Korona

Priporočila za športe, ki so dovoljeni: v praksi težko izvedljivo in nesmotrno, a še vedno bolje kot nič

Ljubljana, 21. 04. 2020 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
102

Po novem je igranje tenisa, badmintona, golfa in balinanje znotraj občin spet dovoljeno, a varnostna priporočila tako za igralce kot za upravljavce igrišč so zelo podrobna, v praksi pa, sploh pri tenisu, tudi težko izvedljiva. "Ko berem navodila, me ima, da ostanemo zaprti do nadaljnjega, saj bi bilo to bolj smotrno," pravi eden od njih. Razočarani so tudi na Badmintonski zvezi Slovenije, saj menijo, da bi v dvoranah lahko zagotovili dovolj veliko distanco za igranje badmintona, visok strop pa bi omogočil dobro prezračevanje. Dodatna omejitev je seveda še vedno tudi prepoved prehajanja občin.

Rahljanje vladnega odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih je pripeljalo do tega, da lahko po novem ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb v svoji občini izvajamo individualno športno-rekreacijsko dejavnost, na primer tek, kolesarjenje, golf, jogo ali takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ni mogoč stik z drugimi posamezniki (tenis, badminton in balinanje). Skupni treningi in tekmovanja še vedno niso dovoljeni, prav tako še vedno niso dovoljeni skupinski športi. 

Tenis: po končani igri se ne rokujte, žogic pa ne uporabljajte vsaj 72 ur

Zelo natančna navodila za uporabnike igrišč je izdelala Teniška zveza Slovenije. Kot poudarjajo, je igranje tenisa dovoljeno izključno splošni javnosti za namen rekreativne športne dejavnosti prebivalstva in ne za organizirane trenažne procese športnikov tekmovalcev. 

Med ključne ukrepe spada to, da igralci ne smejo uporabljati garderob in skupnih prostorov za shrambo opreme, uporaba sanitarij pa je dovoljena le v primeru, da upravitelj lahko zagotovi ustrezno razkuževanje prostorov in sredstva za razkuževanje rok.

Igralcem svetujejo, naj s seboj prinesejo le lopar in žogice, igra pa naj poteka posamično, pri čemer je treba ves čas zagotavljati najmanj meter in pol razdalje med igralcema. Večje skupine (trije ali štirje igralci na igrišču naenkrat) so dovoljene izključno za člane skupnega gospodinjstva. 

Z igrišča naj se odstranijo vsi pripomočki, kot so grablje, pripomoček za ravnanje terena, metlica za čiščenje črt, njihova uporaba naj bo dovoljena upravljavcem teniških igrišč. Koše za smeti naj se prekrije in zavaruje, da jih igralci ne smejo uporabljati. Odsvetujejo tudi uporabo pitne vode, ki je nameščena ob in na igrišču.

Prihod na igrišče naj bo največ pet minut pred rezerviranim terminom igranja, igralci pa naj zapustijo prizorišče po koncu igre. Posedanje pred klubsko hišo je odsvetovano. 

Upravljavec teniških igrišč naj zagotovi razkužilo za roke za vsako teniško igrišče. Igralci naj si ob vstopu in izstopu s teniškega igrišča razkužijo roke. Zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni je rokovanje pred, med in po igri močno odsvetovano, razen če igrate s člani svoje družine. 

Po končani igri se žogice obvezno spravi v pločevinko oz. plastenko za žoge. Zaradi potencialne prisotnosti virusov naj ostanejo nedotaknjene vsaj 72 ur. 

V primeru, da igralci ne upoštevajo priporočil za varno igranje, lahko upravljavec zapre igrišča. 

Posebna navodila so izdali še za zaposlene, pa tudi za igralce same. Svetujejo uporabo spletnih plačil oz. plačil z brezstično kartico. Če ste bolni ali imate katerega od simptomov respiratornega obolenja, ostanite doma. Na igrišče pridite pripravljeni za igro. Hoja na nasprotnikovo stran za pregled odtisa žogice je odsvetovana, prav tako menjava strani med samo igro. Po končani igri pa takoj zapustite igrišče, ne družite se med seboj. Izogibajte se fizičnemu stiku z drugimi igralci in njihovo opremo. Po koncu igre se ne rokujete in ne preoblačite na igrišču. 

Priporočila za igralce tenisa so v praksi najtežje izvedljiva.
Priporočila za igralce tenisa so v praksi najtežje izvedljiva. FOTO: iStock

"Ko berem navodila za upravnike teniških igrišč, me ima, da ostanemo zaprti do nadaljnjega," je na Facebooku zapisal Tomi Šmuc. Kot je pojasnil za 24ur.com, mu je kot upravljavcu igrišč bolj smotrno oz. ekonomično ostati zaprt kot izpolnjevati vse vladne pogoje in odpreti igrišča. "Predlagam, da vlada sama iz milijard uredi golf in tenis igrišča, zadosti svojim kriterijem, zaposli urejevalce in zalivalce igrišč, razloži, kako vse skupaj pokasiramo in zadovolji narod," je bil oster. 

Direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič na to odgovarja, da postopek priprave smernic oz. priporočil za klube ni bil enostaven. "Upoštevati je treba vsa vpletena ministrstva (izobraževanje, šport in zdravje). S strani nacionalne zveze, kot je Tenis Slovenija, je pričakovan odgovoren pristop k postopnemu uvajanju tenisa, saj si želimo preprečiti morebitne ekscesne situacije, kot je zbiranje večjih skupin na teniških igriščih, kar bi ne samo teniško javnost, pač pa vse Slovenke in Slovence lahko pahnilo nazaj k ostrejšim ukrepom. Priporočila so spisana v skladu z upoštevanjem vladnih ukrepov in odredb glede postopanja v boju z novim koronavirusom. Poudarjamo tudi, da gre izključno za priporočila, upravljavci igrišč pa se tega v nadaljevanju poslužujejo po lastnih željah, močeh in sposobnostih,"  je povedal za 24ur.com.

Golf: luknje morajo biti pokrite ali z dvignjenimi vložki, golf avtomobile se razkužuje

Tudi Golf zveza Slovenije (GZS) je upravljavcem golf igrišč in igralcem podala natančna navodila. Tudi tu veljajo podobni varnostni ukrepi – garderobe so zaprte, uporaba sanitarij pa je dovoljena le ob ustreznih razkuževalnih postopkih. Če je oprema igralcev shranjena na igrišču v zaprtih prostorih, jo upravljavec po telefonskem dogovoru z igralcem dostavi pred recepcijo oz. shrambo, po igranju pa naj jo ta vzame s seboj za čas veljave ukrepov. Vračanje opreme (palic, vozičkov) v skupne prostore ni dovoljeno. 

Igre na igrišču morajo potekati posamično ali v dvoje (upošteva se priporočena razdalja 2 metra ali več). Med posameznimi skupinami mora biti tudi na igrišču desetminutna oddaljenost. Večje skupine (3 ali 4 igralci) so dovoljene izključno za člane skupnega gospodinjstva. Prihod na igrišče naj bo največ 15 minut pred rezerviranim startnim časom, igralci pa se naj odpeljejo domov takoj po koncu igre. Posedanje pred klubsko hišo ni dovoljeno. 

Luknje na zelenicah naj bodo pokrite, tako da žogice ni treba pobrati iz luknje. Lahko pa so vložki v luknjah dvignjeni; v tem primeru velja, da je luknja zaključena, če se žogica dotakne vložka. Palica z zastavico mora ostati v luknji in se je ne smemo dotikati. Upravljavec igrišča lahko odstrani vse palice za zastavice z igrišča.

Uporaba golf avtomobilčkov je dovoljena le pod pogojem, da igrišče lahko zagotovi popolno razkuževanje avtomobilčka po vsakokratni uporabi. Uporablja ga lahko samo ena oseba oz. dve, če sta člana skupnega gospodinjstva. 

Onemogoči se uporaba vodovodnih pip, igralci morajo za vodo (ali drugo pijačo) poskrbeti sami, kot tudi za morebitne smeti. Pravila veljajo tudi za drugo opremo oziroma orodje na igrišču (uporabiti je dovoljeno zgolj razkuženo, v nasprotnem primeru mora biti odstranjeno z igrišč), tekmovanja niso dovoljena, kršiteljem ukrepov pa se prepove obisk igrišča do konca ukrepov. Za nadzor je zadolženo osebje igrišča.

V golf igrišču Lipica že po prvem dnevu ocenjujejo, da je mogoče varno izvajati igro in upoštevati veljavne predpise ter priporočila Golf zveze Slovenije.
V golf igrišču Lipica že po prvem dnevu ocenjujejo, da je mogoče varno izvajati igro in upoštevati veljavne predpise ter priporočila Golf zveze Slovenije. FOTO:

"Golf je individualen šport, ki lahko zagotovi igro z upoštevanjem vseh omejitev. V kolikor bodo tako igrišča kot igralci upoštevali priporočila, navodila in omejitve, ki so podana, se igra golfa lahko izvaja brez težav. Kot rekreativni igralec tenisa in badmintona pa verjamem, da je pri drugih športih s trenutnimi priporočili to težje izvajati," je povedal predsednik GZS Žiga Osterc. Kot še pravi, so igralci vseh športov zadovoljni, da se je igra sploh omogočila. "Zadovoljstvo posameznikov je subjektivno in seveda nekateri niso zadovoljni s tem, pri golfu predvsem z omejitvijo gibanja med občinami. Trenutno čakamo od pristojnih organov obrazložitev glede omejitve gibanja med občinami, če športna infrastruktura ni na voljo v občini prebivališča, da lahko igralcem podamo ta odgovor. Vsi skupaj pa ne smemo pozabiti, da je Slovenija z ukrepi in omejitvami očitno dobro zajezila širitev covida-19, saj smo v svetovnem merilu statistično v vrhu. Ne smemo biti neučakani in ob prvih rahljanjih ukrepov takoj planiti ven, kot da omejitev ni več. Vsi si želimo čim bolj varno okolje in povrnitev v “normalno življenje” kar se da hitro," je še dejal. 

Z Golf igrišča Lipica so sporočili, da so imeli včeraj, ob odprtju, rezerviranih osem iger, v prihodnjih dneh pa so zaenkrat rezervirane po štiri igre na dan. Ocenjujejo, da je ob tem številu igralcev mogoče varno izvajati igro in upoštevati veljavne predpise ter priporočila Golf zveze Slovenije. "Po prvem dnevu odprtja golf igrišča opažamo, da igralci upoštevajo določilo o zagotavljanju obvezne razdalje, k čemur zagotovo pripomore od 200 do 300 metrov razdalje med posameznimi luknjami. Garderoba, skupni prostori, vadbišče in Pro shop so zaprti, prav tako smo zaprli dostop do vodnih pip in z igrišča umaknili grablje. Golf avtomobile se po uporabi razkužuje. Igre potekajo posamično ali v dvoje, večje skupine (3 ali 4 igralcev) so dovoljene izključno za člane skupnega gospodinjstva. Med posameznimi skupinami na igrišču velja desetminutna oddaljenost, kar igralci upoštevajo," so zapisali. Igralci po njihovih besedah prav tako upoštevajo obvezno predhodno rezervacijo startnih časov in priporočila Golf zveze Slovenije. Če bodo v prihodnjih dneh ali tednih zaznali, da je treba pravila igre golfa ponovno prilagoditi, bodo ukrepali v skladu z veljavnimi predpisi in navodili Golf zveze Slovenije, so še napovedali.

V Cubo Golf sales na Smledniku pa so igrišča odprli danes. "Na igrišču smo sprejeli dodatna določila za uporabo prostorov na igrišču, dodatna pravila igranja ter sprejemanja rezervacij za zagotavljanje zdravja in varnosti naših igralcev. Z dodatnimi ukrepi bomo tako omejili število igralcev na igrišču, da zagotovimo primerno varnostno razdaljo ter bomo upoštevali navodila  pristojnih služb. Bomo pa v prihodnjih dneh lahko ocenili, ali so ukrepi zadostni in jih bomo po potrebi ustrezno prilagajali ter se po potrebi posvetovali z Golf zvezo Slovenije. Verjamemo, da jih bodo naši igralci dosledno spoštovali, saj jim bo tako omogočena njihova priljubljena igra v naravi, tako večjih težav zaenkrat ne pričakujemo," so zapisali.

'Badminton kot tekmovalni šport je le dvoranski šport' 

Pri Badmintonski zvezi Slovenije so povedali, da z ukrepi niso zadovoljni, saj je badminton kot tekmovalni šport le dvoranski šport. Igranje badmintona na prostem je tako le zabava in ne predstavlja možnosti treninga. Glede na to, da se igra le za zabavo, se ponavadi tudi ne igra dvojic. "Sami mislimo, da lahko v dvoranah zagotovimo dovolj veliko distanco, poleg tega pa je v dvoranah, kjer se igra badminton, dovolj visok strop, kar omogoča dobro prezračevanje," so zapisali.

Zaradi razmer, v katerih so se znašli, na Badmintonski zvezi Slovenije pospešeno razmišljajo o promociji nove panoge, ki jo je svetovna badmintonska zveza predstavila lani – airbadminton (badminton na prostem). Omenjena panoga naj bi omogočala tekmovalni badminton na prostem na različnih podlagah (mivka, trava ali betonska podlaga). "Vsekakor si želimo, da bi se naši tekmovalci lahko čim prej vrnili v normalen trenažni proces," so še dodali.

Na Badminton zvezi Slovenije pravijo, da je v dvoranah, kjer se igra badminton, dovolj visok strop, kar omogoča dobro prezračevanje, zato bi ga lahko igrali tudi notri. A to zdaj še ni dovoljeno.
Na Badminton zvezi Slovenije pravijo, da je v dvoranah, kjer se igra badminton, dovolj visok strop, kar omogoča dobro prezračevanje, zato bi ga lahko igrali tudi notri. A to zdaj še ni dovoljeno. FOTO: Reuters

Poziv starejšim balinarjem, naj še malo počakajo

Iz Balinarske zveze Slovenije, kjer so takoj ob pojavu nevarnosti koronavirusa prekinili vsa tekmovanja in jih bodo nadaljevali, šele ko bodo razmere povsem varne tako za gledalce kot za igralce, so sporočili, da so seznanjeni z novim vladnim odlokom. "Pri balinanju (igra enojk ali dvojic) se ukrepi dajo spoštovati, saj balinarji igrajo s svojimi lastnimi kroglami, vendar morajo biti udeleženci izredno pazljivi," so pojasnili. 

Skupni treningi in tekmovanja seveda še vedno niso dovoljeni. Kot pravijo, so vse članice in člane, pa tudi vse rekreativne balinarje prek spletne strani in prek medijev pozvali, naj se strogo držijo navodil pristojnih institucij in svojih občin. "Starejše rekreativne balinarje smo pozvali, da morda počakajo še kakšen teden, da se razmere povsem umirijo," so še dodali. "Zavedajte se, da bodo lahko le ob strogem upoštevanju vseh navodil naša balinišča čim prej oživela." 

 

Pasica posebne novice POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PridenDrzavljan
21. 04. 2020 19.29
+5
Jaz in moja zena kartama lahko ...ali morjo karte v karanteno za 72 ur po vsaki odigrani partiji? Vprasam samo...
Mirotar
21. 04. 2020 16.58
+6
važno da lah v fabrki 200 folka hod brez maske že 2 meseca, si deli delovni pribor med sabo in ni noben zbolel za ta fejk virus...teniške žogice naj dam pa v karanteno..bolano
cobra2422
21. 04. 2020 15.58
+2
Kaki tenis spravite se rajši delat.
janezpodre
21. 04. 2020 15.54
+6
Osebno pa priporočam vsem, ki odigrajo kakšno partijo s članom SdS, naj se sedaj, niti v bodoče ne rokujejo z njim- priporočljivo je, da mu daste eno okoli uh.
enxx
21. 04. 2020 15.12
+7
Uf. Bedarija.
pravicnez.
21. 04. 2020 15.08
+19
Vsi ti nesmiselni ukrepi so dokaz čistega idiotizma.
nnanna
21. 04. 2020 15.16
+18
kacin, za posredovanje neumnosti, pokasira 3.800€ na mesec!
janezpodre
21. 04. 2020 15.55
+2
za nagrado pa še ograja okoli kasarne, po njegovi izbiri
nnanna
21. 04. 2020 15.01
+16
neumna navodila, zraven pa sđs ovaduhi! pa se bodo nabirali €...... ali kdo ve kolikšno kazen so plačali pahor, hojs in tonin, ko so bili brez mask v konkretni gruči policajev ?
nnanna
21. 04. 2020 15.01
+2
neumna navodila, zraven pa sđs ovaduhi! pa se bodo nabirali €...... ali kdo ve kolikšno kazen so plačali pahor, hojs in tonin, ko so bili brez mask v konkretni gruči policajev ?
joze drugi
21. 04. 2020 14.57
+1
Ne vem kaj komplicirate, a res nimate doma tuša. Nekateri bi se radi za tri, štiri evre, ki jih dajo za igrišče še pol ure tuširali s toplo vodo. Če igrišče pospravi urejevalec igrišč pa še toliko bolje. :) Minus je samo da ne moreš pošpricati igrišča.
kick.your-ass
21. 04. 2020 14.56
+0
Nisem prepričan da je prioriteta dobiček tomia Šmuca..
pepe007
21. 04. 2020 14.54
+11
Čisto razumem človeka, ki skrbi za tenis igrišča. Zanimanje za te športe bo bolj mizerno, dokler ne bodo odprti klubski bifejčki. To je vseeno bistvo igre.
posrečen
21. 04. 2020 14.49
+6
Kaj pa mi, ki imamo tandem bicikel in sedimo tesno en za drugim oz. enkrat je eden odzadaj enkrat drugi ??
Sosed Sosedov
21. 04. 2020 14.35
+5
Nemski virolog g Streeck ( posnetek intervijuja je objavila televizija ZDF ) je pod lupo vzel vse prebivalce nemskega mesta Heinsberg. Zeleli so testirati celo mesto, vse prebivalce, kljuke, daljince, mobilne telefone, celo hisne ljubljenske. Prisli so do zanimivih odkritij: v neki hisi je bilo pet okuzenih. Vse kljuke, pipe, daljinci in mobilni telefoni so imeli sledi celic virusa, vendar so bile le-te mrtve in ne bi mogle nikakor prenesti okuzbe. Slo je torek zgolj za sledi, ne pa za moznost ali verjetnost nadajne okuzbe oziroma prenosa.
Nobody75
21. 04. 2020 14.24
+6
Zdej bodo lopovi še bolj kradl pike ker ne boš smel na njihovo stran žog gledat lol.
nnanna
21. 04. 2020 14.23
+5
bavčar se jezi! ali je treba pokazati tudi osebno legitimacijo?
Nobody75
21. 04. 2020 14.07
+7
Hahaha evo neham igrat tenis takoj. To je preprosto rečeno ratalo bolano kot je že nekdo prej napisal. Težki časi se nam pišejo.
mikpiki191
21. 04. 2020 14.05
+12
kaj se golfa tiče,za sebe je vlada poskrbela
RDPESA
21. 04. 2020 13.58
+20
Metanje krogle ali skok v daljino, pa še ni dovoljen.. Tudi tek čez ovire ne... Važno, da so športi za lenuhe iz "elite" zdaj na razpolago, namesto, da bi preprosto obrazložili, da ekipni, kontaktni in dvoranski športi NE in drugo DA z veliko mero previdnosti...
notrajnc05
21. 04. 2020 14.36
+7
Ja ne gre tako enostavno, ker ne moreš pobasat par jurjev v žep, če tako zelo poučno in enostavno razložiš v enem stavku.
tekač
21. 04. 2020 13.48
+7
Mislim, da je pri tenisu glede igre dvojic pretiran strah. Seveda vse stvari, ki so pri igri enojic naj bi veljale tudi pri igri dvojic (glede omejitev). Torej nekdo, ki je naredil to, da se dvojice ne smejo igrati nima pojma o tenisu. Pa poglejmo; igrišče tenisa je dolgo 23,75 metra, širina glede dvojic je 18,23 metra. Polovica igrišča je 11,875 metra. V igri dvojic igralca le redko prideta skupaj igralca in še tedaj eden od dvojice reče na glas " moja", kar pomeni, da se naj soigralec umakne, da bo sotekmovalec udaril žogico. Te situacije so redke, saj vsak od dvojice pokriva svoje polje . Na širini 18,23 metra in dolžini 11.875 metra (polovica igrišča), lahko ugotavljamo, da so igralci na zelo varni razdalji in če k temu prištejemo še odprt prostor, vidimo, da je igra dvojic manj nevarna, kot da greš na sprehod na Rožnik, Golovec, po poti spominov in tovarištva. Zato zaključujem, da ob pravilni uporabi pravil ,ki so napisana za omejitev koronovirusa je tenis izredno varna igra.....
Pia235
21. 04. 2020 13.51
+3
Najbolj potencialno nevarno pri tenisu je - pa lahko vključimo prehlade, gripe in vse podobno - pljuvanje po tleh. Samo to. Osnovna kultura, pa bi bilo vse supertruper.
tekač
21. 04. 2020 13.56
+4
Pia235. Seveda je to prepovedano in bi morali soigralci opozoriti kršitelja. Vesel sem, da se pri nas ko igramo to ne dogaja.
Pia235
21. 04. 2020 14.03
+0
Vidiš marsikaj, takole po igriščih. Ampak ja, načeloma bolj varno od sprehoda in vse skupaj - tole talanje, kaj lahko, so samo korenčki za nas osle in oslice.
joze drugi
21. 04. 2020 14.59
+0
na srečo so zelo redki, bi pa takim morali prepovedat uporabo igrišča.
WHITEY
21. 04. 2020 13.39
+17
To je vse postalo BOLANO !!..
nnanna
21. 04. 2020 14.23
+6