Korona

Šter opozarja: Kategorija PCT še ne velja v vseh državah EU

Ljubljana, 03. 06. 2021 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
164

Digitalno covidno potrdilo, ki bo prebolelim, cepljenim in testiranim omogočilo potovanje brez omejitev, naj bi v EU uvedli 1. julija. Krog držav, ki že zdaj omogočajo neovirano potovanje za t. i. kategorijo PCT, se sicer veča, vendar pa to še ne velja v vseh članicah EU in schengenskega območja, temveč temelji na bilateralnih ali regionalnih dogovorih, je poudaril vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter.

S potrdilom oziroma kartončkom, ki ga dobimo ob cepljenju proti covidu, do uvedbe digitalnega covidnega potrdila lahko potujemo na Hrvaško in na Madžarsko, za druge države pa je potrebno zdravniško potrdilo v vsaj dveh jezikih. "Potrdilo, ki je praviloma poleg slovenščine še v angleščini, po naših informacijah uporabljajo vse države EU, uporabljajo ga tudi nekatere države, s katerimi smo dosegli sporazum, to so Združeno kraljestvo, ZDA, Turčija, Rusija, Srbija," je pojasnil Šter.

Nekatere članice, med njimi sosednja Hrvaška, so digitalna covidna potrdila sicer že začele izdajati s 1. junijem. Na vprašanje, kdaj ga bo uvedla Slovenija, Šter odgovarja: "Vsekakor bo to do 1. julija, upamo, da čim prej, krog držav se veča in s tem tudi digitalna možnost uveljavljanja svobode potovanja."

Tehnična implementacija digitalnega potrdila po njegovem mnenju ne bi smela biti pretežek izziv. "Verjamem, da je možno razrešiti te zadeve, zlasti ker se radi pohvalimo, da imamo digitalizacijo države v malem prstu. Upam, da se bo res pokazalo, da je temu tako."

Bo pa na ravni EU treba odgovoriti na vprašanja, kot so na primer, kje je starostna meja tistih, ki bodo potrebovali to potrdilo, kaj se bo zgodilo z osebami, ki so prebolele covid-19 in so bile enkrat cepljene, ali pa so covid prebolele in jim to mora nekdo potrditi, ter kako bo to zapisano v QR-kodi. "Hudič se skriva v podrobnostih, vsa ta vprašanja morajo biti razrešena do 1. julija," je poudaril Šter.

Andrej Šter
Andrej Šter FOTO: POP TV

Po vsebini je verjetno najpomembnejše vprašanje, kako bo omogočena svoboda potovanja tistim, ki se ne morejo cepiti. Ena od omejitev je tudi, da je podatek o negativnem testu uporaben le nekaj dni; tudi to bo treba zapisati v QR-kodo, ki jo bomo nosili s seboj.

Šter je med drugim spregovoril še o pogojih, pod katerimi lahko prebivalci Slovenije trenutno potujejo v sosednje države. Ker pogoji za vstop v posamezne članice niso poenoteni in se pogosto spreminjajo, svetuje, da jih vsak, ki se odpravlja na pot, nekaj dni pred odhodom preveri, najbolje na spletni strani slovenske vlade, kjer so objavljeni ažurni podatki o prehajanju meje.

Digitalno zeleno potrdilo
Digitalno zeleno potrdilo FOTO: Dreamstime

Po novem so se pogoji za vstop v Hrvaško precej sprostili. Brez dodatnih pogojev je vstop mogoč za tiste, ki so cepljeni s prvim odmerkom cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca, in sicer po 22. dnevu od cepljenja, je pojasnil. Krog teh držav se širi, mednje sodi tudi Madžarska, "pričakujemo, da bo vedno več držav, ki se bodo pri teh pogojih poenotile", je dejal.

Avstrija je pri sproščanju ukrepov za zdaj še dokaj zadržana, so pa opustili obvezno desetdnevno karanteno, dopuščajo marsikatero dokazilo, ki ga je treba imeti v dvojezični obliki. Italija sprošča ukrepe kampanjsko, še vedno veljajo precejšnje omejitve, opustili so obvezno petdnevno karanteno, a je za vstop v državo med drugim še vedno potrebna elektronska registracija.

Državljani naj ne računajo na reševalne odprave

Pred začetkom turistične sezone Šter poziva k razumnim potovanjem, hkrati pa ocenjuje, da konzularni službi, ki državljanom pomaga, ko se v tujini znajdejo v težavah, tudi to poletje ne bo zmanjkalo dela. Obenem opozarja, da tokrat ne gre pričakovati, da zadošča enosmerna vozovnica in da nas bo nazaj pripeljala država, če se bo zaradi vnovičnega poslabšanja epidemioloških razmer kje kaj zalomilo.

V pogovoru je opozoril še, da je trenutno skoraj nemogoče prostočasno potovati v Rusijo, težavna so tudi potovanja v ZDA ali od tam, "evropska potovanja se ustavijo tudi ob ambiciji potovati v Južno Ameriko", kjer se marsikatere države soočajo z grozljivimi epidemiološkimi razmerami. Tudi ostale članice EU državljane opozarjajo, naj letošnje poletje ne računajo na organizacijo reševalnih odprav, kot so potekale lansko pomlad in poletje, je med drugim opozoril vodja konzularne službe na MZZ.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomy Bananas
03. 06. 2021 19.39
+1
Šter bejž v penzijo in daj mir Slovencem
Viejo cabron
03. 06. 2021 18.43
+3
Gospod Šter naloga državnih organov je da "morajo" pomagati Slovesnkim državljanom v tujini iz katerih koli razlogov. Vaše trditev je vaše osebno mnenje!
Primula1
03. 06. 2021 18.35
+3
PCT je protiustaven, ZNB ga ne pozna! Nehajte ga srati, ker bo izstavljen račun previsok!
bmark_1
03. 06. 2021 18.11
-1
Gospod Šter... drugace se tega cloveka ne more naslavljat...
lnterReflections
03. 06. 2021 17.36
+7
Ljudem manjka osnovno sredstvo za preživetje. Kino, gostilna, Hrvaška, koncerti za preživetje niso nujni, cepivo pa ima lahko posledice lahko. Ker če so tako prepričani, da je cepivo varno, zakaj je potem sploh nastal Numrberški kodeks, ki pravi, da ne smeš nikogar prisiliti v cepljenje s cepivom, ki je v kateri koli fazi testiranja, mi pa smo v 3. fazi vse do leta 2022. Za dopust pa res ne bom laboratorijska miš. Daš 200€ za tisti PCR test ali pa ostaneš doma in tukaj je zadeva zaključena. Če pa kdo ne more brez teh stvari in ga bo to psihično uničilo, kar izvoli, postavi se v vrste.
intro
03. 06. 2021 17.08
+6
Nobeno mahanje z zastavico vam ne pomaga, če se ne držite ustave Slovenije!!!!
Gašper Rozenstein
03. 06. 2021 17.08
+3
smrdduh jedni blljiak
intro
03. 06. 2021 17.08
+6
Praznujemo 30 let osamosvojitve proslavljali bodo, kršijo pa ustavne pravice, naj vam tekne deci rujnega vina!
intro
03. 06. 2021 17.06
+2
Se bo Janez skesal in zajokal pred TV-jem ker nam je 2 milijona ljudem kršil ustavne pravice, ki smo jih zapisali v našo sveto knjigo in ja svečkarji to je naša biblija!!!!
intro
03. 06. 2021 17.04
+4
Kdaj bo Hujsek prosil odpuščanja, ker nam je kršil ustavne pravice!?!??!!
tron3
03. 06. 2021 16.30
+6
Ker tale na sliki z masko ni Šter pomeni samo to, da je tudi on dobil sms!!!!
Ultra bass
03. 06. 2021 16.20
+1
Očitno so tukaj posredovane alternativne informacije prepovedane.
bruzor
03. 06. 2021 16.29
+4
Ultra bass
03. 06. 2021 16.43
+2
Ma bil sem že prej tu gor malo pavze sem si vzel do zdaj sicer pa nekaj za vse vas guglaj : Nadzor uma: Znanstveniki ustvarili “Magneto” protein, ki omogoča daljinski nadzor možganov in obnašanja.
dej no
03. 06. 2021 16.20
+9
kadar se bojo politiki testirali za droge se bom tudi sama z pcr testom.
tron3
03. 06. 2021 16.12
+8
Šter še izpita za avto ni sposobn nardit, jasno ker ni mobiln, Vam od žlehnobe omejuje gibanje, ker nima izpita. Frustracije in kompleksi Šter s.p.!!!!!
dej no
03. 06. 2021 16.07
+4
ta test nikjer ne velja, ker piše na embalaži, ni za covid 19. ta pjlunek privat test pa ima vsa potrdila o veljavnosti.
bruzor
03. 06. 2021 16.02
+14
Neverjetno, spet bomo ta pridni, kateri smo upoštevali mere in priporočila vlade in nismo zboleli, dobili po hrbtu. Totalno so nas izolirali in nam nabijajo krivdo ker smo ostali zdravi. Popoln absurd današnjega časa. Pogojevanje in omejevanje svobod in pravic s cepljenjem in nekakšnimi, iz trte zvitimi potrdili, je po moje en najbolj grob in nepravičen poseg v integriteto človeka. Če hočeš bit integriran v "novo normalno družbo" , se MORAŠ PROSTOVOLJNO cepit, drugače boš ostal v getu zdravih ljudi, pa še stigmatiziran boš kot neki trmasti čudak. Paradoks nad paradoksi, predvsem pa je laž postala žalostna resnica... homine, quo vadis???
dej no
03. 06. 2021 16.10
+8
pri nas v šoli smo ravnatelju glasno in jasno , povedali in napisali, da od danes naprej ne več nadomeščamo zbolele po cepljenju ali od cepljenja.
rzui
03. 06. 2021 15.55
+3
ne filozofiraj šter
Pravicaje
03. 06. 2021 15.50
+15
Pokljuklar, ki tako rad poudarja da "Prebolevniki, cepljeni in testirani posamezniki z negativnim izvidom bomo lahko z enotnim, univerzalnim in brezplačnim PCT covidnim potrdilom ali digitalnim COVID potrdilom živeli relativno svobodno, četudi bo virus še vedno med nami," pa bi očitno dal najraje do sedaj vse zdrave v taborišča ,da ne ogrožamo ostalih, mar ne ! Ne vem kaj so ti ljudje študirali, Hitlerjev Mein kampf, ali so dali prisego pod Ženevsko deklaracijo svet.zdravniškega združenja, ki med drugim pravi ......svojega medicinskega znanja niti pod prisilo NE BOM UPORABLJAL za namene kršenja človekovih pravic in svoboščin - vse to svobodno in častno prisegam! !!! Kaj pa je digitalno covid potrdilo ,kot kršenje človekovih pravic ,če ostali zdravi necepljeni ne moremo živeti relativno svobodno, četudi bo virus še vedno med nami,kot pravi ?????????
dej no
03. 06. 2021 16.12
+8
test za drogo jim je potrebno ponuditi. bojo užaljeni, vendar bomo točno vedeli za kaj se gre.
JANEZ-JAN KOGO
03. 06. 2021 15.46
+10
Šter, upamo da si si pripravil vse za na pot, obleke v katere te damo....pa poti ti ne bomo plačevali mi navadni državljani......sicer pa ob takem astronomskem dodatku k plači se ti splača tak bluzit in pumpat narod, da je že smešno.....bolje, da ne govoričiš
JApajaDAja
03. 06. 2021 15.42
-4
za tiste, ki jim je (bil) švedski model pri srcu....odbor za ustavo je ugotovil, da leva,manjšinska vlada švedske,ni uspela z ukrepi zoper pandemijo!
dej no
03. 06. 2021 16.13
+6