Korona

Počivalšek dvig cen označil za zlorabo namena bonov, Bruselj dal zeleno luč

Ljubljana, 28. 05. 2020 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Kralj, N.P.
Komentarji
826

Pojavlja se vedno več 'posebnih' ponudb za turistične namestitve. V oči pa bodejo razlike v ceni za 'redne pakete' in tistimi, ki bi jih državljani radi plačali z obljubljenimi turističnimi boni. Nezadovoljstvo in negotovost med potrošniki že naraščata, čeprav natančna pravila za koriščenje bonov še niti niso urejena v zakonskih aktih. Tretji protikoronski zakon bo DZ namreč potrjeval na petkovi izredni seji. Premier Janša pa je tvitnil, da je Evropska komisija slovenskim turističnim bonom dala zeleno luč.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Matej Lahovnik o plačevanju z boni
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Matej Lahovnik o plačevanju z boni
  • Iz 24UR ZVEČER: Boni za domače počitnice
    02:38
    Iz 24UR ZVEČER: Boni za domače počitnice
  • Iz 24UR: Boni dražijo nastanitve
    02:45
    Iz 24UR: Boni dražijo nastanitve
  • Iz SVETA: Turistični vavčerji in dvig cen
    04:00
    Iz SVETA: Turistični vavčerji in dvig cen

Kot smo že poročali, nekateri ponudniki namestitev, sploh tisti iz bolj obleganih turističnih krajev, že pripravljajo posebne pakete, ki jih bomo lahko plačali z obljubljenimi boni. A če cene teh paketov primerjamo z rednimi cenami, lahko ugotovimo, da so te ponekod občutno višje. Kot smo pisali že včeraj, so v apartmaju Amy v Podčetrtku, denimo, stranki najprej ponudili ceno 60 evrov na noč, potem ko je vprašala, ali bo lahko plačala z bonom, je cena znašala 100 evrov na noč. Lastnik apartmaja se brani, da ga je stranka narobe razumela. 

A takšne pakete očitno pripravljajo tudi bistveno večji ponudniki na trgu. Na nas se je obrnila bralka, ki se je pred tednom dni s povpraševanjem za tridnevne počitnice obrnila na terme Vivat. Tam so ji odgovorili, da cena enega izmed paketov za tričlansko družino s polpenzionom znaša 323,9 evrov, pri čemer je treba doplačati še turistično takso in prijavnino.

Pri tem pa so dodali: "Lahko pa tudi koristite bone, ki jih boste dobili s strani države. V tem primeru lahko koristite le ponudbo nočitev z zajtrkom, ki je 54,9 evra na osebo na dan, otrok pa ima 50-odstotni popust. Dodatni obroki, taksa in prijavnina se doplačajo pri nas." Na povpraševanje, koliko torej znaša skupna cena za to ponudbo z boni, so iz Term Vivat odgovorili: "Imate za 450 evrov bonov, doplačilo za polpenzion, takso in prijavnino bi bilo 135 evrov za tri noči." 

 Vse skupaj torej 585 evrov. Družina bi torej drugače dobila tridnevni polpenzion za kar 126 evrov ceneje kot tridnevno nočitev z zajtrkom z boni, če pri tem sploh ne računamo dodatka za prijavnino in takso.  

V Termah Vivat so na našo prošnjo za komentar glede razlike v ceni pojasnili:  "Redna cena paketne ponudbe 'poletne počitnice' za tri noči znaša 179,90 evrov po osebi. Ta ponudba se je pred časom korona virusa in v času korona virusa ponujala z 10 % first minute popustom tako, da je znašala akcijska first minute cena 161,91 evrov po osebi, ki se je z včerajšnjim dnevom iztekla. Za vnovčenje turističnih bonov nočitev z zajtrkom smo v Termah Vivat na redni cenik priznali 30 % popust.  Oba zgoraj navedena produkta nista med saboj primerljiva, saj so poletne počitnice oblikovane na podlagi paketa in velja samo v času poletja, ponudba nočitev z zajtrkom z 30 % popusta na podlagi vnovčenja turističnega bona pa velja do konca leta. Gosti se glede na naše različne vsebinske ponudbe odločajo za rezervacijo različnih ponudb, z različnimi termini in ne samo za ponudbo nočitve z zajtrkom pri kateri lahko vnovčijo turistični bon, ob tem pa je zakonsko določeno, da lahko koristijo turistične bone le za nočitev z zajtrkom, zato ni možno odračunavati vrednost bona od različnih storitev, ki bi jih gost koristil v Termah Vivat. V Termah Vivat že sprejemamo rezervacije za vnovčevanje turističnega bona, čeprav še zakon  ni sprejet zaradi možnosti, izbire željenega termina s strani gosta, ob tem pa se veliko gostov odloča, da bo pri nas v poletnem času izkoristilo našo ugodno ponudbo poletne počitnice, turistični bon pa bodo pri nas izkoristili v jesenskem času." 

Prav tako se je po spletu razširila ponudba Bioterm Mala Nedelja, kjer znaša  ponudba brez bona RS za 1140 evrov za polpenzion, z bonom RS, torej zgolj za nočitev z zajtrkom, pa vsega skupaj kar 1650 evrov. Dejali so, da je prišlo do interne napake pri tem, kako oblikovati ponudbo, ki jo bo moč unovčiti s turističnimi boni, za kar se "stranki in vsej javnosti iskreno opravičujejo". Zagotovili so, da bodo lahko gostje, če pristojne službe ne bodo določile drugače, turistične bone enakovredno unovčili za vse rezervacije, ne glede na način plačila.

Kacin:  'Turistični ponudniki ne morejo diskriminirati, če bodo slovenski gostje želeli pri namestitvi izkoristiti bone'

Z vprašanji o tem, kako komentirajo takšne prakse ponudnikov, še preden je tretji protikorona zakon, v katerem so tudi turistični boni, sploh sprejet, smo se obrnili na Ministrstvo za gospodarstvo. Tam na naša vprašanja, ali bodo morebitne nepoštene prakse preprečili, še vedno niso odgovorili. Prav tako se niso odzvali na vprašanje o tem, kako komentirajo takšne poteze ponudnikov. Čeprav odgovorov MGRT še nismo prejeli, pa se je na Twitterju odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je dvigovanje cen označil za nesprejemljivo in zlorabo osnovnega poslanstva oziroma namena bonov. "Prepričan sem, da bo trg to kaznoval. Tako ali drugače. Izguba zaupanja slovenskih gostov je zadnje, česar bi si želeli. Zato pozivam: Potrudite se zanje. Niso samoumevni," je še zapisal. 

Odzvali so se tudi s Tržnega inšpektorata in uvodoma izpostavili, da so turistični boni še v pripravi, zaradi česar ne morejo presojati morebitnih kršitev iz naslova unovčevanja dotičnih bonov in z njim povezanimi postopki unovčenja. Tovrstno področje še ni zakonsko urejeno, prav tako pa še ni določen obseg pristojnosti Tržnega inšpektorata RS, so zapisali v odzivu. Tako potrošnikom lahko le na splošno svetujejo, da so pri rezervaciji pozorni na pogoje koriščenja izbrane nastanitve oziroma nastanitve z dodatnimi storitvami, kot so na primer časovni okvir, nabor storitev, ki so vključene v paket ter načini in pogoji plačila. 

Na vladni novinarski konferenci pa je oster bil vladni govorec Jelko Kacin: "S turističnimi boni želimo čim prej in čim bolj pomagati slovenskemu turizmu. Turistični ponudniki ne morejo diskriminirati, če bodo slovenski gostje želeli pri namestitvi izkoristiti bone. Take prakse slovenskemu turizmu ne bodo pomagale."  Vlada diskriminacije pri koriščenju turističnih vavčerjev s strani ponudnikov namestitev ne bo dovolila, je poudaril. 

Kacin je namreč danes dejal, da je marsikaj v tej zvezi treba še pojasniti, a bo na to treba počakati še nekaj dni, saj tretji paket ukrepov še ni sprejet. Ko se bo to zgodilo, pa se bodo lahko bolj natančno pogovarjali tudi o načinu implementacije, je dodal.

Poudaril pa je, da ravnanje turističnih ponudnikov ne more biti diskriminatorno in ni mogoče nekomu, ki bi rad prišel na počitnice na podlagi vavčerja, zaračunati več in drugače od običajnega. Vlada si po njegovem želi jasnega in transparentnega delovanja, saj želi s tem ukrepom spodbuditi, da se na področju turizma stvari vendarle zaženejo.

"Želimo nadomestiti izpad tujih gostov, ki jih zaradi objektivnih razmer v tem trenutku še ni. Ob tem pa se zelo hitro in učinkovito dogovarjamo tudi za sprostitev prihoda tujih gostov in koriščenja naših turističnih zmogljivosti," je pojasnil vladni govorec in dodal, da se morajo tudi turistični ponudniki zavedati, kaj bi z morebitnim netransparentnim ravnanjem lahko povzročili.

"Diskriminatorna obravnava domačih gostov, ki so vselej najbolj kakovostni gostje, ne more biti naš cilj. Vlada želi, da bi vsi ponudniki dosledno spoštovali pravila," je še povedal Kacin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trenutno je torej videti, da bodo ukrep sicer namenjen reševanju turizma, nekateri ponudniki izrabili za nepoštene prakse do potrošnikov, ki bi se lahko za preživljanje dopusta odločili drugje in v tujini.  Na odgovor, kaj se bo zgodilo z denarjem od tistih bonov, ki ne bodo izkoriščeni, še čakamo. Kot vedno, torej potrošnikom na tem področju ostane najmočnejše orožje, in sicer svoboda izbire. 

Zato ne smemo pozabiti, da bo večina ponudnikov do svojih gostov verjetno korektna. V Popotniškem združenju Slovenije denimo  poudarjajo: "Ob polemikah zadnjih dni glede različnih cen želimo poudariti, da upoštevamo bon kot kakršno koli drugo plačilno sredstvo in zato se cena ne bo razlikovala od tiste, ki bi bila plačana z denarjem. Seveda pa se cena lahko spreminja glede na dolžino bivanja in na sezono, kar je sicer praksa v večini nastanitvenih obratov." 

Kacin poudarja, da gostov, ki bi želeli dopust plačati z boni, ne morejo diskriminirati.
Kacin poudarja, da gostov, ki bi želeli dopust plačati z boni, ne morejo diskriminirati. FOTO: Shutterstock

Janša: Bruselj dal zeleno luč

Turistične bone bodo prejele osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020, in sicer rojene do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajše pa v višini 50 evrov. "Vlada računa, da bo ta vloženi denar prinesel multiplikativni učinek," je povedal minister Zdravko Počivalšek. Pričakovati namreč je, da bodo prejemniki bonov poleg nočitve koristili še druge storitve.

V skladu s sprejetim dopolnilom koalicije bodo turistični boni prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oz. zunajzakonskimi partnerji ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki. Koristiti jih bo mogoče do konca leta.

Nekateri poslanci opozicije so predlagali, naj bo vlada pri določitvi vrednosti bonov bolj ambiciozna, drugi pa, naj se prejemnikom omogoči izplačilo vrednosti v denarju ali pa razširi krog ponudnikov storitev, pri katerih jih bo mogoče koristiti.

Odbor je vse te predloge zavrnil, podprl pa je dopolnilo koalicije, s katerim se bolj natančno določa, v katere nastanitvene obrate bo mogoče z bonom iti na kratek dopust. To so hoteli, počitniški domovi, turistične kmetije, zasebne sobe, planinski domovi, mladinska prenočišča, kampi in druge nastanitve za krajši čas.   

Evropska komisija pa naj bi dala zeleno luč slovenskim turističnim bonom, kar je na Twitterju sporočil premier Janez Janša. Preučevali so namreč morebitne posledice izdajanja bonov z vidika evropskih pravil o državnih pomočeh. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (826)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
07. 06. 2020 10.09
-2
To je najbolj skorumpirana vlada v času samostojnosti Slovenije. Zadolžili nas bodo do amena, potem pa ko pride nova vlada, bodo govorili, kako se nič ne dela. Seveda se ne bo, če ne bo denarja. JANŠA&CO ODSTOPITE DOKLER NISTE ZADOLŽILI ŠE NAŠE VNUKE.
maliB
30. 05. 2020 21.47
+7
Ljudje označujemo Počivalška za lopova in čas je da odstopi da slučajno ne pade po pomoti po stopnicah.
Frankenstajn
29. 05. 2020 11.36
+4
Podpiram slovenski turizem in bone bi morali vsako leto dobiti ne pa da skače te drugam svojega kraja pa ne poznate do morja po stari cesti pa ne znate priti kaj šele do brežic
Jan088
29. 05. 2020 10.53
+0
Mene to ne čudi. Glede na to, za kakšen zgled so vodilni na ministrskih položajih, zakaj potem tudi ponudniki turističnih storitev "ne bi izkoristilI", če so že glavni pri nabavah mask in ventilatorjev namočili prste v marmelado. To ni fer. Torej turistični ponudniki - samo naprej in bravo. Čim več pokasirat od države! Ker če bo kaj ostalo, bodo v svoje žepe pobasali kravatarji.
cefre
01. 06. 2020 18.02
+1
SkokecPokec
29. 05. 2020 10.31
-11
Itak.. Boni so pesek v oči. Nočitev plačana, denarja pa vseeno ne bo. Rjuhe zamenjat pa zajtrk nardit je pa treba. Turističnim delavcem pa še za minimalca ne bo... Pol je treba cene tolk dvignit da se izide.
SmiselZivljenja
29. 05. 2020 11.03
+7
ne bo denarja, ker si ti tako rekel? ker si ti pameten? ker je država do sedaj bila vsem dolžna? ne lapaj in spravi se kej delat.
Rožice cvetijo
29. 05. 2020 11.30
-5
Smisel, če tebi niso nič dolžni, ne posplošuj!!!!
jung
29. 05. 2020 10.30
+19
Bodimo pošteni. Kaj za vraga je Počivalšek kriv , če ponudniki storitev šponajo cene.Pa kritiziramo Hrvate .A smo mi kaj boljši ?? Dvomim. Če bo tako, tudi mi bonov ne bomo izkoristili. Tam naj jih imajo.
jesenvoyo
29. 05. 2020 10.34
+20
Kriv je za tako bolano omejitev uporabe bona, ker pač forsira nočitve. Turizem je tudi prehrana, ter vrsto drugih storitev.
Antoniozmaj
29. 05. 2020 10.20
+9
očivalšku😇 in tej janševi falangi se pa dvig cen zaščitne opreme ni zdel sporen. V bistvu jim je bil še všeč. S tem so bile višje provizije.
AlexReal
29. 05. 2020 10.06
+24
Kaj če bi vlada prenehala z objavljanjem novic preko raznih twiterjev, facebooka, tiktoka, linkedina..... in podobnih medijev, ki jih starejši ne uporabljajo ?? Ali pa jim je vseeno, če kar precejšnja množica ljudi ne bo pravilno obveščenih ?
Lumpx
29. 05. 2020 10.04
-7
Levicarji sam pljuvajo ker so dobili nekaj od te vlade vsi Slovenci ne sam oni!
Odrešenik666
29. 05. 2020 10.13
+14
Kaj pa si dobil od vlade dete neizobrazeno?? Od mene in ostalih zaposlenih si dobil... Ce ne ves.
Rožice cvetijo
29. 05. 2020 11.34
-4
Lumpc...Nehaj blejati o levičarjih, še čez plot ne vidiš, izgleda,da imaš prevezo preko oči. Ni čudno, da smo, kjer smo in grmimo v prepad pri taki zblojeni populaciji kot si ti in enako misleči.Očitno se vam možgani niso razvili do konca. Po minusih se bo videlo, koliko tebi enakih z razvojno napako že v maternici tu komentira.
Lumpx
29. 05. 2020 11.42
+3
Kot da jaz ne delam in ne placujem davkov. Delam ze od otroskih let.... zacensi na kmetiji mojih starsev.
oktalz999
29. 05. 2020 09.53
+30
Vlada, presenečeni bi bili, koliko ljudi, bi si s tem vavčerjem raje kupili hrano, kot pa šli na dopust.
jesenvoyo
29. 05. 2020 10.37
+13
Presenečeni bi bili, če bi si za te bone lahko privoščili komplet kosilo,večerjo v turistični ponudbi, spijemo lahko tudi v šotoru ali če smo blizu doma kar doma.
Darko Kopor?i?
03. 06. 2020 09.57
+1
Marsikdo bi porabil bon za pizze in pivo v Ljubljani, potem pa na Hrvaško na dopust. Ampak za to seveda ni upravičen do javnih sredstev.
Necenzura
29. 05. 2020 09.29
+22
Kjer je Počivalšek je tudi dim....
Jan088
29. 05. 2020 10.55
+11
cefre
01. 06. 2020 18.06
-3
Kjer je počivalšek se POČIVA in razmišlja kje bo kaj samo dol padlo!
jesenvoyo
29. 05. 2020 09.26
+15
Če bi vsi tisti, ki bona ne želijo uporabiti plačali prenočišče vsem brezdomcem v mestu, da bi prespali po elitnih hotelih, bi bili obiska zelo veseli prijazni in dobri hotelirji pri nas.
jung
29. 05. 2020 10.34
+8
Niso prenosljivi, razen ,če je brezdomec eden od družinskih članov ;))
pop greznica
29. 05. 2020 09.18
+6
Frutku bom potegnil ta puli čez glavo
J Kvas
29. 05. 2020 11.16
-2
Nimasmisla
29. 05. 2020 09.14
+25
bom pač bone proč vrgel in šel drugam recimo črna gora grčija itd
Đekson
29. 05. 2020 09.14
+28
Bruselj dal zeleno luč? Brez tega Bruslja tut prdnit ne upamo
jesenvoyo
29. 05. 2020 10.39
+8
Prav gotovo zeleni luči ne bi bilo, če bi bili boni bolj v prid ljudem.
Cicamica
29. 05. 2020 09.11
+29
Spoštovani državljani Slovenije.. Ste res tako presenečeni nad to podražitvijo storitev? Poglejte nepremičnine, garsonjere oddajajo za 550e tudi pol leta je stanovanje na internetu.. To pomeni samo eno stvar. Slovenci želijo na hitro pobasat denar v žep.. Na fursu pa v pogodbi, 250e znesek navede.. Lahko oni zdaj cene dvigujejo a pozabljajo da bodo boni kmalu porabljeni potem pa bomo videli, kako naprej..
?ebula
29. 05. 2020 09.11
+25
Počepovavšek je še gospodarski minister?
cefre
01. 06. 2020 18.07
+0
borjac
29. 05. 2020 09.07
+25
Vlada joče skupaj z nami , ko nas ponudniki sleparijo z boni, vlada si je te bone izmislila in nima kaj nas porabnike tolažiti, vlada mora in je dolžna ukrepati proti sleparjem, ne pa čakati, da mi te sleparije prijavimo, če pa ljudje tega ne bomo prijavili, in verjemite večina ne bo prijavila, torej če ne bomo državljani prijavili si bodo enostavno umili roke, to nakazuje sodelovanje države z sleparji.
zagor2
29. 05. 2020 09.24
+10
mackon08
29. 05. 2020 09.02
+34
Jaz grem vsako leto 2× v toplice po par dni, če bodo cene višje zaradi bona in bom moral doplačati več kot me je stalo do zdaj me ne bodo tam videli. Bom počakal kašen ena na dan ali megabon pa bodo dobili polovico tega kot normalno.Še nas bodo vabili z odprtimi rokami pa smešnimi cenami.
Rožice cvetijo
29. 05. 2020 10.27
-2
Mackon08, kar sanjaj. Ko odprejo še avstrijsko mejo...V Moravcih je 99% Avstrijcev in Hrvatov...
Optimiran
29. 05. 2020 09.02
+21
To kar zdaj počnejo s cenami za bone ni nič novega. Trgovine predvsem živilske vsak dan spreminjajo cene. Posledično je potem na polici ena cena na blagajni pa druga ponavadi višja. Kljub opozorilom se nič ne spremeni, le mi smo tečne stranke. Nastanitvena cena v ponudbi ali ceniku bo ena, pri plačilu z bonom bo pa na blagajni višja, ker so ravno tisti dan spremenili cene. Zakonsko cene niso omejene, tako da si lahko si samo tečna stranka in pri njih zadnjič.
mackon08
29. 05. 2020 09.07
+13
Optimiran velja cena, ki je na polici seveda se mora cena ujemati z artiklom. Če je tako plačaš ceno, ki je na artiklu tu ni debate.
mackon08
29. 05. 2020 09.12
+12
Optimiran še to dobiš ponudbo, ki je zavezujoča do datuma, ki ga določi ponudnik. Tako da te ne morejo prrlisičiti. Samo datum je trrba pazit pa je.
Vapo
29. 05. 2020 09.12
+12
Cene na polici so zavezujoče za trgovca in po zakonu MORA prodati po tisti ceni, ki je oglaševana na polici oz. izdelku. To, kar njim v blagajni piši ni pomembno.