Korona

Delodajalec zaposlenim: Ne zapuščajte Slovenije

Ljubljana, 22. 06. 2020 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
755

"V primeru, da zaradi uvedbe karantene ali zaprtja mej ne boste pravočasno prišli nazaj na delo, bomo tako vašo odsotnost šteli za hujšo kršitev delovnih in pogodbenih obveznosti, zaradi katere vam lahko izredno odpovemo pogodbo o zaposlitvi." To je del sporočila delodajalca, ki svojim zaposlenim zapoveduje dopustovanje v Sloveniji. Pa so te zahteve upravičene? Medtem ko sindikalisti trdijo, da nikakor, so na ministrstvu za delo pojasnili, da se morebitno odsotnost zaradi odrejene karantene presoja od primera do primera, vse pa je odvisno od tega, ali karanteno lahko pripišemo "višji sili". Če karantena namreč ni "splet nesrečnih okoliščin", ampak napovedano dejstvo, potemtakem višje sile ni. Neopravljanje dela (brez podlage opravičene odsotnosti) pa pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in je lahko podlaga za ukrepanje delodajalca.

Da bi ustavili ponovno naraščanje števila okuženih s koronavirusom in zajezili grozeči drugi val epidemije, je vlada na rdeči seznam držav z zaskrbljujočo epidemiološko sliko uvrstila Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Kosovo, od koder prihaja na delo v Slovenijo veliko delavcev. Po vrnitvi iz teh držav bo za vse obvezna 14-dnevna karantena, torej tudi za slovenske državljane in tiste, ki imajo tu stalno ali začasno prebivališče. 

To je vsekakor treba vzeti v obzir, če se odločamo za potovanje, nekateri delodajalci pa so šli še korak dlje in zagrozili celo z izgubo zaposlitve, če bo moral delavec po letnem dopustu še v karanteno. Primer takšnega – nedopustnega – pritiska na zaposlene se širi po Facebooku: 

"Opozorilo delavcem ob odhodu iz države.  

 

Ob ponovni rasti števila okuženih oseb s koronavirusom, pričakovanem zaostrovanju ukrepov ob ponovnem vstopu v državo in zelo verjetni ponovni uvedbi karantene za osebe, ki bodo pripotovale iz držav, za katere veljajo omejite za prihode zaradi poslabšanih epidemioloških razmer ter tudi iz Italije, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije ter Albanije, vas opozarjamo, da (tudi v času koriščenja letnega dopusta) ne zapuščate Republike Slovenije.  

 

V kolikor boste iz države odšli, boste to storili na lastno odgovornost.  

 

V primeru, da zaradi uvedbe karantene ali zaprtja mej ne boste pravočasno prišli nazaj na delo, bomo tako vašo odsotnost šteli za hujšo kršitev delovnih in pogodbenih obveznosti, zaradi katere vam lahko izredno odpovemo pogodbo o zaposlitvi."  

Odločitve za dopust imajo lahko posledice za delo 

Obvestilo oziroma opozorilo delavcem s strani delodajalca nima neposrednega pravnega učinka, so poudarili na ministrstvu za delo. Vendar pa to ne pomeni, da je tak delavec varen pred izgubo službe. Morebitno odsotnost zaradi odrejene karantene se namreč presoja od primera do primera, vse pa je odvisno od tega, ali karanteno lahko pripišemo "višji sili". 

"Če je delavcu s strani pristojnega organa odrejena karantena, zaradi česar ne more opravljati dela, se takšna odsotnost delavca presoja v okviru instituta višje sile (šesti odstavek 137. člena ZDR-1). Po splošnih načelih civilnega prava pomeni višja sila dogodek, ki ga ni bilo mogoče pričakovati in se mu tudi ne izogniti ali ga odvrniti. Pravni standard višje sile je v obligacijskih razmerjih opredeljen z naslednjimi elementi: prisotnost zunanjega vzroka, nepričakovanost dogodka ter neizogibnost in neodvrnljivost dogodka," so pojasnili. Če je v konkretnem primeru podana višja sila, je torej odsotnost z dela upravičena in delavcu pripada nadomestilo v višini 50 odstotkov plače, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače. 

Kaj pa v primeru, ko karantena ni "splet nesrečnih okoliščin", ampak napovedano dejstvo in potemtakem višje sile ni? 

"Če so bili na primer že pred odhodom delavca v določeno tujo državo v veljavi predpisi, da se bo delavcu ob povratku v Republiko Slovenijo s strani pristojnega organa odredila karantena, potem delavec praviloma ne bo upravičen do odsotnosti z dela zaradi višje sile, saj niso izpolnjeni vsi elementi višje sile (tj. dogodek ni nepričakovan in se mu je mogoče izogniti oz. ga odvrniti)," pojasnjujejo. "Nasprotno pa se v primeru, ko ob odhodu delavca v določeno tujo državo za povratek s te države ni predpisana karantena, takšna odsotnost delavca oz. nezmožnost opravljanja dela še vedno presoja v okviru instituta višje sile."

Delavec svobodno razpolaga s svojim prostim časom, so še poudarili. Pa vendar: "Ravnanja delavca v njegovem prostem času bi lahko bila upoštevana pri presoji prisotnosti elementov višje sile le v primeru, ko delavec ni zmožen opravljati dela zaradi nezmožnosti prihoda na delo, kot posledici njegovih ravnanj v prostem času."

Če delavec zaradi odrejene karantene ne more opravljati dela in hkrati ni podana višja sila (niso izpolnjeni vsi elementi višje sile), potem se mora delavec z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi odsotnosti, neopravljanje dela (brez podlage opravičene odsotnosti) pa pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in je lahko podlaga za ukrepanje delodajalca, so še dodali na ministrstvu. 

Sindikalisti: To je nedopusten poseg v svobodo ljudi

Takih ali podobnih primerov opozoril je še kar nekaj, je povedal izvršni sekretar ZSSS za pravna in sistemska vprašanja Andrej Zorko. Med njimi so po njegovih podatkih tudi podjetja, ki imajo več sto zaposlenih. "To je nedopusten poseg v svobodo gibanja ljudi, v njihovo svobodo, v njihov prosti čas in gre po mojem mnenju za zelo močno obliko prisile oziroma mobinga. Noben predpis ne daje delodajalcu pravice, da posega v prosti čas delavca. Noben," je poudaril. "Gibanje lahko omeji država, ne pa delodajalec," je bil jasen. 

Delodajalec, še poudarja Zorko, nima nobene pravne podlage, da to opredeli kot hujšo kršitev delovne obveznosti, uvede kakršne koli sankcije zoper delavca ali pa da mu odsvetuje, prepove potovanje ali da mu celo odredi, kje, v kateri državi je lahko na dopustu. Dejstvo, da so določene države uvrščene na rdečo listo in je po vrnitvi zapovedana karantena, tega ne spremeni, je zagotovil.  

"Ne, to ne vpliva na to, da bi to bila hujša kršitev delovne obveznosti. Delavci, ki gredo dol, vedo, da bodo šli v karanteno. V času karantene se ve, kakšna je višina nadomestila plače, ne more pa nihče zahtevati, da boš dal svoj dopust ali pa celo, da ker si šel domov v Bosno, da je to hujša kršitev tvoje delovne obveznosti. Vedeti je treba, da greš domov v svojem prostem času, kršitve delovne obveznosti pa so lahko izključno takrat, ko delavec opravlja delo. Ne more biti kršitev delovne obveznosti tisto, kar jaz počnem v prostem času. Zato je to popolnoma nedovoljen poseg v svobodo gibanja, v prosti čas delavca. Prosti čas delavca nima nobene zveze z delovnim razmerjem," je bil jasen.   

Delodajalec lahko potovanje odsvetuje, ne more pa ga prepovedati, je dodal. Še manj sme delavca kaznovati z odpovedjo delovnega razmerja. Tistim, ki bi se znašli v takšni situaciji, zato svetuje, naj se obrnejo na inšpektorat za delo in podajo prijavo zoper delodajalca. Če odpoved zaposlitve sprejme in ga delodajalec odjavi iz zavarovanj, pa delavcu, ne glede na upravičenost takšne poteze, preostane zgolj tožba. 

Seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko: 

 

Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, Združene države Amerike, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Republika Južna Afrika, Iran, Združeno kraljestvo, Severna Makedonija,  Bosna in Hercegovina, Srbija, Kosovo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (755)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vikica
24. 06. 2020 09.57
-5
RdecaZvezda
24. 06. 2020 09.33
-4
Edino to jih bo ustavilo,da ne bodo rinili vsepovprek po svetu in se zaraženi vračali domov.
slovenec39
23. 06. 2020 15.47
+7
torej, če ima nekdo plačan dopust na drugi celini že 1 leto, denar je nevračljiv, ne sme iti, ker bo potem odpuščen, kako je lahko to fer?
RdecaZvezda
27. 06. 2020 18.39
+0
morfo
23. 06. 2020 15.14
+16
Največja cvetka mojega delodajalca je bila : "Ne prosim, ampak zahtevam da vsi zaposleni in njihovi sorodniki koristijo vavčarje v našem podjetju, drugače lahko greste delat tam kje ste jih koristili" Ko pa sem mu zastavil vprašanje kdaj lahko koristim dopust glede na povečan obseg dela do konca leta, me je samo ošabno pogledal . Toliko o enakih možnostih.
milan-hisan
23. 06. 2020 15.48
-6
morfo
23. 06. 2020 19.00
+12
Torej si se prepoznal v tej cvetki? Se vidiva jutri v pisarni, tudi jaz tebe poznam. :))
TistoPravo
23. 06. 2020 15.09
+6
Kaj če greš iskoristit vavčer v Sloveniji...in ugotovijo okužbo na dafum in mestu znotrej meja domovine...kaj je pa potem drugače?
japk
23. 06. 2020 14.40
-1
Mene , kot delavca , me boli K . Če delodajalcu kaj ni prav naj me vrže ven in bom na socialni , poleg tega bi ga tožil , ker to je more biti izgovor za odpuščanje ...
Transformerji
23. 06. 2020 15.09
+1
Imaš prav, kar je tudi dobro - socialo v taki meri, glede na minimalno plačo, ne bi smeli koristiti čisti lenuhi od vekomaj. Če pa imaš stanovanje, pa položnice, se pa preimenuj v Roma! In verjemi, če bodo prišli na vlado drugi, jo boš dobro odnesel .... za določen čas! Položnice moraš plačat, pa tudi RTV prispevek, čeprav od tega nimaš nič koristi - si pa nacionalni zaklad in lahko poslušaš tudi radio - RTV Ljubljana ima svoj satelit v krožnici!
Trgo_mk3
23. 06. 2020 15.35
+1
Če greš na dopust, ki ti pripada in vmes nenadno napovejo karanteno, je to izven tvojih moči. Ti bi rad, a se ne moreš vrnit zaradi tega, ker je nekdo nad tabo vzpostavil omejitev. V nobenem primeru nisi kriv, da ne moreš opravljati dela. Pravniki, na tem mestu me zanima, kaj bi se dejansko zgodilo, če bi delavec zaradi tega izgubil službo? Kakšne so njegove pravice? Lahko delodajalec odpušča zaradi omenjenega razloga, ali eni spet kar tako malo na pamet udrihajo, kot je to kar stalnica v naši preljubi deželi?
behindyou
23. 06. 2020 14.05
-12
Mi gremo v NEUM v bosno pa me ne briga,tudi ce bom v karanteni sej bom z druzino pa se zastonj bomo pa lacni tudi ne bomo,kaj mi pa fali?doma itak sam truhnemo vsi skup,prezivlja nas pa itak drzava
Transformerji
23. 06. 2020 14.02
+5
To, kar sem poslušal v novicah, mi je jasno, da so se pav odločili. Kar hodite naokrog, širite viruse, preveč je podjetij v tuji lastni, delavci pa na čakanju. Bodo zaposliti te, pa ne bodo obremenjevali socialnega sistema. Sedaj je čas, da se odločite - boste upoštevali pravila ali ne. Preveč je nezaposlenih.... tisti, ki delajo v gospodarstvu, pa vseh nezaposlenih ne morejo več preživljati! V takih primerih se pa pojdite valjat pred parlament! Le kaj si mislijo zaposleni s 700 evri plače? Verjemite, istega mnenja so! Bodite veseli, da imate službo. Kajti to se bo spremenilo, pa ne po zaslugi SDS in Janše! Pa vprašajte Šarca - bo rekel, to so naredili drugi, zakaj bi ukrepal..... tako je vladal!
RdecaZvezda
27. 06. 2020 18.41
-1
zdravilozavse
23. 06. 2020 13.53
+15
Delodajalci lahko svojim zaposlenim svetujejo naj ne odhajajo iz Slovenije,nikakor pa jim ne smejo prepovedovati.Je pa to dobronameren nasvet,ker v kolikor greš za 14 dni na dopust in se ob vrnitvi zahteva 14 dnevna karantena je to 28 dni in v kolikor nimaš toliko dopusta ti lahko delodajalec zaradi neprihoda na delo to šteje kot hujšo kršitev pogodbe in te odpusti za kar pa si kriv sam saj si bil pravočasno obveščen.Tu ni kaj dodati,časi so takšni,da se lahko epidemioška situacija spremeni čez noč.
eurit30
23. 06. 2020 13.39
+9
Kdor ne zaposluje teh ljudi naj raje ne piše komentarjev v njihovo podporo.
naftas.
23. 06. 2020 13.25
+21
Naši delavci so se iz Bosne vrnili v Slovenijo v nedeljo in kljub temu, da smo jim v Ljubljani želeli plačati testiranje na kovid, z namenom, da se izognejo karanteni, to ni mogoče. Medtem pa, če bi se delavci zaustavili v Zagrebu in spotoma tam opravili test, pa jim na meji v Slovenijo ne bi bila odrejena karantena (ker imajo test opravljen v EU, ki ni starejši od 3 dni). Torej, Hrvaški test velja in ni karantene, če pa ga opraviš le 1 uro kasneje v Ljubljani, pa naš test ne velja, ker očitno si se od Zagreba do Ljubljane okužil in moraš ostati 14 dni v karanteni. Če bi tisti, ki je spisal tak odlok moral plačati škodo, ki se dela gospodarstvu, bi verjetno bolj temeljito razmislil o pripravi odlokov.
behindyou
23. 06. 2020 14.07
+5
Vi bi se pa lahko prej pozabimali in opravili teste v zadru sej ne vem ka mislite da lahko kar vsi iz bosne hodijo v slovenijo
tantadruj1
23. 06. 2020 13.14
+17
tu eni niste razumeli. ni govora o tem da namesto na dopust boste delali. ampak da pač dopust preživite v sloveniji, ker je velika verjetnost da če greste ven se boste okužili. in đabe se vsi držimo pravil in imamo dobro epidemiološko sliko sedaj, če nam virus prinesete od zunaj, podjetje se bo ustavilo ker boste bolni in spet bo škoda ogromna. ja? pa saj to govorijo vsi ne samo delodajalci.
rr3
23. 06. 2020 13.10
+12
Ne vem a je to namerno zavajanje ali izvajanje pritiska na upravičneo zahtevo delodajalca. Konkretno je to obvestilo poslalo podjetje, ki se ukvarja s pridelavo prehrane v katerem je večina zaposlenih v proizvodnji iz srbije in bosne. V tej panogi že tako obstajajo stroga sanitarna pravila in je takšna zahteva čisto na mestu, predvsem glede na to, kakšen odnos imajo v teh državah do problematike epidemije, ter glede na to, da bi kakršna koli okužba imela lahko zelo velike posledice na prebivalstvo. Če novinarji prikritave te podatke vas je lahko sram, če ste bili pa zavedeni iz strani sindikatov pa vas je lahko prav tako sram, da ni v vas kančka raziskovalnega novinarstva. Ter sramota za delodajalca, da ne poskrbi za delavce iz svoje države.
Amasakul
23. 06. 2020 12.58
-1
rega-rega-kvak.
Merlie
23. 06. 2020 12.43
+2
Kaj piskate saj je vse odvisno od managementa delavci so nujno zlo, strošek in nepomembni stroški poslovanja, kaj sedaj cvilite.
Krta?a 21
23. 06. 2020 12.40
+9
Če grejo "naši" delavci mal na dopust in obtičijo v karanteni, pol podjetij v slo zapre vrata za skoz, ker brez delavcev na minimalcu, prekarcu, pogodbi in pod minimalcem ne preživi. In prav je tako.
Krematorij666
23. 06. 2020 12.23
+32
Bogi delodajalci če je večina njihovega kadra na nivoju spodnjih komentatorjev... Na škatlici s podganjim strupom je tudi opozorilo, da se ne sme zaužiti. Je to kršenje vaše svobode? Ne, ti ga kar zaužij samo oroizvajalec ne bo kril tvojih poškodb, ker si bil opozorjen.
Preprosti
23. 06. 2020 12.15
+20
Potem naj se meje zapro in bo problem rešen.
srecnii
23. 06. 2020 12.13
-4
Pred epidemijo so pa jokal kako kadra ne dobijo, sedaj ko je kriza pa bi se radi takih delavcev takoj losal...kaj pa ko se epidemija poleže in bodo spet napolno zagnal gospdarstvo...bodo pa spet iskal delavce pa jih ne bodo dobil.
Truth
23. 06. 2020 13.12
+20
RdecaZvezda
27. 06. 2020 18.43
-1
bovin
23. 06. 2020 11.42
+17
Levatorji naredite si firme ,ki bodo odvisne od trga pa boste videli kako je delat za denar vam nebo , do protestov ne pa neke brezvezne inštitute , ki nimajo veze z znanostjo kot pa le , da črpajo državna sredstva
Konsistenca
24. 06. 2020 11.50
+2
Torej meniš, da samo desnatorji imajo firme in delajo....?????? Firm, ki so prisesane na državne jasli kar mrgoli, če jim le uspe zraven priti........tako levih in tudi desnih..........