Korona

Dolgoletni zdravnik Lukanović: dva meseca umetne kome in minus 16 kilogramov

Ljubljana, 02. 09. 2020 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
591

Za interni časopis UKC Ljubljana je o svoji izkušnji z novim koronavirusom spregovoril dolgoletni strokovni direktor Ginekološke klinike, ki je na intenzivni negi v umetni komi in odvisen od ventilatorja preživel dva meseca. Svojo zgodbo je delil, da bi opozoril na resnično nevarnost virusa in mačehovski odnos družbe do zdravstva.

Prof. dr. Adolf Lukanović
Prof. dr. Adolf Lukanović FOTO: UKC Ljubljana

Začelo se je s prehladom, za interni časopis največjega univerzitetnega kliničnega centra v državi pove prof. dr. Adolf Lukanović, dolgoletni strokovni direktor Ginekološke klinike. "Imel sem običajne znake prehladnega obolenja, celo brez pretirano povišane telesne temperature. Sredi tedna sem bil v kontaktu z osebo, ki je bila kasneje pozitivna na novi koronavirus, konec tedna pa sva govorila po telefonu glede mojega počutja in rekel sem, da sem še vedno zelo utrujen, to je bil pri meni glavni simptom. V nedeljo zvečer me je obvestila, da je bil bris pozitiven in takoj naslednji dan sem šel tudi sam na infekcijsko kliniko," se je dogajanja z začetka marca spominjal prof. Lukanović. 

Ko je bil tudi njegov bris pozitiven, so mu predlagali hospitalizacijo, sam pa nad to idejo ni bil navdušen, saj razen občutka utrujenosti ni imel posebnih težav. Naposled sta ga o tem prepričala mlada in strokovna infektologinja ter njegov sin, sicer specializant ginekologije. "V ponedeljek sem tako ostal pri njih in stanje, kar zadeva dihalno funkcijo, se je hitro poslabšalo do te mere, da so me v četrtek morali priključiti na mehansko predihavanje, torej ventilator. Sledila sta skoraj dva meseca umetne kome, iz tega časa pa se ne spominjam popolnoma ničesar," je povedal o hitrem napredovanju bolezni. 

Infekcija covid-19 prizadene najprej pljuča, povzroči hipoksemično respiratorno odpoved, nato pa se kot domine začnejo rušiti organski sistemi. To je seveda povezano tudi s starostjo in predhodno kondicijo organizma. Najprej odpovedo ledvice, potem jetra, nato začne popuščati srce, vse to se je zgodilo pri meni. prof. dr. Adolf Lukanović

Sprva se sicer ni želel medijsko izpostavljati, saj ni vedel, kako bo njegovo zdravljenje potekalo, zdaj ko pa je že proti koncu rehabilitacije v URI Soča, ga je tamkajšnji vodja zdravljenja doc. dr. Primož Novak prepričal, da bi bilo smiselno in moralno, da pove svojo zgodbo, saj je mnogo tistih, ki epidemije ne razumejo in ne jemljejo resno. 

"Ravno včeraj sem bil v trgovini, kjer je stal gospod s transparentom ’Covid epidemija – čista izmišljotina’. Žena me je komaj ustavila, da se z njim nisem zapletel v spor. Ne morem verjeti, kakšen odnos imajo posamezniki. Nekateri ljudje so neodgovorni in premalo sprejemajo resnost tega obolenja, kar bi se gotovo pokazalo, če v marcu ne bi sprejeli tako ostrih ukrepov. V resnici pa še zdaj ne vemo, ali se bo epidemija širila v jesenskem času in v kolikšnem obsegu jo bodo preventivni ukrepi zajezili. Preprosto ne razumejo: iz na videz banalnega prehlada se lahko bolezen razvije do te mere, da resno ogrozi življenje," je povedal Lukanović in dodal, da stotisoči mrtvih po svetu očitno niso dovolj, da bi nekateri epidemijo vzeli resno. 

Mačehovski odnos do zdravstva 

Kot je o svoji izkušnji povedal dolgoletni zdravnik, je bil po tem, ko se je prebudil iz umetne kome, sprva navdušen nad dejstvom, da je sploh preživel, in nad vrhunsko nego na intenzivnem oddelku klinike. Ko pa so ga premestili na navadni oddelek, je postal pozoren na slabosti in pogoje, v kateri delajo zaposleni. "Gre za odgovoren in naporen poklic, pri katerem se povrh vsega še sam izpostavljaš okužbi, mi pa se prerekamo glede dodatkov k plači in prenosu nadur," je bil kritičen do razmer, ki mnoge diplomante zdravstvene nege naposled vodijo v druge vode, kjer so pogoji dela boljši, boljše pa je tudi plačilo.

Lukanović je opozoril na dotrajanost infekcijske klinike in na kadrovsko podhranjenost. "Nepokretnega pacienta, ki leži dva meseca, je treba, da bi preprečili preležanine, vsakih nekaj ur obračati, a na kadrovsko in prostorsko podhranjeni kliniki to pač ni mogoče. Bolečine v križu pri bolnikih pa so tako rekoč samoumevne, če ležijo na preluknjanih vzmetnicah iz prejšnjega stoletja. A poudarjam: naš zdravstveni sistem še vedno ni slab, saj imamo v njem dobre in strokovne zdravstvene delavce!" je izpostavil.

Kot eno svetlih izjem v sistemu omenja tudi URI Soča, ki deluje visoko strokovno in tudi v sodobno urejenih prostorih. Z rehabilitacijo nima težav, mora pa še vedno pridobiti mišično maso, saj je v času bolezni izgubil kar 16 kilogramov. "Če odpustimo pacienta z vitalnimi funkcijami, ki pa ne more hoditi, nismo dosegli pravega uspeha; bolnik se mora uspešno vrniti v običajno življenje. Ne smemo pozabiti niti na moč psihe in avtogenega treninga: tudi zaupanje v zdravstveni sistem je pomembno, ker brez tega zdravljenje ne bo uspešno," je razmišljal prof. Lukanović.

Prof. Adolfu Lukanoviću se je aprila iztekel mandat strokovnega direktorja Ginekološke klinike. Funkcijo je opravljal kar 12 let, a pravi, da ni še čas za upokojitev. Bo pa, kot napoveduje, zaradi izkušnje bolje skrbel za svoje zdravje.

Povedal je še, da se je njegova ekipa med zdravljenjem obrnila tudi na kolege iz tujine. "Stopili so v stik tudi s prof. Bassettijem, 'prvim človekom epidemije covid-19 v Evropi', prej predstojnikom infekcijske klinike v Udinah, zdaj v Genovi. Zgovorno je dejstvo, da je, ko so mu povedali, da sem kritično bolan in ležim na Infekcijski kliniki v Ljubljani, kot iz topa ustrelil: 'Pa saj tam so vrhunski zdravniki: Jereb, Tomažič, Beovič, Lejko …' Prepričan sem, da se je zame dobro izteklo prav zato, ker so zame skrbeli ti strokovnjaki z ugledom v svetovnem merilu," je sklenil. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (591)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik437802
03. 09. 2020 20.54
+1
Jst poznam eno dohtarco, ki je pred par leti zaradi gripe in drugih strašnih simptomov celo umrla. Tako, da tale novica zame sploh ni bau bau, oz strašna.
alma1
03. 09. 2020 14.09
+10
Jaz samo nečesa ne razumem: tisti, ki javkate, da je corona izmišljotina in da bo gospodarstvo propadlo - več bo okuženih prej bo propadlo. Bolj se spoštuje blage preventivne ukrepe, bolj bomo lahko počeli vse in bolj bo družba funkcionirala, gospodarstvo živelo, itd. Kaj bi torej raje imeli?
Omas1313
03. 09. 2020 11.22
+4
Vivid Money
03. 09. 2020 11.16
-2
sej ne morem verjeti, da se spet pišejo lažnjive zgodbice tukaj.....🐑🐑🐑🐑🐑
fafajonka
03. 09. 2020 11.41
-2
devlon
03. 09. 2020 11.07
+3
odlicno bi bilo, če bi korona odnesla vse neumne glave, ki verjamejo v zarote
123soba
03. 09. 2020 10.52
-9
Pravljica za lahko noč.
fafajonka
03. 09. 2020 11.43
+3
kaj bi rad poslušal vsak večer rdečo kapico
jan.k94
03. 09. 2020 10.49
+9
Zaprite vse, vlada si naj sposodi par 10 milijard, vsakemu nakaže na mesec jurja pa bomo živeli. A kako dolgo je vprašanje. Ker hujši kot covid bodo posledice v gospodarstvu če se naši "sposobni" politiki odločijo ponovno zapirati gospodarstvo...
FER?LOVK
03. 09. 2020 10.39
+0
potem bi men covid koristil da shujsam k mi ne rata hahaha
Common_sense
03. 09. 2020 10.18
+5
Itak to politiko ne definiramo mi tu gor. Pač pa nekdo drug. Kot kaže so pri nas neki srednji jastrebi kar se tiče covida. Obstajajo tudi hujše države. Logike pa pri marsikaterem ukrepu pač ni. Globalna histerija in paničarstvo je menu nerazumljiva. Straj je votel okoli ga pa (skoraj) nič ni. To je pač moje mnenje. P.S. Disclaimer: Držim se predpisov, nosim masko, kjer je treba in ne skačem po diskotekah. In nisem antivaxxer.
brat od Pepeta
03. 09. 2020 09.55
+4
Venus. Popolnoma enak si kot tvoji takoimenovani panicarji. Nic drugacen.
brat od Pepeta
03. 09. 2020 09.54
+3
ochi. Daj mi prosim razlozi kaj je skromnega v statistiki mrtvih v spaniji in italiji, kjer je do 40% vec smrti kot lani??? Bo slo???
InterReflectlons
03. 09. 2020 09.41
-14
Zbiram prostovoljne prispevke za skafandre za paničarje. Maska namreč ne pomaga!
InterReflectlons
03. 09. 2020 09.40
-9
Sedaj pa hitro v skafandre, maska namreč ne pomaga!
MojsterSplinter
03. 09. 2020 09.55
+10
Enim res ne pomaga nič, v to sem se še dodatno prepričal, ko sem prebral tvoj komentar.
Common_sense
03. 09. 2020 09.37
+15
Mimogrede, avstrijski državljani, ki so med 7. in 16.8. avgustom bival na Hrvaškem so se lahko brezplačno dali testirati na Covid. Od 1.032 dopustnikov, ki so to naredili (PCR-TEst), je bilo pozitivnih samo 3 (trije). Torej 3 promile (ne odstoke!). Med drugim je to objavljeno na spletni strani od "Landesregierung Kärnten", kamor sodi omenjena testirna postaja. Poanta članka je bila, da je bila gonja proti "dopustnikom" na Hrvaškem lahko politično motivirana, v smislu strašenja in kaznovanja tistih, ki niso upoštevali "priporočil" avstrijske vlade (za katero stoji mogočna turistična zbornica Avstrije). Ne glede na to ali zadnja hipoteza drži ali ne. 3/ 1000 pozitivnih (kar še ne pomeni, da so tudi zboleli). In tak halo? Nobenega razloga ni, da bi bilo pri nas kaj drugače.
KOdOvce
03. 09. 2020 09.24
-28
ooooo 2 mesca sanjaš pa še 17kg zgubiš, not bad, not bad...
Blallka
03. 09. 2020 09.23
-2
Me prav zanima, če je bil on tudi nag na intenzivni, odkrit in so mu menjali plenice enkrat na teden in kasneje privezan... En človek je umrl, zato ker celo noč ni uspel priklicali sester in je bil privezan na posteljo. So drugi povedali. tudi pomirjevala človek ni bil vreden... Upam, da je izkusil kaj podobnega, da bo lahko kaj spremenil....
Blallka
03. 09. 2020 09.34
+10
Vsi vedo kako slabi pogoji so tam... na TV-ju je vsak teden en prispevek, pa noben nič ne naredi, potem pa beremo o Matevžu Gorenšku, ki je razkril korupcijo, da je samoumevno, da če ne podkupuješ, ne dobiš posla.... Njemu pa posla niso hoteli dati, UKC ga pa izvedel ni... Človek ni nič vreden, samo denar je nekaj vreden. Matevž je tako dobro rekel, nekaj so floskule, nekaj pa dejstva, ker zaradi SD in njihove korupcije ni bilo izvedenih 450 operacij hrbtenice. Na SD se obrnite, če čakate. Toliko je tem debelim pujssem mar za vas... Pa vprašajte zakaj jih UKC ni izvedel, čeprav bi jih moral.... Denar je, ampak samo za lopove očitno....
Common_sense
03. 09. 2020 09.18
+22
Mimogrede, vsi so obsojali Švedsko. Evo, 6 mesecev kasneje...Kaj je bilo? Živijo kaj drugače? Ne. Pazijo se kolikor morejo, a ves ta čas je življenje potekalo kolikor toliko normalno. Strah je votel okoli ga pa nič ni.
KOdOvce
03. 09. 2020 09.35
-1
Ja ampak jaz tako težko diham čez to cunjico, pa moj otrok ne zgleda tako luštkan v šoli, če mora imeti masko...grozno res
Blallka
03. 09. 2020 09.36
+5
Na Švedskem imajo sedaj najbolj strogi režim kar ga je....
Common_sense
03. 09. 2020 09.39
+5
Res je Blallka, v marsikaterem pogledu je celo strožji kot pri nas sedaj. Vendar se niso šli "karantene" v smislu kot se ga je šlo večina držav. Za nazaj je seveda lahko biti pameten. A skozi čas se izkaže, da tudi Švedi niso bili tako zelo neumni. Mimogrede, dejstva so jasna. Pri nas sta na intenzivni trenutno 2 (dva) pacienta na milijon prebivalcev. Prej pa tedne in tedne nič (0). Če to ni dovolj dober znak, da virus ni tako nevarne, pol pa ne vem kaj je.
zagor2
03. 09. 2020 09.42
+6
Monty, to pa ni res. Ovce so ble zmirej najbl neumne.
brat od Pepeta
03. 09. 2020 09.51
+7
Na svedskem je 100x vec smrti kot v okoliskih drzavah. Prav tako je na milijon prebivalcev vec mrtvih kot v zda. Kaksne buce ti to prodajas???
Blallka
03. 09. 2020 09.57
+7
Če bi mi se šli Švedsko bi imeli 1152 žrtev! Ali 576 na milijon.
Common_sense
03. 09. 2020 10.11
+3
Pepček od brata, v Sloveniji imamo 2 pacienta na intenzivni na milijon prebivalcev. Prej pa cele tedne nič. Sedaj se pa meči na zobe, če češ. To so dejstva.
pepe007
03. 09. 2020 10.30
+5
Neumnost. Švedom je BDP strmoglavil podobno kot nam, šole za nekatere starostne skupine so bile zaprte kot za naše otroke, res pa je, da niso zaprli strateških inštitucij za balkance, to so kafiči. S tem so nam naši vladarji naredili strašno veliko krivico.
nekajpavem
03. 09. 2020 09.16
+19
ta isti zdravnik , ki je pred leti kot direktor Ginekološke klinike prijavil za 89 dni nadur v enem letu?
AntonGr
03. 09. 2020 09.32
+13
Imaš prav. Kar nekaj nadur je prijavil tudi v času letnega dopusta. Slej ko prej se vsak račun plača.
rzui
03. 09. 2020 09.11
-2
koliko je plačan da blodi neumnosti
Bogdan Kranjc
03. 09. 2020 09.09
-6
Werner--Potrč prilika da ponovita eksperiment in nam navadnim smrtnikom predstavita vajine izkušnje.