pacient je bil na testiranju negativen, sprejet v bolnišnico. In??? Zaprli so dva oddelka. Kaj in koliko jih še bo, ne more nihče predvideti. Matr ste pametni. Ko bo 300 okužb dnevno, se boste morda zamislili, prej pa ne. 😎
Tomvojo
29. 09. 2020 09.59
Takrat nam ni več pomoči, loterijski dobitek če preživiš.
Bolfenk2
27. 09. 2020 13.48
+1
Zaradi korona bedakov, ki ne upoštevajo ukrepov, smo tako postali najbolj rdeča država v okolici. Sedaj lahko virus bolj izvažamo kot uvažamo.
Valkidžija
27. 09. 2020 17.23
+2
Prav zaradi bedakov na vrhu, kateri so julija odprli meje z hrvatijo, smo postali najbolj rdeči. Svoje in zdravje sodržavljanov so zastavili za ceno luksuza v obliki namakanja svojih r.t. na jadranu, samo da se bo lahko pohvalil v službi ali šoli, kje je bil na dopustu.
Tomvojo
29. 09. 2020 10.00
Kratko in jasno bistvo sedanjega shanja v slolandiji
Maks Novak
27. 09. 2020 13.02
+8
Kako nas bi zapirali v bajte iz katere lahko greš samo v službo,tam na mejah pa izmenjava ljudi sem in tja? kdo koga zajebava v živ mozag?
Zoran Vuletic
27. 09. 2020 11.25
+13
Mene pa zanima ali pri nas še obstaja Varuh človekovih pravic oz kaj on v tem času sploh dela
Volga Malek
27. 09. 2020 10.37
+10
Priporocam da se odstrani z mobitelov Ivanov covid19 sledilnik. Pravocasno in v cim vecjem stevilu ljudje. Pri Ivanovi tolpi ni nakljucij.
Tomvojo
29. 09. 2020 10.02
Vsaka štacuna več ve o tebi kot ti sam, se sploh ne zavedaš tega.
Volga Malek
27. 09. 2020 10.35
+7
Covid sledilnik ki ga Ivanova tolpa 'toplo priporoca' da se nalozi na telefon ni nic drugega kot zloraba osebnih podatkov. Sploh pa vemo da pri Ivanovi tolpi ni nakljucij, verjetno je nekdo lepo zasluzil s to aplikacijo. No novinarji lotite se raziskovanja. Sama si aplikacije ne bom nalozila, pa ce se Beovicka, Kacin, Krek z buco v steno zaletavajo kot cel NIJZ da je obvezno. Ne ide bre bas tako. Korupcija je hisno ime poleg nepotizma, klientelizma, pranja denarja noriske tolpe NSI, SMC, DESUS, SDS, N'Drangheta so amaterji proti noriski Ivanovi tolpi.
resslovenka
27. 09. 2020 13.51
+4
Mene ne more naplahtat. V bistvu tej vladi ne verjamem prav nič in prav v nobenem oziru. Dokler je... Kot je. 🙄
Volga Malek
27. 09. 2020 10.16
+16
Ivanova kriminalna tolpa si lahko tisti covid sledilnik nekam zatakne. Z njim je nekdo lepo zasluzil in verjetno z Ivanove tolpe. No novinarji raziscite povezave. Pri Ivanovi tolpi ni nakljucij.
Volga Malek
27. 09. 2020 10.26
+8
Ivanove aplikacije si na mobitel ne bom nalozila. Ende.
resslovenka
27. 09. 2020 13.52
-1
Krta?a 21
27. 09. 2020 10.03
+7
Na tel se vam je brez vaše vednosti nakakala aplikacija covid exposure tool. Aplikacija je sledilnik glede stikov obolelih s kovidom. Nekaj podobnega kot ponuja slo vlada. Če si hočete dobr in ne želite da vam sledijo ali da se po suhem znajdete v karanteni, si jo čimprej odinštalirajte. Navodila kako, so na netu. Kdo bi si mislil da so ti ljudje tolk pokvarjeni....
Krta?a 21
27. 09. 2020 10.06
+6
Tud leta 39 je en nekomu na roke popal rumene zvezde, vemo kam je pripeljal.....
Fluxx
27. 09. 2020 09.56
+5
Vsak ki misli da imamo mi kaj vpliva na gospodarstvo se moti. Če bo šel svet v hudo recesijo bo ne glede na ukrepe ali manjko njih sledila Slovenija. Tak da primte se za stol ker bo divja vožnja.
Zvezda3000
27. 09. 2020 09.55
+17
noro res. ob vstopu v drzavo zadosca test, nas bodo pa ravnokar pozaprli v domove. po eni strami rahljanje ukrepov, po drugi pa prisila
RamzesII
27. 09. 2020 10.29
+4
Zadošča test, ampak kje ga dobiš, tega pa ne povedo. Kako se človek znajde v tujini, ali tujec pri nas, ker ima isto težavo. Tudi če najde kraj za test, tam ne bo tolmača zanj, če sam ne zna jezika, potem mora še čakat izvid.
RamzesII
27. 09. 2020 10.29
+3
So pa zakomplicirali življenje ljudem. Jaz ne potujem, pa se ne rabim ukvarjat s temi težavami.
AlternativeFacts
27. 09. 2020 09.50
+4
Dajmo kaj o Belgiji, ki se utaplja v okužbah, napisat. Baje so maske full dobre, še posebej na prostem...
Krta?a 21
27. 09. 2020 10.04
+3
So zdravniki tam podali svoje mnenje jasno in glasno. Ukrepi so pretirani.
AlternativeFacts
27. 09. 2020 09.47
+12
Tisti, ki se še hoče iti to igrico se naj jo gre. Se pa zahvaljujem stroki, da ni sposobna niti enkrat povedati stvari tako da se ne brcne v rit...Res moraš biti poseben, da jim verjameš v nedogled...skratka .... t(- n -)t ... that
Volga Malek
27. 09. 2020 09.44
+12
Cc 48 ur traja cakanje na rezultat testa. Pac odvisno od laboratorija. Ko je Gantar bluzil da bo kmalu treba cakat zgolj 2 ure prek enkrana, je bila verjetno pri Ivanu na Trstenjakovi na snellkurz uvajalnem tecaju z naslovom 'Laganje in zavajanje'. Gantar, Pivcevka in prodani DESUS se poleg Zdravca z GenPlanet ventilatorske SMC in njegovih Monike, Gregija, Banija, Janje hitro ucijo.
AlternativeFacts
27. 09. 2020 09.49
+7
Gantar bi tudi izkoreninil nekaj kar se ne da izkoreniniti. Samo 60% populacije bi cepil..Seveda, lahko ugibamo, da sebe ne vidi znotraj teh 60%...
Volga Malek
27. 09. 2020 10.04
+6
@AlternativeFacts Gantar je zgodba o uzaljenem, a prepotentnem, pohlepnem urologu ki si zeli bit poleg najslabsega ministra za zdravstvo, unicevalca zdravstvene nege in oskrbe se eden od podpredsednikov noriske tolpe poleg Zdravca, Ivana, Tonina.
hobotnica1
27. 09. 2020 09.42
+21
Bravo veleumni iz NIJZ- a , da jim je uspelo napisati tak odlok s toliko izjemami, da je treba 10x brat, pa še ne veš za kaj gre. Sproščanje ukrepov za prihode iz drugih držav je pogubno. Najbolj pomembno, da lahko lastniki nepremičnin in plovil neomejeno prehajajo mejo.
RamzesII
27. 09. 2020 10.31
+2
Nepremičnina in plovilo sta široka pojma.
Z0r98xyw
27. 09. 2020 09.42
+12
smrt janśizmu&fašizmu
AlternativeFacts
27. 09. 2020 09.38
+12
Najdemo virus, ampak resno vprašanje je Ali je kdo že našel inženirja s 6000 evri plače v Sloveniji?
BogiEmil
27. 09. 2020 09.32
+17
Okužba v 48. urah na Hrvaškem ni mogoča zato, ker ima Koroni počasen metabolizem in preden on prežveči in okuži Hrvata je že tako zmatran in sopihajoč, da mora vsaj 48. ur počivat in se relaksirat, preden napade bogaboječega Slovenca.
tisovec
27. 09. 2020 09.29
+17
.. ... Oxfordska študija kaže, da ni nobene povezave med strogostjo lockdown - a in stopnjo smrtnosti v 188 državah, ki so razglasile vsaj en primer Covid19 .... ... Vprašanje je torej: ali moramo ostati v jami, dokler se kaj ne pojavi in reče "zdaj ste na varnem". Ali pa moramo razumeti, da to ni črna kuga? To je resna bolezen, pri kateri smo izboljšali zdravljenje; marsikje po vsem svetu smo v bolnišnicah zabeležili 30–40-odstotno zmanjšanje smrtnosti ... Situacija se je za bolnike izboljšala. Torej se moramo odločiti, ali je to zdaj običajna nalezljiva bolezen ali je to nekaj novega? Ali moramo ostati v svojih bunkerjih, ne hoditi v šolo in ne zagotavljati potrebnih finančnih sredstev za gospodarstvo in, kar je pomembno, zdravstveno gospodarstvo? Kaj bomo imeli naslednje leto, če ne bomo imeli potrebnih naložb za tehnike, za ljudi v sistemih oskrbe, če bo gospodarstvo upadlo za 10-20%? . ... ... prof. Jean-Francois Toussaint (prof, fiziologije na univerzi v Parizu in direktor IRMES)