Korona

Do mobilne identitete smsPASS tudi na cepilnih mestih in uradih Fursa

Kočevje, 07. 06. 2021 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rebeka Tomaduz, Špela Bezjak
Komentarji
181

Po pozivu zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, naj se vloge za pridobitev digitalnega potrdila izpolnjujejo kar na cepilnem mestu, s čimer bi se razbremenile upravne enote, so v ponedeljek le redki cepilni centri to možnost zares omogočili. A v Kočevju so tudi tokrat stopili skupaj in že od konca prejšnjega tedna na mestu, kjer izvajajo cepljenje in testiranje, zdaj s pomočjo občine izpolnjujejo tudi vloge za pridobitev digitalnega potrdila. Mobilno identiteto cepljenim uredijo tudi v Grosuplju, kjer so stojnico postavili že v petek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako do mobilne identitete?
    02:54
    Iz 24UR: Kako do mobilne identitete?
  • Iz SVETA: V Kočevju že izdajajo potrdila
    03:20
    Iz SVETA: V Kočevju že izdajajo potrdila

Če smo se prvo leto epidemije navadili, da brez zaščitne maske ne gremo več nikamor, je drugo leto covida-19 prineslo še potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju. Vstopnico, ki počasi odpira vrata normalnosti, pa si lahko sami natisnete tudi imetniki smsPASSa. Po novem ga lahko pridobite tudi v cepilnem centru.

Na mestu, kjer navadno potekata cepljenje in testiranje, je zdaj pod modrim šotorom v Kočevju možno izpolniti tudi vlogo za pridobitev digitalnega potrdila oziroma smsPASSa. "Že prej smo imeli veliko vprašanj, kje bodo potrdila o cepljenju izdana in na kakšen način. Zdaj jim na licu mesta to razložimo in se pridejo identificirat oziroma naredit prvi korak za pridobitev smsPASSa," pove Ivan Muhič, namestnik vodje cepilnega centra. 

Občina nam je že ob začetku epidemije priskočila na pomoč, razlaga Muhič, in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Vsak dan tu sedita zaposlena na občini in ljudem pomagata izpolnjevati obrazce."Odzvali smo se že v četrtek in na cepilnem mestu organizirali prijavno točko. V dveh dneh smo zbrali 520 vlog, odziv je res neverjeten," dodaja Laura Horvat, višja svetovalka za zdravstvo in socialno varstvo. 

Podoben pristop so prejšnji teden s pomočjo prostovoljcev ubrali tudi na Jesenicah, a očitno je šlo le za enkratno pomoč. "Ko smo poslali elektronsko sporočilo na upravno enoto in jih povprašali o nadaljnjem sodelovanju, interesa ni bilo," pojasni Maja Robič, vodja cepilnega centra ZD Jesenice. 

Zdaj bodo ljudem pomagali na svoj način, in sicer boste lahko za 10 evrov  dobili natisnjeno cepilno potrdilo. Pomembno pa je opozoriti, da gre pri cepilnem potrdilu in digitalnem potrdilu za dve različni zadevi. Z izpolnjenim obrazcem za pridobitev digitalnega potrdila, kot to počnejo denimo v Kočevju, opravite prvi korak do digitalnega potrdila.

Za dostop do portala zVem med drugim potrebujete mobilno identiteto smsPASS.
Za dostop do portala zVem med drugim potrebujete mobilno identiteto smsPASS. FOTO: POP TV

"Izpolnjen obrazec naslednji dan odnesemo na Furs, tam nato podatke vnesejo v sistem in posameznik prejme kodo, s katero se registrira v portal SI-PASS in kasneje v zVem," dodaja Horvatova. Tam pa lahko potrdilo o cepljenju sami pridobite brezplačno. 

Upravni enoti so med prvimi na pomoč priskočili tudi v zdravstvenem domu Grosuplje. Skupaj z občino so postavili stojnico, razporedili kader in prve smsPASSe izdali že prejšnji teden. 

Podatka, koliko cepilnih mest že ima takšno stojnico, pristojni nimajo. Je pa vodja strokovne skupine Mateja Logar prepričana, da bo do portala zVEM v kratkem možno priti povsod, kjer cepijo. "Vem, da je bil dogovor med ministrom in župani, da bodo poskušali v vseh cepilnih centrih zagotoviti osebo oz. več oseb, ki bodo na voljo tudi za vlogo za izdajo digitalnega potrdila," je dejala. 

Identiteto smsPASS pa lahko pridobite tudi v uradih Fursa, kjer bodoče imetnike pozivajo, naj se pravočasno naročijo. Prav tako pa opozarjajo, da mobilne identitete ne morete pridobiti v imenu druge osebe.

Kaj pa tisti, ki so se cepili v tujini? "Če smo se cepili v tujini, moramo imeti ustrezno potrdilo. Če so torej navedeni vsi potrebni podatki (odmerek, cepilno mesto, številka LOT), potem je seveda možno to vnesti tudi v naš cepilni seznam," je pojasnila Logarjeva. Če imate torej vse potrebne podatke, vam zdravnik lahko izda cepilno potrdilo. 

Zaradi navala se je čakalna doba na upravnih enotah za pridobitev smsPASSa in digitalnega potrdila SIGEN-CA sicer podaljšala za več kot en teden. Poleg cepilnih mest in Fursa si lahko dostop do portala zVEM uredite tudi v centrih za socialno delo  in na ministrstvu za pravosodje.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NISEM OVCA
08. 06. 2021 18.55
+0
Slej kot prej se boste vsi srečali z zadevo, ki pa je ne boste podpirali. Večine vas ne moti testiranje. Veliko se vas je že cepilo. Mnogi ste bili za policijsko uro. Prav, kakor želite. Verjemite mi, da bo prišel čas, ko boste rekli: s tem se pa jaz ne strinjam, tega pa jaz ne bom podpiral! Žal bo prepozno. Elita bo sklenila obroč okoli osebne svobode. Ko boste to opazili bo prepozno. Svobode že sedaj ni več. .., če žabo počasi kuhaš, ne skoči iz lonca. Vi kar čakajte.., ko bo prepozno, BO PREPOZNO!!
romeoo
08. 06. 2021 17.00
+1
smsPass je tudi nezakonit
jezenslovenec
08. 06. 2021 14.59
-1
Preobremenjena javna uprava?????? A ko so bili skoraj eno leto doma in prejemali plačo in dodatke je bilo pa v redu????? Sedaj jim je pa težko nekaj papirjev napisat in sprintat.
Kazimir Plemeniti
08. 06. 2021 14.44
+1
Ok, govorimo o mobilni identiteti. To je tisto, kar je še nekak časa veljalo za teorijo zarote.
damjan30.
08. 06. 2021 14.40
+0
Fotranje ljudi v glavo za koronanateg...
reaf
08. 06. 2021 13.34
+4
Ni mi jasno zakaj ti takoj po cepljenju ne vročijo tega certifikata ampak ti tišijo neke brezvezne kartončke!? No v Celju ti po cepljenju vročijo ravno takšen certifikat kot si ga lahko sprintaš iz e-portala Zvem! Ne vem zakaj ni povsod tako???
NeMoresVerjet
08. 06. 2021 14.22
+1
Digitalnega certifikata ne mores sprintati. razen ce mislite okoli skakati z nekaj 100 stranmi base64 enkodirane vrednosti podpisa. Tukaj za zacetek ne gre za potrdilo o cepljenju, ampak prijavo v spletne strani, FURSA, javne uprave, e-zdravja, ki se ga je do nedavnega delalo preko digitalnega certifikata, po novem pa se bo uporabljal smsPass, ki to omogoca z enkratno sms kodo(poleg omenjenega certifikata in enkratnega gesla poslanega po emailu). Po prijavi pa so tam na voljo vsa potrdila za printanje oz posiljanje naprej. In vse kar se posilja elektronsko je podpisano s digitalnim certifikatom, katerega lastnica je drzava, tako da nihce ne more trditi, da ste ga ponaredili. Ko bo enkrat dejansko speljana digitalizacija vseh procesov bodo vsi, ki jih cakanje na uradih nervira, precej boljse volje, vsi ostali boste imeli pa magicno krajse vrste. Win win za obe skupini.
reaf
08. 06. 2021 15.06
+3
Loooka... še enkrat, prav takšno potrdilo (identično) o cepljenju kot si ga lahko izprintaš na e-portalu Zvem (potrebuješ smsPass), ti izdajo takoj po cepljenju v nekaterih izbranih cepilnih centrih... kot npr. v Celju/cepilno mesto Golovec Ne vem zakaj takega cepilnega potrdila ne vročajo povsod po Sloveniji, v izogib slabi volji in gužvi na UE!?
sinhron
08. 06. 2021 13.30
+1
Kjer so sposobni ljudje na določenih mestih se da vse rešiti zelo enostavno !
CrushLow
08. 06. 2021 13.24
+2
evo vam ... sam čip vam še manjka pa ste zmagal...
Dante69
08. 06. 2021 13.02
-1
NE HVALA. MORDA SAMO ZA DOMAČE ŽIVALI!
NeMoresVerjet
08. 06. 2021 14.24
+1
Ker zase boste pa rajsi skakali od enega urada do drugega. Taki sprehodi ponavadi veselijo SAMO DOMACE ZIVALI =))
reaf
08. 06. 2021 12.36
+3
Tisti, ki ste se cepili v Celju (Golovec) ste prejeli popolnoma identično potrdilo, kot si ga lahko sprintate iz e-portala Zvem! Tako, da ne rabite stat zarad tega v vrsti za digitalno potrdilo Sigenca na UE! Morda komu prav pride ta info.
NeMoresVerjet
08. 06. 2021 14.26
+2
Ravno to je fora smsPassa. Ne rabis vec certifikata. Vstop je mozen preko sms/email kode, torej zadeve ni potrebno obnavljati in dodajati v brskalnik/OS, kar je dejansko mission impossible za vecino pametnjakovicev na tem portalu. Brez vnukov so kar se tega tice...gotofi.
Ruska avantura.
08. 06. 2021 12.33
+4
Digitlno suženjstvo se začenja a to je šele ogrevanje pre totalno diktaturo tele plandemije in tega prehlada, ki ne ogroža niti hrčka..............
LOVELIFE
08. 06. 2021 12.23
+3
Za bruhat, da se to dopusti. In kakšna je zdaj svoboda? A nismo EU brez meja. Vseeno, če iz nje iztopimo in se zabetoniramo pred EU. In se gremo samo oskrbo.
Uporabnik1947897
08. 06. 2021 12.15
+1
Kmalu se boste vsi,ki podpirate ta šit,utapljali v raznih digitalnih potrdilih...Ne boste več mogli delovati samoiniciativno...To je torej za vas svoboda?K temu stremite?...Bolno do konca...Sistem vam ga vleče na suho,glavni akterji se zgolj zabavajo,narod pa še kar panično nastavlja svoje rilce in ramena...Potem se pa čudimo...
TreznaGlava
08. 06. 2021 11.54
+3
Clovek ne more verjet,da po 15 mesecih te kalvarije in vladnega cirkusa,s komentarji kot so bili npr "pejmo se malo zabavat", "to je vse igra stevilk" in "vidimo padec,ampak tudi narascanje",nekateri se vedno podpirate te utopicne ideje,ki nam iz dneva v dan krajsajo pravice in svobodo. Kaj je z vami,narod slovenski,vse to mirno poziramo,zanka pa se vedno bolj zateguje. To je dalec od normalnosti,ki smo jo se lani poznali in kot kaze,je nikoli vec ne bomo imeli. To ta novo pa si lahko vsi podporniki vkljucno s stroko in politiko porinete nekam.
Uporabnik1947897
08. 06. 2021 12.05
-1
Madžaroš
08. 06. 2021 11.07
+3
Digitalna potrdila so le zato da lahko na ju rečejo ”mi delamo”
JFMAMJJASOND
08. 06. 2021 10.38
-4
Imam digitalno potrdilo in si pass oz SMS pass. Zanima me, če kdo ve, ali laho pridobiš SMS pass brez digitalnega potrdila? Jaz imam že vse, sodelavce pa zanima, če je digitalno potrdilo pogoj za si-pass oz. SMS pass ali gre brez?
bimmbolina
08. 06. 2021 10.42
+1
Ali imaš digitalno potrdilo ali pa SMSpass. Za izpis potrdila potrebuješ eno ali drugo, se mi zdi. Mislim pa, da imaš digitalno potrdilo na kompu, SMSpass pa preko pametnega telefona.
JFMAMJJASOND
08. 06. 2021 10.45
-2
Jaz tak imam oboje, tudi na telefonu, potrdilo in smspass - sem pa potreboval digitalno potrdilo, da sem uredil SMSpass, ter čakal nekaj dni, da so mi poslali. Pri sodelavcih gre bolj za vprašanje, če SMSpass lahko pridobiš brez, da imaš digitalno potrdilo.
bimmbolina
08. 06. 2021 10.54
+2
Kot sem jaz pred kratkim zasledila je SMSpass ločen od digitalnegs potrdila, Mislim, za e-identifikacijo potrebuješ eno ali drugo.
User1538643
08. 06. 2021 10.37
+1
Torej, so vsi brez tega smsPASS-a, v bistvu cepljeni brez priznane identitete, naslepo?
bimmbolina
08. 06. 2021 10.56
+1
Ne. Cepijo te na podlagi tvoje zdravstvene izkaznice in podatkov, ki jih razberejo iz nje. Če pa želiš sam natisniti potrdilo o cepljenju ali na primer vpogled v eDavke ali karkoli drugega, kjer potrebuješ e-identifikacijo, pa potrebuješ digitalno potrdilo ali SMSpass.
Madžaroš
08. 06. 2021 11.12
+2
Na JU imajo pač radi da te na vsake toliko časa pokontrolirajo pa da porabiš na tono časa za njih
User1538643
08. 06. 2021 10.35
+6
Še sem živ. Tega ne potrebujem.
kantor
08. 06. 2021 11.24
-1
martinov
08. 06. 2021 09.49
+9
Neokuženi moramo torej ostati v Sloveniji, če se ne okužimo z nekimi protivirusnimi injekcijami ! Krvna skupina AB je očitno ničelna na okužbo ! Sprašujem NIJZ, pa ne upam več na odgovor !
inhabitant
08. 06. 2021 09.46
+9
....le zdravi nikamor.