Korona

Direktor UKC Ljubljana: Bližamo se robu zmogljivosti

Ljubljana, 03. 11. 2021 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA, U.Z.
Komentarji
819

V bolnišnicah se razmere zaostrujejo. Trenutno je v Sloveniji hospitaliziranih 670 bolnikov, intenzivno terapijo pa potrebuje 159 pacientov. Direktor UKC Ljubljana Jože Golobič je posvaril, da je največja slovenska bolnišnica na robu zmogljivosti. Ob tem opozarjajo, da bodo pritiski na klinični center v prihodnjih dneh najverjetneje še narasli. Bolj kot bolniških postelj jim še vedno primanjkuje kadra.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bodo bolnike vozili v tujino?
    04:04
    Iz 24UR: Bodo bolnike vozili v tujino?
  • Iz 24UR: Bolnišnice na robu zmogljivosti
    03:50
    Iz 24UR: Bolnišnice na robu zmogljivosti
  • Iz 24UR: Na novo sprejetih kar 99 okuženih
    03:43
    Iz 24UR: Na novo sprejetih kar 99 okuženih
  • Iz SVETA: Polnjenje bolnišnic
    05:06
    Iz SVETA: Polnjenje bolnišnic
  • Izjava direktorja UKC Ljubljana
    00:43
    Izjava direktorja UKC Ljubljana

"Situacija je resnično zaostrena, bližamo se robu zmogljivosti naše bolnišnice," je v današnji izjavi za medije ob povečanem sprejemu covidnih bolnikov opozoril v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jože Golobič. Po njegovih besedah ima UKC Ljubljana več težav kot s prostimi posteljami s zdravstvenim kadrom, ki ga primanjkuje.

Tudi strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko opozarja na pomanjkanje kadra, zlasti medicinskih sester na intenzivnih oddelkih. Na kliniki po njegovih besedah zato že od 28. septembra skorajda ne izvajajo elektivnih operacij. Kot je pojasnil, tako v prvem kot v trenutnem valu epidemije prerazporejali kader na covidne oddelke. Razlika pa je v tem, da so v prvem valu za nujne operacije otrok in odraslih potrebovali 65 odstotkov preostalega kadra, v trenutnem valu pa 90 odstotkov. Ob tem opominja, da "vsak pacient slej ko prej postane nujen". Po njegovih besedah sicer samo na kirurški kliniki primanjkuje 200 zdravstvenih delavcev.

Obiski so po novem v UKC Ljubljana omejeni na eno zdravo osebo, ki lahko posameznega bolnika obišče za največ 15 minut. Pri tem mora biti bolnik na zdravljenju v kliničnem centru vsaj teden dni. Obiski pa so po nespremenjenem režimu še vedno dovoljeni za starše otrok in kritično bolnih, po predhodnem posvetu in dovoljenju oddelčnega zdravnika.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je ob tem pojasnila, da ima naša največja bolnišnica na kirurški, interni in nevrološki kliniki skupaj pripravljenih 70 intenzivnih postelj za zdravljenje bolnikov brez covida-19, ki jih ohranjajo tudi v času epidemije. Ob tem  ocenjuje, da je zelo verjetno, da se bo število covidnih bolnikov še povečalo, kar bo pomenilo dodatne obremenitve za infekcijsko kliniko in diagnostično-terapevtski servis (DTS). "Takega pritiska nismo pričakovali, vendar druge izbire, kot da se z njim spopademo, nimamo," še pojasnjuje strokovna direktorica. Ob tem izpostavlja pomen delovanja centra za transplantacijo, ki edini v državi deluje v UKC Ljubljana. "Moramo ga ohraniti do zadnjega diha," poudarja Buturović Ponikvarjeva.

Bodo že prihodnji teden aktivirali bolnišnico dr. Petra Držaja?

V UKC Ljubljana so danes hospitalizirani 204 covidni bolniki, od tega 144 na t. i. navadnih oddelkih in 60 na oddelkih intenzivne nege.

Golobič je pojasnil, da razpoložljive bolnišnične kapacitete za covidne bolnike v UKC Ljubljana prilagajajo sproti. Potrdil je možnost, da bi ob povečanem navalu covidne bolnike zdravili tudi v Bolnici dr. Petra Držaja, kjer je na voljo oprema in oskrba bolnikov s kisikom. Kadrovske težave pa bi tudi ob tej potezi ostale. Buturović Ponikvarjeva sicer ni želela natančno napovedati, kdaj bi za zdravljenje covidnih bolnikov lahko aktivirali omenjeno bolnišnico. "To bi se lahko zgodilo že v naslednjem tednu," je pojasnila. 

Poudarila je, da je na oddelku intenzivne nege v UKC Ljubljana od 60 covidnih bolnikov osem takih, ki so cepljeni proti covidu-19. "Vendar so vsi ti imunokomprimitirani, kar pomeni, da ne morejo imeti dobrega odgovora na cepljenje," je dejala. Na navadnem oddelku je po njenih besedah cepljenih 48 covidnih bolnikov, od katerih je slaba polovica prav tako imunokomprimitiranih oziroma imunsko oslabljenih.

Upanje zdravilo regeneron

Kot je še povedala, ''imamo srečo, da imamo na zalogi še dovolj zdravila regeneron, ki ga intenzivno dajemo bolnikom, predvsem v Ljubljani". Pripravili so tudi posebne enote za večurno aplikacijo tega zdravila, ki ne zahteva hospitalizacije v bolnišnici. Po izkušnjah, ki jih imajo doslej, se je v bolnišnico vrnilo zelo malo bolnikov, ki so to zdravilo dobili pravočasno. Tu imamo še dosti rezerve, je ocenila.  

Regeneron, zdravljenje s protitelesi
Regeneron, zdravljenje s protitelesi FOTO: Shutterstock

Bolnišnice širijo covidne oddelke in krčijo nenujne programe

Na torkovem sestanku so se predstavniki ministrstva za zdravje in vodstev bolnišnic sicer dogovorili, da bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe in da bodo hkrati bolnišnice povečale številno navadnih in intenzivnih postelj. Koordinator covidnih bolnišničnih postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je ob tem posvaril pred zlomom zdravstva. Po njegovih besedah maksimalna kapaciteta covidnih intenzivnih postelj v tokratnem valu epidemije znaša 191. To je nekoliko manj kot v prejšnjih valovih, razlogi pa so v pomanjkanju negovalnega kadra v bolnišnicah, je pojasnil.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so danes sredi dneva zdravili 23 covidnih bolnikov na navadnem oddelku, so pa z današnjim dnem odprli še drugi del od maja letos pripravljenega oddelka za bolnike s covidom-19. Skupno bi tako po takratnih podatkih lahko imeli na voljo okoli 50 postelj na navadnem oddelku. Zdravljenje na oddelku intenzivne nege trenutno potrebujejo štirje bolniki, enota interne intenzivne medicine pa je v celoti namenjena zdravljenju covidnih bolnikov. Na oddelku za pediatrijo danes zdravijo enega otroka s covidom-19, na oddelku za ginekologijo in porodništvo pa eno porodnico s covidom-19. Veliko bolje kot lani so letos razmere glede okužb med zaposlenimi v slovenjgraški bolnišnici. Trenutno sta med zaposlenimi dva primera okužbe, obe osebi sta se po pojasnilih iz bolnišnice okužili v domačem okolju. "Na splošno letošnjo leto beležimo 73 odstotkov manj pozitivnih med zaposlenimi v primerjavi z lanskim letom," so pojasnili v bolnišnici, ki je z današnjim dnem začasno prekinila z izvajanjem vseh nenujnih kirurških programov. "Opravljali se bodo le nujni posegi, posegi bolnikov z rakom ter posegi, brez katerih bi se zdravstveno stanje pacientov pomembno poslabšalo," so navedli.

V Splošni bolnišnici Trbovlje, kjer imajo na voljo 14 navadnih postelj za covidne bolnike, so danes dopoldne zdravili 11 covidnih bolnikov, zasedeni pa sta bili tudi obe razpoložljivi postelji za intenzivno nego covidnih bolnikov. Kot so pojasnili v trboveljski bolnišnici, lahko trenutno še dodajo tri navadne postelje, če bo potrebno še več, pa bi morali zapreti kirurški oddelek in tam postaviti drugi oddelek za bolnike s covidom-19. In če bodo odprli drugi covidni oddelek, bodo izvajali le storitve s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, so pojasnili.

V Splošni bolnišnici Izola pa so imeli v torek zapolnjene vse takrat razpoložljive zmogljivosti za covidne bolnike, to je 22 postelj za akutno obravnavno in pet postelj za intenzivno nego. Kot so pojasnili, lahko zmogljivosti povečajo še za osem postelj. Katere nenujne programe bodo krčili, za zdaj še ne morejo oceniti. 

Nekatere bolnišnice pa ob slabšanju epidemičnih razmer tudi omejujejo obiske.


Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (819)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zivetihocemsvoboden
05. 11. 2021 16.16
+1
Vsi vi direktorji bolnic,kovidprofitckajri ki mastno sluzite na racun nas drzavljanov ze dve leti naute se melli kam skriti odgovarjali bote za zlocine ko nam otroke spikate perete im mozgane vsakodnevno radi farmakomisije .....najdli vas bomo vete dobro da nas ubijate
nemo1
04. 11. 2021 13.04
+1
Zakaj ne razmišljate vsaj za svoje zdravje čisto sebično, bi radi pristali tam na pojstli z nesposobnim osebjem ki krmili vaš tespirator..... ajoooj
nemo1
04. 11. 2021 13.02
+1
Mane razumem kaj čakajo da vse zarejo
MihaGliha
03. 11. 2021 20.48
+0
Kaj bi bilo v primeru vojne ko bi bile postelje polne bi se predali?
andrejak28
03. 11. 2021 20.43
+0
Seveda da neverjamejo saj gledajo samo poročila in čakajo navodila kdo jim še večjo bederijo pove da naj delajo
filip1001
03. 11. 2021 20.41
+0
Folk ne se norca delat,taki pol najbl cviljo
Tomen
03. 11. 2021 20.17
+4
Necepljeni se nej grejo v tujino zdravit na svoje stroške!!
MihaGliha
03. 11. 2021 20.39
-1
Aja ti pa boš posledice cepljenja zdravil na moje stroške čeprav si se sam hotel cepit, meni pa je virus delil cepilec po možnosti osebno ti
spermi?
03. 11. 2021 20.06
-1
Ja se tudi vsak mesec na robu zmogljivosti .
SAKOSAKO
03. 11. 2021 19.57
+1
Če smo pri 150 na intenzivi na koncu z zdravstvom, potem pa bolje da gre vse h... Zdravstvo je na koncu zaradi razpisov, korupcij...
BELAN
03. 11. 2021 19.52
+2
Mahmud
03. 11. 2021 19.50
+4
Čist vse vredu in prav! Samo zakaj pa imamo za vraga 500 respiratorjev? Kdo torej tukaj laže? Če ne drugega je bil nakup le teh ena velika potrata denarja, razen če je na enega pacienta priklopljeno več respiratorjev! Res zanimivo!
Riko 33
03. 11. 2021 19.48
-4
Celo leto ste imeli že zrežiran o kaj se bo dogajalo pa nič. Ta glavno da imajo živine na stolčku bajne plače + dodatki. Naredilo pa se ni nič. Pa če imate jajca povejte kaj se dogaja po resnici. Cepljeni in virus. Okoli mene zbolevajo samo cepljeni in to ne blago.
Mahmud
03. 11. 2021 19.54
+0
Tudi pri nas je podobno! Zboleli vsi cepljeni, nacepljeni pa smo zaenkrat še brez kakršnihkoli simptomov ter negativni!
Pomnim
03. 11. 2021 19.47
+0
To je pa čisto presenečenje. Tako kot sneg za cestno službo.
anabanana
03. 11. 2021 19.47
+0
Bolnica Franja jih je imela preko 1000, delat je treba🙃
Sputnik8
03. 11. 2021 19.34
+7
Ne cepljene vrzite ven. Potem pa naj komentirajo na tem portalu.
MihaGliha
03. 11. 2021 20.40
+0
frenkii
03. 11. 2021 19.33
-1
Ne verjamem! Pokažite posnetke da vidimo če jih imate.Ampak ne stare kako v krstah odvažajo mrtve,ker tako pri nas to ne poteka tako
Tone 12345
03. 11. 2021 19.20
+0
Pa jaz ne razumem tega zdravstvenega jokanja!postavite poljske bolnišnice in stvar je rešena!kakšne intenzivne!nehite jamrat bo pač odšel tisti ki mu je tako usojeno na drugi svet v poljski bolnišnici!!!!
Ate_ist
03. 11. 2021 19.46
+1
pri žalah je velik park tam lahko stoji kar nekaj šotorov predpravica za postelje pa naj bo namenjena necepljenim
anabanana
03. 11. 2021 19.49
-3
To so samo fore da "ni" kadra, izsiljujeji povišico plač in dodatke, pa saj nismo nori🙃
ResnicaSeTuZeloCenzurira
03. 11. 2021 19.03
+7
Direktor UKC, žali se politiki. Žali se veliki vodji, ki zapravlja miljone za oklepnike, daje vojski miljone zdravstvo pa že 30 let samostojne Slovenije ni doživelo sprememb razen nekaj prizidkov in redna menjava prevoznih sredstev.. Žali se politiki ne nam slovencem, ker smo se držali ukrepov nismo zboleli, danes smo pa imbacili, ker se ne cepimo! Aja pa povejte, da so na "smrt" bolni cepljeni ne ne cepljeni! Tko da toliko cepljenih kot jih imate si zračunajte koliko jih boste fasali v UKC!
Škrat na kvadrat
03. 11. 2021 19.21
+5
Ne nakladaj, toliko miljard €, kot gre v zdravstvo, ne dobi nobena panoga. In vsi smo obvezni vsakomesečno plačevati zdravstveno zavarovanje + dodatno. In ni človeka v Sloveniji, ki bi znal narediti red in odgovornost.
Škrat na kvadrat
03. 11. 2021 18.53
+2
Malo manj se obremenjujte in vsakodnevno dozo sexa, vitaminov in dobre volje in seveda medijev. Je življenje takoj lažje in bolše.
bahattee
03. 11. 2021 18.49
+6
Zanimiv da je posnetk na YT 8 let star k Gates razlaga kaj nas bo doletel, pa točno to obliko virusa pokaže.. Folk pa še kr naseda.
Antivaxer
04. 11. 2021 11.36
Ja k ce bi biu to njegov master plan bi na yt to objavi ane ti bebec