Korona

Rumena faza prinaša nova sproščanja v gospodarstvu, turizmu in športu

Ljubljana, 13. 05. 2021 05.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun
Komentarji
877

Vlada je za 30 dni podaljšala epidemijo na območju celotne države. Odločila je tudi, da so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo. Od sobote, 15. maja, je dovoljeno zbiranje na prireditvah in shodih do največ 50 udeležencev. S ponedeljkom, 17. maja, se sproščajo tudi vsa športna tekmovanja, ne glede na to, ali so namenjena rekreativnim športnikom ali registriranim športnikom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sproščanje ukrepov v šolstvu
    02:18
    Iz 24UR: Sproščanje ukrepov v šolstvu
  • Iz 24UR: Spremembe v gostinstvu in turizmu
    02:46
    Iz 24UR: Spremembe v gostinstvu in turizmu
  • Iz 24UR: Sproščanje v kulturi
    02:42
    Iz 24UR: Sproščanje v kulturi
  • Iz 24UR: Javno življenje bo še bolj zaživelo
    03:19
    Iz 24UR: Javno življenje bo še bolj zaživelo
  • Iz SVETA: Rahljanje ukrepov v turizmu
    03:50
    Iz SVETA: Rahljanje ukrepov v turizmu

 

Glede na trenutno epidemiološko situacijo, ki se izboljšuje, se je vlada odločila, da so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo, in v skladu z mnenjem svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje dopolnila načrt sproščanja ukrepov. Za naslednjo, zeleno fazo velja pogoj, da mora število okužb v zadnjih sedmih dneh pasti pod 300, omejitev, vezanih na število hospitaliziranih, pa za to fazo ni.

Novosti sta na novinarski konferenci predstavili državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc in državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc. Ob vstopu v Republiko Slovenijo bo od sobote dalje ponovno mogoča predčasna prekinitev karantene z negativnim PCR-testom, in sicer peti dan po napotitvi v karanteno.

Vlada je sprostila nekatere ukrepe.
Vlada je sprostila nekatere ukrepe. FOTO: Dreamstime

Na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem ter v zaprtih prostorih je dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Ob pozitivnem mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo udeležencev lahko tudi več kot 50. 

Sproščanje kulturnih prireditev

Fridl Jarčeva je dejala, da na ministrstvu pozdravljajo izboljšane epidemiološke ukrepe in sproščanje ukrepov.

Kulturne prireditve se sproščajo pod pogoji:

- v skladu s sproščanjem ukrepov za kulturne prireditve, denimo na področju uprizoritvenih umetnosti, filma in glasbe, ki se lahko izvajajo v dvoranah in zunaj, velja možnost 50-odstotne zasedenosti sedišč. To pa je mogoče z upoštevanjem vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ob izpolnjenem pogoju, da imajo obiskovalci potrdilo, da so covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so testirani (t. i. pogoj PCT);

- omejitev števila oseb ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja;

- nastopajoči morajo enkrat tedensko opraviti testiranje;

- udeležba na prireditvah bo dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19;

- dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki.

"Prireditev brez zagotovljenih sedišč ni možna," je še dodala Fridl Jarčeva. 

Drugačni ukrepi za kulturne ustanove

Za kulturne ustanove, ki so bile doslej že odprte, denimo knjižnice, galerije in muzeji ter arhivi, pa po besedah Ignacije Fridl Jarc v nasprotju s kulturnimi prireditvami še naprej velja, da delujejo pod določenimi pogoji – "število oseb in kvadratura, usklajena s podobnimi odloki v drugih resorjih, recimo v trgovinah". V zaprtih javnih prostorih je sicer vlada dovolila združevanje do 50 oseb v kulturnih ustanovah, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo 1,5 metra, kar pa ne velja za osebe iz skupnega gospodinjstva.

S spremembami odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom je vlada sklenila tudi, da strežba in uživanje hrane in pijače na javnih kulturnih prireditvah nista dovoljena.

Pogoj PCT v cerkvah ni zahtevan, saj gre za ustavno pravico uresničevanja verske svobode

Ignacija Fridl Jarc je dejala še, da odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode tako zunaj kot znotraj omogoča zbiranje do 50 oseb, z največ 50-odstotno zasedenostjo sedišč in obvezno razdaljo 1,5 metra, z izjemo oseb iz skupnega gospodinjstva. Na novinarsko vprašanje, zakaj pogoj, da imajo udeleženci potrdilo, da so covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so testirani, ne velja pri verskih obredih, pa je odgovorila, da pogoji niso zahtevani, ker gre za ustavno pravico uresničevanja verske svobode.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V izobraževalne ustanove se vračajo vsi študentje in dijaki

V ponedeljek bodo v šolske klopi znova sedli vsi srednješolci in študenti. Ministrstvo za izobraževanje je srednjim šolam poslalo okrožnico, iz katere izhaja, da z izobraževanja po modelu C, ko so se tedensko izmenjevali doma in v šoli, prehajajo na model B. Študenti pa bodo lahko predavanja znova poslušali v živo. Prav tako lahko dijaki ves čas bivajo v dijaških domovih. Zaščitne maske ostajajo obvezne, razen za dijake pri pouku športne vzgoje. Pri testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ni sprememb. Tudi na višjih strokovnih šolah je v celoti mogoča izvedba predavanj v živo. Glede nošenja mask ni sprememb.

Kampi po novem 70-odstotno zasedeni

Odpirajo se tudi kampi – ti bodo lahko 70-odstotno zasedeni (doslej so lahko oddajali 30 enot). Dovoljeno je obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet. Delovni čas in pogoji vstopa v notranje prostore so enaki kot v gostinskih obratih – torej lahko vstopajo cepljeni, prebolevniki ali testirani. 

Vlada je podaljšala tudi dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti, in sicer bo od ponedeljka ta od 5. do 22. ure in ne več od 7. do 19. ure. Ponudba za mizami je dovoljena za maksimalno štiri osebe. Pogoj ne velja za mladoletne, ki so za mizo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Zajc je dejal, da mora biti razdalja med robovi miz najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo ni več določena. Dodal je, da je gostinec gosta dolžan opozoriti in pozvati k upoštevanju ukrepov, če se gost na njegova opozorila ne bo odzival, bo v tem primeru gost nosil vse posledice. 

Vlada je podaljšala tudi dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti, in sicer bo od ponedeljka ta od 5. do 22. ure.
Vlada je podaljšala tudi dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti, in sicer bo od ponedeljka ta od 5. do 22. ure. FOTO: Bobo

"Uvajamo novo izjemo pri omejitvi 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora na enega potrošnika. Ta pogoj ne velja za otroke do 18 let v spremstvu skrbnikov ali osebe, ki potrebujejo spremstvo. Ob vstopu v trgovino se skupaj z otrokom sedaj štejete kot mehurček," je pojasnil Zajc. 

Povrnitev ugleda neke restavracije, hotela ali igralnice, ki bi postala žarišče okužb, bi bila po besedah državnega sekretarja dolgotrajna. "Apeliramo na vse, da je zamejitev epidemije odgovornost vseh nas. Odloki so jasni, izjeme so prav tako navedene, iskanje ovinkov in izigravanje pravil pa na dolgi rok v resnici ne koristi nikomur," je še bil jasen. 

Z novim odlokom se sproščajo vsa športna tekmovanja, ne glede na to, ali so namenjena rekreativnim športnikom ali registriranim športnikom. Športno-rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno oziroma v skupini do največ 50 vadečih. Prav tako se dovoljuje prisotnost gledalcev na tekmovanjih, ob predpogoju testiranja, prebolevnosti ali cepljenja. Prisotnost gledalcev je dovoljena do 50 odstotkov kapacitete sedišč. Odlok bo pričel veljati 17. maja in bo veljal do vključno 23. maja 2021.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (877)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
14. 05. 2021 08.17
+1
Manj se jih testira, manj jih bodo našli. Cepljeni počasi končujejo s testiranji, zato je pozitivnih vse manj. Pa ne zato, ker bi bili negativni. Zato, ker niso testirani.
tutp
13. 05. 2021 21.46
+0
Vrnil se je nemški pevec Rammstein ki reže salamo v merkatorju in nam.minuse daje.....FANT PRIMOREC NOVI SEV INDIJA..hvala ti. Drugič še brazil.in afrika prinesi. Je bilo treba rinit tja. Je bilo težlo v cacao piti sok in v oljko s bejbo na večerjo. Ejej primorec moj. Groza.
grozjak
13. 05. 2021 21.57
Ja lej jurček, če si počasne, si pač počasne😋😉
bojer
13. 05. 2021 21.42
+3
Kaaakooo? Pogoj PCT pri verskih obredih ni potreben, ker gre za ustavno pravico. Kakšen argument in kakšna razlaga. Torej, ni ustavne pravice do šolanja, obiska kulturnih prireditev, prostega gibanja, prostega obiska lokalov,...... Ja, kdo za hudirja si izmišlja take nesmiselnosti za javnost?
dirtmcgirt
17. 05. 2021 13.07
Z0r98xyw
13. 05. 2021 21.27
+1
Smrt janśizmu,hojsizmu,orbanizmu,fašizmu&fašizmu
tutp
13. 05. 2021 21.24
+2
Včeraj je Uroš Matejo vprašal, če se bomo morali testirati s hitrimi testi tudi v zeleni fazi? Rekla je, da JA in da je zdaj cepiva dovolj za vse. Eto Vam.👊👊 Lani je Logarjeva bila ok..to leto...kriči namesto Bojane..podaljšuje epidemijo..hladnokrvno teži. DENAR JO JE POKVARIL. Denar je hudič😭
grozjak
13. 05. 2021 21.37
+2
Res ne razumem, kako da ne razumeš😉😋
tutp
13. 05. 2021 21.21
+1
Janez meje nam odpri. Vsaj ženo poslušaj če nas ne.
grozjak
13. 05. 2021 21.30
+1
Včeraj sem bil v tujini, tako da ne vem o čem govoriš🤔
Ivar The Boneless
13. 05. 2021 21.08
+3
To je hladen tuš ne sproščanje. Za mlade bi moralo biti cepljenje odsvetovano. Vse skupaj je en velik eksperiment do kam se lahko gre.
Zasedena
13. 05. 2021 21.00
+0
ramm me veseli da si vredu .
grozjak
13. 05. 2021 21.31
-1
tutp
13. 05. 2021 21.00
+2
Hvala vsem, ki ste se ze cepili in tako prispevali k zajezitvi sirjenja Covid-19. Ce se se niste cepili in ste starejsi od 18 let, se lahko za cepljenje prijavite na httNalezimo se dobrih navad - cepimo se. Lep pozdrav. NIJZ.....tole smo dobili danes.
Zasedena
13. 05. 2021 21.01
-1
jurc naj posiljajo kaj hocejo kdor se misli se bo cepil ne glede na sms kdor pa ne pa se nebo pa ce bo nevem kaj .
grozjak
13. 05. 2021 21.33
+2
Jurček, res ne vem, kaj se tako vznemirjaš. Poznam 10 takih, ki so cepili in jim ni nič hudega in 10 takih, ki se ne bojo cepili, pa če se svet podre... meni se pa vsaj pol leta še ni treba😉
ivan res grozni
13. 05. 2021 20.56
-1
Hrvati pa VES čas odprta gledališča, sicer vmesne prazne vrste; nezasedeni stoli.
grozjak
13. 05. 2021 21.34
-1
Seveda bomo zamolčali, da imajo hrvati vsak dan na desetine mrtvih iz naslova korone... ni vse v nezasedenih stolih in reševanju dalmacije😉
tutp
13. 05. 2021 20.51
+0
Danes smo dobili sms za cepivo. Izsiljevanje se začenja. Kmalu cepijo otroke pod 12 let. Nijz ima vse naše mobi cifre
grozjak
13. 05. 2021 21.35
+0
Pa telekom in a1, pa še kdo tudi🤣🤣🤣🤣
ervinja
13. 05. 2021 20.27
-1
Ma kakšno sproščanje dokler bo delavec na terenu jedo sendviče ker ne sme sme na topli obrok to ni sproščanje
grozjak
13. 05. 2021 20.32
+0
Zasedena
13. 05. 2021 20.33
-1
grozjak
13. 05. 2021 20.41
-1
Živjo koko😉. Brez mene revež še oštarije ne najde🤣🤣🤣
ivan res grozni
13. 05. 2021 20.43
+0
In bodo lahko v cerkvi necepljeni, neteastirani brez mask, v gledališča pa taki ne smejo? Za pravljice razumevanje, za kulturo pa ne?
Zasedena
13. 05. 2021 20.43
-1
grozjak
13. 05. 2021 20.46
-1
Ja, marsikaj ne štima. Vedno težje jih je zagovarjati🤔. Upam samo, da bo vsaj poletje normalno, ker jeseni bo spet jovo na novo😏
grozjak
13. 05. 2021 20.49
Koko, v redu, delam, čeprov mi korona še po nekaj tednih dela probleme. Veš tisto, kot da si vsak drug dan prehlajen in brez volje, vmes pa spet ok🤔. No ja sej bo, ne bomo jamrali😉.
Important notice
14. 05. 2021 08.20
To pa ne bo držalo. Na topli obrok gre lahko, če se delodajalec z gostincem tako dogovori. Ker se delodajalcem hebe za prehrano zaposlenih, morajo jesti sendviče nekje v kotu.
tutp
13. 05. 2021 20.12
+1
Primorski fant nam je prinesel indijski sev. A se nisi mogel.kulturno vsesti na plažo v cacao s punco...lepo v oljko k crnogorskemu klanu na čevapčiče in gledal v morje. NE TI RINEŠ V INDIJO.MED INDIJANCE IN NAM PRINESEŠ NOVEGA HUDIČA. Drugič pojdi še v brazil in aftiko. Ta dva nam še falita. Obup 😡
grozjak
13. 05. 2021 20.36
+2
v indiji so indijci, toliko o tvojem intelektualnem dometu🤣🤣🤣🤣. Cel dan si že tu gor, bi se lahko že kaj naučil😉
Calabras
13. 05. 2021 20.11
+2
Jaz res upam,da bo za te nesmisle nekoč nekdo odgovarjal. Vse si lahko samo zdrav ne smeš bit. Vidim,da sem res i diot,ker v 20 letih nisem koristil dneva bolniške za razne prehlade,bolečine v križu...
Cmrlek
13. 05. 2021 19.56
+2
a to je za vas sproščanje? ko boste skenslali nesmiselno testiranje in druge zahteve, bomo temu lahko tako rekli......
zibertmi
13. 05. 2021 19.50
+3
tako človek pregleduje komentatorje .a imate kletarji kako ekskurzijo ali pa hitri tečaj
grozjak
13. 05. 2021 20.37
+1
Kletarji imajo vino, ti pa najbrž nič😉😁
tutp
13. 05. 2021 19.50
+4
V veliki gostilni na fužinah ne opažam inšpektorja te dni. Izgleda, da je zaleglo opozorilo: ne preveč težiti notri osebi s poškodovanim oko. Hitro končaš v črni kroniki. V Playi tudi ni inšpektorja. Pravilno. Tam pa podzemlje pije kavico in besno gleda. Vidim pa zjutraj na kavi.in sprehodu osebe v ruti, ki imajo danes bajram...ki jih se gradijo zastonj stanovanja ...medtem ko so SLOVENKE v službi in delajo. Aja pa vrtec imajo zastonj...medtem ko varnostnik Slovenec zanj plača 340 eur. Pol plače. To je to.❤👊❤👊
grozjak
13. 05. 2021 20.34
+2
Jurček, ponavljaš se.....tolikokrat, da laž postane resnica, kajne😉
zibertmi
13. 05. 2021 19.48
+1
politiki 30 let časa ste imeli,da dokažete,da ste boljši od tita in ,da ustvarite boljšo državo od yuge....pe ste ?ne niste
grozjak
13. 05. 2021 20.38
+1
Meni ni hudega, pa v vsakem primeru bolje kot pod titom in njegovimi jugo nasledniki😋
26277
13. 05. 2021 19.41
+2
Pomemben petelin
13. 05. 2021 19.33
+1
Nič bat malo pred počitnicami bodo Hrvatje pritisnili na izdajalca,kateri se je dogovarjal za incidente v Piranskem zalivu in bo vse odprto do jeseni.