Korona

Letos dodatno zavarovanje na dopustu še toliko bolj pomembno

Ljubljana, 18. 06. 2021 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
46

Če še nekaj let nazaj sploh nismo pomislili, da bi za potovanje v tujino sklenili dodatno zavarovanje, pa bo letos to drugače. Ali potujete sami ali v okviru turistične agencije, evropska zdravstvena kartica v primeru, da zbolite za covidom, ne bo dovolj, brez dodatnega zavarovanja pa bi lahko tudi stroški potovanja skočili v nebo.

Dopusti in počitnice so pred vrati. Številni že razmišljajo, kje se bodo letos sproščali, nekateri pa so svoj dopust tudi že rezervirali. Slovenci se sicer poleti najraje odpravimo na morje na Hrvaško, številni pa se odločijo tudi za dopust v okviru turističnih agencij. In čeprav že vsi nestrpno pričakujemo tisti datum na koledarju, ki smo ga obkrožili, in ki naznanja začetek naše poletne pustolovščine, pa se bo letos pričakovanju pridružilo tudi kup vprašanj, kaj pa če ...?

In tu mislimo predvsem na vprašanja glede covida. Seveda se bo vsak, ki se odpravlja v drugo državo na dopust, pred odhodom pozanimal, kaj vse potrebuje, da bo lahko sploh prečkal mejo in prispel na želeno destinacijo, a tu je še nekaj pomembnih vprašanj, na katera je dobro, če poznamo odgovor. Kaj pa, če na dopustu zbolim za covidom? Bom moral v karanteno? Kdo bo to plačal? Kaj pa, če bom potreboval bolnišnično zdravljenje?

Potovanje
Potovanje FOTO: Shutterstock

Evropska zdravstvena kartica

Vsekakor je dobro, da pred dopustom pridobimo evropsko zdravstveno izkaznico, ki jo lahko naročimo na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ob tem na ZZZS pojasnjujejo, da se predpisi EU glede pravic do zdravljenja med bivanjem v drugi državi članici EU, EGP in Švici, zaradi epidemije covida-19 niso spremenili, kar pomeni, da imajo zavarovane osebe enake pravice do zdravstvenih storitev, kot so jih imele pred epidemijo. "Skladno z evropskim pravnim redom imajo zavarovane osebe v navedenih državah pravico do "nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev", in sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. /.../. To pomeni, da zavarovani osebi zdravnik na podlagi evropske kartice nudi zdravstvene storitve v takem obsegu, da se ji zgolj zaradi zdravljenja ni potrebno vrniti domov pred potekom nameravanega bivanja v drugi državi članici EU, EGP in Švici. To pomeni, da je tudi nujno in potrebno zdravljenje covida-19 krito ob predložitvi evropske kartice," so pojasnili.

Vsem zavarovanim osebam, ki se odpravljajo v tujino svetujemo tudi sklenitev komercialnega zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini, saj evropska kartica ni nadomestek za to zavarovanje in ta zavarovanja praviloma nudijo tudi nekatere dodatne storitve, ki jih evropska kartica ne, npr. prevoz v domovino, pravno pomoč, prevajanje, zdravstvene storitve v zasebnih ambulantah ... To zavarovanje še posebej priporočamo osebam, ki se bodo v tujini ukvarjale z dejavnostmi pri katerih so poškodbe pogoste, npr. kolesarjenje, smučanje, potapljanje, pohodništvo ... ZZZS

Na ZZZS hkrati opozarjajo, da je v večini držav članic EU zakonsko uveljavljena dolžnost pacientov k participaciji k ceni zdravstvenih storitev. To pa pomeni, da morajo tudi Slovenci plačati participacijo, ki ni predmet povračila. "Participacijo je praviloma potrebno plačati za vsak pregled, izdano zdravilo, dan ležanja v bolnišnici," so pojasnili. Kot še dodajajo, evropska kartica ne krije stroškov zdravstvenih storitev v turističnih ambulantah, zato mora zavarovanec, kljub predložitvi evropske kartice, stroške opravljenih zdravstvenih storitev plačati sam. ZZZS skladno z zakonodajo povrne stroške plačanega računa v turistični ambulanti le v višini pogodbene cene, ki jo prizna zavarovalnica v državi, v kateri je bila opravljena zdravstvene storitev. "Opozarjamo, da je v večini primerov  dejansko plačani stroški precej višji od povračila. Turistične ambulante namreč delujejo samo v turističnih mesecih in imajo praviloma precej višje cene storitev, kot so uveljavljene v javni/državni zdravstveni mreži."

Evropska zdravstvena kartica ne bo dovolj

Poleg evropske zdravstvene kartice je pred odhodom v tujino dobro skleniti še kakšno dodatno zavarovanje, sploh v teh koronskih časih. Takšna zavarovanje za potovanje v tujino lahko sklenete pri različnih zavarovalnicah. V Zavarovalnici Triglav v ta namen ponujajo tri pakete, trajanje zavarovanja pa lahko traja od dva dni do enega leta, prav tako pa lahko paket izberete glede na to, ali potujete sami, kot družina ali gre za skupinsko potovanje. "Vsi paketi vključujejo kritje zaradi epidemije in pandemije. Če zavarovanec v tujini zboli zaradi koronavirusne bolezni, so kriti stroški nujno potrebne zdravniške oskrbe in stroški prevoza zavarovanca v domovino. Vsi trije vključujejo tudi kritje stroškov bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini," pojasnjujejo in dodajajo, da zavarovanje za potovanje v tujino velja povsod po svetu, razen v Sloveniji.

Grčija
Grčija FOTO: Shutterstock

Tudi pri potovanju s turistično agencijo je dobro skleniti paket, ki vključuje tudi riziko za okužbo s koronavirusom. Kot pravijo na turistični agenciji Palma, je kar precej ponudnikov, ki vključujejo zavarovanja v primeru obolelosti pred odhodom ali med samim potovanjem, z vsemi kritji, tudi drugačnimi vrnitvami. Višina takšnega paketa  je odvisna od števila zavarovancev, višine zneska potovanja in vsebine kritja. "Govorimo o zneskih od 20 pa do 200 evrov za celotno družino," so pojasnili. Kot dodajajo, so pomislili tudi na vse morebitne zaplete pred ali med potjo. "Tako nudimo posebna zavarovanja, ki omogočajo potnikom odpoved pred odhodom in pokrivajo tudi stroške morebitne obolelosti za covidom-19. Enako tudi zavarovanja v primeru, da potnik zboli na poti ali je zaradi okužbe s koronavirusom v karanteni." Sicer pa gredo dopustniki na pot po principu PCT, torej obstaja minimalna možnost, da nekdo zboli na destinaciji. "Če pa bi se to slučajno zgodilo so povsod karantenski hoteli, gost dobi vso potrebno oskrbo, uredimo tudi vse potrebno za drugačno vrnitev," še dodajajo.

V turistični agenciji Kompas pa vsakemu potniku, ki potuje z njimi, predlagajo oziroma svetujejo sklenitev zavarovanja riziko odpovedi, ki krije tudi covid-19 ali zavarovanje z asistenco, saj v ceni potovanja zavarovanje za primer odpovedi zaradi covida (pred odhodom in/ali na destinaciji) ni vključeno. Poudarjajo tudi, da vse stroške testiranja krijejo stranke same, če pa je potnik pred odhodom pozitiven in ni sklenil zavarovanja, pa v Kompasu z dobavitelji preverijo, če je možno brez stroškov spremeniti datum odhoda. Če to ni možno, mora stranka plačati dejanske stroške odpovedi, so še pojasnili.

Da so se zavarovalnice v zadnjem letu zelo prilagodile s svojimi produkti, pa poudarjajo v turistični agenciji Sonček. Njihova zavarovalnica Evropsko zavarovanje (Europäishereiseversicherung) krije tudi dogodke povezane s covidom, cena pa niha glede na višino aranžmaja in število oseb, tako npr. posameznik pri aranžmaju za 1000 evrov plača 54 evrov, družina pa 70 evrov. 

Hrvaška - participacija
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
19. 06. 2021 14.02
+2
Hehe nič od mene ne boste dobili bandda zavarovalniška.
mijavci
19. 06. 2021 08.44
+3
V kolikor zbolite za prehladom da ni prehudo, ni vredno iskati pomoči v zdravstvu, ker če te bodo testirali ti lahko brez problema rečejo da je kovid potem se pa ve kaj sledi, izolacija stroški opreme in vse kar spada zraven povsem brez veze samo vas bodo odrli do kože. Druga pesem je pa poškodbe, prometne nesreče, .......
Periot222
18. 06. 2021 17.19
+3
Eno in isto nakladanje speljite se se za vedno!!!
nikhrast
18. 06. 2021 14.41
-6
Po komentarjih se vidi kako naivni so nekateri, verjetno niso še nikamor potovali pa smatrajo zavarovanje kot nepotreben izdatek. Vidim da se lahko pojavijo problemi še v EU z evropsko kartico, če pa potuješ še drugje po svetu so pa lahko problemi enormni, poglej Ameriko, Tajsko... Samo en problem, zavarovanje je null and void šest mesecev če ti zdravnik predpiše kakšna druga zdravila.
flojdi
18. 06. 2021 15.20
-1
jest vidim dodatno zavarovanje , že brez potovanj , pr ns za nePotrebo. po uveljavitvi"" se mi ga ni dalo ( ni zneslo) plačevat. in na srečo res , mi tudi ni bilo potrebe. dons ga plačujem. ampak na izbrani zavarovalnici mi niso mogli(??) dati podatka , koliko denarja mi je uspelo porabit. ampak.. shranjujem račune. trenutno še vedno potrebujem(??) samo tabletKe za pritisk ( ki mi ga ponavadi dvignejo...**.)( torej porabljeno presneto malo že plačanega ) ( rak gre na osebno zavarovanje , moja vplačila (še) niso porabljena). zato sprašujem : komu bi Trebalo"" še kašno DoDatno"" plačevat
nikhrast
18. 06. 2021 17.18
-2
Greš v Ameriko, srčna operacija pa stane več kot milijon dolarjev, misliš da bi zavarovalnica plačala to z veseljem.
sosed9
18. 06. 2021 12.37
+5
covid biznis v vse pore zivljenja
reaf
18. 06. 2021 12.33
+4
Evropska zdravstvena kartica je dobra le za ... obrisat! Žal
flojdi
18. 06. 2021 15.22
+1
..pa storitveniŠodr"" pač mora dobr žvet , no ej
reaf
18. 06. 2021 12.32
+0
Samo opozorilo ... nujno potrebna medicinska pomoč v tujini vas lahko drago stane!!! Zavarovalnica gor ali dol... če imaš denar za potovanje v tujino imaš valjda še 50€ za (celoletno) turistično zavarovanje, pa maš mir! Če nimaš, letuj doma na bone... tud o.k. 🙃
Rene Jelinčič
18. 06. 2021 11.50
+8
LOPOVI SO HITRO PRISTAVILI SVOJ LONEC,KAKŠEN ZASLUŽE SE OBETA NA RAČUN MALO MOČNEJŠEGA PREHLADA,SRAMOTA!
rjk05
18. 06. 2021 11.47
+6
Zaradi navadnega prehlada se sigurno ne bom šel zavarovat!
TolstojV
18. 06. 2021 11.25
+7
Banda zavarovalniška samo plačuješ pa nikoli dovolj to so res lopovi! Samo imeli bi in nič dali!
kranški sin, ki pije vin
18. 06. 2021 10.27
+7
no pa še tak lopovi se najdejo ko ti njim daš je vse vredu ko mora bit kontra pa samo roke u luft
Suckmyballs
18. 06. 2021 10.19
+6
Je..... Si....... Ma.....
martinov
18. 06. 2021 10.19
+12
Reklamno obvestilo ali nekaj podobnega ! Zavarovalnice prodajajo, ko je pa zadeva za izplačilo, pa traja in traja, celo preko sodišča ! Upam, da je portal vsaj nekaj zaslužil !
ježevka123
18. 06. 2021 10.07
+17
Kaj bodo zavarovalnice vrnile sorazmerne dele letnih premij, ki smo jih plačali lani za dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino, v tujino pa nismo smeli iti, ker so bile meje zaprte? To raje vprašajte zavarovalnice in potem pišite članke na to temo.
Madžaroš
18. 06. 2021 11.05
+0
Tisto so si že razdelili z dodatki za nevarno delo
flojdi
18. 06. 2021 15.24
+2
reaf
18. 06. 2021 09.50
+13
Vsi, ki smo bili imetniki zlate Visa kartice pri Abanki, smo bili avtomatsko nezgodno zavarovani za tujino ... seveda se je to s prevzemom NKBM banke to ukinilo ... povišali so letno članarino na zlato Visa kartico in istočasno ukinili turistično zavarovanje ... res "poslovno" od NKBM banke!!! Te banke nikakor nikomur ne priporočam, pri njih (NKBM) je oderuštvo na prvem mestu!
sp9s
18. 06. 2021 09.47
+6
evropska kartic ni dovolj dodatno ne krije vsega hodite v 3 pm
PejtGaPogledatBrane
18. 06. 2021 09.44
+17
Zdrav človek ne more iti na zrezek, bolan pa ne more k zdravniku.
User1958074
18. 06. 2021 09.43
+15
Vzamejo ti povsod kjer lahko, potem ko pa potrebuješ storitev pa čakaš več kot leto ko bu....
Poldileo
18. 06. 2021 09.37
+17
Seveda, samo da se zavarujemo, pa bo vse ok. Niti evra vam ne dam. Lepo nas prinašate okoli. Nekatere.
Madžaroš
18. 06. 2021 09.36
+12
Seveda ob obveznim in dodatnim tes ultra dodatnim , je potrebno še naddodatno zrave dodododatnega..
flojdi
18. 06. 2021 15.26
+2