Korona

Na Petrovem Brdu zaradi pomanjkanja kadra dela tudi 7 pozitivnih zaposlenih

Nova Gorica/Slovenj Gradec/Jesenice, 02. 11. 2020 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
69

Okužbe z novim koronavirusom se širijo v vse več domovih za starejše po vsej državi. Najhuje je trenutno v enoti Petrovo Brdo, kjer je pozitivna večina stanovalcev ter 10 zaposlenih. Soočajo pa se tudi s pomanjkanjem kadra. Številni domovi medtem pripravljajo rdeče cone izven prostorov samega doma, v Ilirski Bistrici bodo okužene stanovalce tako do večera preselili v bližnji kulturni dom.

V enoti Petrovo Brdo pozitivna večina stanovalcev

Na Severnem Primorskem je trenutno najhuje v enoti doma upokojencev Podbrdo na Petrovem Brdu, kjer nudijo varstvo odraslim osebam s posebnimi potrebami. Okuženih je že 86 od 93 stanovalcev in deset zaposlenih. 

V preteklem tednu so v tej enoti potrdili prva dva pozitivna primera med stanovalci, nato so testirali še vse preostale stanovalce in tudi zaposlene. "V soboto zjutraj se je izkazalo, da je pozitivnih večina stanovalcev," pravi direktorica Doma upokojencev Podbrdo, Ines Krajnik

Najprej smo vzpostavili rdečo cono, da bi odmaknili pozitivne stanovalce. "A se je nato izkazalo, da je postala cela naša enota naenkrat rdeča cona," pravi Krajnikova. Zaposlenim se je delovnik podaljšal na 12 ur. "Določeni, ki so bili pozitivni, so se umaknili v Sorico, da so, da jim ni bilo treba hoditi nazaj domov in ogrožati še svoje družinske člane." 

Glavno težavo predstavlja pomanjkanje kadra, pri tem direktorica opozarja tudi na izčrpanost zaposlenih ter bolezni. Tako v domu še vedno dela sedem zaposlenih, ki so sicer pozitivni na koronavirus, vendar so brez simptomov. 

Ob pomoči CZ in zdravstvenega doma Tolmin iščejo tudi prostovoljce, vsaj za bolj enostavna dela in opravila - največ pomoči potrebujejo pri hranjenju stanovalcev in čiščenju prostorov. Na pomoč sta jim priskočili dve bolničarki iz Doma upokojencev Logatec, dogovarjajo se tudi za dodatno pomoč, dodatne sodelavce iz Vipave in Postojne. 

Na Petrovem Brdu deluje posebna enota Doma upokojencev Podbrdo, kjer varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami, ne le starostnikom. Zato je tam položaj še zahtevnejši, saj je vzdrževanje zahtevanih varnostnih razmer skoraj nemogoče.

Večina stanovalcev, 55 izmed obolelih, simptomov bolezni nima. Štirje so v slabšem zdravstvenem stanju in potrebujejo kisik, ostali imajo blage simptome, kot sta povišana telesna temperatura in kašelj. Direktorico bolj skrbi psihično zdravje, "saj gre že tako ali tako za osebe s posebnimi potrebami, ki težje razumejo dogajanje, strah jih je". 

V preostalih dveh enotah še nimajo pozitivnega primera. 

V enoti Petrovo Brdo je pozitivnih večina stanovalcev.
V enoti Petrovo Brdo je pozitivnih večina stanovalcev. FOTO: Spletna stran Doma upokojencev Podbrdo

Okužbe tudi v Renčah in Novi Gorici 

Okužbe se širijo tudi na Goriškem. Konec prejšnjega tedna so v Medic hotelu v Renčah zabeležili okužbo pri desetih stanovalcih in osmih zaposlenih, je za STA povedal direktor Dean Trojer Smrekar

Tudi tu je vse bolj očitno pomanjkanje kadra. V enoti doma v Podsabotinu, kjer so takoj po prvi okužbi vzpostavili rdečo cono, se oskrbovanci počutijo dobro. Skupno je okuženih 9 starostnikov in 2 izmed zaposlenih. Bodo pa jutri opravili ponovno testiranje vseh, tudi zaposlenih.

Vse več okužb je tudi v enoti novogoriškega Doma upokojencev v Podsabotinu, kjer je okuženih devet oskrbovancev in dva zaposlena. V centralni enoti v Novi Gorici pa so okuženi štirje starostniki in en zaposlen.

Kot je za STA povedal direktor novogoriškega doma upokojencev Bojan Stante, bodo danes testirali vse oskrbovance in zaposlene, skupno bodo odvzeli okrog 400 brisov.

"Nihče od stanovalcev nima kakšnih večjih težav. Vendar to še ne pomeni ničesar, več bomo vedeli v naslednjih dneh," je še dejal Stante.

Ilirska Bistrica: rdeča cona v bližnjem kulturnem domu 

V domu starejših v Ilirski Bistrici, ki je eden največjih v državi, je trenutno okuženih 16 od skupno 231 stanovalcev. Ker v domu nimajo možnosti za vzpostavitev rdeče cone v samem domu, jo bodo do današnjega večera vzpostavili v manjši dvorani bližnjega kulturnega doma. V prostored Doma na Vidmu bodo stanovalcev preselili do večera.  "Okuženim stanovalcem so v Dom na Videm pripeljali celo postelje, na katerih so še minulo noč spali (postelje so medtem tudi razkužili), zasebnost jim bodo zagotovili s pregradami, zanje pa bodo skrbele tri medicinske sestre iz doma. Dokler bodo pozitivni, iz prostorov Doma na Vidmu seveda ne bodo smeli, imeli pa bodo svež zrak na verandi," je sporočil Regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko. 

"Rdečo cono smo morali praktično vzpostaviti iz danes na jutri, pri tem so nam bili v veliko pomoč ilirskobistriški župan Emil Rojc, tamkajšnji občinski štab Civilne zaščite, lokalna skupnost in zdravstveni dom v Ilirski Bistrici. Tu gre za zelo dobro koordinacijo z regijsko koordinatorko za rdeče cone in pristojnega ministrstva za zdravje," je v izjavi za javnost danes povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Poudaril je, da so rdečo cono oblikovali po navodilih koordinatorke za ukrepanje ob takih primerih in da bo taka rešitev za bistriški primer najustreznejša. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Škofja Loka: V rdeči coni v telovadnici 25 stanovalcev 

V Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka je trenutno okuženih 26 zaposlenih, prvi okuženi pa se počasi vračajo v delovni proces. V rdeči coni v telovadnici bližnje osnovne šole je trenutno nastanjenih 25 stanovalcev, ena okužena stanovalka pa je v bolnišnici. Število stanovalcev v rdeči coni škofjeloškega centra je tako v dveh tednih s prvotnih 33, ki so se jim nato pridruževali še novi, že upadlo. Skupaj so imeli do zdaj 52 okuženih, nekaj jih je umrlo, 16 pa se jih je ozdravljenih vrnilo nazaj v center. 

Kot je povedala direktorica centra Silva Košnjek, se je pri njih položaj tako umiril in ni povečevanja vala, ki ga beležijo v nekaterih drugih domovih po državi. Ne nameravajo pa zaenkrat še ukiniti zunanje dislocirane rdeče cone v telovadnici, saj bi bil lahko november še kritičen in se lahko položaj čez noč spremeni.

V Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka se situacija nekoliko umirja.
V Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka se situacija nekoliko umirja. FOTO: Google Maps

Dom v Kranju: nadaljujejo z urejanjem rdeče cone izven doma 

Relativno stabilno je stanje tudi v Domu upokojencev Kranj, kjer imajo trenutno 24 okuženih stanovalcev. V celotnem mesecu od izbruha okužb v domu jih je od 33 okuženih umrlo sedem, od tega trije v bolnišnici in štirje v domu. Nekatere stanovalce po preboleli okužbi medtem že vračajo nazaj v dom, je povedala direktorica Nadja Gantar.

Kljub trendu umirjanja širjenja okužb v kranjskem domu nadaljujejo z urejanjem bližnjega objekta, v katerem je v prihodnje načrtovan dnevni center za starejše, da bi lahko vanj po potrebi preselili rdečo cono. "Ne moremo celo leto imeti rdeče cone v varovanem oddelku, zato se pogovarjamo, da bi jo vrnili na prvotno lokacijo, kjer pa je prostora le za osem okuženih, ali pa jo bomo preselili v omenjeni zunanji objekt," je pojasnila Gantarjeva.

Radovljica: rdečo cono v telovadnici osnove šole lahko vzpostavijo v enem dnevu 

Med zadnjimi gorenjskimi domovi za starejše, kjer so se soočili z izbruhom novega koronavirusa, je Dom dr. Janka Benedika Radovljica. 21. oktobra so bili obveščeni o prvi okužbi, danes pa imajo okuženih 33 stanovalcev. To je enako kot v petek, saj ob koncu tedna število potrjenih okužb ni naraslo, je povedal direktor radovljiškega doma Alen Gril.

Kot je pojasnil, imajo v domu v rdeči coni prostora za 35 stanovalcev. Če bodo to število presegli, bodo v sodelovanju z občino rdečo cono vzpostavili v telovadnici Osnovne šole Antona Janše Radovljica, ki so si jo v petek že ogledali, vzpostavijo pa jo lahko v enem dnevu. "Počakali bomo še testiranja v tem tednu in če se nam bodo številke povečale, bomo aktivirali to ločeno rdečo cono," je napovedal Gril.

Že teden dni kot dislocirana enota v gasilskem domu v Mošnjah deluje enota pomoči na domu in socialnega servisa, od koder vozijo kosila na teren občanom Radovljice, Bleda in Gorij. "Ta dislocirana lokacija bo delovala, kolikor časa bo to potrebno zaradi varnostnih razlogov," je povedal Gril.

Delovni proces v domu zaenkrat še uspejo normalno izvajati. Od prvotno 13 okuženih zaposlenih je trenutno okuženih devet, štirje pa so se skladno z varnostnimi protokoli že lahko vrnili nazaj na delo.  Za zdaj tudi ni potrebe, da bi vzpostavili posebno varstvo za otroke zaposlenih, ki so ga načrtovali v bližnjem objektu.

Tudi domovi na Koroškem z vse več okužbami 

Na Koroškem so okužbe z novim koronavirusom potrdili že v vseh štirih večjih domovih za starejše. V Domu Hmelina v Radljah ob Dravi so prvo okužbo pri zaposleni potrdili sredi prejšnjega tedna, nadaljnje testiranje pa je doslej pokazalo, da je okuženih 33 od 152 stanovalcev in 14 od 95 zaposlenih, pri čemer nekaj rezultatov testov še pričakujejo, je povedala direktorica doma Silva Duler.

Od okuženih stanovalcev radeljskega doma so jih 29 začasno prepeljali v prostore Term Topolšica, štirje pa so na zdravljenju v bolnišnici. V prostorih doma v Radljah skušajo prav danes skupaj z regijsko koordinatorko vzpostaviti primerni sivo in rdečo cono. 

V domu na Prevaljah pa so razmere stabilne. Po zadnjih podatkih so vsi v nedeljo odvzeti brisi negativni, je danes povedala direktorica doma Stanka Vauh. V nedeljo so namreč brise odvzeli 23 stanovalcem in štirim zaposlenim. Trenutno imajo tako okužbo potrjeno le pri eni zaposleni, ki je v samoizolaciji, je povedala Vauhova.

Tudi v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov se stanje glede okužb z novim koronavirusom umirja, je ocenila vodja enote Marjana Kamnik. V nedeljo so znova opravili testiranje, testirali so 24 stanovalcev in 46 zaposlenih, na rezultate še čakajo.

Ta teden bodo stanovalce, ki so jih po potrditvi okužb namestili v Topolšici, začeli vračati v dom. Doslej so v slovenjgraški enoti sicer okužbe potrdili pri 53 stanovalcih in 10 zaposlenih, zadnjo okužbo prejšnji teden v sredo.

V matični enoti Koroškega doma starostnikov v Črnečah, ki je največji dom za starejše na Koroškem z 263 posteljami, pa imajo trenutno 29 stanovalcev s potrjeno okužbo, od tega so jih 25 namestili v rdečo cono v domu, štirje pa so hospitalizirani v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Med zaposlenimi ima trenutno okužbo potrjeno osem zaposlenih, ki so v bolniškem staležu, so pojasnili v domu v Črnečah.

Dom v Grosupljem: število okužb med stanovalci v enem tednu skorajda podvojilo 

Medtem ko se v večini ljubljanskih domov starejših za zdaj uspešno borijo proti covidu-19, ostaja žarišče okužb s koronavirusom Dom starejših občanov Grosuplje. Tam se je število okuženih v enem tednu skoraj podvojilo, in sicer iz 25 na 47. Okužbo so trenutno potrdili pri 34 stanovalcih in 13 zaposlenih, v poteku so še testiranja pri stanovalcih.

Okuženi v grosupeljskem domu so nameščeni v rdeči coni, za njih skrbi posebna ekipa za covid-19, ki pozorno spremlja tudi njihovo zdravstveno stanje in o vseh morebitnih spremembah nemudoma obvešča svojce. Dve okuženi osebi pa sta v bolnišnici. Dom je do nadaljnjega zaprt za obiske, izhode stanovalcev in nove sprejeme.

V domu so še pojasnili, da imajo težave s premalo osebja oziroma s premajhnim številom diplomiranih medicinskih sester.

Sicer pa večina domov starejših v Ljubljani nima več nobenega okuženega stanovalca, razen v centru DEOS, kjer so kljub vsem preventivnim ukrepom v njihovem centru Trnovo v sredo zaznali okužbo z novim kronavirusom pri dveh zaposlenih in eni stanovalki, je pojasnila direktorica DEOS Irena Vincek.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pozitiva5
03. 11. 2020 16.20
+1
Kdo je kam prinesel virus in kje so bile prve okužbe ,ni potrebmo komentirat.
terenec 2
03. 11. 2020 11.15
Res mi ni jasno in nikjer nisem zasledil kako pride virus v neki dom starejših. Naj se enkrat že to razišče. To je zaključena družba, to ni bolnišnica ,kjer so vsak dan sprejemi. Nekdo se ni držal protokola. Vem za eno bolnišnico ,kjer se zaposleni niso držali pravil čeprav so bili obveščeni
leond1
03. 11. 2020 11.12
+1
naj pridejo pomagat iz železnikov šk. loke od koder so prinesli bolezen
Mama MANKA
02. 11. 2020 21.35
+1
O ti boge sirotke a 7 pozitivnih zaposlenih dela hahahaha kk sem da lagati. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
tali?ni tom
02. 11. 2020 21.18
+1
v precej firmah delajo pozitivni na virus,in ga veselo delijo naprej,obenem pa tup... vlada nabija da je treba nosit maske sred kaj vem triglavskega parka,takole se pa širi dalje! čedalje bolj se kaže da ,ne rečem da ni problem .,vendar ob takih lapsusih,vodeni korona problem!
SPB1
02. 11. 2020 21.07
-1
Zlatko, Potrč in njima podobni gredo lahko pomagat in to brez zaščitne opreme za minimalca. Da vidmo, kolk bodo potem glasni....
aligator14
02. 11. 2020 20.59
+3
Dela sefem delavcev, ki je bil njihov test pozitiven, ker pa ni zanesljiv, kar se je zadnje dni izkazalo ocitno niso oboleli....
Lili3000
02. 11. 2020 20.43
+6
A ste opazili tole zanimivo reč: dela tudi 7 POZITIVNIH oseb. Ne OKUŽENIH, ne OBOLELIH, kot sicer covid statistika na vrhu članka poimenuje kategorijo čisto VSEH, ki so bili pozitivni na testu. Ne, ne, tile, ki delajo, niso ne oboleli, ne okuženi ... zgolj pozitivni so. (In ja, besede imajo veliko moč ... )
krucyfix
02. 11. 2020 21.16
+2
V DSO so pozitivni pač v splošnem problem zaradi ogrožene skupine. Če so "na lepem" pozitivni tudi vsi varovanci (kar sicer kaže na hudo neobvladovanje razmer), se perspektiva pač spremeni. Pozitivni so najverjetneje okuženi brez simptomov, če ni problem v testiranju.
Woltan
02. 11. 2020 20.38
+6
Ne daj bože da pridem delat s covidom.Dobim ziher odpoved,tu pa kar delajo.Pa četudi jim kadra manjka to ne bi smel biti izgovor. Izvleček tega je,da imamo dvojna merila in da covid ni tak bav bav,kot se ga opeva.
MaksiLopez
02. 11. 2020 20.31
-1
Varcni Gorenjci na delu?
SPB1
02. 11. 2020 21.09
+1
Kdaj je severna Primorska ratala Gorenjska?
User1832247
02. 11. 2020 20.24
+4
in gotovo niso edini ki imajo korono ter delajo in širijo virus!če bi tudi drugod ravnali kot je ob nalezljivih bolezni potrebno bi morali zapreti pol slovenije!samo to pa gospodi ne ustreza!
Diabloss
02. 11. 2020 20.14
+5
Ne skrbet zadevo imamo pod nadzorom pravi Twitto haha
opaa
02. 11. 2020 20.14
+8
a pozitivn pa lahko delas?? Res dalec smo prsli..
hersonissos
02. 11. 2020 20.19
+7
realmadrid the best
02. 11. 2020 20.12
+3
niso rekli da 10 zaposlenih
mario7
02. 11. 2020 20.12
+2
Kaj mogoče stanovalci domov za upokojence hodijo po gostinskih lokalih, diskotekah,da jih je toliko okuženih?
LLORT
02. 11. 2020 20.18
+1
mogoče pa še vedno nisi dojel kako se virus prenaša, kot ostalih 90%, ki verjame nekaterim objavam na facebooku itd. Kapljični prenos je osnova biologije, koliko je pa potrebno samih mikrokapljic je pa tudi že nekako izračunano. Zato pa je ta virus nevarnejši (samo s prenosom, brez posledic) in sama procentialnost okuženih kaže to. Lp
LLORT
02. 11. 2020 20.20
+3
Maske, ki jih nosimo kot "priznane" so pa jasno označene z "not for covid-19" se pa seveda vsaj s tem zavira prenos. V raznih kuhinjah, tudi v tej brez medijev ni takih ukrepov, to vedo vsi in se je brezveze pretvarjat. Če pa verjamete, da se v kuhinjah tega držijo pa kar lepo skoči v prvo, ki jo vidiš pa se prepričaj sam.
BobekT
02. 11. 2020 21.54
+1
Nee, poleti so bili na Hrvaški obali. Vnuki v Zrčah, lahko predvidevamo ;)
Miki Mišek
02. 11. 2020 20.11
-5
Še dobro , da je Janša PV, če bi bil Serpentinšek nas Bog obvaruj
E10
02. 11. 2020 20.10
+4
Vecina zapornikov cele dneve pociva, imamo pa tudi dolgoletne prejemnike socialne pomoci kot tudi po 20 prejemnikov socialke na enem naslovu, seveda pripadnikov obogatene kultute. Ce ne smo pa zadnja leta uvozili precej doktorjev medicine in raznih inzenirjev iz orientalskih dezel. A ste novinarji popolnoma brez spomina
Hachi
02. 11. 2020 19.57
+6
Ze lep cas opozarjam na to,ada se razpecuje virus,je krivo ljudstvo,pa Sarec,pa levicarji,pa kolesarji,...,pa kazni pisejo po 400 eur,zato ler se nisi vsedel,ko si si cigaret prizgal ali rogljicek pojedel.ampak ja,za ovce bodo se vedno krivi vsi drugi,le vlada in Jansa ne.
mackon08
02. 11. 2020 19.50
+3
Pozitivni na covid pa delajo to je protizakonito.
FolkloraS
02. 11. 2020 19.49
+6
Vlada JJ si zasluži sedi ena. Če b i toliko energije usmerila v covid kot v kadrovanje tega ne bi bilo!
Bogdan Kranjc
02. 11. 2020 19.56
-2