Korona

'Dogovor o fiskalnem svežnju bo okrepil zaupanje v EU'

Ljubljana / Bruselj, 10. 04. 2020 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ti.Š., M.V., STA
Komentarji
86

Dogovor o fiskalnem svežnju v odziv na pandemijo novega koronavirusa je korak v pravo smer, je v prvem odzivu ocenil finančni minister Andrej Šircelj. "Imamo nekaj novih instrumentov, zdaj se osredotočimo na okrevanje. Pokazali smo trezno, odgovorno, hitro, a tudi ambiciozno in preudarno pot do okrevanja," je poudaril.

 

"Vzpostavili smo smer za srednjeročno okrevanje in pokazali, da združeni zmoremo. Imamo različne poglede, a na koncu se je izkazalo, da znamo stopiti skupaj in poiskati kompromisne rešitve ter delati na njih še naprej. Prepričan sem, da bo to okrepilo zaupanje v EU in njen položaj v svetu," je po navedbah finančnega ministrstva še komentiral minister Andrej Šircelj.

Finančni minister je prepričan, da so ministri storili korak v pravo smer.
Finančni minister je prepričan, da so ministri storili korak v pravo smer. FOTO: Bobo

Finančni ministri EU so dosegli dogovor o kratkoročnih ukrepih za blažitev posledic epidemije koronavirusa. Članice območja evra bodo lahko v času te krize v okviru pandemične krizne podpore, ki bo temeljila na previdnostni posojilni liniji evropskega mehanizma za stabilnost ESM, črpale sredstva za blažitev posledic epidemije. Vzpostavil se bo nov mehanizem Sure in nove jamstvene sheme EIB, še piše v sporočilu za javnost, ki ga je objavilo ministrstvo za finance.

Članice območja evra bodo lahko za posojila iz ESM zaprosila v času te krize, vsaki državi pa bodo na voljo posojila v višini približno dva odstotka njenega bruto domačega proizvoda (BDP). Po preteku te linije se bo treba vrniti v normalno stanje in spoštovati že uveljavljena pravila, pojasnjujejo na ministrstvu.

Evroskupina je v razširjeni sestavi v četrtek dosegla dogovor o fiskalnem svežnju v odziv na pandemijo novega koronavirusa, vrednem približno 500 milijard evrov. To je "velik dogovor", ki pomeni, da je Evropa enotna, je poudaril Šircelj v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Ob tem se finančni ministri po navedbah ministrstva zavedajo, da je treba že zdaj razmišljati tudi o fazi gospodarskega okrevanja, zato so se med drugim dogovorili, da si bodo prizadevali za vzpostavitev začasnega sklada za okrevanje gospodarstva na podlagi proračuna EU.

'Slovenija bo premislila o posojilih iz ESM'

Slovenija bo sicer še premislila o možnosti previdnostnih posojil iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, pri čemer bo njena odločitev odvisna od konkurenčnosti pogojev na trgu, je še povedal finančni minister. Za Slovenijo je za ta posojila, ki po ministrovih besedah ne bodo povsem brez pogojev, na voljo približno 900 milijonov evrov.

Sveženj temelji na treh stebrih: za previdnostna posojila iz ESM bo na voljo približno 240 milijard evrov posojil, za pomoč malim in srednjim podjetjem 200 milijard evrov posojil, za preprečitev odpuščanj delavcev pa 100 milijard evrov posojil.

Ena največjih ovir na poti do dogovora je bilo vprašanje pogojevanja pomoči iz ESM. Nizozemska je namreč vztrajala pri pogojih, medtem ko jih je Italija, ki jo je pandemija najbolj prizadela, zavračala.

Šircelj je danes pojasnil, da posojila iz ESM ne bodo povsem brezpogojna. "Ocenjujem, da se bo operativno to še določalo. Gre predvsem za blaženje teh pogojev," je dejal. Ob tem je izpostavil, da bodo to večinoma kratkoročna posojila, ki bodo odvisna od makroekonomskih pogojev države, ki bo zaprosila za pomoč.

Tudi Slovenija po ministrovih besedah razmišlja o teh posojilih. "Stalno gledamo, kakšna posojila lahko država dobi na trgu," je povedal Šircelj. V tem kontekstu bodo razmišljali tudi o teh posojilih, pri čemer bo odločitev odvisna od konkurenčnosti pogojev na trgu. Pogoji na prostem trgu so trenutno ugodni, še bolj ugodni so bili pred nekaj dnevi, je še dejal.

Minister je ob tem izpostavil, da so posojila iz ESM povezana tudi s pripravo določenih poročil, z nadzorom in administracijo. "Pogoji so stvar pogajanj, je pa administracija razmeroma zahtevna," je dejal.

Za posamezno državo bo za previdnostna posojila iz ESM, ki sicer razpolaga s 410 milijardami evrov posojilne zmožnosti, na voljo dva odstotka njenega bruto domačega proizvoda (BDP). Slovenski delež znaša približno 900 milijonov evrov, je povedal Šircelj.

Skladi, o katerih so se dogovorili ministri, imajo različen značaj, je izpostavil minister. Tudi iz mehanizma Sure, namenjenega za sheme zaposlovanja in zmanjševanje brezposelnosti, naj bi Slovenija po ministrovih besedah računala na okoli 900 milijonov. Enako velja za posojila v okviru Evropske investicijske banke (EIB).

Države območja evra bodo torej za posojila iz vseh teh treh varnostnih mrež lahko zaprosile v času te krize, posamezni državi pa bodo v okviru posamezne varnostne mreže na voljo posojila v višini približno dveh odstotkov njenega BDP.

Razlika med temi tremi varnostnimi mrežami pa je v tem, da bo treba za posojila v okviru EIB in mehanizma Sure dati tudi določena jamstva oziroma vplačila. V primeru jamstev v okviru EIB je minister govoril o približno 80 milijonih evrov.

Šircelj poudarja, da bodo ti skladi dejansko začeli delovati v nekaj tednih, najpozneje v enem mesecu, in da gre za konkreten izraz solidarnosti.

O četrtem, dolgoročnejšem stebru fiskalnega svežnja, o katerem so razpravljali finančni ministri, skladu za okrevanje, minister ni želel podrobno govoriti, saj da bo podrobneje opredeljen v okviru predloga Evropske komisije za spremembo večletnega proračuna za obdobje 2021-2027, ki se pričakuje konec meseca.

Poudaril pa je, da so zasnovali še dva nova sklada - poleg sklada za okrevanje (ki ga bo treba v prihodnje torej še doreči) tudi sklad za solidarnost, v okviru katerega lahko Slovenija računa na do 100 milijonov evrov, in sklad za okrevanje, ki ga bo treba v prihodnje torej še doreči in ki naj bi bil prav tako še dorečen v okviru novega proračunskega predloga.

Nekatere države želijo, da bi sklad za okrevanje izdajal skupne obveznice, druge pozivajo k alternativam. Slovenija se je pridružila skupini, ki se zavzema za skupno zadolževanje. Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da skupne obveznice niso del dogovora, je minister odgovoril, da je v tej fazi ključen dogovor in to, da je Evropa solidarna.

Na vprašanje, zakaj se je Slovenija pridružila skupini držav, ki se zavzemajo za skupne obveznice, pa minister odgovarja, da se je Slovenija iz prejšnje krize nekaj naučila, da gre tokrat za epidemijo in da je pri tej krizi še posebej pomembna solidarnost med evropskimi državami ter da dosežene rešitve vodijo v čim večjo solidarnost med evropskimi državami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
18. 04. 2020 20.31
Gospod Šircelj, jaz bom vašo vlado ocenil, ko bo konec korone. Bomo videli, kje bomo takrat ekonomsko kotirali, med državami, s katerimi se tako radi primerjamo, vse drugo pa me ne zanima.
komarec
10. 04. 2020 21.21
+6
Zanimiva zadeva, ko smo bili še v Jugi se je JJ obračal proti Evropi - Nemčiji, Franciji, Italiji, Angliji, Nizozemski, Belgiji, Švedski.... Sedaj se vrača k tistim državam, ki so takrat bile članice Varšavskega pakta. Rusi so pa osovraženi. Razumi kdor more.
Balki36
10. 04. 2020 21.31
+0
Res je....lewi ne marajo orbana ker naj bi bil diktator....obozujejo pa putina..ki je 10 krat vecji diktator.....razumi kdor more....pa to
MasteRbee
10. 04. 2020 21.01
+1
Veliko bo potrebno še narediti za krepitev naše skupne EU. Lahko pričnemo tudi pri sebi.
26277
10. 04. 2020 20.45
+5
Izgleda, kot en zapit človek...zakaj držite to faco ves dan na naslovnici?
26277
10. 04. 2020 20.45
+0
Balki36
10. 04. 2020 21.32
-1
Nisi ti nek vazn clovk...da bi te brisal....al se sekiral kwa napises...pa to
Jožajoža
10. 04. 2020 20.29
+0
scenarij iz ameriškega filma Nazaj v prihodnost. Znanstvenik glavnemu junaku zgodbe naroči nujni skok s časovnim strojem – v leto 1957. Ko se ta začudi, zakaj ravno v ta čas, mu znanstvenik hladno odgovori, da mora za rešitev človeštva čimprej odnesti kondome očetu Janeza Janše…
Balki36
10. 04. 2020 21.33
-1
Mislim da je blo 1955....1985...in 2015....spt si kiksnu...pa to
Jožajoža
10. 04. 2020 21.59
+0
še delaš.si nocoj v nočni na trstenjakovi. dobro počisti ,še posebaj WC-je.
CIGU MIGU
10. 04. 2020 17.31
+10
zujf nas je pokopal,dutb nas počasi izžema in zdaj bo nekaj novega na sceni.
IS58
10. 04. 2020 17.00
+12
Šircelj je prepriča, mi nismo. JJ se obrača proti višegrajski skupini. Na obeh straneh pa ne moremo biti. Zopet je prišlo do šuma v komunikaciji med JJ ostalimi. Povejte že enkrat kam plovemo! Moti me tudi tišina med JJ in Orbanom. Velika prijatelja , a se ne pogovarjata, ali pa delujejo tajni kanali?
Uporabnik1152447
10. 04. 2020 17.56
-2
Po smrtnih žrtvah zaradi covid smo na strani višegrajcev, ki imajo 20x manj žrtev na miljon od zahoda.
simeoni
10. 04. 2020 18.00
+8
Od teh razbojnikov me nihče več ne prepriča, da bi komu verjel.
kaktusar1
10. 04. 2020 20.13
+3
mogoče pa dajo eni vse podatke vem, pa še mal dodajo (ker vedo, da se bo delil denar), eni pa dajo neki ven, da zadovoljijo javnost...a misliš, da je bilo okuženih in umrlih na kitajskem samo toliko, kot so objavili....druga stvar pa je, da so recimo hrvati dost pozneje štartal z okužbami, sedaj gredo pa lepo gor s številkami....
optimist11
11. 04. 2020 08.52
Pri poročilih sem slišal da se je Logar sestal z zunanjim ministrom Mađarske. Zakaj časopisi tega niso objavili? (ali pa mogoče so kje v kakem kotu)
ina5785
10. 04. 2020 16.59
+5
Ha ha ha. . . . . . . . . . . a sedaj pa zaupanje v EU?? Višegrajci si želite diktature, trde roke, da vas ivan tepe in še popljuva!!!! Lažete pa tako vsi de.ni!!! Prosim preberite si ZGORAJ članek Mirana Ališiča, ki je do potankosti opisal ivana. Niti toliko se NI mogel ivanček zadržati, da NE bi pljuval po g.Čeferinu, ki je DOKAZANO dobro NAREDIL za svojo državo!!! Vedno je ljubosumen, ko je nekdo boljši od njega (seveda pa jaz vidim VSE boljše od njega), ivan je za v celico in ključ vrečt proč za vse večne čase!!!
korintos25
10. 04. 2020 16.55
-8
Eu pravi da moramo za vsaki milijon pomoči sprejeti enega migranta, a je to res?
aloalo
10. 04. 2020 16.06
-3
Take države ne rabimo
aloalo
10. 04. 2020 16.06
-6
pa kje ti žviš....evrope ni več, evropa je zgodovina..je samo še ena plamenska skušnost in posamezniki ki bi radi videl da evropa je , ker ste predobro plačani..ko bo konec korone...poj se bo pa začel.UPOR!
El Diablo 2013
10. 04. 2020 15.50
+6
novo fiskalno pravilo - janoš in njegovi podrepniki morajo v najkrajšem času pobasat čim več provizij in si napolnit žepe. Ko bodo vse pokradl, bo kriv koronavirus in državljani, jer so hodil iz občine v občini.
Jožajoža
10. 04. 2020 15.28
+16
A Janša, Počivalšek, Šircelj in njim podobni modeli so država??? To je isto kot, da bi dal volku ovce paziti.
nikhrast
10. 04. 2020 16.06
-8
Država je navaden folk, če je ta bogat, potem je bogata tudi država. Samo folk v Sloveniji še vedno fantazira o socializmu, udriha pa po kapitalu, tako da bo pot do Švice še dolga.
korintos25
10. 04. 2020 16.54
+6
Čuj hrast, v prvi Švici ima delavec 3x večjo plačo kot v drugi in si ne more hiše zgraditi, naš v drugi si pa lahko, a je prva fuč?
Desni JUNAK
10. 04. 2020 14.26
-3
A kdo ve kje je tema o prispelih maskah od Joca Pečečnika ??? Nekaj milijonov mask, zaščitnih očal, plaščev, .... kje je ta NOVICA g. Slak in ostali novinarji POPa ???
mijavci
10. 04. 2020 14.15
+0
Mene bolj zanima koliko migrantov bomo primorani sprejeti za denarno pomoč iz EU, ker mislim da brez tega denarja ne bo.
Desni JUNAK
10. 04. 2020 14.28
+2
Pa sej jih je že zdaj dost, ... . metelkova, rog, nastanitveni center, vič, ..... v poslanski pisarni Levica .....
Transformerji
10. 04. 2020 13.43
+8
Zapomnite se leto 2020, pa ne samo zaradi korona virusa. Pomislite na vse tiste, pa naj bodo to levi ali desni, ki so dobesedno pokradli državo. Kradlo se je že od leta 1945, potem pa vsi po vrsti, vsak se je zgledoval po drugem. Ob osamosvojitvi je bilo rečeno, da bomo postali Švica, pa smo še vedno na Balkanu, Pomislite na to fiskalno pravico in BDP, si predstavljate, da bi dobili mnogo več? Je res tako, zamenjati bi morali državljane, kajti zaradi njih, volivcev, tonemo vedno nižje. Pa se ne gre za to, koga maramo ali ne maramo, koga bi volili - potrebujemo notranje očiščenje, da se vsi zavedamo, kaj je prav in kaj ni prav, kaj je pošteno in kaj ni , da spoštujemo zapovedi našega boga - in verjemite, sem popoln ateist, pri meni ne boste našli šunke pa pirhov, pa potice - pa tudi posta ne, vse je podrejeno pravilniku zdrave prehrane, nič premalo in nič preveč - povprečje prehranjevanja.
Boboljše
10. 04. 2020 16.35
+16
Kaj vsi s to Švico. Pri nas je čisto ok! Samo menjat bi bilo potrebno celotno politično garnituro z mladimi sposobnimi ljudmi.
vinogradnik33
10. 04. 2020 13.22
+16
S to vlado je izgubljeno tudi fiskalno pravilo , ki je varovalo državo pred bankrotom , s to vlado pa prehajamo nazaj v leta 2004- 2008 in minus 35 milijard evrov ! Za ponovni finančni fijasko bo pa kriv COVID 19 in ne nesposoben finančni minister in ne talanje finančnih bonbončkov za glasove !
mijavci
10. 04. 2020 14.14
+11
Brez zadolžitve je 15.4. 2020 polovico javne uprave in upokojencev konec meseca brez plače in penzije, Bratuškova je v banke položila 5 milijard denarja pa je bil problem penzijonistom dvignit za par evrov, Janša govori o treh milijardah pa bi vsi upokojenci dobili po 150€, s.p. po 700€ plačani prispevki in še marsi kaj, kje se pa pozna tistih pet milijard od Bratuškove bi prosil za odgovor.
vinogradnik33
10. 04. 2020 14.54
+16
NAŠ DENAR JE ŠEL Z JANŠETOVIM ŽEGNOM V ŽEPE: 1.) Cerkvi (Zvon ENA - 165 milijonov €) 2.), (Zvon2 – 122 milijonov € ) , (T2 -131milijon€ ) Zidarju (SCT - 84 milijonov € nevrnjenega kredita) 3.) Tovšakovi (Vegrad - 85 milijonov € nevrnjenega kredita) 4.) Črnigoju (Primorje - 72 milijonov € nevrnjenega kredita) 5.) Radošu Lipanjetu (Kraški zidar -23 milijonov € nevrnjenega kredita) 6.) Blažu Miklavčiču in bogati družini Petek iz Maribora (Konstruktor - 32 milijonov € nevrnjenega kredita) 7.) Pavčku (Viator Vektorja - 51 milijonov € nevrnjenega kredita) 8.) Bavčarju (Istrabenz - 20 milijonov € nevrnjenega kredita) 9.) Zlatku Sraki (Energoplan - 95 milijonov € nevrnjenega kredita) 10.) Borisu Dolamiču (GP Grosuplje - 55 milijonov €) 11.) Brkoviću (Vektra - 27 milijonov € nevrnjenega kredita) 12.) Petriču (Cestno podjetje - 36 milijonov € nevrnjenega kredita) 13.) Hilmu Selimoviću (Sarajevska pivovarna - 40 milijonov € nevrnjenega kredita) 14.) Rankoviću (Invej - 39 milijonov € nevrnjenega kredita) 15.) Pogačarju (Ram Invest-Pinus - 23 milijonov € nevrnjenega kredita) itd. Skupno najmanj 831.000.000 € !
kuncci1
10. 04. 2020 15.51
+7
CIGU MIGU
10. 04. 2020 17.34
+12
a ni uni uvožen minister tudi nekaj malega odnesel v argentino
simeoni
10. 04. 2020 18.10
+6
Če malo poslušaš in bereš boš mogoče ugotovil,da od tega za upokojence in s.p.-je ne bo nič, če pa bo,bo treba vse vrnit z obrestmi kot kredit z zamudnimi obrestmi.Preračunaj, kaj se ti splača.
dannyer
10. 04. 2020 12.49
+7
Nihče več ne zaupa EU pravljici manj euja tem bolje je in ne več. Suverenost članic pa samo ekonomsko poslovanje da se vrnemo na zdrava pota. bolj ,o se to dogaja več članic ne dosega kaj prida GR. torej eu škoduje s to ideologijo večini prinaša pa + eliti. Eu naj se vrne na začetek samo ekonomskega sodelovanja in ne mešat jabolke in hruške
Transformerji
10. 04. 2020 10.35
+28
Meni je bila zanimiva včerajšnja novica, ki je bila na POP samo ob 10. uri. Namreč: Italija in Španija, pridružila se jima je tudi Slovenija, so predlagale Bruslju, naj EU vzame posojilo in ga dodeli najbolj prizadetim članicam. Temu predlogu so se odločno uprle severne, bogatejše članice unije. Italijanski predsednik pa je izjavil, da je to razpad EU in so zaprli pristanišče za sprejem ladij z begunci in migranti.
SVETTEL5
10. 04. 2020 10.22
+23
90% bodo JJ ovci pokradli..ves dolg pa bomo spet vsi plačali kot vse dosedanje kraje..to je cena osamosvojitve ja ja za 200€ 3 leta zapora ..za 40 000 si minister za 25 milijard pa nedotaljivi Princ Teme ja ja imeli smo obljubljeno ŠVICO ampak samo ŠVICAMO in plačujemo za kradlive bogatune!!!!!!!!👹👺👿🐑🤡
Transformerji
10. 04. 2020 10.49
-1
Ne verjamem, da bodo pokradli - če spet pridejo na oblast levi, jih bodo zaprli, sodišče bo delovalo po zakonu pravice levih, levi bodo pa še naprej kradli.
simeoni
10. 04. 2020 18.15
+4