Korona

Delodajalci in sindikati s skupnim pozivom k cepljenju in upoštevanju ukrepov

Ljubljana, 24. 11. 2021 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delodajalske organizacije in sindikalne centrale, članice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), so javnost skupaj pozvale k doslednemu spoštovanju ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 in izpolnjevanja pogoja PCT ter k čim višji stopnji precepljenosti. S tem lahko zagotovimo nadaljnje izvajanje dejavnosti, so prepričani.

Slovenija, s tem pa tudi njene prebivalke in prebivalci, se je znašla v izjemno zahtevnih razmerah, povezanih s covidom-19, so zapisali predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije in Združenja delodajalcev Slovenije na delodajalski strani ter Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Neodvisnost KNSS – Konfederacija novih sindikatov Slovenije, Slovenska zveza sindikatov Alternativa in Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost na strani delojemalcev.

Prebivalce pozvali k cepljenju

Eden od ukrepov, h katerim pozivajo, je tudi dosledno preverjanje PCT-pogoja.
Eden od ukrepov, h katerim pozivajo, je tudi dosledno preverjanje PCT-pogoja. FOTO: Bobo

"Zavedajmo se, da lahko le odgovorno ravnanje vsakega posameznika in vseh nas skupaj zmanjša širjenje okužb in omogoči ponovno normalizacijo našega življenjskega okolja," so zapisali. Višja stopnja precepljenosti prebivalstva lahko, kot so poudarili, najbolj prispeva k zajezitvi širjenja covida-19 ali vsaj k lažji obliki prebolevnosti bolezni, s tem pa tudi k manjšemu pritisku na zdravstvene ustanove, ki so že na robu zmogljivosti.

Podpisniki dokumenta zato pozivajo prebivalce k dosledni predložitvi ustreznih dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT, doslednemu preverjanju pogoja PCT v delovnih okoljih, vključno z vodenjem ustreznih evidenc o samotestiranju zaposlenih, k dosledni in pravilni uporabi zaščitnih mask, upoštevanju varnostne razdalje, razkuževanju rok in delovnih površin, prezračevanju prostorov in spodbujanju k cepljenju.

"Samo z doslednim izvajanjem in spoštovanjem ukrepov lahko prispevamo k temu, da se bodo tudi v prihodnje številne gospodarske dejavnosti in dejavnosti javnega sektorja, med katere sodijo vrtci, šole, fakultete, kulturne dejavnosti in podobno, izvajale še naprej," so navedli.

Ob tem so podpisniki še prepričani, da morajo biti vladni ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19 razumljivi, jasni, smiselni, konsistentni, sorazmerni, nediskriminatorni in primerljivi za vsa področja življenja ter pravočasno in na razumljiv način predstavljeni vsem prebivalcem države, še posebej pa tistim skupinam, na katere se nanašajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PATRIOT-SLO
30. 11. 2021 15.45
Sindikati, prodane duše,..tampon zona med delavcem in delodajalcem,..
krpati
26. 11. 2021 12.41
+2
Sindikati gledajo samo na svojo r....sindikati so preteklost
mario7
25. 11. 2021 09.46
+5
Gospodje delodajalci. Kdo bo delal, če se bomo vsi cepili.? V naši firmi so cepljeni skozi prehlajeni, kašljajo, se slabo počutijo, posledično na bolniški.
Millady
24. 11. 2021 18.29
+9
Tudi sindikati niso to, kar so bili včasih...
rajko povše
24. 11. 2021 18.12
+8
Delodajalci naj dajo plače za dostojno življenje !!Ob podražitvah bodo ti pozivi izvodeneli.
Kostorog
24. 11. 2021 17.32
+8
No pa smo spet na začetku, zgleda da je še nekaj denarja ostalo in to so zdaj ponudili sindikatom in delodajalcem, ki so ponudbo takoj sprejeli, prodane duše, sicer pa naj jim bo, vse več cepljenih zboleva in je na bolniški, takrat smo pa tudi necepljeni dobri. V naši tovarni so nas še pred enim tednom pribijali na križ in posiljevali s cepljenjem, no zdaj ko je na enem oddelku 26 okuženih, od tega 24 dvakrat cepljenih, pa so čudežno utihnili in nič več ne blebetajo, seveda do prve prilike, le kdo bo delal ko bomo vsi pocepljeni, sindikati in stroka najbrž ne, oni so za sebe poskrbeli.
Tanek_led
24. 11. 2021 16.48
+10
Nehajte že s tem cepljenjem. Kdor se je se je pa konec.
izgubljen krt
24. 11. 2021 16.50
+2
izgubljen krt
24. 11. 2021 16.36
+7
No ja, 3x tedensko se testiram, a ne ? Ni problem. Na podlagi ODLOKA ! Pa mi spet ni problem, sam, da imam mir...A sedaj bi me pa združenja delodajalcev in sindikati radi pozivali...k čemu že ?;-))) Pa, kaj vam je ? Saj bi vendar VI, ORGANIZIRANA ZDRUŽENJA MORALA V ŠTARTU NAREDITI VSE IN USTAVITI VLADO TER JO POZVATI K DELOVANJU V SKLADU S SLOVENSKO USTAVO IN SPREJETIMI ZAKONI !
izgubljen krt
24. 11. 2021 16.30
+9
"Zaustavite Zemlju...silazim."..;-))))