Korona

Pred prazniki akcija Dnevi cepljenja, cepilni centri bodo delovali tudi ponoči

Ljubljana, 14. 12. 2021 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, K.K., STA
Komentarji
405

Minister za zdravje Janez Poklukar je pred decembrskimi prazniki napovedal akcijo Dnevi cepljenja pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo v novo leto. Cepilni centri bodo takrat delovali tudi ponoči, s tem pa naj bi po Poklukarjevih besedah cepljenje približali državljanom. Ministrstvo prav tako izvaja dialog z lokalnimi skupnostmi in jih nagovarja k skupni akciji organiziranja cepljenja v lokalnem okolju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Janez Poklukar o strahu pred novim valom okužb
    07:01
    Iz 24UR ZVEČER: Janez Poklukar o strahu pred novim valom okužb
  • Iz 24UR: Ali z omikronom prihajajo novi ukrepi?
    01:49
    Iz 24UR: Ali z omikronom prihajajo novi ukrepi?
  • Iz SVET: Dnevi cepljenja v Sloveniji
    03:04
    Iz SVET: Dnevi cepljenja v Sloveniji

 

Janez Poklukar je na tiskovni konferenci znova pozval k cepljenju in svetoval poživitveni odmerek, ob tem pa je razkril, da pred prazniki pripravljajo akcijo Dnevi cepljenja. Potekala bo od 19. do 23. decembra, cepljenje pa bo po en cepilni center na regijo izvajal tudi v nočnih urah. Pri tem si prizadevajo vključiti tudi lokalne skupnosti. "Lokalne skupnosti smo nagovorili k skupni akciji, in sicer da se organizirajo in v lokalnem okolju izvedejo cepilno akcijo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je povedal, je zdravstvo skupaj z lokalnimi skupnostmi odločeno, da vsak občan kadar koli pride do ustreznih podatkov, s katerimi se bo lahko odločil za cepljenje. Vzpostavljene bodo tudi mobilne enote, po ministrovih besedah pa bodo te v večjem številu kot do sedaj. "Naj bodo dnevi cepljenja odločitev za prvi, drugi ali tretji odmerek. Prav vsak šteje. Samo zadostna precepljenost nas lahko vrne v normalno življenje. Naj nas cepljenje poveže v prizadevanju za skupno dobro," je dejal Poklukar. 

"Prosim, da prisluhnete življenju slovenskega zdravstva, ki je daleč od normalnega, čeprav daleč od bolnišnic živimo normalno življenje." "Če bi bili danes ustrezno precepljeni, bi imeli v enotah intenzivne terapije med 40 in 70 hospitaliziranih, v bolnišnicah pa dobrih 200 do 300 covidnih bolnikov. Še enkrat prošnja vsem, da pristopimo k cepljenju," je še dodal minister.

Na ministrstvu ob tem zagotavljajo, da bodo pomagali z zagotavljanjem kadra, tudi iz bolnišnic. Pri prevozu oseb na cepilno mesto bodo pomagali tudi Civilna zaščita in gasilci, cepilno akcijo pa bodo strokovno pomagali koordinirati na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Ljubljana

Dneve cepljenja bodo po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića opravili tudi v Ljubljani. A kot je izpostavil na novinarski konferenci, je ministra za zdravje Poklukarja opozoril, naj ne pričakuje dobrega rezultata, razen v primeru, da vlada napove, da bo v DZ vložila zakon o obveznem cepljenju. Zakon bi po županovi oceni sploh v tem času, ko prihajajo volitve, pokazal, kdo je tisti, ki skrbi za zdravje. "Prav zanima me, če bi kdo iz opozicije glasoval proti," je dejal.

Novo mesto

V Mestni občini Novo mesto bodo sodelovali s širjenjem vesti o cepljenju po vseh občinskih komunikacijskih kanalih, na spletni stran in spletnih družbenih omrežjih. Občinskim javnim zavodom bodo dostavili promocijski material in še prek tega nagovarjali k cepljenju.

Organizacija cepljenja v mobilnih enotah je sicer domena ZD Novo mesto, na občini pa so se z vprašanjem o želji organizacije cepljenja izven mestnega središča obrnili na krajevne skupnosti. Odzvala je se je ena od njih, občani pa se bodo lahko tam cepili prihodnje dni. Preostalo cepljenje proti covidu-19 bo sicer enako kot zdaj potekalo v cepilnem centru pred novomeškim zdravstvenim domom.

Občane nameravajo nagovarjati tudi s pomočjo strokovnjakov, ki se poklicno ukvarjajo s covidom-19. Povabili jih bodo na lokalno televizijo, kjer bodo pripravili izobraževalne oddaje, ki jih bodo občani lahko spremljali tudi na občinskem kanalu na YouTubeu, so še navedli na novomeški občini.

Koronavirus cepljenje
Koronavirus cepljenje FOTO: Shutterstock

Krško

V Mestni občini Krško bodo s sodelovanjem občine, ZD Krško, koncesionarjev in območnega združenja Rdečega križa cepljenje organizirali v cepilnem centru zdravstvenega doma in na še na nekaj drugih mestih. Cepila bo mobilna skupina zdravstvenega doma, in sicer v Podbočju, Velikem Kamnu, Senovem, Raki, na Zdolah, v Dolenji vasi in Velikem Trnju ter pri nekaterih koncesionarjih.

Kranj

V Zdravstvenem domu Kranj ob tem ugotavljajo, da je kadrovska akcija kar zalogaj, saj naj bi poleg podaljšanega urnika v cepilnih centrih vsak dan ponudili tudi cepljenje na terenu. ZD Kranj, Škofja Loka in Tržič se z lokalnimi skupnostmi dogovarjajo tudi za terenske obiske.

Nova Gorica in Ptuj

Z novogoriške občine sporočajo, da bodo prebivalce o pomenu cepljenja obveščali predstavniki zdravstvene stroke, podobno izpostavljajo tudi na ptujski občini. Kot so pojasnili, že od začetka epidemije poskušajo občanom zagotoviti dostop do relevantnih podatkov, zato vse od takrat na spletni strani objavljajo informacije o možnih preventivnih ukrepih za omejitev širjenja virusa.

Cepilni center, Metelkova
Cepilni center, Metelkova FOTO: Luka Kotnik

Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki in Slovenj Gradec

Prek lokalnih medijev in družbenih omrežjih bodo k cepljenju med Dnevi cepljenja pozivale občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Cepilni center ZD Velenje, ki deluje na območju vseh treh občin, je pripravil tudi prilagojen urnik cepljenja, s čimer bo omogočena večja dostopnost do cepilnih mest. Glede na potrebe lokalnega prebivalstva so se ob tem odločili, da bo cepljenje potekalo na že znanih lokacijah, saj so izkušnje s terena pokazale, da ni izkazane večje potrebe za mobilne enote.

"Občanke in občane vabimo, da se za cepljenje odločijo zaradi lastne zaščite pred okužbo in v izogib posledicam prebolevanja težje oblike bolezni. Čeprav je odločitev o cepljenju stvar vsakega posameznika, se zdravje vsakega posameznika v času epidemije dotika vseh nas," so zapisali na spletni strani slovenjgraške občine. ZD Slovenj Gradec bo v teh dneh cepljenje izvajal po nekoliko razširjenem urniku, glede cepljenj na terenu pa bodo od ožjih lokalnih skupnosti pridobili informacije o potrebah in izraženem interesu ter glede na to tudi organizirali mobilne enote.

Koper in Ajdovščina

V koprski občini, kjer se zavedajo, da je pristop k cepljenju dobra naložba v zdravje in prava poteza za čimprejšnjo vrnitev v normalno življenje, bodo cepljenje omogočili čim širšemu krogu občanov z dodatnimi termini. Cepljenje poleg Zdravstvenega doma Koper izvaja tudi zdravstveni zavod Cor Medico, in sicer ob sredah in petkih, med Dnevi cepljenja pa mobilne cepilne enote ne bodo obratovale.

V Ajdovščini pa se lahko tisti, ki bi zaradi objektivnih razlogov, kot so problem z organizacijo prevoza v cepilni center ali gibalne omejitve, želeli cepljenje na domu, za to dogovorijo na telefonski številki 051 656 831.

Celje

Vseslovenskim Dnevom cepljenja se med 20. in 23. decembrom pridružujejo tudi v Celju. V Cepilnem centru Zdravstvenega doma so pripravili urnik cepljenja, ki je objavljen na spletni strani ZD Celje. 

"Občanke in občane Mestne občine Celje pozivamo, da se cepijo in s tem zaščitijo sebe in druge. Stopimo skupaj, vsak od nas lahko prispeva k temu, da bomo čim prej lahko spet zaživeli bolj sproščeno," so zapisali v sporočilo za javnost. Cepilni center deluje v dvorani Zlatorog na Opekarniški cesti.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (405)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

optifix
16. 12. 2021 16.34
+1
Cepilni centri bodo odprti tudi ponoči. Najbolje da se še dvigne dovoljene promile alkohola in uvede policijsko uro za tiste, ki so trezni. Tako bo ponoči res prišlo še nekaj kandidatov.
kokicas
15. 12. 2021 09.38
+3
Taka obremenitev ljudi in vse ostalo stoji v zdravstvu zdj bodo pa še ponoc cepili daj nehajte se delat norca in uredite razmere ker tole je pod vsako kritiko
Slava Rodu
15. 12. 2021 08.40
+2
Trljonarji imajo medije, mi pa Srce
Nimasmisla
15. 12. 2021 08.21
-3
brez veze ker anticepci se itak ne bojo cepli
murglpal?ek
15. 12. 2021 15.49
Moncsa
15. 12. 2021 08.05
+5
Jao meni, spet se nam obeta nov val, kot po zadnjem množičnem cepljenju in praznikov...
zemljan10
15. 12. 2021 08.05
+3
Dnevi grmenja.
zaba67
15. 12. 2021 08.03
-2
šerif provocira in ne ve kako bi še nagajal sredinsko desni vladi...Tomićeva bo sigurno proti zakonu!
User1280007
14. 12. 2021 21.56
+2
Ponoči :) A to je kontra policijski uri? Kot pri Hangover, najprej se ga ubiješ zjutraj se zbudiš cepljen z vsemi zvarki ki jih imajo. No, predlagam, da odprete nekaj v stilu Gaviolija in uvedete party-cepljenje.
levidesničar
14. 12. 2021 21.51
+4
Kdo je prinesel omikron v Slovenijo??? Če je PCT za v in iz Slovenije obvezen.
Moncsa
15. 12. 2021 08.33
+4
Bavki
14. 12. 2021 21.38
+3
Če bi vse covid dodatke dali revnim družinam, bi sedaj oni meni audia posodili.
Biribombiribom
14. 12. 2021 21.34
+7
Prav bolano je že tole vse skupaj, res.
valovanje
14. 12. 2021 21.32
+1
Stopimo skupaj!?! Pa z bagerjem v lukno ane?!
valovanje
14. 12. 2021 21.30
+0
Dnevi cepljenja?!? Jao, pa se še kar najdejo i.... Uf, no sej ni čudno, ob vsem tem zavajanju je veliko prestrašenih žrtev. Dejte se mal informirat, sej vem, veliko penzionistom je težko, ne znajo in niso pripravljeni iskat. Ampak ostali pa le naredite državljansko dolžnost ter do svojih bljižnih in se pozanimajte kaj se v resnici dogaja.
valovanje
14. 12. 2021 21.29
-1
Dnevi cepljenja?!? Jao, pa se še kar najdejo i.d.i.o.t.i. Uf, no sej ni čudno, ob vsem tem zavajanju je veliko prestrašenih žrtev. Dejte se mal informirat, sej vem, veliko penzionistom je težko, ne znajo in niso pripravljeni iskat. Ampak ostali pa le naredite državljansko dolžnost ter do svojih bljižnih in se pozanimajte kaj se v resnici dogaja.
Iqos
14. 12. 2021 21.27
+3
Za nagrado pa kuhan vinček. Crkneš
Robigno176
14. 12. 2021 21.17
+0
Fery Zaka
14. 12. 2021 21.14
+1
G. Zoranu sporočam, da rajši crknem, kot se cepim. Ostali se pa le udeležite tega v čimveč številu.
Gabiula
14. 12. 2021 20.30
+5
Cepili bodo tudi pred cerkvami.Ce me čepi Martin Golob iz Grosuplja grem v vrsto.
zaba67
15. 12. 2021 08.05
+2
stiing
14. 12. 2021 20.27
+5
Pa kaj so nori ej .... že zdej ni ljudi za cepljenje a ponoč pa bodo,kere smesnice. Ponoc bodo sam problemi s pijanimi,ki bodo zalutal ces ,da se jim dogaja, cepilo se jih bo pa 5 .
1236
14. 12. 2021 20.26
+9
Da vidimo daj bo folku prekipelo. A ni zanimivi kako opozicija sledi. Kod bi bili zmenjeni.
JEB. MOD.
14. 12. 2021 20.28
+3
opozicija je povsem sterilna,neplodna,brejajčna,....
pravicnez.
14. 12. 2021 21.17
+1
se bojim, da bo opozicija, ki je v bistvu skoraj ni, še hujša tudi oni so sila mahnjeni dna denar, če jim ga ponudiš. Ne se slepit vsi levi in desni podpirajo koronski totalitazem.
valovanje
14. 12. 2021 21.25
-1
Itak, vsi prodani, tam nam nema spasa. Bo treba mal prsilt spremembe, same od sebe ziher ne bojo.