Korona

Na Infekcijski kliniki v zadnjem tednu sprejeli 6 otrok z večorganskim vnetnim sindromom

Ljubljana/Maribor, 26. 11. 2020 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
95

Otroci okužbo z novim koronavirusom v večini primerov preživijo z blažjimi simptomi ali asimptomatsko. V nekaterih primerih pa vendarle potrebujejo bolnišnično zdravljenje, na Infekcijski kliniki v Ljubljani so od septembra tako zdravili 33 otrok, nekateri so bili sicer hospitalizirani zaradi drugih bolezni. Zdravili so tudi 9 otrok s t. i. večorganskim vnetnim sindromom, kar 6 so jih sprejeli v zadnjem tednu. Gre za Kawasakijevi bolezni podoben sindrom, ki se kaže z visoko vročino in prizadetostjo več organov. Vodja mariborske pediatrije pa izpostavlja, da po Sloveniji beležijo vsaj 50-odstotni upad drugih respiratornih obolenj pri otrocih, kar med drugim zdravstvenem osebju omogoča, da pomaga na covid oddelkih.

Starejši veljajo za tisto ogroženo skupino, ki jo novi koronavirus najbolj prizadene. Medtem otroci v večini primerov okužbo preživijo brez težav, z blagimi simptomi bolezni oziroma pogosto celo asimptomatsko. Kljub temu nekateri otroci, v sicer redkih primerih, zaradi okužbe s covidom-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Ti se večinoma zdravijo na Infekcijski kliniki v Ljubljani.

Da se vse otroke, diagnosticirane s covidom-19, ki bi potrebovali hospitalizacijo, usmeri in zdravi na Infekcijski kliniki v Ljubljani, je bil namreč prvotni dogovor. Ko je število hospitaliziranih odraslih v drugem valu začelo močno naraščati, pa so otroke, ki sicer niso respiratorno ogroženi, začeli zdraviti tudi v lokalnih bolnišnicah, pove predstojnik Klinike za pediatrijo UKC Maribor, doc. dr. Jernej Dolinšek. "Vse bolnišnice na nivoju Slovenije so vzpostavile t. i. sivo in rdečo cono za otroke, zdaj se hospitalizirajo povsod." 

V UKC Ljubljana od jeseni hospitaliziranih 43 otrok

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani so imeli v prvem valu skupno hospitalizirane štiri otroke s covidom-19, pri tem sta bila dva hospitalizirana zaradi drugih bolezni in sta imela ob tem še okužbo s SARS-CoV-2, dva sta bila zdravljena zaradi težav ob prebolevanju covida-19. Potrebovala sta kratkotrajno zdravljenje zaradi težav z dihanjem, pojasnjuje dr. Tina Plankar Srovin, dr. med. z Infekcijske klinike.

V jesenskem valu, torej od septembra, pa se je v UKC Ljubljana skupno zdravilo že 43 otrok s covidom-19, približno 10 na Pediatrični kliniki – tu so zdravili tudi tri novorojenčke s covidom-19, pri katerih se je bolezen kazala s klinično sliko sepse, dva so prehodno zdravili tudi v enoti intenzivne terapije. 

Ostali otroci pa so bili hospitalizirani na Infekcijski kliniki. Le 13 izmed njih je bilo hospitaliziranih zaradi drugih bolezni in so obenem imeli še covid-19. Ostali otroci pa so bili v bolnišnici zaradi okužbe s koronavirusom, dodaja pediatrinja.

Zdravljenje otrok s težjo obliko koronavirusne bolezni je enako kot pri odraslih bolnikih, pojasnjuje dr. Tina Plankar Srovin s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. 

Pojasnjuje, da je imelo osem izmed teh otrok osnovno bolezen, gre za nevrološke bolezni, rak, kronično ledvično bolezen ali srčno napako. Ostali so bili zdravi. 

Bolnišnično zdravljenje so največkrat potrebovali dojenčki, stari manj kot šest mesecev, in sicer zaradi dehidracije ob odklanjanju hranjenja in visoki vročini. "Pri starejših dojenčkih in mlajših otrocih smo ugotavljali okužbe spodnjih dihal in težko dihanje, ob tem so imeli nekateri dokazane tudi druge viruse. Za hudo obliko bolezni sta zbolela dva otroka, oba sta imela osnovno bolezen," pove Plankar Srovinova. Nihče izmed hospitaliziranih otrok ni potreboval pomoči respiratorja. 

Otroci v bolnišnici, splošna

Hospitalizirali 9 otrok z večorganskim vnetnim sindromom, kar 6 v zadnjem tednu 

Na Infekcijski kliniki v Ljubljani so septembra hospitalizirali prvega otroka s t. i. večorganskim vnetnim sindromom (PIMS/MIS-C), ki se pojavi po okužbi s SARS-CoV-2, pravi Plankar Srovinova. Sindrom se kaže z visoko vročino in prizadetostjo več organov, med drugim tudi vnetjem srčne mišice. Skupno so imeli hospitaliziranih 9 otrok s tem sindromom, samo v zadnjem tednu so jih sprejeli šest, še pojasnjuje. "Vsi so imeli prizadeto srčno mišico in so prejeli zdravljenje z imunoglobulini in steroidi, eden je prehodno potreboval zdravljenje v enoti intenzivne terapije." 

V prvem spomladanskem valu so zdravniki v tujini (predvsem v državah, v katerih so imeli večje izbruhe bolezni, kot so Italija, ZDA, Francija) poročali o povečanju števila otrok z vnetnim sindromom, podobnim sicer redki otroški Kawasakijevi bolezni. A vse bolj kaže na to, da gre za ločen sindrom, ki prizadene starejše otroke, kot je to značilno za Kawasakijev sindrom. Povezave med koronavirusno boleznijo in vnetnim sindromom raziskuje tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ki je obolenje opredelila kot pediatrični večorganski vnetni odgovor oziroma večorganski vnetni sindrom pri otrocih (multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C), paediatric inflammatory multisystem syndrome (PIMS / PIMS-TS), pojavilo se je tudi poimenovanje Kawa-COVID-19). 

Sindrom se pri otrocih običajno pojavi več tednov po okužbi s covidom-19, strokovnjaki domnevajo, da gre za prekomeren odziv imunskega sistema. Protiteles sicer niso potrdili pri vseh otrocih. Iz italijanskega Bergama, enega najbolj prizadetih območij v prvem valu, so spomladi poročali o kar 30-kratnem povečanju števila otrok, ki so kazali simptome, podobne Kawasakijevi bolezni. Septembra so bili v znanstveni reviji The Lancet objavljeni izsledki britanske raziskave te nove otroške bolezni, v katero je bilo vključenih 662 otrok, 71 odstotkov teh otrok je potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi, 11 otrok je umrlo. Najpogostejši simptomi so bili visoka vročina, bolečina v trebuhu, bruhanje, driska. 

Dolinšek: Število ostalih respiratornih infektov, zaradi katerih bi imeli običajno sredi novembra ogromno hospitalizacij otrok, zelo padlo

Kot že omenjeno, otroke zaradi visokega porasta hospitalizacij v drugem valu trenutno hospitalizirajo tudi v drugih slovenskih bolnišnicah, v mariborski so jih do sedaj zdravili šest. Pri tem je samo ena deklica v bolnišnico prišla zaradi težav z dihali, ki jih je povzročil covid-19, kratkotrajno je potrebovala pomoč kisika. Pri vseh ostalih je bila okužba s koronavirusom odkrita slučajno, sočasno z neko drugo, osnovno boleznijo, kateri je bil pridružen covid-19, pojasni Jernej Dolinšek, predstojnik Klinike za pediatrijo UKC Maribor. Povprečno so bili ti otroci hospitalizirani od dva do tri dni. 

Okužba s koronavirusom pri otrocih sicer običajno poteka blago. "Hospitaliziranih otrok v Sloveniji je do tega trenutka toliko, kot bo v naslednjih dveh, treh dneh odraslih umrlo," pravi Dolinšek. "Otroke nekaj čuva pred koronavirusom, pred hudo obliko bolezni." Ocenjuje, da so bili lahko otroci prav zaradi asimptomatskega poteka bolezni pomemben vir prenosa bolezni, ki pa se ga morda nismo niti zavedali. Drugi val "izredno dobro sovpada s šolstvom, odprtimi vrtci in šolami", dodaja. Glede otrok in njihove vloge pri širjenju virusa je bilo sicer v preteklih mesecih opravljenih več raziskav z različnimi rezultati.

Poudari pa, da po vsej Sloveniji opažajo, da je število ostalih respiratornih infektov, zaradi katerih bi imeli običajno sredi novembra ogromno hospitalizacij otrok, zelo padlo. "Teh otrok ni, ker so se zaprli vrtci in šole, otroci se ne družijo med seboj." Sam ocenjuje, da gre za kar od 50 do 70 odstotkov manj respiratornih obolenj v tem času.

Če bi imeli še polno bolnišnico običajnih respiratornih obolenj, kot na primer bronhitis, bi jim to zelo otežilo delo, še dodaja vodja mariborske pediatrije. V primerih, ko bi bili otroci okuženi še s koronavirusom, bi težko ocenili, kaj je osnovni vzrok. Zaprtje in posledično zmanjšanje hospitalizacij pa je omogočilo tudi, da je zdravstveni kader, ki sicer deluje na pediatriji, odšel na pomoč kolegom na covid oddelke. "Če bi bile šole odprte, bi imeli bolnišnico pretežno polno respiratornih infektov, nekaj bi jih imelo tudi covid-19, a ta bi bil bolj pridružena bolezen," dodaja Dolinšek. In to bi zahtevalo tudi zdravstveni kader, ki pa ga trenutno nujno potrebujejo na covid oddelkih. 

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1110355
26. 11. 2020 18.10
Mene pa skrbi za gospoda Zver Milana. Je natupiral lase z peroksidom in bo fasal Kawasakijevo bolezen. Ali pa bo ratal blobd z obrvmi in brčicami vred.
Jak Tobim
26. 11. 2020 12.18
+1
daljše ko bodo karantene več bo težjih bolezni pri otrocih pozitivnih na pcr testu. psiho-fizična kondicija otrok pade že po enem tednu, po mesecu dni karanten pa jih odpihne v smrt lahko že vsak najbolj nedolžni virus. ni gibanja, ni druženja, ni socilanih stikov z ostalimi otroci in imunski sistem otroka je na psu. ni druženja, ni gibanja, ni nobene, niti najmanjše, možnosti za učenje. katastrofa vseh klatastrof pa je, da zdravnik zlorabi medicino za neverjeno podlost v kateri vso zdravstvo preusmerja v kovid ambulanto - ostali pa veselo kimajo, saj to pomeni vsaj dvakratnik običajne plače, ki je že do sedaj bila dale najvišja med vsemi dejavnostmi v Sloveniji. obolenje je manj tudi zato, ker starši ne peljejo otroke k zdravniku, kot so jih včasih iz vsaj treh razlogov: prepovedi, strahu in nedelujočega zdravstva. rpeusmeriti zdravstvo v zdravljenje ene same bolezni je kriminalno dejanje. po svetovni zdravstveni organizaciji je zdravje delujoče celotno zdravstvo, delujoče izobraževanje in delujoče zaposlitve. vse troje je zdravje - ne dela eno in ni več zdravja. če ne dela vse troje hkrati govorimo o zločinu. in karantena je zločin, bila in bo.
85391
26. 11. 2020 13.22
+2
Joj kaksno jokanje in stokanje. Imam 3 otroke in vsi odlicno prenasajo karanteno, ven gremo vsak dan, tja kjer ni ljudi in doma sta šoloobvezna bistveno bolj produktivna kot v šoli. veliko več odneseta...
Špartanec
26. 11. 2020 15.51
-4
Uporabnik1110355
26. 11. 2020 18.08
+1
Doma več odneseta? Verjetno ste v valfdorski šoli ali pa ne veš kaj delajo v šoli.... Pa, še pametni starši, saj vse imate....
Dohtar-SLO
28. 11. 2020 11.08
Me veseli, danste v redu. Jaz sem oa z mojim otrokom zaradi tega sindroma v bolnici že skoraj teden dni in še en najmanj teden dni bo notri. Zato vam svetujem, da najprej malo premislite preden bleknete še kakšno neumnost!
proofreader
26. 11. 2020 12.06
-9
Bo SD prevzela odgovornost, ko je pozivala za šolo brez mask? Bo Štrukelj odstopil? Itak da ne. Janša bo kriv.
aaeedda
26. 11. 2020 12.13
+7
SD ne bo prevzela nobene odgovornosti, ker nima nobenega vpliva, pa tudi uresničili niso njenega poziva za šolo brez mask. Vpliv ima(jo) samo SDS in ostala koalicija - ti pa bodo MORALI prevzeti odgovornost.
piron
26. 11. 2020 12.00
+5
Ker javnost ni kupila ostalih JJ kovid manipulacij, so zdaj na udaru otroci. Da jih ni sram. Že starostnike izkoriščati za svoje politične rabote je sramotno in sprevrženo, tale poskus z najmlajšimi pa presega vse.
tornadotex
26. 11. 2020 12.04
-1
Et54678
26. 11. 2020 11.52
+6
zakaj zavajujoč naslov?
thelycandraven
26. 11. 2020 11.42
+4
na vse pretege nas hočete čim bolj prestrašiti..sram vas je lahko
Limona2021
26. 11. 2020 12.20
+3
žal moram povedati da narod je prestrašen. skrbi me le kam ta strah vodi, ker vedejo se ko da kuga razaja :(
Majci74
26. 11. 2020 11.34
+18
Obstaja medicinska teorija, da lahko Kawasakijevo bolezen sprozijo dolocena agresivna cistila. In glede na to koliko razkuzila se uporablja zadnje mesece, bi se lahko celo strinjala z njimi.
piron
26. 11. 2020 11.53
+10
Ne bo držalo. Ne teorija. Dokazano je - metaanaliza strokovnih objav.
reakcionar
26. 11. 2020 11.33
+10
Nisem še zasledil podatka, koliko je letos bilo diagnosticiranih rakastih obolenj tako pri otrocih kot pri odraslih, pa koliko ljudi je začelo s terapijo, pa koliko jih je to prebolelo. Tega je v Sloveniji sicer kar nekaj (glede na število prebivalcev). Sploh pa v zdajšnjem stanju psihičnega napora za kar veliko število ljudi.....No saj bo morda takšen članek jutri, če ne jutri pa pojutrišnjem, ali pa drug mesec, drugo leto,.......sej bo sej bo.........enkrat.......morda........pa to...
Zentrum
26. 11. 2020 11.37
+13
Predstojnik hematologije v UKC Ljubljana je septembra izjavil, da že dva meseca niso zabeležili novih bolnikov z levkemijo. Tako da ti že ob tem stavku lahko gredo kocine pokonci.
piron
26. 11. 2020 11.55
+10
Samo pri krvnih rakih upad za 25%, je povedal ugledni dr. Samo Zver.
Slobodan Cvijetinovic
26. 11. 2020 11.27
-3
To vam pride,kot potuha na podaljšanje ukrepov danes..... Manipulatorji,da se smeješ
pozzo
26. 11. 2020 11.27
+11
Upam samo, da to ne pomeni, da otroci prebolevajo respiratorne bolezni doma nezdravljeni in nedagnosticirani
Robert S.
26. 11. 2020 11.30
+1
To pomeni da se zaradi ukrepov tudi ostali virusi ne širijo
Zentrum
26. 11. 2020 11.38
+5
Ne, samo kovid se nenadzorovano širi. Si slučajno v sorodu s Kacinom?
defodil
26. 11. 2020 11.58
+5
Zentrum, nisem v sorodu s Kacinom, kovid se širi bistveno bolj nenadzorovano kot ostali virusi, a si bil kdaj prej že z masko in v lockdownu v svojem življenju? A se ves svet dela norca iz vseh zemljanov z maskami?
Zentrum
26. 11. 2020 12.02
+11
Seveda, kovid se širi neizmerno hitro od človeka na človeka. No, razen če sta partnerja, potem je verjetnost okužbe 10-30 %........
Jak Tobim
26. 11. 2020 12.26
-1
šokiran - švedi ne nosijo mask pa se virus širi tako ali manj, kot pri tistih, ki maske nosijo ob polnoči v pragozdu. bravo Zentrum, argumenti so na mestu in so podprti z dokazljivimi dejstvi. v karantenah španske girpe, ki so pobile toliko ljudi, da še sedaj govorimo o morilskem virusu (in ne o morilski karnateni?) so ljudje pobijale tudi okužene domače živali in so se ljudje praskali za ušesi odkod, ko pa so posamezniki bili zaklenjeni v svojih hišah po več mesecev skupaj. enako se je zgodilo v karantenah zaradi kuge, tifusa,..
proofreader
26. 11. 2020 12.45
+3
orcus
26. 11. 2020 11.15
+7
Vse tu o se je lahko predvidevalo, ker so o tem govorili zdravniki iz bolj prizadetih drzav. Upam da so se nasi pripravili
AlenkinaBratovš?ina
26. 11. 2020 11.05
+9
otrok, tako kot starejših, seveda ni škoda, trdijo ovce na tem portalu. Da MIS-C prizadane najbolj otroke med 5 in 9 letom starosti in ima dolgoročne posledice nas ne briga, važno da se lahko pije v lokalih
AlenkinaBratovš?ina
26. 11. 2020 11.21
-3
Torej imaš 50 otrok z morebitnimi dolgoročnimi posledicami zaradi "prehlada". preračunano na slovenijo 10. imaš šoloobveznega otroka, ki bi ga bil pripravljen staviti na tole? kar se kawasakijevega sindroma tiče, naj bi bil potrjen 1 primer v tokyu zaraci cepljenje otroka proti gripi. otrok je bil mlajši od dveh let. verjetno hkrati ne zagovarjaš obveznega cepljenja otrok proti gripi, drži?
User768643
26. 11. 2020 11.22
-4
Zentrum. Če se gre za mojega otroka, lahko gremo do velikega poka. Očitno je tebi za tvoje otroke vseeno.
Zentrum
26. 11. 2020 11.26
+2
Ljubček dragi, moje otroke zdaj "stavljam" na prihodnost brez ustrezne izobrazbe in revščino. Če sta pa vidva ena tistih staršev, ki svoje otroke zavijata v vato in se za vsako malenkost hodita pritoževat k njegovi razredničarki, pa sta pomilovanja vredna.
reakcionar
26. 11. 2020 11.34
+8
Otroci zbolevajo tudi za otroško levkemijo.......a njih tudi ni škoda, mar ne? Sam za covid otroke je važno da je poskrbljeno...
User768643
26. 11. 2020 11.36
-2
Zentrum. Ti si meni taki revež in tvoji otroci tudi. Ne zavijam svojih v vato, jih pa tudi ne izpostavljam po nepotrebnem. In kdo se pritožuje? Ti sam. Jokcaš tukaj po forumih kako si prikrajšan za ne vem kaj. Mogoče si pa ti s svojo družino vred do sedaj živel v vatki?
Zentrum
26. 11. 2020 11.42
+4
Za razliko od tebe jaz druge čustveno ne izsiljujem. Na podlagi 3 resno obolelih otrok iz Švedske se vam zdi normalno, celo priporočljivo, da se za več mesecev ustavi delovanje celotne države. Pa vi niste niti za na luno.
AlenkinaBratovš?ina
26. 11. 2020 11.00
+7
o tem so poročali s Švedske že ob prvem valu, kjer je bilo konkretno večje število otrok z večorganskim (multisystem) vnetnim sindromom. članek o povezavi s covidom pa je na lancetu
Geres
26. 11. 2020 11.00
+19
Kakorkli to že imenujemo: Kawasakijevi pri otrocih, citokinska nevihta pri odraslih... gre za pretiran odziv imunskega sistema. Največ kar lahko storimo je, da živimo umirjeno, se zadostno gibljemo in ustrezno prehranjujemo.
TistoPravo
26. 11. 2020 10.53
-4
Upam, da čimpreje izberemo normative zdravega bivanja in gibanja, ki bi temeljile na preventivi, ozaveščanju od rojstva človeka naprej...kot vidimo, ga ni ki nebi bil ogrožen od trenutnega ne dobro premišljenega miksanja naroda po dolgem in počez...začeti pa pri konkretnih pravilih gradenj zaprtih bivalnih in ostalih prostorov...v katerih se človek vse od svojega začetka do konca zadržuje skozi delotno življenje...vsega ne bomo z cepivi in karantenami rešili, na dolg rok pa verjetno nič če bo tako ostalo. Škoda, ker da se...samo če ne bo preveč političnih in kapitalskih vstran vplivov kot to vlada sedaj od nekdaj
najboljsa24
26. 11. 2020 10.52
+27
Nekateri pravite, da je članek namenjen zastraševanju. Ne vem ali je res ali ne. Ampak se pa sprašujem kaj bi bilo, če te informacije ne bi prišle v javnost. Potem pa bi se verjetno isti, ki sedaj pravite, da se zastrašuje, zgražali, češ, da se informacije prekriva.
bandit1
26. 11. 2020 10.52
-11
Pri tej vladi velja " 10 x ponovljena laž postane RESNICA"
M a t e j
26. 11. 2020 10.48
-9
Jaz imam pa Suzukijev sindrom...in to vsako pomlad do pozne jeseni. Ne pojenja pa ne pojenja...Z zimo čudežno izgine. Takrat pospravim zaščitno opremo v omaro, da je pripravljena na naslednjo pomlad, ko spet izbruhne ta reč in me ponovno varuje do pozne jeseni. Glede na to, da se bo za letenje treba cepiti, bo Suzukijev sindrom v naslednjem letu še bolj pogost.
GospodT
26. 11. 2020 10.36
-7
In spet imamo nepopoln članek, kjer ne izvemo praktično ničesar razen tega, da je kriv covid. Zakaj ne moremo izvedet, toliko star otrok, take pridržene bolezni, tako zdravljenje, tak rezultat. Vse pavšalno.
Woltan
26. 11. 2020 10.39
-5
Namen je zastraševanje in držanje v negotovosti.Sploh pri slednjem so ljudje najbolj na trnih.
AlenkinaBratovš?ina
26. 11. 2020 11.03
+7
GospodT, če hočeš poglobljeno čtivo pač ne bereš novičarskega portala, zato obstajajo specializirane publikacije. ne trosi neumnosti, tole je portal za hitro obveščanje ne znanstvene članke, ki jih 95% bralcev tako ne bi ne bralo in ne razumelo
GospodT
26. 11. 2020 10.35
-11
A ni Kawasakijev sindrom opisan v navodilih za cepivo kot posledica cepljenja? Seveda je. Zdaj pa združite cepljenje otrok in COVID. Cepljenje samo dvigne vnetne citokine, kombinacija pa...
Angelina145
26. 11. 2020 11.05
+3
a se ti zdi da se je že kdo cepil za covid? Ne trosi neumnosti no.
AlenkinaBratovš?ina
26. 11. 2020 11.10
+0
ne, ni. preberi si zaključke 4letne študije o tem