Korona

V SAB za spremembo pri izplačilih dodatkov, a pristojni ne vidijo potrebe za to

Ljubljana, 23. 04. 2021 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
79

Komisija DZ za nadzor javnih financ je na zahtevo SAB obravnavala izplačevanje dodatkov za javne uslužbence v času epidemije covida-19, ki je po mnenju SAB nesorazmerno. Po mnenju Bratuškove bi morali sistem spremeniti. Tudi v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja izplačevanje dodatkov za delo v času epidemije ocenjujejo kot neustrezno in neučinkovito, marsikje tudi nepravično. Odgovornost za to v prvi vrsti pripisujejo vladi, ki o tem "ni želela voditi socialnega dialoga in je pasivno spremljala problematično prakso izplačevanja teh dodatkov".

Zdravniki so prejeli po nekaj tisoč evrov dodatka, medtem ko so zaposleni v domovih starejših občanov (DSO) za delo v rdeči oz. sivi coni dobili 1,40 evra bruto dodatka na uro, kar ob 180 urah dela na mesec pomeni približno 250 evrov, je uvodoma dejala Alenka Bratušek. Po njenih besedah so veliki tudi zneski dodatkov pri nekaterih zaposlenih v kabinetih posameznih ministrstev, ki so znašali tisoč in več evrov, čeprav ti zaposleni niso bili neposredno izpostavljeni delu s covidnimi bolniki. Problem po njenih besedah tiči v tem, da se dodatek obračunava v odstotku plače, kar je po njenem mnenju velika napaka, ki jo je treba odpraviti.

Ministrstvo za zdravje je po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu Franca Vindišarja med prvim in drugim valom epidemije pozvalo vodstva javnih zavodov, da pregledno določijo delovna mesta, za katera bi bil izplačan dodatek. Odredilo pa je tudi revizijo nad izplačili dodatkov. Če bodo ugotovljena odstopanja, bo ministrstvo po njegovih zagotovilih zahtevalo popravljalne ukrepe.

Ministrstvo za javno upravo je po besedah državne sekretarke na ministrstvu Urške Ban prav tako storilo vse, kar je bilo mogoče, da ne bi prihajalo do neupravičenih dodatkov. Inšpektorji niso ugotovili večjih nezakonitosti pri njihovem izplačevanju, je spomnila. Pozornost pa bi morala biti po njeni oceni usmerjena v vprašanje, ali akti, sprejeti že pred časom, še ustrezajo aktualnim razmeram.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je poudarila, da so bili dodatki izplačani v skladu z veljavnimi predpisi, za razlike v višini izplačila pa je kriva razlika v plačah javnih uslužbencev. V domovih za starejše so večinoma minimalne plače, zato je tudi dodatek tako nizek, je dejala.

Seje danes niso končali in jo bodo nadaljevali prihodnjič.

Predstavniki sindikatov pa so bili kritični. "Pri izplačevanju dodatkov vlada kaos," je dejal vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. "Nekateri javni uslužbenci so ga dobili, nekateri ne, nekateri velikega, nekateri majhnega, nekateri pravočasno, nekateri z večmesečno zamudo oz. v domovih za starejše za letos še ne," je izpostavil. Odgovornost za neustrezno ureditev ima v prvi vrsti vlada, ki o tem ni želela voditi socialnega dialoga, je dejal.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je poudaril, da do zdaj ni bilo interesa za spreminjanje kolektivne pogodbe za javni sektor, ki je poleg protikoronske zakonodaje podlaga za izplačevanje dodatkov v času epidemije. Na dan razglasitve epidemije so tako pač upoštevali besedilo, ki je bilo sprejeto, je dejal. Ribičeva pa je glede izplačila dodatkov v domovih za letos pojasnila, da so domovi podali zahtevke za januarsko plačo do konca februarja, potem pa so jih na ministrstvu za delo pregledovali. Izplačila naj bi bila v naslednjem tednu, je napovedala. 

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja izplačevanje dodatkov za delo v času epidemije ocenjujejo kot neustrezno in neučinkovito, marsikje tudi nepravično.
V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja izplačevanje dodatkov za delo v času epidemije ocenjujejo kot neustrezno in neučinkovito, marsikje tudi nepravično. FOTO: Dreamstime

Sindikati javnega sektorja: Odgovornost za nepravično izplačevanje dodatkov je na vladi 

Še pred tem so se na medijska poročanja in odzive na izplačevanje dodatkov za čas epidemije v javnem sektorju odzvali sindikati, ki delujejo v okviru pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. "Naša ocena, tako kot ocena širše javnosti, je, da je ureditev podlag za izplačevanje teh dodatkov neustrezna, na kar smo opozarjali že ob začetku prvega vala epidemije v letu 2020, prav tako se uresničujejo prav vsa opozorila sindikatov o tem, kaj se bo zgodilo ob izvajanju takšne ureditve, če sprememb ne bi bilo," je zapisal Počivavšek. 

Sindikati so odločitev po dodatnem nagrajevanju po njegovih besedah v načelu sicer pozdravili, vendar so večkrat pozivali k temu, da je treba koncept teh dodatkov in način izplačevanja dogovoriti v socialnem dialogu, saj so predlagani (in kasneje sprejeti) koncept že tedaj ocenjevali kot povsem neustrezen. Počivavšek pravi, da so dosledno opozarjali, da bo nejasna ureditev, brez kakršnih koli oprijemljivih kriterijev, ko je višina dodatkov v celoti prepuščena predstojnikom, pripeljala do popolne arbitrarnosti, netransparentnosti in posledično neenake obravnave javnih uslužbencev. "Vse navedeno se danes izkazuje kot več kot utemeljeno."

Ureditev dodatka za rizične razmere v Kolektivni pogodbi za javni sektor na drugi strani sega v leto 2008, ko nihče ni mogel predvidevati obsega in posledic aktualne epidemije. Ob nastopu epidemije pa je bilo že moč predvidevati, kakšne učinke bo imela ureditev v Kolektivni pogodbi za javni sektor, še opozarja vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. 

"Podlagi za izplačevanje dodatkov v javnem sektorju za čas epidemije sta dve – Kolektivna pogodba za javni sektor in interventni zakoni, ki so uvedli dodatni dodatek oziroma dodatne dodatke. Slednjih sindikati nismo niti predlagali niti zahtevali, uveljavljeni so bili po napovedi predsednika vlade o dodatnem nagrajevanju delavcev, ki se v prvih vrstah spopadajo z epidemijo." 

"Sindikati smo vladno stran že takoj po nastopu epidemije večkrat pozivali k socialnemu dialogu, tudi v povezavi z ureditvijo dodatkov, vendar odziva na vladni strani zelo dolgo ni bilo. Namesto za pobudo za spremembo Kolektivne pogodbe za javni sektor, ki bi drugače uredila dodatek za delo v rizičnih razmerah v primeru epidemije, se je Vlada raje odločila za problematično in predvsem izrazito tvegano razlago Kolektivne pogodbe, kjer je preglasovala sindikalne predstavnike v komisiji. S svojo odločitvijo je odločitev o izplačevanju dodatkov, prav tako kot interventni zakoni, prepustila povsem arbitrarnemu odločanju predstojnikov, državo pa izpostavila pravnim tveganjem z izjemno velikimi potencialnimi finančnimi posledicami. Številni sodni spori so že v teku, odločitve pa še daleč od pravnomočnosti."

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja zato odločno zavračajo nekatere "povsem neargumentirane" trditve, zlasti predstavnikov Fidesa o tem, da je sprememba Kolektivne pogodbe za javni sektor nemogoča in neizvedljiva, saj naj bi terjala dogovor s 40 sindikati javnega sektorja. Po veljavni ureditvi je za dogovor potrebna večina sindikatov javnega sektorja od omenjenih 40 sindikatov, s sindikati pa so bile v preteklosti, tudi v kriznih razmerah, že dogovorjene spremembe Kolektivne pogodbe za javni sektor. "Res pa je, da dogovora ne more biti, če za spremembo pobuda sploh ni podana, in vlada takšne pobude nikoli ni podala," še pravi Počivavšek. 

Vlada takšne pobude po njegovih besedah ni podala niti po tem, ko je bilo že povsem jasno, da bo epidemija trajala dlje časa in ko je po sestankih s sindikati postalo jasno, da je praksa izplačevanja dodatkov kaotična, torej izjemno različna od dejavnosti do dejavnosti, od delodajalca do delodajalca, od javnega uslužbenca do javnega uslužbenca. "Ko je bilo torej že povsem jasno, da je ureditev izplačevanja dodatkov neustrezna in izrazito nepravična. Prepričani smo, da na izjemne razlike, verjetno tudi neutemeljene, kaže tudi analiza izplačil teh dodatkov, ki jo na zahtevo sindikatov pripravlja Ministrstvo za javno upravo. Najbrž je tudi to razlog, da kljub večmesečni zamudi ta analiza še ni bila predstavljena sindikatom in javnosti." 

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja izplačevanje dodatkov za delo v času epidemije ocenjujejo kot neustrezno in neučinkovito, marsikje tudi nepravično. "Odgovornost za to je v prvi vrsti na vladi, ki o tem ni želela voditi socialnega dialoga in je pasivno spremljala problematično prakso izplačevanja teh dodatkov, za to prakso in izplačila pa so seveda odgovorni tudi predstojniki, po odločitvi katerih so se dodatki v končno tudi izplačevali. Hkrati je izplačevanje teh dodatkov po odločitvi predstojnika dober pokazatelj za to, kaj se zgodi, če je predstojnikom prepuščena avtonomija pri določanju plač javnih uslužbencev." 

Prepričani so, da bi bilo mogoče z drugačno ureditvijo v dogovoru s sindikati doseči način izplačevanja dodatkov, ki bi bil pravičnejši in bi ustrezneje nagrajeval javne uslužbence glede na izpostavljenost, ne bi izpostavljal države pravnim tveganjem in bi bil za proračun cenejši. Razliko pa bi bilo mogoče nameniti tudi zaposlenim v zasebnem sektorju, ki v času epidemije opravljajo delo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dolenjševik
23. 04. 2021 17.52
+0
Nekdo ki se odloči za nek poklic ki vključuje neke nepredvidene situacije, ne asluži dodatka. Če pa dela več dobi pa nadure. Tudi mi ki vsak dan hodimo v službo ne dobivamo dodatka npr. za gužvo na cesti in nevarnosti ki jih drugi vozmiki povzročajo. tega ne dobijo niti poklicni vozniki.
Dolenjševik
23. 04. 2021 17.53
+1
Če se odločiš da boš policaj ali pa medicinska sestra moraš računat s tem da boš lahko nekega dne prebutan ali pa okužen ČE NE BOŠ PAZIL)
štrekeljc
23. 04. 2021 16.01
+6
Koronski dodatki mesečno: v zdravstvu višji zdravnik v UKC LJ 6.124€, diplomirana medicinska sestra 1.736€, srednja medicinska sestra 1.294, v SV in Policiji višji policist vodja izmene 1.009€, višji policist793€, pravosodni policist 699€, podčastnik 720€, celo DURS finančni svetnik 598€, visokošolski učitelj 311€, … Aleš Rozman je v letu 2020 iz naslova koronskih dodatkov dobil dobrih 46.000€. In potem se čudite, zakaj epidemije ni konec? Zato!
sinhron
23. 04. 2021 15.51
+1
Ti dodatki so po principu daj -dam !
štrekeljc
23. 04. 2021 17.01
+1
Oblast prejemnikom dodatke, prejemniki oblasti epidemijo!
Švejk 123
23. 04. 2021 14.45
-4
Šivilja spet bluzi.
štrekeljc
23. 04. 2021 14.08
+4
Bi radi, da se epidemija konča? Da? Potem nemudoma, takoj in prec ukinite izplačevanje vseh in kakršnih koli koronskih dodatkov! V tednu dni epidemije ne bo več!
zibertmi
23. 04. 2021 13.31
+9
NEKAJ JE PA RES.JANEZ BO ŽE V DRUGO POSKRBEL,DA SE GA BODO TUDI NJEGOVI VNUKI SPOMNILI,PO NJEGOVIH IZREDNIH DOSEŽKIH SKOZI POLITIČNO SLUŽBU.IN TO VSAK MESEC PRI PLAČI.POKIJNIN TAKO NE BODO VIDELI
zibertmi
23. 04. 2021 13.29
+6
polnar zopet modruje o odloku za proračun.imeli smo.pod šarcem seveda.1.2 bdp rast sedaj je zrasla iz -6% na -8 % pa je to v redu.podkrepiš s pomočjo to ono in ne vem kaj še vse od katete večina nima nič.v blagajni bo milijarda minusa dodatno k 14 miljardam in to podpre še fiskalna komisija.vse v lasti janoša
Stane Adami?
23. 04. 2021 13.29
-3
Se spomnim kako ste ljudem pokradli prihranke v bankah, banko nato pa prodali, ljudem pa ne vrnili denarja????? Probanka.......Bratuškova......?
Ševednonaskradejo
23. 04. 2021 16.54
+3
Ne bluzi. Bančne kredite je najemalo in jih ni vračalo gospodarstvo, ne pa Bratuškova.
son?ek11
23. 04. 2021 17.04
Kaj ka misliš o SKB banki,??? Kdo je pa tam kradel 7 ur?,,,
natmat
23. 04. 2021 13.09
+10
Najbolj vas boli ko vam nekdo drug pove da se dogajajo velike nepravilnosti in kraje,kajti to je nedopustno da sploh nekdo pomisli da se to dogaja tej vladi!!!Kakšne težke obsodbe bi letele če bi bila ta vlada v opoziciji !!!!???Alenka ima dostikrat popolnoma prav in tudi to pove!
Antoniozmaj
23. 04. 2021 13.18
+3
če bi bila druga vlada, do takšnih kraj, kršenj ustave...sploh prišlo nebi
Dolenjševik
23. 04. 2021 15.48
-1
marker1
23. 04. 2021 12.54
-4
Komu je mar, kaj v SAB-u mislite. Ko se spomnim na velik krogec v manjšega, sedem kvadratnim metrov veliko občino, kandidaturo za komisarko in za 25.000 odstotkov znižana pokojnina si lahko o vas mislim svoje.
Ševednonaskradejo
23. 04. 2021 16.59
+2
Kako, misliš, bodo pa tokrat zapirali Janševe pufe. Z dvigom pokojnin in socialnih transferjev zanesljivo ne.
and1302
23. 04. 2021 12.46
-3
Saj nevem kako bi napisal, vendar pri vsaki neki veliki gradnji vredni nekaj milijonov se dobijo neki ljudje ki poberejo ali ukradejo nekaj tega denarja tako je pa tudi s to epidemijo ki spet služijo tisti na visokih položajih ki sploh niso bili v stiku z okuženimi, zato SAB ne pametovat zdaj ker to se dogaja že od leta 91
Ševednonaskradejo
23. 04. 2021 17.02
+3
Po svoje imaš prav. Vseeno pa je velikanska razlika med ukradenim sendvičem in, denimo, izginulim kamijonom.
Von_Clausewitz
23. 04. 2021 12.46
+0
Ko poslušam in berem razne komentarje v stilu..."ovce, sužnji, bedaki ipd" od nekoga, ki v življenju ni dosegel dlje od tega, da si je naredil otroka in se zaposlil pri svojemu delodajalcu ! Najbrž da bo tako, ki sami ustvarjamo plačo smo ovce i sužnji...to bo to hahahaha
Slovenec81
23. 04. 2021 12.45
+11
Vojni dobičkarji so v krizi pokazali pravi obraz
cakalnica3
23. 04. 2021 12.44
+4
Potreba za reformo pri izplačevanju podatkov bi bila in to nujna, a je verjetno ta oblast pri tem precej nemočna napram sindikatom, ki bi v tem primeru skočili v zrak. Ne samo, da je v šolstvu ta dodatek po mojem mnenju že sam po sebi problematičen. Še bolj je problematičen, ker ga učitelji dobivajo tudi potem, ko so že preboleli Covid-19 oz. so bili cepljeni. In verjetno je tako tudi v zdravstvu ... No, v zdravstvu tudi visoke plače nekaterih marsikaj povedo in predvidevam, da je tako, da so veliko denarja pobrale velike ribe, tisti na prvih bojnih črtah, ki imajo marsikdaj sorazmerno nizko plačo, pa so pobirali drobtinice.
Ševednonaskradejo
23. 04. 2021 17.07
Problematično je to, da si preko javnih del zaposlen v šolstvu, imaš neposredne stike z vsemi na šoli, plačan pa si minimalno in o kakšnih dodatkih lahko le sanjaš.
brezveze13
23. 04. 2021 12.42
+3
dodatke javnim uslužbencen sploh ne bi smelo biti, večina ki govori kako so bili preobremenjeni ja laž, kar poglejte bilo kaj si moral urediti na področju papirologije oz. kaj se je dogajalo okoli tega je bilo zaradi cov, prekinjeno, prestavljeno ali tako ali drugače odloženo, kar ni bilo odloženo ali prestavljeno so položnice, javni pokazatelj da te službe v večini niso niti delale, načeloma bi pa to lahko opravljale na daljavo od doma ostale službe JU ki so morale fizično izpolnjevati svoje storitve zaradi zapor(omejitev vsled cov, niso imele ič več dela kvečjemu manj ker je vse stagniralo tudi v zdravstvu če smo se slučajno sprehodili po domovih ali bolnicah so bile ustanove prazne, tisti ki so delali ali bili izpostavljeni riziku bi naj bili opravičeni jih lahko na hitro preštejemo, bore malo, vendar so si delili te dodatke predvsem tisti ki so veliko govorili in lajali v luno. država bi naredila veliko večji učinek v kolikor bi podjetnikom ki so bili dejansko prikrajšani subvencionirala obveznosti iz naslova dejavnosti pokrila ali odpisala najemnine tistim ki imajo v najemu objekt ali prostore za izvajanje dejavnost ne pa da izplačuje dodatke za lažno pregorelost JU ki so bili v glavnem doma za zapečkom
aa
23. 04. 2021 12.16
+14
BRAVO !!! Kar bo ostalo javnim superuslužbencem, si lahko deli privatni sektor. Lepa slika naše države...poznate knjigo Živalska farma ??
Realni
23. 04. 2021 12.10
+5
Pilatovsko si umivajo roke.
Mojca1313
23. 04. 2021 12.10
+13
Ni prav, da so dodatki vezani na višino plače. Da en zdravnik dobi 2500 eur dodatka, ena čistilka 20 evrov za isto število opravljenih ur, isto izpostavljenost. Višina dodatka bi lahko bila za vse enaka, simbolična...vse ostalo je preseravanje!
daiči
23. 04. 2021 12.34
+2
dohtari so po 10ke dobival dodatka ne samo 2,5ke, če je v normalnih cajtih zaslužil 15ke bruto, zdej na to številko gor udari 65% pa ti bo jasno...
bogam
23. 04. 2021 12.06
+6
Načeloma so bila navodila jasna. Predstojniki raznih ustanov pa so jih prikrojili po svoje, ali pa se delali, da jih ne poznajo. Tako da so dodatek dobili tudi tisti, ki absolutno niso bili upravičeni do njega. (beri: zaposleni po pisarnah iz višjih plačnih razredov, ki niso imeli nobenega stika s potencialno okuženimi, razen ko so šli v trgovino po hrano) Čeprav bi po zakonu morali vsi, ki delajo na delovnem mestu, ki je upravičeno do dodatka, dobiti sklep o razporeditvi na takšno delovno mesto, ne poznam nikogar, ki bi ga res dobil. Jasno je, da so s strankami delali predvsem delavci, ki so v nižjih plačnih razredih in s tem jim tudi pripada nižji dodatek. Neke vrste "direktorska solidarnost" do tistih, ki imajo že tako (pre)visoke plače.
Butalec8
23. 04. 2021 11.55
+8
Sm verjel da od levičarjev slabših ni dokler ni prestol zasedel janšari , ta je polek vsega se sposkregal narod da se zasovrazi medtem ko smo eni delali ko butli za nic se eni se danes čohajo doma pa dodatke vlecejo. Sam pocerjem se na tako drzavo
Ševednonaskradejo
23. 04. 2021 17.15
+1
Primer 12-ih ortopedov ki so vsi hkrati kao prihajali in odhajali v službo, vlekli enormne dodatke, v resnici pa jih v službi niti videli niso. Njikove kao prihode in odhode je štempljal kar varnostnik.