Korona

Črno na belem: maske podjetja Acron niso skladne z zakonodajo SLO in EU

Ljubljana, 06. 07. 2020 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
997

Pridobili smo nove dokumente, da slovenjgraško podjetje Acron, ki je za dobavo mask FFP2 z državo podpisalo tri pogodbe, težke 30 milijonov evrov, ni predložilo ustreznih dokazil o skladnosti oziroma ustreznosti certifikatov. Več kot pol milijona njihovih mask je Zavod za blagovne rezerve zavrnil že konec aprila. Še več: v začetku junija so na Zavodu jasno zapisali, da maske, ki so jih dobavili, niso skladne ne s slovensko ne z evropsko zakonodajo. Kljub vsem dokumentom, ki smo jih objavili, pa podjetje Acron od naše medijske hiše s tožbo zahteva za 120 tisoč evrov odškodnin, novinarje pa preganja tudi z zasebnimi kazenskimi tožbami.

Že v začetku maja smo obširno poročali o neustreznih certifikatih podjetja Acron, ki ga vodi Samo Lampret. Takrat smo razkrili tudi visoke, več kot 100-odstotne marže pri 30-milijonskem poslu.  

Da lahko neko masko sploh klasificiramo kot FFP masko, mora biti ta skladna z EN149, kar je oznaka za osebno varovalno opremo za zaščito dihal, skladnost pa lahko potrdijo le pooblaščeni priglašeni organi (Notified bodies). FFP maske veljajo za osebno zaščitno opremo. Za vsako masko morajo biti navedeni ime proizvajalca, referenca, CE številka certifikacijskega organa + EN 149: 2009 + razred maske (FFP1, FFP2 ali FFP3) + kratica (NR ali R), oznake morajo biti skladne z Direktivo 89/686. Če kar koli od tega manjka, je maska neustrezna.

Novi dokumenti: Zavod za blagovne rezerve ni prevzel pol milijona mask

Konec aprila je Zavod za blagovne rezerve zavrnil prevzem 512.960 mask. Te "niso bile prevzete, saj dokazila o skladnosti niso bila ustrezna", je zapisano v "preglednici poslov" s podjetjem Acron. Po slabih dveh tednih, tudi to je razvidno iz dokumenta, so v podjetju maske zaradi tega odpeljali iz skladišča. V uredništvu imamo sicer tudi dokument, ki dokazuje, da so bili v podjetju Acron primorani začasno skladiščiti maske, ki jih Zavod ni prevzel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podjetje Acron bi sicer moralo vsak petek dobaviti 200 tisoč mask, a so po prvi zavrnitvi dobave le-to, kot kaže, ustavili. Prva naslednja dostava je bila nato šele konec maja, po tem, ko je Vlada RS sprejela, da za čas trajanja pandemije slovenski nadzorni organi upoštevajo priporočila Komisije EU. Ta je marca "dovolila" uvoz mask brez potrebnih dokumentov, oziroma mask, ki niso pravilno označene. Sklep Vlade je bil sprejet le nekaj dni pred koncem epidemije, 25. maja, pridobili so ga novinarji portala necenzurirano.si.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodatno preverjanje mask podjetja Acron 

A čeprav je Vlada podjetjem omogočila uvoz mask, četudi niso imela vseh ustreznih papirjev, je Zavod za blagovne rezerve v začetku junija pri vsaki od pogodb dodatno zabeležil, da je ta sicer v celoti realizirana, da so prevzete maske skladne s priporočilom EU za čas trajanja pandemije covid-19, “niso pa skladne s sedaj veljavno zakonodajo RS in EU”. Mimogrede, v vseh pogodbah za dobavo zaščitne opreme je tudi člen, ki pravi, da mora vse blago "ustrezati veljavnim predpisom in standardom ter imeti vsa dovoljenja, ki se zahtevajo v Republiki Sloveniji za tovrstno blago, ker dobavitelj izkazuje s certifikatom/i, ki jih predloži od dobavi". Na Zavodu so imeli sicer s predstavniki podjetja Acron več sestankov in medsebojnih korespondenc. Iz njih je razviden dogovor, da v zadnji pogodbi Acron zniža zelo visoko ceno maske – s 3,9 eur/kos na 2,65 eur/kos. Več kot 400 tisoč mask, ki so jih imeli v skladišču in zanje nimajo ustreznih dokazil, pa je Zavod kljub temu prevzel in izvedel preverjanje kakovosti, skladno z zgoraj omenjenim sklepom Vlade.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

(Pre)visoke marže? 

Že v začetku aprila smo opravili izračun, da bi država, če bi takšno količino mask, kot jo je naročila pri podjetju Acron, dobavila neposredno pri proizvajalcih, lahko prihranila kar 16,6 milijona evrov ali več kot polovico 30-milijonske pogodbene vrednosti med podjetjem Acron in Zavodom za blagovne rezerve. Takrat je direktor podjetja Samo Lampret zapisal: "Podatek o višini marž je poslovna skrivnost. Glede na cene zaščitnih mask ostalih slovenskih ponudnikov pa ocenjujemo, da so cene in posledično marže podjetja Acron izjemno korektne." Zdaj pa razkrivamo, da so v podjetju sami na Zavod za blagovne rezerve poslali tabelo z vsemi podatki o svojih nabavnih cenah, stroških prevoza in podobno – tabelo smo pridobili od vira in zgolj izračunali, kakšne so njihove marže. Pomenljivo je, da se kljub temu, da so na Zavodu za blagovne rezerve to tabelo imeli, torej so za nabavne cene vedeli, s podjetjem Acron niso pogajali o nižjih cenah.  

Podjetje Acron nad POP TV s 120 tisoč evri težko odškodninsko tožbo in zasebnimi kazenskimi tožbami 

Kljub vsem dokumentom, ki smo jih in jih objavljamo, pa podjetje Acron od naše medijske hiše s tožbo zahteva za 120 tisoč evrov odškodnin. Tožbo so poleg POP TV vložili tudi zoper novinarki Alenko Marovt in Niko Kunaver ter odgovornega urednika 24ur.com Jureta Tepino.  Poleg tega obe novinarki preganjajo tudi kazensko, z zasebno kazensko tožbo. “To nista moji prvi tožbi, so pa doslej sodišča vedno pritrdila dejstvom, ki sem jih razkrivala, torej, da imam prav, kar je gotovo sporočilo, da moramo novinarji še naprej razkrivati nepravilnosti, ki so v interesu javnosti – tukaj dvomov o drugem največjem poslu z državo za nakup zaščitnih mask ni,” je v odzivu na tožbe povedala Alenka Marovt, urednica in novinarka rubrike Dejstva. Takšno tožbo razumemo kot pritisk na naše delo, pritisk na neodvisno delo preiskovalnih novinarjev, da prenehamo preiskovati in objavljati, še pravi Marovtova.

Alenka Marovt
Alenka Marovt FOTO: POP TV

Podobno, da gre za poskus zastraševanja, pravi tudi strokovnjak za novinarstvo, profesor iz ljubljanske Fakultete za družbene vede Marko Milosavljević. "Jaz bi to tožbo razumel kot poskus zastrašitve samega medija, da se o tem podjetju in z njim povezanih poslih več ne poroča, vsaj ne na kritičen način. Seveda je to tudi sporočilo drugim medijem in novinarjem, da o tej družbi poročajo čim majn, sicer se jim lahko zgodi tožba." Milosavljević sicer pravi, da se nekdo, ki misli, da mu je bila storjena krivica, seveda lahko posluži pravnih postopkov, a hkrati opozarja, da je poročanje in preiskovanje javnih naročil, sploh tako velikih, ki dosegajo več 10-milijonske ali 100-milijonske skupne zneske, absolutno v javnem interesu. "Preiskovalno novinarstvo temelji na tem, da temeljito nadzira tudi poslovanje države in državnih organov. In vsi vemo, da se ravno pri javnih razpisih oziroma pri prirejenih javnih naročilih, s katerimi imamo že 30-letne izkušnje, pogosto obrne tudi kakšen neupravičeno porabljen denar, zato sta skepsa ali kritičnost novinarjev upravičena." Tega bi se morala zavedati tudi podjetja, ki sklepajo posel z državo.

Marko Milosavljević
Marko Milosavljević FOTO: POP TV

Zaradi neustreznih certifikatov skupno zavrnili kar 2 milijona mask

Zavod za blagovne rezerve je sicer v enem največjih poslov v zgodovini države zavrnil kar okoli dva milijona mask petih različnih dobaviteljev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (997)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
07. 07. 2020 11.43
+5
In koga bo sedaj jajo menjal, da bodo maske ustrezne? Najboljše, če bi sam sebe. Te s korupcijo pridobljene in na naš račun kupljene maske so itak za odpad, za drobiž bomo kupili ustrezne. Jajota pa ne bo težko nadomestiti z manj koruptivno vlado, kot je tale. Težko je v teh državi več krasti, kot krade jajotova falanga.
BellaCiao
07. 07. 2020 10.56
+10
Imam eno opazko za tiste, ki so nepopravljivo deljivi samo na LEVE in DESNE....BRIGA ME ali krade levi ali desni...če je LOPOV bo na koncu okradel tudi TEBE, ki si ga izvolil ali ga podpiraš. So lahko VAŠI in NAŠI dokler nas ne pokradejo! Ko me nekdo POKRADE ni MOJ! PIKA!
Jenkec
07. 07. 2020 10.49
+4
Pomagaj mami Joži
catgod
07. 07. 2020 10.47
+1
Tole bo zdej cel tedn tukaj???
lakala28
07. 07. 2020 10.44
+7
Ne moreš verjamit: in sedaj bosta SDS+NSI preiskovala samo sebe. Lopovi na kubik, pa če se še tako sprenevedajo. In kaj bo na koncu z maskami, ki jih nobeden noče? Na odpad? Po moje ne. Ko bo jajo v opoziciji, in bodo šle maske na odpad (kamor tudi sodijo), bo očital vladajočim, da razsipniško uničujejo blagovne rezerve, namesto, da bi jih vnovčili. Banda!
divus
07. 07. 2020 10.37
-10
..pa kaj levičarji bluzite....ko ste pa Jankoviću odpisali več kot 30milj.pa ste bili tiho...seveda,ker je vaš....
Strojan
07. 07. 2020 10.47
+2
Seveda je naš...slovenski, vaš Podrepnik Janša je pa mađarski in zgleda še hrvaški...sedaj še Plenkoviču rit liže !
VirusX
07. 07. 2020 10.18
+14
Sedaj me zanima kdo bo odgovarjal za to?
kritika1
07. 07. 2020 10.06
-15
Je to reklamni spot za petkove proteste, smo vprašam.
kritika1
07. 07. 2020 10.02
-12
Maska 24 ur. Ko bi biki do vsega v tej državi tako pozorni.
poneumljanje
07. 07. 2020 10.10
+4
RdecaZvezda
07. 07. 2020 10.00
-6
Kaj komplicirate o teh maskah,naj se nosijo saj jih več kot 2 uri ne smeš nosit in jih zavržeš in bodo v parih dneh na smetišču,pa je problem rešen,ne bit bolj papežki od papeža.
Razumnež
07. 07. 2020 09.58
-4
Odmevna novica, ki pa samo dokazuje, da je vse štimalo.... Le prebrati je potrebno članek.
pogan
07. 07. 2020 09.50
-6
Eni skozi trobite, predčasne volitve, predčasne volitve, pa vas vprasam? ja koga pa boste volili, kdo je vreden vašega glasu??
Antoniozmaj
07. 07. 2020 10.02
+18
kaj te briga koga bomo volil! Katerega koli ti bomo omenili, zate ne bo vredu.
Strojan
07. 07. 2020 10.48
-1
gulmor
07. 07. 2020 09.38
+22
Lopovi na kvadrat.
Milan Sotlar
07. 07. 2020 09.36
+21
A bo kdo odgovarjal ...
ak.an
07. 07. 2020 09.28
-20
a od Čeferina maske pa so? Sam vprašam... :)))
Antoniozmaj
07. 07. 2020 10.02
+22
tona Iteb
07. 07. 2020 10.07
+19
Hribovec
07. 07. 2020 10.14
-5
Kot pri večini donacij, 'samo' transport je potrebno plačat, o certifikatih pa ne duha ne sluha,..
saturnsky23 saturnsky23
07. 07. 2020 09.12
-28
A črno na belem. Nima POPtv več kaj. Zmankuje municije. Avbel je deklasiral včeraj na odmevih POPtv in vašega in njihovega Pirnata in dal prav Janši. Izgubljate na celi črti POPtv.
korintos25
07. 07. 2020 09.15
+16
ak.an
07. 07. 2020 09.30
-14
01xxy
07. 07. 2020 09.10
+18
Tonin. Pa še enkrat Tonin.
CIGU MIGU
07. 07. 2020 09.05
+15
a se je oglasil agent SAVA,kako in kaj naprej
poneumljanje
07. 07. 2020 08.49
+41
Desnuharska falanga Trstenjakovskih plačancev (sendvič,pingo in kakšen forintek ), brezdelnežev, kateri cele dneve visijo na tem portalu je v delovnem naletu !
hotchilipoper
07. 07. 2020 08.47
+36
Maske smo kupili mi,zdaj nam jih še enkrat prodajajo v trgovini
ak.an
07. 07. 2020 09.33
-9
To velja za vsako stvar, ki jo kupiš v trgovini...
ak.an
07. 07. 2020 09.34
-10
Na nek način vsako stvar plačamo dvakrat. Pa to ni nič novega. Tako je bilo tudi pod tvojo vlado, ne samo pod to, pa se nisi nič usajal. xD
RdecaZvezda
07. 07. 2020 10.03
+12
Na dve stvari v Sloveniji smo lahko ponosni vsi,TRAVA IN TRGOVSKE CENE NAM OBILNO RASTEJO,pa lep dan vam želim.
KVAJSTABO
07. 07. 2020 10.48
+1
Zaradi bujne rasti (trave namreč) smo zeleni biser na planetu.