Korona

Delodajalci zaposlenim ne verjamejo, da so se okužili na delovnem mestu

Ljubljana, 18. 11. 2020 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
99

Sindikat zdravstva in socialnega varstva člani množično obveščajo, da jim delodajalci ne verjamejo, da so se z novim koronavirusom okužili na delovnem mestu, in ne želijo izpolniti ustrezne prijave. Opozarjajo, da je to neprimerno, in pozivajo k ustreznejši ureditvi izplačil nadomestil plače v primeru okužbe na delovnem mestu. Predstojnica inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak medtem opozarja, da je težava pri zajezitvi širjenja epidemije v premalo resnem spoštovanju pravil na delovnem mestu.

"Naši člani nas množično obveščajo, da jim delodajalci v primeru znatne verjetnosti, da so se z novim koronavirusom okužili na delovnem mestu, ne želijo izpolniti ustrezne prijave poškodbe na delovnem mestu,"  so zapisali v SZSVS.
"Naši člani nas množično obveščajo, da jim delodajalci v primeru znatne verjetnosti, da so se z novim koronavirusom okužili na delovnem mestu, ne želijo izpolniti ustrezne prijave poškodbe na delovnem mestu," so zapisali v SZSVS. FOTO: Dreamstime

Kot so v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva (SZSVS) zapisali v sporočilu za javnost, je prijava poškodbe predpogoj, da lahko osebni zdravnik kot vzrok odsotnosti z dela opredeli poškodbo pri delu, zaradi česar je delavec upravičen do 100-odstotnega nadomestila plače. V nasprotnem primeru je za prvih 10 dni (v času kužnosti) upravičen le do nadomestila zaradi izolacije v višini 90 odstotkov, za nadaljnje dni pa do 80 odstotkov nadomestila zaradi bolezni.

Poudarjamo, da naši člani, zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, nosijo levji delež odgovornosti in naporov pri spopadanju s posledicami širjenja koronavirusa. Zato je povsem neprimerno in domala ponižujoče, da delodajalci okuženim delavcem ne priznavajo, da so se okužili na delovnem mestu. Sindikat zdravstva in socialnega varstva

Ob tem navajajo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je v dopisu 3. aprila izvajalcem zdravstvenih storitev obrazložil, da se v primeru, da je razlog začasne nezmožnosti za delo covid-19, do bolezni pa je prišlo zaradi okužbe na delovnem mestu, to šteje za poškodbo pri delu. Za slednjo se namreč po zakonu šteje tudi "obolenje, ki je neposredna in izključna posledica nesrečnega naključja ali višje sile med opravljanjem dela oziroma dejavnosti, na podlagi katere je oboleli zavarovan".

V sindikatu poudarjajo, da njihovi člani, zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, nosijo levji delež odgovornosti in naporov pri spopadanju s posledicami širjenja koronavirusa. "Zato je povsem neprimerno in domala ponižujoče, da delodajalci okuženim delavcem, ki delajo v okoljih, kjer je koronavirus še toliko bolj vseprisoten in razpršen (zdravstveni in socialnovarstveni zavodi), tudi v primerih, ko se okužba širi po zavodu tako med zaposlenimi kot med uporabniki/pacienti in je očitno, da je izvor okužbe v delovni organizaciji, ne priznavajo, da so se okužili na delovnem mestu," so zapisali.

Po torkovih podatkih naj bi bilo kot posledica širitve okužbe v domovih za starejše trenutno okuženih 1962 stanovalcev in 797 zaposlenih, vendar pa večina od njih nima priznane odsotnosti iz naslova poškodbe pri delu zaradi okužbe z novim koronavirusom, opozarjajo v sindikatu.

Ugotavljanje, ali se je delavec okužil na delovnem mestu ali zunaj tega, je sicer resda odvisno od konkretnih okoliščin, a je v razmerah, ko zdravstveni delavci in zaposleni v socialnovarstvenih zavodih vlagajo nadčloveške napore in se dnevno srečujejo z okuženimi, v večini primerov utemeljeno sklepati, da se je delavec okužil na delovnem mestu, menijo v sindikatu.

Na resorni ministrstvi za zdravje in za delo so zato že 28. oktobra apelirali, da delodajalce pozoveta, naj okužbe delavcev, zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, pripoznajo kot poškodbo na delovnem mestu, a odgovora niso prejeli.

V sindikatu sicer domnevajo, da je trenutno nepravilno ravnanje nekaterih delodajalcev posledica varčevanja z lastnimi finančnimi sredstvi. Ob tem predlagajo, da se v šestem protikoronskem zakonu ustrezneje uredi vprašanje izplačil nadomestil plače v primeru okužbe s koronavirusom na delovnem mestu. Ta naj tudi za obdobje do 30 delovnih dni krije proračun, pozivajo.

Dodič Fikfakova: Težava je v premalo resnem spoštovanju pravil na delovnem mestu

Predstojnica inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak pa je na današnji novinarski konferenci vlade povedala, da je ob aktualnih številkah jasno, da se proti nevidnemu povzročitelju ne znamo, ne želimo ali pa nočemo obnašati tako, kot od nas zahteva. "Morali bomo sprejeti take oblike obnašanja, da ga bomo lahko premagali," je pozvala.

Strokovnjakinja za medicino dela pozna številne delovne organizacije, ki svojim zaposlenim kljub temu, da imajo v svojih vrstah pozitivne, ne dovolijo dela od doma. Prepričana je, da gre pri tem za nezaupanje do delavcev, saj drugega razloga za to ne pozna. Od prvega vala je bilo namreč po njenem dovolj časa, da bi natančno določili, kaj vse lahko nekdo naredi od doma. "Zato apeliram na vse tiste delodajalce, pri katerih je delo na domu mogoče, da to tudi uvedejo in primerno nadzirajo. Vedeti je namreč treba, da lahko od doma delajo tudi okuženi delavci brez simptomov, saj nikogar ne silimo na vsak način v bolniški stalež," je poudarila.

Natančnih podatkov o tem, koliko ljudi trenutno dela od doma, Dodič Fikfakova nima, pozna zgolj podatke, da naj bi v drugem valu delo od doma opravljalo okoli 30 odstotkov zaposlenih, medtem ko ga je v spomladanskem valu tudi do 70 odstotkov.

Predstavila je analizo okuženih po poklicnih skupinah NIJZ od 10. do 17. novembra. V tem času je bilo pozitivnih 38 generalnih direktorjev, 145 prodajalcev, 68 zdravnikov, 221 delavcev zdravstvene nege, 78 bolničarjev, 403 zdravstveni sodelavci, 50 kuharjev, 100 snažilk, 44 policistov ... "Jasno je, da imajo poklici, ki so neposredno vpleteni v epidemijo, večje število okuženih. A številke so kljub temu previsoke in tudi v teh skupinah bo treba upoštevati bolj rigorozna pravila obnašanja," je menila. "Virus ne popušča in ne odpušča," je še dejala. 

Podatkov o tem, da v podjetjih ne bi imeli na razpolago zaščitnih sredstev, ni. Veliko večja težava pa je redno in dosledno upoštevanje pravil uporabe maske, razkuževanja rok in delovnih prostorov ter ohranjanja razdalje, je poudarila.

Skrbijo jo tudi podatki o tem, da so med okuženimi tudi številni vodilni delavci, ki se očitno ne zaščitijo premalo le sami, pač pa posledično težko zaščitijo tudi vse svoje zaposlene in s tem zagotovijo, da bi proizvodnja tekla nemoteno. Opozorila je tudi na dejstvo, da nekateri delodajalci sami s pomočjo nestrokovnega kadra izvajajo hitre antigenske teste, kar je slabo. Pristojna ministrstva je zato pozvala, da za tovrstno testiranje pripravijo primeren protokol, po katerem bo jasno, kateri testi so primerni ter kdo in na kakšen način lahko to izvaja na strokoven način.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
19. 11. 2020 09.41
-1
A se je ze zacela smucarska sezona v Italiji!
bojer
18. 11. 2020 21.05
+0
Dvom v to je povsem na mestu. Kdo lahko trdi, da so medicinci zaprti med štirimi stenami v samici. Ni moč pozabiti, katera populacija je bila med bolj okuženimi.
Betuul
18. 11. 2020 20.09
+2
Najprej bomo uredili nagrade našim prostovoljcem itd.
medus
18. 11. 2020 19.54
+2
Zanimivo. Fizične osebe je vlada praktično zaprla med 4 stene, pravne osebe lahko pa samo lepo zaprosi. Sramota
RamzesII
18. 11. 2020 19.46
+1
No saj, brez dokazov res ne, nekaj pisati oz. podpisovati na podlagi neke verjetnosti, brez dokaza ... res ne gre, sicer si bodo zaposleni izmišljevali. Poškodba in bolezen sta pa zelo različni zadevi.
Diegol14
18. 11. 2020 19.44
+3
Mi pa njim ne verjamemo de so v krizi in nimajo za plaće....porscheja prodat in plačat delavćku...
izgubljen krt
18. 11. 2020 19.38
+4
Sem med "prvoborci", torej med tistimi, ki smo že v prvi rundi delali in oddelali polni delovni čas v celoti + nekaj nadur, brez okužbe, z nekaj primeri okužb v celotni firmi. Moram povedati, da je ta kao drugi val res bistveno hujši. Okužb kolikor hočeš. Od kod ? Ne vem, Zakaj ? Ne vem, nisem nikomur za ritjo stal.;-) Pa se , vsaj po mojem mnenju v tem "drugem krogu" bistveno bolj držimo sprejetih ukrepov kot v prvem. Na razpolago imamo ustrezne maske, razkužila...razkužujemo prostore...ni da ni, pa kar ni izboljšanja... Bo verjetno res samo čas in nihče drug, dal smiseln odgovor na to...
RamzesII
18. 11. 2020 19.49
+1
"Od kod ? Ne vem, Zakaj ?" Dobro, res zanimivo, na mestu je tudi vprašanje ali gre res za virus ali simptome izzovejo drugače (strup (trosenje z letali), sevanje (ciljno, harrp sistemi itd.), ipd.). Beremo lahko o marsičem.
izgubljen krt
18. 11. 2020 20.02
ElectroVoice
18. 11. 2020 19.27
+2
In kakšna je razlika med legalnimi in legitimnimi volitvami? Morda enaka, kot med kurentom in korantom, ali pa morda med Furlanijo in Julijsko krajino...?
ivcekivcek
18. 11. 2020 19.23
+3
Seveda od zunaj pride virus. Razen če ga je podjetje samo zmodeliralo in se je od tam začel širiti v svet. En ga prinese v podjetje in potem se širi znotraj njega. Mislim ne verjamejo. Pa ne rabi verjet. Saj je vseeno Virus se bo širil tako ali tako. Znotraj in zunaj podjetja.
RamzesII
18. 11. 2020 19.50
magura
18. 11. 2020 19.22
+9
Napišite raje to , da delodajalci v zdravstvu zahtevajo , da si v službi , čeprav si po brisu pozitiven a ne kažeš nobenih znakov ! ...
Nekaj novega
18. 11. 2020 19.21
-2
Pa kaj naj še delodajalci to placajo, vso privatno sranje z bolniskimi delavcev ze itak placujemo!
ElectroVoice
18. 11. 2020 19.19
+3
Taak?! In kaj imajo delodajalci od tega, da se delajo nore? Prljave igrice so to...
Boombaar
18. 11. 2020 19.15
+4
Delodajalci NE izvajajo nadzora. Delavcem se pa gladko
izgubljen krt
18. 11. 2020 19.43
To je čista laž, zato si Manjolka ne zaslužiš niti minusa.
geny42
18. 11. 2020 19.47
+1
In kaksen nadzor naj se izvaja? jaz sem doma ze 15 dan, hrano in ostale zadeve mi iz stacune nosi sosed in kolga. In kaj naj me kontrolirajo? Sem zaposlen v zdravstvu, dnevno gledam in imam v obravnavi ljudi, ki so v bistveno slabsem stanju od mene in mi na misel ne pride, da bi kakorkoli krsil karanteno in navodila v povezavi s korona virusom! Če ste pa sami tako neodgovorni, pa najprej pometite pred svojim pragom! To, da sem se okužil na delovnem mestu, mi pa nihče ne bo govoril in mi onemogočal pravic, ki mi pripadajo! Vsi skeptiki se raje streznite in se postavite na našo stran, ki se dnevno spopadamo s tem virusom in našimi delodajlci, vlado, ki nam ne dobavlja osebne zaščitne opreme. Oprema je, ampak se je ne dobavlja, ker razni posamezniki z državnega vrha ne dobi provizije. Samo to je, vi pa kot ovce še sledite tem skorumpiranim politikom.
izgubljen krt
18. 11. 2020 20.08
V naši firmi se dosledno izvaja nadzor nad izvajanjem vseh sprejetih ukrepov v zvezi s COVID-19 na vseh nivojih. Osebno menim, da celo pretirano, ker smo zaposleni čisto dovolj ozaveščeni. Že zato, ker spoštujemo en drugega in imamo bolj ali manj vsi doma kakega "80 letnika". Ne kr neki povprek...
Bogdan Kranjc
18. 11. 2020 19.12
+0
najbolje da uprašajo SD oni so za šolo brez mask.
VenZsajvestekdo
18. 11. 2020 19.04
+5
Tuki vidite razlog zkj imamo toliko okužb. Delodajalci ne verjamejo v to in človk mora nazaj na šiht ali pa ostali dobijo okužbo čeprav ga "kao" ni kot pravijo šefje. To bi trebalo kaznovat.
Uporabnik215111
18. 11. 2020 19.00
+12
Mi svoje zaposlene konstantno opozarjamo na socialno distanco,higieno,nošenje zaščitnih sredstev itd.,ampak ne zaleže. Kot bi govoril steni. Sploh tisti iz juga so kritični ( sam sem južnjak,da ne bo pomote ). On izmenjavi izmene se rokujejo,objemajo,kot da se niso videli 100 let. Pa pismo a si rukjen v glavo? A ne razumeš kaj ti govorim?
Da se mene pita..
18. 11. 2020 18.56
+8
Kaj ima to veze kje si se okužil, si se pač okužil.
vale
18. 11. 2020 19.13
+3
boslo
18. 11. 2020 19.31
Delavec dobi svoje, odvisno kdo plača, ali delodajalec ali država
Von_Clausewitz
18. 11. 2020 18.50
-6
Ne, naklažje se jensprenevad in še se delat norca iz stroke. Taki boste v hitrem postopku pristali na cesti. Niti malo se mi ne smilite🤣
Kana-1
18. 11. 2020 18.49
+1
Pa dokaži če lahko.! Ko pa prosiš za zaščitne ukrepe pa povzročamo težave. Kdo,koga,obtožuje in zakaj ?
Brina A.
18. 11. 2020 18.44
+6
In potem svizec zavije čokolado..zdej pa prov že izsiljujejo.