Korona

'Hitri testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji, primerljivi z ostalimi na trgu'

Ljubljana, 09. 02. 2021 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA, Ti.Š.
Komentarji
46

V Sloveniji ostajamo pri štirih potrjenih primerih angleške različice koronavirusa, je pojasnila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Zaključno poročilo o verifikaciji hitrih antigenskih testov pa je po njenih besedah pokazalo, da so ti testi enakovredni ostalim testom z mednarodno verifikacijo.

Na današnji vladni novinarski konferenci je Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), pojasnila rezultate potrjevanja angleškega seva v Sloveniji. "Opozorila bi na napako, in sicer na dejstvo, da gre za 16 potrjenih primerov, čeprav smo večkrat opozarjali, da gre v primeru slovaškega testa za presejalni test in je treba rezultate preveriti z metodo sekvenciranja," je dejala uvodoma.

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik
Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik FOTO: POP TV

Da bi bolje razumeli razmerje med presejalnimi in potrditvenimi testi, je uporabila primer presejalnega programa Svit. Pri tem test ugotavlja prisotnost krvi v blatu in opravlja vlogo presejalnega testa, z nadaljnjimi potrditvenimi preiskavami pa sum (pred)rakavih sprememb na debelem črevesju in danki potrdijo ali ovržejo. Dober presejalni test ima nalogo, da ne zgreši nobenega potencialno pozitivnega presejanca, ima visoko občutljivost. Potrditveni test pa mora imeti visoko specifičnost, da je diagnoza res prava, je razložila direktorica NLZOH.

"Enako razmerje velja za slovaški PCR test za ugotavljanje angleške različice virusa in sekvenciranje. Prvi postavi sum, da je v vzorcu prisotna angleška različica, s sekvenciranjem pa ta sum potrdimo ali ovržemo. Tako smo januarja s slovaškim PCR testi izvedli 877 vzorcev in pri 16 dobili pozitiven rezultat. Pri enem od teh vzorcev v nadaljevanju sekvenciranja nismo izvedli, ker je šlo za primer osebe, ki je bila na angleško varianto potrjena že v Belgiji. Pri enem vzorcu sekvenciranje ni uspelo, pri drugih 14 vzorcih pa so bile prisotne druge variante virusa. V Sloveniji tako ostajamo le pri štirih potrjenih primerih angleške različice virusa," je povedala Žohar Čretnikova.

"S tem in sekvenciranjem bomo analizirali vsak deseti PCR-pozitivni vzorec. Glede na epidemiološko situacijo bomo sistem tudi spreminjali. Sekvenciranje bomo v laboratorijih NLZOH izvajali s sodelovanjem z UKC Ljubljana, Inštitut za mikrobiologijo pa bo svoje vzorce sekvenciral sam. Prve vzorce več kot 600 so naši laboratoriji UKC-ju predali v petek," je načelo nadaljevanja testiranja s slovaškimi testi še pojasnila govornica.

Državna sekretarka na MZ Marija Magajne pa medtem napoveduje, da bo glede na zmanjševanje okužb kmalu smiselno uvesti potrjevanje pozitivnih hitrih testov s PCR metodo.

O verifikaciji hitrega antigenskega testa

Druga tema, o kateri je na novinarski konferenci govorila Žohar Čretnikova, pa je zaključno poročilo o verifikaciji hitrega antigenskega testa. "V prvih dneh januarja smo po navodilih ministrstva za zdravje pristopili k temu. Delno poročilo je bilo že predstavljeno. Namen študije je bilo preveriti, ali analitske sposobnosti antigenskega testa dosegajo navedbe proizvajalcev, nacionalna priporočila, priporočila WHO, in preveriti, kakšna sta občutljivost in specifičnost teh testov v skupini brezsimptomnih oseb v primerjavi z metodo PCR," je dejala.

Preverjali so dve skupini – simptomatske in asimptomatske okužene. "V skupini 374 simptomatskih je bila občutljivost testa 85,33-odstotna in specifičnost 98,42-odstotna. Ker v skupini brezsimptomnih preiskovancev v tednu, ko se je izvajalo testiranje, nismo dosegli želenega števila pozitivnih PCR-preiskovancev, smo z vzorčenjem nadaljevali in ga v preteklih dneh tudi zaključili. Zaključki ostajajo skoraj takšni, kot so bili podani v delnem poročilu. Test se je v vseh skupinah izkazal za dovolj specifičnega, upoštevaje tako nacionalne smernice in smernice WHO. Glede občutljivosti pa test zahteve WHO izpolnjuje v celotni skupini simptomatskih preiskovancev, nacionalna priporočila pa v skupini simptomatskih in brezsimptomnih preiskovancev, pri katerih je prisotnega veliko virusa," je povedala direktorica NZLOH.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S primerjavo rezultatov verifikacije različnih hitrih testov različnih proizvajalcev na NLZOH še ugotavljajo, da daje test primerljive rezultate z drugimi, že verificiranimi testi. "Verifikacija tudi potrjuje, da je pri uporabi hitrega testa pomembno, da se preiskovancem razumljivo predstavi verjetnost negativnega rezultata, ki ne sme povzročiti občutka lažne varnosti," je še poudarila Žohar Čretnikova.

NIJZ ni pristojen za nabavo in kakovost testov, prav tako ne za organizacijo in izvedbo testiranj

Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ) ni pristojen za nabavo in kakovost testov, prav tako ni pristojen za organizacijo in izvedbo testiranj, pa so ob nekaterih napačnih razumevanjih glede vloge inštituta pojasnili na NIJZ. Epidemiologi ob tem poudarjajo, da je uporaba hitrih antigenskih testov med epidemijo, tudi pri asimptomatskih osebah, smiselna.

Pri hitrih testih je izvid znan že v dobri uri.
Pri hitrih testih je izvid znan že v dobri uri. FOTO: Dreamstime

Priporoča jo tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), saj laboratoriji ne morejo opraviti toliko PCR testov, kot bi bilo treba. "Uporaba teh testov je smiselna, če so testi kakovostni in ustrezajo predpisanim standardom občutljivosti in specifičnosti," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Z javnozdravstvenega vidika so hitri antigenski testi izjemno pomemben doprinos obstoječim kapacitetam testiranja v Sloveniji. Čim širša dostopnost do hitrega in ponavljajočega testiranja s takojšnjim rezultatom je po navedbah NIJZ edini način, s katerim lahko hitro identificiramo in iz populacije začasno izoliramo okužene osebe in tako preprečimo prenos okužbe.

Kot so dodali, s hitrimi antigenskimi testi identificiramo ravno tiste najbolj kužne, torej malo pred pojavom znakov okužbe in pet dni po pojavu prvih simptomov, ki imajo po navadi blage simptome in imajo največji potencial za prenos okužbe. Brez testiranja bi nadaljevali njihove normalne socialne interakcije, delo in nezavedno prenašali virus, so še opozorili.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
09. 02. 2021 18.15
+5
Niso še vseh porabili, so pa še 1,5 milijona naročenih. Od naročila se ne odstopa, saj bi v tem primeru ne bilo provizije. Da testi ne zadovoljujejo razpisne pogoje je postranska stvar. Janša ma vas rad in skrbi za vaše zdravje in svoj žep.
Slavec1
14. 01. 2022 15.54
+1
V razmislek, če ti testiranec z palčko samo dotakne noska,ti najboljši testi na svetu ne bodo zaneslivi.🤔
Periot222
09. 02. 2021 18.00
+4
Kriminalci in lopovi vodijo Slovenijo!
Moncsa
09. 02. 2021 17.55
+4
'Hitri testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji, primerljivi z ostalimi na trgu' - to pomeni, da so tudi ostali zanič, in celotna EU slika okužb je pretirana???
Face
09. 02. 2021 21.08
Sulica 81
09. 02. 2021 17.52
Bla bla bla to bo ja ...
nostalgik
09. 02. 2021 17.07
+5
KRIMINALCI VODIJO SLOVENIJO, KAKO DOLGO ŠE?????????
server
09. 02. 2021 17.07
+4
> 'Hitri testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji, primerljivi z ostalimi na trgu' Kaj drugega si niti ni upala povedat...
wolfterier
09. 02. 2021 17.18
+3
Zgleda,da naši šolniki ne ustrezajo normativom.Ravno pri njih so težave.
uporabnica portala
09. 02. 2021 17.00
+2
Meni pove vse, da je v zadnjem tednu dni % potrjenih s HAGT se kar dubliral, med tem ko je dnevno kar za 1,5 odstotne točke padal % potrjenih s PCR testom. Ko so to sami spoznali za nedeljski izid 3.1% potrjenih s HAGT, so hitro se malo skulirali in se potrudili s številko 1,6%, kar je še nekako sprejemljivo in upam, da so vsaj epidemiologi se potrudili v obvladovanju stikov vseh teh uvoženih različic bolj ekspanzivnih sevov novega koronavirusa....
uporabnica portala
09. 02. 2021 17.10
+3
Sočustvujem z individualci, ker težko uveljavijo svoj glas proti pozitivnemu HAGT testu in z zahtevo po dodatnem potrjevanju s PCR testo.. Verjetno ugotovijo, da lahko le ob samoplačniškem testu, ali se morda motim? Koliko individualxev po poklicnih skupinah, je morebiti tako gospodarsko oškodovanih??? Naj se ta glas sliši preko gospodarskih zbornic, v priporočilo... Transparentnost je pomembna in v interesu vseh vpletenih strani. Vse dobro!
BountyHunter123
09. 02. 2021 16.57
+3
Zakaj morajo potem učitelji s pozitivnim HAT in negativnim PCR testom vseeno v izolacijo?
BountyHunter123
09. 02. 2021 16.58
+3
Govorite to kar Janez naroči, kot da smo ljudje ovce in ne uvidimo
Mađioničar
09. 02. 2021 16.50
-1
A bodo beli noski pripeljali še kak avion teh testov? Janez forsira uporabo testov, da bo lahko spet sklepal posle z narkiči in zapravljal naš denar? Kje so pristojne ustanove, da prekinejo to svinjarijo?
tovarišinajuriš
09. 02. 2021 16.48
+1
- KJE JE GRIPA ???pravijo,da gripe ni,ker se držimo omejitev,kovid se širi,ker se ne držimo omejitev,kdo je tu nor ??? manjkajo samo še testi za analni bris,pa smo res v riti...
zennn
09. 02. 2021 16.48
+3
Primerljivi, ja enako nezanesljivi in brezvezni kot ostali.
maca12
09. 02. 2021 16.41
-1
Igracke je treba ponucati...pa kazejo prav ali ne...saj smo miljone dali zanje...
Uporabnik1536341
09. 02. 2021 16.40
-1
Jaz jim ne verjamem ničesar.Uradni govorci so lahko samo tisti, ki jim da dovoljenje UKOM in ljubljeni vodja JJ.
brookeshield
09. 02. 2021 16.35
+1
Ja in kje so rezultatl asimptomatskih preiskovancev? Tu jih ni, v prejšnjem delnem poročilu pa niso dosegali niti 80%, se vidi da so poročilo naročili na T.......kovi.
bundy crocodile
09. 02. 2021 16.28
+7
Ta je tako kot Krek. Okužbe padajo ampak rastejo. Testi vsak dan kažejo narobe rezultate ampak so še vedno dobri. Na Janezovo povelje je treba seveda te teste pokurit in še nove bomo naročili, ker Lah iz Mehike sporoča, da bi še kakšen koktajlček. Kam smo mi zagreznal v samo enem letu, jaooo ..Še eno tako leto pa smo uradno kolonija Zimbabveja.
tovarišinajuriš
09. 02. 2021 16.21
+1
...ni pomermbno,če so primerljivi,pomembno je,da so točni...kar pa itak ni pomembno za vojne dobičkarje...
borec91
09. 02. 2021 16.21
+5
same lazi nastavljenih kvazi podkupljenih strokvnjakov ki lahko povejo samo kar jim psihic tvito napise dokaz fafangela utisali
ni_mi_vse_eno
09. 02. 2021 16.21
+5
To sploh ni bistveno, da so podobni. Če se bo sosed vrgel s strehe, ali se boš ti tudi? Ne znamo razmišljat s svojo glavo? Ti testi so brez veze, ne pokažejo nič in tisto kar pokažejo, ni vredno počenega groša, ker je po vsej verjetnosti napačno.
User1094863
09. 02. 2021 16.16
+5
primerljivi s tistimi na trgu!? na katerem trgu pa se gleda primerjava? morda v darfurju in v somaliji ..........
Slobodan Cvijetinovic
09. 02. 2021 16.11
+1
Pa komu to pravite? 😂😂😂