Korona

Dva meseca po prvem potrjenem primeru brez nove okužbe

Ljubljana, 03. 05. 2020 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V zadnjih 24 urah je bilo v Sloveniji opravljenih 500 testiranj in prvič po dveh mesecih niso potrdili nobene nove okužbe. Vlada je odločila, da so prodajalne z živili to nedeljo izjemoma odprte in sicer med 8. in 13. uro. V ponedeljek pa bo dovoljena strežba na zunanjih površinah gostinskih lokalov, odpirajo se tudi cerkve, nekatere neživilske trgovine, lepotni saloni in še nekatere druge storitvene dejavnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Brez nove okužbe, ukrepi se sproščajo
    04:20
    Iz 24UR ZVEČER: Brez nove okužbe, ukrepi se sproščajo
  • Iz 24UR: Danes izjemoma odprte živilske trgovine
    01:47
    Iz 24UR: Danes izjemoma odprte živilske trgovine
  • Iz 24UR: Epidemije še ni konec, svarijo strokovnjaki
    03:40
    Iz 24UR: Epidemije še ni konec, svarijo strokovnjaki
  • Iz 24UR: Brez novega primera okužbe
    03:34
    Iz 24UR: Brez novega primera okužbe

Čeprav epidemije še ni konec, je vsekakor razveseljiva novica, da v zadnjih 24 urah, ko je bilo opravljenih 500 testiranj na novi koronavirus, niso potrdili nobene nove okužbe. To je prvič po dveh mesecih, torej od 3. marca. Tudi število hospitaliziranih oseb z boleznijo covid-19 je zopet padlo pod 60: zdravi se namreč 59 bolnikov, od tega jih je 21 na intenzivni negi. V soboto sta bolnišnico zapustili dve osebi s covidom-19, dva bolnika s to boleznijo pa sta umrla.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trgovine to nedeljo izjemoma odprte med 8. in 13. uro

Vlada je minuli torek z namenom preprečevanja gneče v prodajalnah v času pred in po prvomajskih praznikih določila, da so bile prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lahko danes med 8. in 13. uro izjemoma odprte. Ob nedeljah so lahko v času veljave vladnega odloka sicer odprti le bencinski servisi in lekarne.

Kot kaže fotografija iz Žalca, je bila v trgovinah na današnjo nedeljo precejšnja gneča.
Kot kaže fotografija iz Žalca, je bila v trgovinah na današnjo nedeljo precejšnja gneča. FOTO: Bralka

V okviru ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa je od 16. marca v veljavi odlok o prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom, po katerem so lahko delovale le prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte, dostavne službe, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Obhajilo le na roke

V cerkvah bodo spet opravljali bogoslužja, a tudi verniki se bodo morali držati številnih pravil.
V cerkvah bodo spet opravljali bogoslužja, a tudi verniki se bodo morali držati številnih pravil. FOTO: POP TV

Znova se bodo odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. Da bi preprečili širjenje virusa, bo moral v cerkvi vsak vernik nositi predpisano zaščitno opremo, pred vstopom v cerkev si bodo morali razkužiti roke, blagoslovljene vode ne bo. Verniki lahko sveto obhajilo prejmejo le na roko brez drugih izjem. Razdalja med verniki mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za člane istega gospodinjstva.

Župnik Martin Golob iz Srednje vasi v Bohinju je za STA povedal, da bodo bogoslužja od ponedeljka potekala tako, da bodo za vernike, ki morajo nositi zaščitno masko, zagotovili dovolj razkužil, pazili bodo in ohranjali razdaljo 1,5 metra, je dejal. V Bohinju imajo po njegovih besedah tako veliko cerkev, da bi lahko bilo v njej naenkrat približno 50 ljudi, ki bi se morali držati varnostne razdalje. "To pomeni na vsako klop po dva vernika, vmes pa ena klop prazna," je pojasnil.

Zanj to pomeni, da bo ob nedeljah moral maševati najmanj trikrat. Pri tem pa ga najbolj skrbi, kako obdržati nadzor nad ljudmi, a je prepričan, da so Bohinjci zelo previdni in odgovorni glede na to, da v njegovi župniji nimajo nobenega okuženega z novim koronavirusom. Golob je še spomnil, da bo treba, tudi ko bodo verniki pristopali k obhajilu, ki se obhaja na roke, ohranjati razdaljo. Po vsaki sveti maši pa bodo morali cerkev še pol ure obvezno zračiti.

"Potrebujemo malo potrpežljivosti, pa iznajdljivi bomo morali biti. Predvsem je na prvem mestu odgovorno in varno ravnanje," je še dodal župnik, ki je bil eden prvih, ki je v času epidemije začel z mašami preko spleta. Od ponedeljka maš prek družbenega omrežja Facebook ne bo več prenašal, ker se bo posvetil ljudem, ki so prišli v cerkev.

Nekatere knjigarne že odprte, knjižnice v naslednjem tednu

Z delovanjem so že začele prve knjigarne, kjer so priporočila podobna kot veljajo za živilske trgovine.
Z delovanjem so že začele prve knjigarne, kjer so priporočila podobna kot veljajo za živilske trgovine. FOTO: Thinkstock

V sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa bodo v ponedeljek vrata odprle splošne knjižnice, v torek večina galerij in muzejev, z delovanjem pa so že začele nekatere knjigarne. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je povsod obvezno nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok.

V splošnih knjižnicah bo zaenkrat možno le vračilo in prevzem predhodno naročenega gradiva. Čitalnice ostajajo zaprte, prav tako še nekaj časa ne bo mogoč prost dostop do gradiva, zaenkrat tudi še ni prireditev. Vrnjeno gradivo bo moralo po priporočilu NIJZ v knjižnici teden dni odležati v karanteni, šele po tem bo ponovno na voljo drugim bralcem.

Večina galerij in muzejev bo vrata za obiskovalce ponovno odprla v torek. Iz smernic za postopno odprtje muzejev in galerij, ki jih je pripravilo ministrstvo za kulturo, je razvidno, da naj v omenjenih ustanovah na obiskovalca zagotovijo vsaj 20 kvadratnih metrov prostora, po razstavnih prostorih označijo po možnosti krožno smer ogleda ter omejijo uporabo oz. začasno odstranijo predstavitvene pripomočke, ponazorila, kopije predmetov, ipd. ki se jih v običajnih okoliščinah obiskovalci dotikajo.

Obiskovalci pa morajo upoštevati predpisano medsebojno razdaljo najmanj dva metra, poleg tega bo vstop v razstavne prostore možen le za posameznike, družine in manjše skupine. Če bo obiskovalcev več, pa se določi interval vstopanja, piše v priporočilih.

Plačilo vstopnine in nakupa v muzejski trgovini bo mogoče le brezgotovinsko, listanje publikacij v muzejskih trgovinah ne bo dovoljeno. Strokovnih vodstev po muzejskih zbirkah ter spremljevalnih pedagoško/andragoških programov, posvetovanj, okroglih miz in odprtij razstav ministrstvo zaenkrat ne priporoča.

V skladu z navodili NIJZ je sicer v vseh naštetih ustanovah tako za zaposlene kot tudi uporabnike oz. obiskovalce obvezna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok, vstopajo pa lahko le zdrave osebe, brez znakov okužbe dihal.

Z delovanjem pa so že začele prve knjigarne, kjer so priporočila podobna, kot veljajo za živilske trgovine. Posebnost knjigarn je obvestilo kupcem, naj se ne dotikajo razstavljenih predmetov, razen tistih, ki jih nameravajo kupiti, in šele po pravilnem predhodnem razkuževanju rok.

Knjige in ostale predmete, zaščitene s plastičnimi ovojnicami, pisala in podobno, naj kupci prebrišejo z alkoholnim razkužilom. Ostale nezaščitene izdelke, npr. knjige, za katere obstaja možnost, da so po njih listali kupci, posamezne liste papirja ali kartona pa naj pričnejo uporabljati po preteku vsaj toliko časa, kot je trenutno znano, da virus preživi na materialu, iz katerega je predmet.

Kot so za STA potrdili pri Mladinski knjigi, zaradi prevelike kvadrature sicer še vedno ostaja zaprta največja slovenska knjigarna Konzorcij v Ljubljani. Iz njihove spletne strani pa je razvidno, da v ponedeljek ponovno odpirajo 32 trgovin Mladinske knjige po vsej Sloveniji, ki ne presegajo 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora in niso v trgovskih centrih.

V nacionalni raziskavi vzeli že vse vzorce

Po prvomajskih praznikih pričakujemo rezultate študije, na podlagi katerih bo strokovna svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje lahko podala ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in o tem, kakšen je delež populacije, ki je okužbo s koronavirusom nevede prebolel.

Medtem so v nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 odvzeli že vse vzorce preiskovancev, ki so se odzvali vabilu. Po zadnjih podatkih Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo so odvzeli 1368 vzorcev od oseb, ki so se odločile sodelovati v preiskavi. Do zdaj so sicer v okviru raziskave na novo potrdili eno okužbo, pri eni osebi pa je bila okužba diagnosticirana že pred mesecem dni.

S preliminarnimi rezultati študije, predstavitev katerih javnost pričakuje po prvomajskih praznikih, bodo strokovni svetovalni skupini pri ministrstvu za zdravje lahko podali ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in o tem, kakšen je delež populacije, ki je okužbo s koronavirusom nevede prebolel, je pojasnil. Ti podatki bodo pomembno vplivali tudi na odločitve o sproščanju ukrepov.

Vzorec ljudi za raziskavo je pripravil Statistični urad RS (Surs) v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za družbene vede. Iz centralnega registra prebivalcev so v vzorec naključno izbrali 3000 prebivalcev. Starostne omejitve ni bilo, zato so vključili prebivalce vseh starosti. V prvem koraku so naključno izbrali 300 območij v Sloveniji, v drugem koraku pa so znotraj vsakega izbranega območja izbrali 10 oseb. Vzorec je reprezentativen glede na starost in spol ter teritorialno razdelitev Slovenije in bo omogočil posploševanje rezultatov raziskave na celotno prebivalstvo Slovenije, so ob začetku raziskave pojasnili na Sursu.

Pasica za 24UR
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (876)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
03. 05. 2020 21.48
+1
Ukrepi "sovražne vlade" so uspešni. Levičarji ne bodo mogli spati. CK KPJ bo zasedal noč in dan in iskal rešitve. Na ulice bo komite poslal več kolesarjev, živčno pa išče novega "vožda". Ne gre jim vse po načrtu a vseeno upajo, da bodo ljudje podprli partijo, da se losajo JJ, ne glede na njegovo sposobnost, da je obvaroval veliko življenj. Ni je cene za levičarje, da se vrnejo na oblast. Tudi na stotine življenj levičarjem nič ne šteje, samo, da zrušijo JJ. OBSEDENCI!
Tone 12345
03. 05. 2020 21.44
+3
Oslarija o ukrepih in omejevanju ljudi !!kakor sem rekel virus sam izveneva kakor vsak ki se ga ni izpostavljalo!!
PetindvajsetUR
03. 05. 2020 21.40
+3
Zanimivo,...po komentarjih sodec vecina ne podpira j.j. Od kod pol njim tolk glasov? Hmmmmm..mozno da njihovi podporniki ne uporabljajo toliko internet, mogoc ga sploh nimajo?? Nobenega ne zelim žaliti, samo razmisljam..
User1538643
03. 05. 2020 21.27
+5
Če številke ostanejo tako nizke in ničelne, je, glede na ukrepe in prizadevanja, pričakovano in dobro došlo. Če oa pride do pojava novih žarišč, posebej močnejših, in povišanja šrevilk, med tem, ko se v okolju in obnašanju nič ne spremeni, in ukrepi ostanejo v predvidenih strokovnih okvirjih, bo jasno, da si za širitev virusa nekdo ajtivno prizadeva, ali pa da ibstaja neki zelo poseben, nepričakovan in nepredviden način naravnega širjenja. Črn labod. V obeh skednjih primerih, bo treba zavit rokave in sive celice.
User1538643
03. 05. 2020 21.32
+2
P.S. s tole topkovnico moram nekaj ukrenit...
Supervillain
03. 05. 2020 21.14
-3
Za vas neumne osebke je verjetno celi svet nateg kar se tiče koronavirusa ali so se dogovorili med sabo za nateg ali zaroto hahaha.??
Quatflow
03. 05. 2020 21.17
+0
In prosim ne zali ce zelis imeti lepo debato, ker nihce ni neumen osebek.
Supervillain
03. 05. 2020 21.06
+1
Koronavirus ni nobena zarota in nateg kje vi živite ali ne vidite,da se je ta pandemija razširila večinoma po celem svetu in je virus resničen haha.
Supervillain
03. 05. 2020 21.01
-3
Koronavirus je zelo nevaren in ni noben hec.
Quatflow
03. 05. 2020 21.14
+3
Seveda ni hec in obstaja, vendar je odvisno od cloveka koliko je odporen proti njem; ce imas slab imunski sistem in imas v telesu ze bolezni vse to samo poslabsa zdravstveno stanje in na koncu clovek umre.
trolololol
03. 05. 2020 21.38
+0
Razen pri tistih, ki so bili predhodno zdravi, nekateri tudi brez znakov bolezni predelali okužbo, in imajo zdaj trajne posledice na srcu, pljučih, ledvicah in/ali celotnem ožilju. Odstotek je majhen, ampak vseeno je treba biti previden.
FAKENEWS FAKETAXI
03. 05. 2020 20.44
+1
MARSIKAJ SE ŠUŠLJA, AMPAK JAZ ČAKAM URADNO DOKAZILO O COVID19...DA DEJANSKO OBSTAJA...DEJANSKI LABORATORIJSKI DOKAZ...NE DOKAZ DA IMATE GENSKO PREDDISPOZICIJO ZA VIRUS COVID19, KOT TA TEST NAKAŽE...
Supervillain
03. 05. 2020 21.00
+1
Haha dokazilo bi rad ali ga nimaš,ko je toliko ljudi umrlo po svetu v zelo kratkem času,ko pri gripi ali kakšni drugi bolezni ne haha??.
Tobleron
03. 05. 2020 20.41
+4
1368 = 2 okužena; 2.095.861 prebivalcev = 3.064 okuženih
Josip_L
03. 05. 2020 21.00
-1
Saj to je odlično, ker jim očitno nič ne manjka in sploh ne vedo, da so okuženi. Čim več takih, pa smo na konju.
Quatflow
03. 05. 2020 20.26
+2
Poglejte si clanek od Dr. Judy Mikovits , je tudi preveden v slovenscino in govor od Dr. Rashid Buttar-a. Upam, da ne zbrisejo te strani.
jakec1575
03. 05. 2020 21.41
poznamo zgodbo. hja. rekel bi takole. dolocena stara preverjena cepiva, ki imajo se normalno statistiko, so dobra od leta 1986 proizvajalci niso vec odgovorni odskodninsko v ZDA. Kaj nastaja danes je vprašljivo. veliko cepiv ne naredi faze 3. Problem je razmerje nevtrealnih in "zdruzevalnih" antiteles.
Drzni17
03. 05. 2020 19.14
+30
In zdaj bo ratal problem, ker ni okuženih...
tali?ni tom
03. 05. 2020 19.33
+19
ne bo,virus bo čudežno verjetno izginil,mi bomo umirali zaradi izgorelosti,starosti,raznih bolezni,ostane pa nam 6 milijard pufa in en kup prepovedi in kar konkretno povečan nadzor s strani "vlade"!
pomaranča
03. 05. 2020 19.03
+56
Super, dan pred odprtjem lokalov in trgovin. Ima še kdo občutek, da je vse zrežirano?
exdetektiv
03. 05. 2020 19.36
-6
Če misliš, da je zrežirana smrt 150-tih zdravnikov se motiš, če imaš pa občutek, da je vse zrežirano pa se definitivno ne motiš.
Jože Petarka
03. 05. 2020 20.04
+9
Jožajoža
03. 05. 2020 20.43
+5
imamo dokaze, da janša potencira. samo,ne bo mu uspelo. povejte, kdo pozna koga,ki je umrl,ki se je okužil zdrav v sloveniji.še pevka madona je bila okužena,pa sploh ni opazila, da ima kakšne simptome.
Supervillain
03. 05. 2020 21.02
+4
Celi svet je to skupaj zrežiral kajne haha??.
Supervillain
03. 05. 2020 21.03
+4
Mottodedi
03. 05. 2020 18.54
+17
Ja, kaj pa parlament, je pod nadzorom?
Jožajoža
03. 05. 2020 18.42
+15
okužen pa ni bolan.
Christi Miles
03. 05. 2020 18.39
+18
Testirajo naj 10000 ljudi v enemu tednu, pa bomo potem videli koliko je okužb
Jožajoža
03. 05. 2020 18.37
+40
okuženih bo sedaj toliko v sloveniji,kolik jih bo potrebovala ta vlada za manipolacije in svoje nečedne rabote.
Balki30
03. 05. 2020 19.49
-9
Ti nisi cist ok....cel svet na istem...a ti o zaroti jj....mislim...pa to
Josip_L
03. 05. 2020 21.04
+4
Ta virus mu je prišel kot naročen, da izvaja to, kar drugače ne bi mogel.
iga_biba
03. 05. 2020 18.35
+37
V pravni red države sodi tudi vladni odlok, ki je prepovedoval zbiranje ljudi na javnih krajih. A cerkev ni javni prostor tako kot trgovski center, kino, gostinski lokal? V cerkvi se lahko zbiramo? ali bodo zdravstveni inšpektorji po navodilih Hojsa slikali in zapisovali kršitelje?
Mottodedi
03. 05. 2020 18.55
+14
Balki30
03. 05. 2020 19.49
+3
macek_garfield
03. 05. 2020 18.30
+5
.... zatisje pred nevihto .... po 8.5 .... zacnite ponovno testirat .... in ce bo na novo okuzenih kar nekaj .... potem vedite .... da bo dr. Ivan Sfeckar .... uvedel zelo stroge ukrepe .... vam povem .... pa to
SVETTEL5
03. 05. 2020 18.00
+14
Ja ja ugotovljeno je zakaj ima JJ veliki nos!! Če lažete, se vam nos povečuje in zato Se spomnite zgodbe o dečku Pinocchio, katerega nos je zrasel, če bi lagal? Kaj pa, če je to mogoče ne le v čudovitem, ampak tudi v resničnem svetu? Rambler je izvedel študijo in ugotovil, kakšen je učinek Pinocchio in kako deluje. Nekaj preproste anatomije. Velikost nosu se lahko poveča z nalivom krvi vanj. V notranjosti nosu je kavernozno tkivo, ki ob napolnjenosti s krvjo pomaga povečati nos. Na povečanje pretoka krvi vplivajo različni dejavniki: temperatura, alergije, hrana in celo čustveno stanje, na primer napad intenzivnega besa. Na pretok krvi v nos lahko vplivajo številni dejavniki, na primer temperatura, hrana, alergije ali čustveno stanje, na primer sram ali bes. Seveda je težko spremljati takšne spremembe od zunaj, vendar če merite nos z ravnilom, lahko res opazite njegovo povečanje. Na primer, mnogi ljudje pravijo, da po začinjenem obroku opazijo povečanje nosu. In ko se vrnemo v pravljico Pinocchio, lahko rečemo, da je tisto, kar se je zgodilo z lesenim fantom, resnično in resnično, čeprav ne tako jasno. Oseba, ki govori laži, bo podzavestno čutila sram, kavernozno tkivo nosu se bo napolnilo s krvjo in to bo povzročilo povečanje nosu. Nos vsakega od nas se skozi čas mnogokrat spremeni in če poskusite, ga je mogoče opaziti, slediti in celo nadzirati.
Tobleron
03. 05. 2020 21.07
+2
sorry, ampak mislim da ti manja par kotačkov
SVETTEL5
03. 05. 2020 17.53
+35
ja ja JJ je mati in oče Sloveskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹🐑🤡 sedaj je začel z respiratorji itd
Balki30
03. 05. 2020 19.50
+2
Zakaj lewe vlade niso spremenile zakonodaje?....pa to