Korona

Direktor UKC Maribor zavrača navedbe o mobingu in cepljenju mimo strategije

Maribor, 04. 03. 2021 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
19

Direktor UKC Maribor Vojko Flis zavrača navedbe o domnevnem mobingu nad zaposlenimi. Prav tako vztraja, da v UKC Maribor izvajajo cepljenje proti covidu-19 v skladu z nacionalno strategijo in da nihče ni bil cepljen mimo nje. Potrdil je tudi, da je bil zdravnik, ki se je vrnil iz Namibije, razrešen z mesta namestnika predstojnika oddelka za nevrokirurgijo. Kršil je interna navodila, ki so v veljavi od lani in zaposlenim ne dovoljujejo dela v drugih ustanovah.

Nujna seja sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, na kateri je bila predvidena obravnava informacije o oddaji letnega poročila za leto 2020 ter očitkov o domnevnem mobingu nad zaposlenimi, ki je bila predvidena za danes ob 15. uri, je prestavljena. Nov datum bodo iz bolnišnice javili naknadno, so sporočili.

Po informacijah predstavnika vodstva UKC Maribor Janeza Lencla je razlog za prestavitev današnje seje pravne narave. "Ugotovilo se je, da seja ni bila regularno sklicana," je dejal.

Namestnik predsednika sveta zavoda Mitja Hojs je sejo prestavil potem, ko mu je pravna služba UKC Maribor predložila dokument o preklicu seje s strani predsednika sveta zavoda v odstopu Jožeta Šabedra. "Tukaj gre za presedan, ko gospod Šabeder, ki je nepreklicno odstopil 18. februarja kot član in predsednik sveta zavoda, preklicuje sejo," je povedal Hojs. Po njegovih ocenah je bil preklic seje predvsem interes vodstva UKC Maribor na čelu z direktorjem Vojkom Flisom, ki je iskalo vse možne pravne podlage za takšen razplet. "Vodstvo UKC Maribor stalno prilagaja pravila z namenom, da ne prihaja do obravnave spornih točk na seji sveta zavoda," pravi Hojs, ki je eden od treh predstavnikov zaposlenih v 11-članskem svetu zavoda. Po njegovih besedah se je podobno dogajalo že po odstopu prejšnjega predsednika sveta zavoda Ljuba Germiča pred dobrim letom dni, "ko si je direktor sam vzel v roke pravico in skliceval seje". 

Hojs vztraja, da je imel po odstopu predsednika sveta zavoda pravico in dolžnost sklicati sejo. Sklical jo je na pobudo članice sveta zavoda Stanislave Naterer, ki je zahtevala nujno obravnavo očitkov o domnevnem mobingu, ki naj bi ga vodstvo UKC Maribor izvajalo nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti. To je zahtevala že v času predsedovanja Šabedra, a je ta ni uslišal. "Sejo je zahtevala 10. februarja in imela ob tem zadostno podporo članov, zato bi po poslovniku morala biti seja že zdavnaj sklicana," je povedal Hojs. Opozoril je še, da so bile nekatere točke na dnevnem redu današnje seje nujne za obravnavo že februarja, saj so podlaga za sprejem letnega poročila zavoda. "Vsaj lani je bilo to po ocenah direktorja nujno, letos pa očitno ne več. Vodstvo si prilagaja pravila, tako kot njim ustreza," je prepričan. Kot je dejal, bo zdaj počakal na usmeritve ministrstva za zdravje in potem odločil o novem datumu seje. 

Flis meni, da je zdravnik kršil interna navodila, ki so v veljavi od lani in zaposlenim ne dovoljujejo dela v drugih ustanovah.
Flis meni, da je zdravnik kršil interna navodila, ki so v veljavi od lani in zaposlenim ne dovoljujejo dela v drugih ustanovah. FOTO: Nina Bračič UKC Maribor

Direktor UKC Maribor zavrača očitke o mobingu

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je sicer že pred tem pojasnil, da je delavka, ki je kršila karantensko odločbo, dobila opomin. Po njegovih ocenah to ni mobing, temveč želijo s takšnimi ukrepi le vzdrževati red v ustanovi. Priznal je, da so odpustili vodjo kadrovske službe. To se je po njegovih besedah zgodilo zaradi njenega neprimernega odnosa do anesteziologov, ki so grozili z odhodi. "Kot veste, je vprašanje anesteziologov občutljiva točka v UKC Maribor že leta od 2016," je spomnil.

Na upravo UKC Maribor letijo tudi obtožbe, da so dosedanjemu predsedniku sveta zavoda Jožetu Šabedru omogočili cepljenje proti covidu-19 mimo vrste. Flis to zavrača in pravi, da cepilni seznam redno nadzoruje inšpekcijska služba, ki doslej ni zaznala nepravilnosti. 

Zdravnik, ki je odpotoval v Namibijo, razrešen s položaja

V UKC Maribor so nam danes potrdili tudi, da zdravnik, ki je potoval v Namibijo in se nato prejšnji teden vrnil z južnoafriško različico novega koronavirusa, ne opravlja več funkcije namestnika predstojnika oddelka za nevrokirurgijo. "Razrešil ga je predstojnik, za kar ima vsa pooblastila in mu ni treba navajati razlogov," je povedal Flis. Sam osebno ni bil seznanjen z njegovim potovanjem v Namibijo. "Dopust mu je podpisal predstojnik, direktor ne podpisuje dopustov zdravnikom na oddelkih ali klinikah," je pojasnil.

Na vprašanje, ali so morda predvidene še kakšne druge sankcije proti zdravniku ali komu drugemu, so v UKC Maribor odgovorili, da bo uprava po potrebi dodatno ukrepala, ko bo zaključen upravno-epidemiološki nadzor in bodo znani rezultati. Pojasnili so tudi, da je UKC Maribor v času trajanja epidemije zaposlenim odsvetoval potovanja v tujino. 

Flis tako meni, da je omenjeni zdravnik kršil interna navodila, ki so v veljavi od lani in zaposlenim ne dovoljujejo dela v drugih ustanovah. "Prepoved opravljanja dela zaposlenih zunaj naše ustanove je bila izdana zaradi epidemije dne, 18. 10. 2020. V februarju smo dovolili previdno sproščanje, če je to v korist bolnikov (recimo onkološka ambulanta v Zdravstvenem domu, v bolnišnici Ptuj ipd)."

Sicer tudi sam kot žilni kirurg pogodbeno dela izven UKC Maribor, a ne v času epidemije covida-19. "Prepoved upoštevam tudi sam. Menim, da tudi večina zaposlenih," je še dejal.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
04. 03. 2021 21.41
+1
iz prve roke , anarhija , material pa odteka in to na račun pacientov , ki so hospitalizirani , v zdravstvo se je prikradla vzvišenost in sedaj jo gojijo
mmickica
04. 03. 2021 20.17
-3
Kam smo prisli, danes je vsaka zahteva nadrejenih po spostovanju pravil, ze mobing. Ljudje nimajo vec v sebi nikakrsnega smisla zared, samo pravice iscejo, dolznosti so pa sele v drugem planu
fcliverpool1
04. 03. 2021 19.54
-1
Lažejo ,da sebi verjamejo. Osebno zame je dr.voršič eden najboljših ,če ne najboljši nevrokirurg v sloveniji. Vsak ,ki je kadarkol bil pri njem na pregledu ali operativnem posegu bo verjetno to znal potrdit.to je medijski linč proti najboljšemu med najboljšimi. Lp.
ina5785
04. 03. 2021 20.01
-2
fcliverpool1 - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Flis je pa tako plesniv kot sir!!!!
jezenslovenec
04. 03. 2021 19.23
+0
Ma že tako faco, da mu ne moreš nič verjeti.
Misika1967
04. 03. 2021 19.22
+1
Same lazi vsi masno sluzijo,vedno znova zdravniki privlecejo neke bolezni. Sankcije so nicla. Vzet jim licenco,pa naj dela v Afriki.Pri nas pa imamo cakalne vrste.
defodil
04. 03. 2021 20.06
-2
kar vzemi jim licenco, samo potem se pripravi se na daljse cakalne vrste, pa potem ne jamraj, ali se pa sama operiraj
FAUSTOS1
04. 03. 2021 18.35
+4
VSA elita se cepi z boljšimi cepivi moderna-vsi ostali z spornim cepivom astrazenica.
Periot222
04. 03. 2021 18.01
+3
viper
04. 03. 2021 17.52
+6
Ahh v ZD Koper enako cepijo preko vrste... vodja pa pametuje po televiziji
marston
04. 03. 2021 17.26
+3
njegove izjave niso verodostojne, velik sum na zavajanja in laži
NobedenkotMessi
04. 03. 2021 16.33
+4
To sam skoraj prepričan da drži da se ni nobeden cepil mimo vrste v sak dan butnejo kašen članek o cepljenju samo zato da bi folk pomislil da je to tak naval da se folk cepi mimo vrste če pogledamo kašen procent precepljenosti je ne vidim nobenega razloga za cepljenje mimo vrste
Crni tulipan
04. 03. 2021 15.55
+15
Veliko dohtarjev je navadnih pezdetov!
defodil
04. 03. 2021 16.15
+4
tako je, enako kot v ostali populaciji, so samo navadni ljudje in po Gaussovi krivulji imas ene bolj na levi, ene na sredini, ene pa na desni🤪
ina5785
04. 03. 2021 20.16
-1
smajser1
04. 03. 2021 15.38
+11
Flisu nikoli nisem nic verjel...
Maister1
04. 03. 2021 15.36
+6
Takega dobrega direktorja UKC še ni imela-res je da ne pusti krasti
pekoči paradižnik
04. 03. 2021 18.06
+3
..... zato bo kmalu zamenjan. Anonimni očitki o mobingu so prvi znak v to smer. janševci so že na delu.....
ElectroVoice
04. 03. 2021 15.36
+15
Karkoli userje velika riba morajo male progutati...