Korona

DZ potrdil državna jamstva za posojila podjetij v višini dveh milijard evrov

Ljubljana, 28. 04. 2020 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, N.P., U.V.
Komentarji
536

Državni zbor je sprejel zakon, s katerim bo država jamčila za posojila, ki jih bodo podjetja vzela za oživitev proizvodnje po epidemiji novega koronavirusa. Skupni obseg jamstev je določen pri dveh milijardah evrov, kar bi po besedah premierja Janeza Janše kratkoročno moralo zadoščati. V Levici, LMŠ in SD ob tem opozarjajo, da zaradi pogojev številna podjetja ne bodo mogla koristiti državnih jamstev.

Zakon predvideva oblikovanje jamstvene oziroma garancijske sheme v višini dveh milijard evrov, s katero bo država jamčila za najem posojil podjetij pri poslovnih bankah. Država tako daje poroštva v višini 80 odstotkov za mikro, mala in srednja podjetja, za velika podjetja pa v višini 70 odstotkov.

V skladu z zakonom o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa bo lahko banka podjetju dala likvidnostno posojilo v višini do 10 odstotkov prihodkov od prodaje v letu 2019, vendar ne bo smelo biti višje od njegovega letnega stroška dela. Za to posojilo bo jamčila država.

Opozicijske stranke: Zaradi pogojev številne podjetja ne bodo mogla do državnih jamstev 

V Levici, LMŠ in SD so poskusili vsak s svojim dopolnilom najvišji dovoljeni skupni znesek glavnice posameznega posojila, za katerega bo jamčila država, zvišati. Ob pogojih, ki jih je določila vlada, namreč številna podjetja, ki dodatna sredstva nujno potrebujejo za ohranitev delovnih mest in proizvodnje, državnih jamstev sploh ne bodo mogla koristiti, so opozarjali.

Ročnost posojila, za katero bo jamčila država, ne bo smela biti daljša od petih let, sklenjeno bo moralo biti po 12. marcu do 31. decembra letos, namenjeno pa izključno financiranju osnovne dejavnosti podjetja. To ne sme imeti neporavnanih davkov in prispevkov in se ne sme šteti kot podjetje v težavah.

Po potrebi se bo višina garancijske sheme zvišala 

Skupni obseg jamstev je za zdaj predviden v višini dveh milijard evrov. Če se bo izkazala potreba, pa ga je vlada pripravljena tudi zvišati, je v soboto na seji matičnega odbora DZ za finance povedal finančni minister Andrej Šircelj.

Premier Janša je danes dejal, da bosta dve milijardi državnih jamstev kratkoročno zagotovo zadoščali. Ali bo znesek zadoščal tudi na srednji in dolgi rok, pa v tem trenutku ne zna odgovoriti nihče. To je odvisno od tega, kako bodo ocenjene posledice epidemije in koliko časa bo ta trajala, je dejal.

Poroštvo se bo izvršilo tako, da bo banka za unovčeno poroštvo prejela gotovino iz državnega proračuna, lahko pa bo prejela tudi obveznice SID banke ali države. Vendar bo mogoče te obveznice izdati le v primeru soglasja Evropske centralne banke in Banke Slovenije.

Država bo podjetjem pomagala z dvema milijardama težko garancijsko shemo.
Država bo podjetjem pomagala z dvema milijardama težko garancijsko shemo. FOTO: Dreamstime

Za šest odstotkov višja povprečnina 

Zakon prinaša tudi pomoč lokalnim skupnostim, ki so po Janševih besedah v času epidemije odigrale izredno pomembno vlogo. Povprečnina, ki se iz državnega proračuna izplačuje občinam glede na število prebivalcev, se bo zvišala za približno šest odstotkov. Zvišanje bo veljajo za nazaj, od 1. januarja dalje, razliko pa bodo občine prejele do konca maja.

Nekoliko lažje bodo zadihali tudi najemniki poslovnih prostorov v lasti države ali lokalnih skupnosti, ki zaradi ukrepov države ob epidemiji ne morejo opravljati dejavnosti. Za čas od razglasitve epidemije do prenehanja ukrepov jim najemnin ne bo treba plačevati.

DZ je zakon, ki zaradi izdatkov za omilitev epidemije določa tudi povečanje zadolževanja države, sprejel s 54 glasovi za in enim proti. Na dnevnem redu današnje seje pa ima še popravke tri milijarde evrov vrednega zakona za pomoč državljanom in gospodarstvu ob epidemiji.

V prvi protikoronski zakon vnesli dodatne upravičence

Dva tedna po uveljavitvi je DZ sprejel tudi popravke prvega koronazakona oziroma interventnega zakona, ki zaradi posledic epidemije novega koronavirusa ponuja pomoč državljanom in podjetjem. S tem se skupni obseg pomoči povečuje na 3,1 milijarde evrov, dobremu milijonu upravičencev pa dodaja še 190.000 novih.

Zakon določa, da bo država podjetjem, ki bodo zaradi zmanjšanja obsega dela kot posledice epidemije poslala zaposlene na čakanje, poravnala nadomestila plač za te delavce ter tudi socialne prispevke. Enako velja za delavce, ki v času epidemije ne morejo priti na delo zaradi višje sile.

Zakon velja od 11. aprila, z danes sprejeto novelo zakona pa bodo ti pogoji nekoliko manj strogi. Do pomoči bodo upravičeni delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če lani oz. letos ne bodo poslovali vse leto, se bo upoštevala primerjava povprečnih mesečnih prihodkov.

Dodatno bodo ta ukrep lahko uporabile humanitarne in invalidske organizacije ter tudi manjša podjetja iz finančne ali zavarovalniške dejavnosti. Za vse pa velja, da se bodo lahko v času začasnega čakanja na delo delavci na zahtevo delodajalca vrnili na delo za do sedem dni v tekočem mesecu in ne več za sedem zaporednih dni, kot je zapisano v zdaj veljavnem zakonu.

Samozaposlenim, verskim uslužbencem, družbenikom in kmetom zakon ponuja pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka ter oprostitvi plačila socialnih prispevkov v času epidemije. Pogoji se bodo tudi tu spremenili na enake kot pri delodajalcih, ki pošljejo delavce na čakanje. Poleg tega bodo ukrep lahko koristili še tisti samozaposleni, ki so do polnega zavarovalnega časa vključeni v zavarovanje tudi na drugi podlagi.

Enkratni solidarnostni dodatek v višini med 130 in 300 evrov, ki ga bodo ob izplačilu aprilske pokojnine prejeli upokojenci, bodo po novem prejeli tudi kmetje nad 65 let in z nizkimi dohodki ter prejemniki poklicnih pokojnin, če te ne presegajo 700 evrov.

Za tiste, ki so ostali brez dela v času po razglasitvi epidemije, novela zakona prinaša nadomestilo zaradi izgube zaposlitve v višini 513,64 evra bruto mesečno.

Enkratna solidarnostna pomoč v višini 150 evrov je zdaj predvidena tudi za izredne študente, ne več le za redne. "Pozabilo pa se je na študente, ki študirajo na tujem," je še nove upravičence predlagal Miha Kordiš (Levica).

Med upravičence do enkratne solidarnostne pomoči se dodaja tudi prejemnike starševskega dodatka in prejemnike dodatka za nego otroka v mesecu aprilu, poleg tega pa še družinske pomočnike, rejnike ter prejemnike otroškega dodatka, če niso višje kot v šestem dohodkovnem razredu.

Prenovljeni zakon bo ponudil pomoč 1,2 milijona ljudem, odhodki proračuna pa se bodo povečali za blizu 37 milijonov evrov na 3,1 milijarde evrov. Finančni minister Andrej Šircelj je dopoldne poudaril, da se bodo te pravice priznavale za nazaj, torej od 13. marca dalje.

Novela zakona prinaša še nekatere druge rešitve. Ena od njih je začasna oprostitev plačila davka na dodano vrednost od dobave zaščitne in medicinske opreme.

Z namenom pomagati turističnim podjetjem se uvaja vrednotnice, ki jih lahko organizatorji potovanj izdajo potrošniku, namesto da bi mu vrnili že vplačani znesek. Unovčiti jih bo mogoče v 24 mesecih od izdaje, če potrošnik tega ne bo storil, pa bo lahko od organizatorja potovanja zahteval vračilo zneska v denarju.

Da bi pospešili investicije, pa novela predvideva ukrepe za pospešitev izdajanja gradbenih dovoljenj, tudi z zaostritvijo pogojev za sodelovanje nevladnih organizacij pri teh postopkih. "To so zelo sporni členi, ki so ekološko in socialno zelo nevarni," je protestirala Violeta Tomić (Levica).

Novelo interventnega zakona, ki zaradi posledic epidemije novega koronavirusa ponuja pomoč državljanom in podjetjem, je v današnjem glasovanju v DZ podprlo 52 poslancev, sedem jih je bilo proti. Proti so glasovali vsi poslanci Levice, medtem ko so se poslanci LMŠ, SD in SAB vzdržali.

Pasica za 24UR
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (536)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pingo99
29. 04. 2020 09.34
+1
POROŠTVO ZA PODJETJA KI SO SE ZNAŠLA V TEŽAVAH , NE MORE GA DOBITI PODJETJE KI JE V TEŽAVAH ????? mi lahko kdo razloži ???
Pingo99
29. 04. 2020 09.33
+1
KAJ PA NAJEMNINE??????????????????????????????
Doctore111
28. 04. 2020 21.31
-1
zelo konstruktivna opozicija
BUONcaffee
28. 04. 2020 21.29
-1
2 milijardi bo premalo.
srebrnibreg
28. 04. 2020 21.06
+3
V tem članku je pa nekaj narobe zapisano. Do sedaj so janšisti trdili, da ta vlada deli na dolgo in široko pomoč tu pa zavajajo, da samo daje poroštvo za posojilo. Vi vi levi in rdeči novinarji, da tako spreobračate janšistično resnico.
Myway
28. 04. 2020 20.38
-1
Ti ukrepi so tolk dobri, da kaže da bo Janša mel na naslednih voltivah ustavno večino. Matr, to bo še zanimiv.
lakala28
28. 04. 2020 20.58
+2
Verjetno res. V štirih tednih zapufati državo za 7 milijard je zgodovinski rekord. Po moje svetovni, glede na velikost države.. Lepa podlaga za ustavno večino. Prej za kakšno poroto.
Myway
28. 04. 2020 21.18
+1
Če levakov, ki so zapravili nekajkrat več, ni nihče vprašal po zdravju, zakaj bi Janšo? SI pa hecen, zdej ni več prvo in drugorazrednih.
brezveze13
28. 04. 2020 20.37
+3
državna jamstva , se pravi davkoplačevalski denar za podjetja , ampak katera podjetja podjetja v državni lasti ki jih imajo namen prodati ali zasebna dobro stoječa podjetja ki so utrpela škodo in delujejo v dobro državljanov ali podjetja v tuji lasti ki so samo zato pri nas da perejo svoj kapital in izčpujejo podjetje kot državo . hisense prevarant ki je pognal AA in podobne. mogoče bo pa počepavšek zopet ustanovil kakšno medresorsko komisijo ki bo nadzirala medresorsko komisijo ali kar sama sebe. h Kitajcu je šel na pogovore ni še izdal poročila,ali ga bo pa zadržal kar za sebe.JJ predlagam da sev kratkem znebiš tega ministra ta te lahko stane glave
Myway
28. 04. 2020 20.33
+0
Violeta o ekološki in socialni nevarnosti. Ja , zlo blizu je ta nevarnost - samo špegu je treba vzet bejba.
Myway
28. 04. 2020 20.31
+2
Zgleda, da raznih iger z Magnami ne bo več in začela se bodo gradbena dela za obvoznice pri Škofljici, pa tretja razvojna os, . Adijo nevladni mešetarji, nič več ne bo provizij za posredovanje v gradbenih poslih. Vau, je le zasijalo sonce na gradbeništvo.
lakala28
28. 04. 2020 21.01
No, administrator. Glede na prebliske tega modela, bi bilo korektno, da je deležen tvoje pozornosti. Meni in podobnim dosti bolj nevtralne komentarje brišete.
Myway
28. 04. 2020 21.19
Myway
28. 04. 2020 20.28
+5
A ste videli, državljani Slovenije? Opozicija ni glasovala za pomoč niti posameznikom niti gospodarstvu. Koga boste volili na naslednjih volitvah?
lumpimonster
28. 04. 2020 20.21
-2
Takih podjetjih k propadejo po enmu mescu nedelovanja lahko kr zaprete jih nerabmo
lumpimonster
28. 04. 2020 20.22
-2
Sam slovenija jih bo raj zapufala :D da jim pol vse uzemejo
Serž58
28. 04. 2020 19.52
+3
Who the fak je država....mi smo država, pol pa ena manjša skupina odloča kaj bomo počeli in kolk se bomo zapufali?
Myway
28. 04. 2020 20.34
+0
resslovenka
28. 04. 2020 19.26
+3
Gledam prenos iz DZ, pa se mu bruha. Na, kratko povedano... "prodane duše" tej vladi. Z Jelinčičem na čelu. 😎
resslovenka
28. 04. 2020 19.26
+0
Myway
28. 04. 2020 20.31
+0
privošči si, samo v vrečko, da ne bo še okoli smrdelo
Cicamica
28. 04. 2020 19.20
+8
Odstopite pa bo vse ok. Pomoč upokojencem, študentom, lenuhom, tisti ki vam vreče povnijo pa smo dobili samo en kup lažnih obljub. Sram naj vas bo vse po vrsti.. Banda
Myway
28. 04. 2020 20.30
+0
Doctore111
28. 04. 2020 21.35
+1
sigurno boš dobil od Karla 1000 eur ki ti jih je obljubil pred 8 leti
Uporabnik1110355
28. 04. 2020 19.15
+2
Poroštvena shema? Precej podatkov ampak najpomembnejšega pa ni. Višina stroškov odobritve in obrestna mera. Treba je povedati tudi kaj je poroštvo. V praksi pomeni da ti za recimo 70% najetega kredita ne bo potrebno urediti zavarovanja za kredit (npr nepremičnine). Za 30% bo pa treba dati garancijo, najceneje je zastaviti nepremičnino, strošek ureditve zastave je pa enak za 30% ali za 70% kredita. Če bodo obrestne mere tržne teh kreditov ne bo podeljenih prav veliko razen tistim ki ga že od začetka ne nameravajo vrniti. Plus to, da 2 miljardi poroštev ob pametnem dodeljevanju kreditov državo ne bo stalo prav veliko. Spet en kup govorjenja in vse skupaj bolj malo uporabno. Kaj bi bolj pomagalo, dve miljardi razdeliti med 2 mio ljudi ali takšna skrpucala.
Uporabnik811241
28. 04. 2020 19.21
+4
2milijardi razdeliš med ljudi pa vsak dobi 1000 eur in kaj potem po drugi strani dobimo 80 000 ljudi na zavod torej toliko manj davkov in prispevkov tako država ne bo nikoli uspela poplačat kredita ,ki ga razdeli !! 2 milijardi v gospodarstvo je dejansko samo 1 milijarda saj bo druga takoj v dveh mesecih že nazaj v državni blagajni preko davkov in prispevkov !!
Uporabnik1110355
28. 04. 2020 19.40
+1
Najprej bodo morali povedati kaj je teh 2 miljardi. Ali so to dejanski stroški zavarovanja krdeitov ali je to vsota kreditov ki jih bodo zavarovali. V vsakem primeru ne bodo razdelili 2 miljardi v gospodarstvo. In tole zna biti za državo precej poceni...
glava2
28. 04. 2020 18.42
+14
vsi v gostinstvu, ki smo čisto na dnu, torej 80% dejavnosti, ne bomo upravičeni, do ničesar, saj nimamo poravnanih vseh davčnih obveznosti, saj smo brez prihodkov od 14.3.2020 in nihče ni imel na zalogi toliko, da bi lahko sfinanciral vse brez prihodkov! pošteno bi bilo da bi stanje na fursu štelo z dne 31.1.2020, ker je po tem datumu promet začel strmo padati, stroški in vse ostalo, pa je ostalo. hvala vlada, prepovedali ste nam delati, zdaj nas še dokončno pokopljite nas in vse naše zaposlene.
Zokar
28. 04. 2020 20.05
+2
In poleg tega so placila najemnine oprosceni sam najemniki lokalov v drzavni lasti. Tisti, ki najemajo od zasebnikov, pa ocitno lahko v miru bankrot prijavijo.
omega _v6
28. 04. 2020 18.35
+9
In če vlada ne bi razdelila tega denarja?? Levaki bi bili na ulicah in se drli kako nesposobna je vlada!! Ne vem kaj bi pravzaprav radi?? Če država deli ni dobro,če ne deli zopet ni dobro!? Levičarji ste verjetno pričakovali,da boste ves denar dobili vi in pa javni sektor!? Edino pravilno,da se v teh teških časih rešuje gospodarstvo!!
Serž58
28. 04. 2020 19.54
+0
Myway
28. 04. 2020 20.35
+1
levaki ne vedo, kaj bi dejansko radi, važn da ni Janša, ostalo je za njih ok
Doctore111
28. 04. 2020 21.36
OrodniK
28. 04. 2020 18.30
+7
Ko se zadolžuje leva vlada - v času rekordne gospodarske rasti za filanje javnega sektorja mediji ploskajo. Ko se zadolžuje desna vlada za reševanje gospodarstva in malih ljudi v najhujši pandemiji v kakršni svet še ni bil, pa mediji rohnijo da gre za bombončke in kupovanje volilcev, ter razmetavanje davkoplačevalskega denarja?!?! Razumi kdor more! #Depešaneopeša
Brakedirt
28. 04. 2020 19.39
-1
iga_biba
28. 04. 2020 18.15
+8
Najboljši so poslanci SMCja. Je danes poslanka povedala, da je bila prejšnja vlada, leva vlada zanič in da sedanja desna vlada dela odlično. So jo poslanci iz Levice spomnili, da je ONA in njena stranka bila v tisti levi vladi, da je njen predsednik stranke bil tudi v prejšnji minister, da ima spomin zlate ribice. trio Adijo pa jim igra.
Doctore111
28. 04. 2020 21.37
ampak ste ji vi z levice diktirali kako naj razdeli denar, ko ga je zmanjkalo pa vsi rep med noge
Skunk Works
28. 04. 2020 18.08
+0
Hvala bogu da gre enkrat denar nazaj v gospodarstvo, saj ga je ono prislužilo in ne samo v JS....Bravo janša, čimveč milijard potalaj, narod ti bo hvaležen....pa še JS se bo posledićno racionaliziral in bomo končno imeli normalno državo
emilzapata
28. 04. 2020 18.19
+5
super, trenutno aktualna oblast deli denar, ki ga nima, tega bomo zaslužili v naslednjih desetletjih, dodane bodo krepke obresti, najmanj 10%
Myway
28. 04. 2020 20.36
je danar - zdele bodo levakom obdavčili vse vikende in jahte, višek bo
Doctore111
28. 04. 2020 21.38