Korona

Društvo Srebrna nit: Ne zapirajte osnovnih šol zaradi starejših

Ljubljana, 30. 01. 2021 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Društvo Srebrna nit je na vlado, pristojna ministrstva in NIJZ naslovilo javno pismo, v katerem izpostavlja, da se ne strinjajo z zapiranjem osnovnih šol z izgovorom, da se okužbe v regijah povečujejo zaradi porasta okuženih v domovih starejših. "Ne zapirajte šol otrokom, ki pouk, druženje in socializacijo potrebujejo," pozivajo in opozarjajo, da se s tem povzroča medgeneracijske spore.

Kot je v pismu, naslovljenem na predsednika vlade, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministra za zdravje, Skupnost socialnih zavodov Slovenije, NIJZ in medije, zapisala Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti, ocenjujejo, da so takšni argumenti slabo obrazloženi, nedokazani in sprožajo dodatno možnost šikaniranja starejših brez osnove oziroma vznikanje starizma. 

"Zakaj takoj ne skličete izredne seje pristojnega organa in skupaj s stroko skušate ugotoviti, zakaj prihaja do novih okužb v domovih starejših?" je vprašala. 

V društvu pristojne pozivajo, naj ne zapirajo šol otrokom, ki pouk, druženje in socializacijo potrebujejo. "S tem povzročate nove medgeneracijske spore, saj starši in otroci zdaj obtožujejo starejše, češ, da so oni krivi, da ne smejo v šolo," so opozorili. 

Marolt Medenova ob tem sprašuje, ali si resnično želimo takšno družbo, ki bo imela odklonilen odnos do starejših. "Bomo mlade vzgajali tako, da so starejši krivi, da ne smejo v šolo, ali jih bomo učili empatije, spoštovanja in medgenaracijske solidarnosti? "

"Pozivamo najbolj odgovorne, da prisluhnete strokovni skupini, državljanom, staršem in otrokom. Preverite predlog, da samo zaradi okužb v domovih starejših v regiji ne bi zaprli vseh osnovnih šol za otroke v tej regiji," je še pozvala.

V društvu Srebrna nit opozarjajo na nastanek medgeneracijskih sporov.
V društvu Srebrna nit opozarjajo na nastanek medgeneracijskih sporov. FOTO: Bobo

V dveh regijah le štirje dnevi pouka v šolah 

Kot je znano, je vlada v četrtek med drugim odločila, da se zaradi slabšanja epidemiološke slike šole s ponedeljkom spet zaprejo v obalno-kraški in zasavski regiji. Župani občin Koper, Izola in Piran, Aleš Bržan, Danilo Markočič in Đenio Zadković so Janezu Janši poslali dopis, v katerem ga prosijo, naj v sodelovanju s stroko vnovič preveri nujnost ukrepa zapiranja vrtcev in šol v obalno-kraški regiji oziroma poišče drugačno, boljšo rešitev. 

A Janša je poudaril, da bodo tudi v prihodnje šole po potrebi en teden odprte in zaprte glede na epidemiološki položaj. Spomnil je, da vlada vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oz. tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča. Slovenija poleg nekaj drugih držav sicer nima ravno veliko manevrskega prostora za eksperimentiranje.

Glede dilem, zakaj vlada v regijah z boljšo epidemiološko sliko, kot je trenutno denimo Koroška, ne sprošča ukrepov, pa je pojasnil, da je načrt sproščanja splošno znan in je bil tudi že večkrat predstavljen. Najprej se morajo doseči merila na državni ravni, nato lahko sproščajo ukrepe po posameznih regijah z ugodnim epidemiološkim stanjem. Kriteriji za sproščanje so jasni, prav tako dnevno objavljajo infografike o epidemiološkem stanju v regijah, je dejal. 

Da zaradi zaprtja šol številni učenci in starši milo rečeno izgubljajo živce, smo opozorili že včeraj. Danes pa je zaradi napovedanega zapiranja šol v ponedeljek okoli 200 Zasavcev na stopnicah pri Delavskemu domu v Trbovljah pripravilo protest. 

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je sicer ob obisku Doma Petra Uzarja Tržič povedal, da se situacija v domovih starostnikov po državi bistveno izboljšuje. Vse boljši je tudi odziv na cepljenje. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
01. 02. 2021 10.10
+3
Srebrna nit,ne praskajte se,kjer vas nič ne srbi !
lado-a1
01. 02. 2021 09.21
+1
No ja, z vladne strani nihče ni rekel, da zapirajo šole zaradi porasta okužb v DSO. Res pa je, da potihem delajo prav to! V obalno kraški regiji je približno 110 okužb bilo v dveh DSO, kar je seveda pokvarilo sliko cele regije. Ampak to je prekletstvo povprečij. Nekdo poje klobaso, drugi pa zelje. Vlada herr twitlerja to dobro ve, vendar se spreneveda, ker ji kaotično stanje odgovarja. Brez tega sr*anja, ki ga sistematično ustvarja je precej verjetno ne bi bilo več. Minister Cigler, se je izkazal za krikminalno nesposobnega, manipulantskega, nepoštenega. Moral bi biti deležen ne le interpelacije ampak sojenja! Skupajh z ex ministrom za zdravje in aktualnim ministrom za zdravje (Herr twitlerjem) je kriv za (sistematski) poboj oskrbovancev v DSO. Ker so gospodje sami privlekli na dan, da so ogroženi ker so kristjani (nihče jim tega ni očital) pa še to. Kristjani imajo neko svojo etiko, kar pa se njihove sekte katoličanov tiče, pa je njihova etika nekaj fleksibilnega - v poštev pride le, če ni moteča za njihove cilje!
Salomon
01. 02. 2021 08.41
+0
Srebrna nit naj skrbi za stanje v domovih, zato je ustanovljena. ne pa da tam vlada že desetletja katastrofalno stanje. Kje ste bili do sedaj ? Kolikor vem, se ni društvo nič kaj uspešno dokazalo pri urejanju razmer kako delajo z oskrbovanci v domovih. Zdaj, ko je problem zdravstveni, pa so vsi krivi, le tisti , ki upravljajo z domovi ne. Tam je nered in nestrokovn osebje in veliko njih brez socialnnega čuta, iz prve roke povem, in velika večina svojcev, ki imajo svoje bljižnje tam. S tem se ukvarjajte in to uredite. Vsak naj skrbi za svoje področje.
Teofil
31. 01. 2021 20.08
+1
SKOJevka Biserka se je oglasila,zakaj v hribe rineš
frauKLI?EK
31. 01. 2021 19.20
+0
Dragi moji po toči je prepozno zvoniti. Zvoniti je potrebno na volitvah, ko lahko preprečimo da ne pridejo na oblast DIKTATORJI in KARIERISTI, ki mislijo, da so najpametnejši in njihovo mnenje je EDINO ZVELIČAVNO!!! Da je možno MENTALNO PRIZADETE predsednike tudi odsloviti so nam lepo pokazali volivci v ZDA.
xdxd32
31. 01. 2021 19.56
+0
vsi politiki so prizadeti saj 90%, trump in biden sta prizadeta pri nas pa itak nobenga pametenga neboš našu
lado-a1
01. 02. 2021 09.38
+2
FrauKLIČEK se strinjam. Toda tiste strančice, ki se igrajo levico, so na pomlad lani imele oblast. Uporabljale so jo za to, da so izsiljevale ena drugo, zanimalo jih je kaj kaj lahko s pomočjo oblasti, ki so jo imeli, iztržijo za svoje žepe. Kar se je ob razpadu tiste vlade dobro videlo, ko sta dve strančici izdale svoje volilce in šle asistirat Herr twitleju pri kriminalu. Otanejo desni, ki s svojo verzijo Mahniča (Kordiš) niso vredni zaupanja. Ostane še Alenkina strančica, ki ima komaj zadosti članov, da lahko šefici zalivajo fikus. Če najdete legalen način kako se znebiti Herr twitlerja in njegove kriminalne združbe, sem takoj zraven,
wolfterier
01. 02. 2021 10.12
+3
Pa nevolivci Korla in Bratuške,a ne ! Ljudstvo ju je izločilo,pa se še kar prerivata h koritu,nje.
taurus111
31. 01. 2021 18.25
+1
Še eno društvo, ki je prisesano na državne jasli.
ArseneLupin
31. 01. 2021 16.24
+0
No, ja , še eno društvo, ki vemo , kdo ga vodi! Vedno so v življenju obdobja, ko je treba stisnti zobe in iti naprej, pa čeprav je mraz, zima, tema, itd, čeprav te zebe , si morda celo izgubljen... moraš iti naprej , moraš se gibati, moraš se prilagoditi .... Če bi tako delali vrhunski športniki , potem ne bi nikamor prišli: Če bi Roglič vrgel puško v koruzo po strahovitem padcu, ne bi nikoli postal vrhunski kolesar, čeprav ga tudi strokovnjaki niso imeli za kolesarski up. Če bi Tina Maze predčasno zaključila kariero, ne bi nikoli dobila prvih mest v svetu. Če bi zavezniški vojaki na obali Normandije obupali, ne bi osvojili Trerjega Rajha.... Spomnimo se naših prednikov.... kajj vse so dali skozi... alo , glave pokonic in gremo naprej! Levičarski hujskači naj kar sanjarijo, ampak treba je it naprej!
nicor
31. 01. 2021 21.09
-1
Pusti levičarje pri miru, desni so zajebali, ko niso pripravili stvari za epidemijo, ko je bil še čas
lado-a1
01. 02. 2021 09.51
+0
Le kje bomo mi našli zaveznike, ki bodo osvobajali zweite Republik dragega nam Herr twitlerja?
SKRIPT
31. 01. 2021 13.48
+4
Sram je lahko to obskurno drustvo
ksenak2
31. 01. 2021 14.08
-2
Kot babica RAJ CRKNEM od cesarkoli, (ker od tega kovida zihr ne bom, pa tud če bom...), kot da bi zahtevala od svojih vnukov, da zaradi MENE ne hodijo v šolo!!!! NE V MOJEM IMENU!!!! Toliko umrlih v DSO jih pa ni zaradi kovida ampak zaradi BUTASTEGA JANŠEVEGA UKAZA, da se organizira rdeče cone v DSO jih namesto nekje drugje. Hrvati so za svoje zdrave okuzene poskrbeli v hotelih, mi smo svoje poslali v kartonaste gajbe brez oken in vrat in dnevne isvetlobe V TELOVADNICAH!!! Brezupno osamljene in obupane jih je tam hitro pobralo.
nicor
31. 01. 2021 21.13
+0
Se povsem strinjam, kriv je napačen, takorekoč nepristop k reševanju problema v domovih. Da ni bilo to namerno?
SKRIPT
31. 01. 2021 12.35
-6
Biserka je bila članica partije in ji nikoli ni nič manjkalo, banda stara
uporabnica portala
31. 01. 2021 12.44
+6
Poskušaš morda usmeriti pozornost v napačne vode, morda?
nicor
31. 01. 2021 21.12
+1
Tudi jj je bil, pa so ga ven vrgli, ker je bil prerigorozen, zdaj je prišel na stol in pokazal svoj diktatorski značaj. No, tudi po poteh AVNOJ je vodil pohodnike. Pa "politička nastava" je bila zvečer, ne čaga.
simple_mind
31. 01. 2021 12.02
+14
Končno se še kdo od starejših oglasi, kar je preveč, je pa preveč ! Otroci v šolah niso nič krivi za nekaj umrlih zaradi viroz !!!
ArseneLupin
31. 01. 2021 16.39
-2
Aja, a tako! Viroz? Nekaj umrlih? Kaj pa če vam povem, preprosti um, zgodbo staršev, ki sta imela več spontanih splavov in sedaj željno pričakujeta otroka? In sta zbolela za COVID-om , po vaše ubogo virozco, ne veste pa in se bojita, kako bo z novorojenim, in drugima otrokoma? Onadva sta prebolela brez težav, pri otrocih s težavam in starejšimi je pa druga pesem. recimo ljudeh z rakom, astmo, srčnimi obolenji., pljučnimi obolenji... ampak za vas, preprostir UM, je to le preprosta VIROZA! Saj ni važno, če drug i umrejo in trpijo, važno je vaša presvetla ( tisti kos, kjer hrbtenica izgubi dobro ime).
Kstane
31. 01. 2021 11.55
-3
Kaj pa SOLIDARNOST?
simple_mind
31. 01. 2021 12.01
+0
uporabnica portala
31. 01. 2021 12.33
+8
Tvoje vprašanje leti na napačnega naslovnika v DSOjih! Samo v DSOju Tržič se je cepilo kar 90% starostnikov, če prav razumem, in le nekje tretjina z a p o s l e n e g a osebja. Kdo so lahko v takih okoliščinah bolj problematični? Samo vprašam in čakam na obrazložitev.
uporabnica portala
31. 01. 2021 12.40
+2
Tretjino zaposlenih v vsaki negovalni, zdravstveni, medicinski ustanovi doseže doktorski kader, kateri nima ravno tolikšnega opravka s starostniki...
ksenak2
31. 01. 2021 14.10
-1
Otroci niso faktor širitve epidemije, znanstveno dokazano!!! Toliko umrlih v DSO jih pa ni zaradi kovida ampak zaradi BUTASTEGA JANŠEVEGA UKAZA, da se organizira rdeče cone v DSO jih namesto nekje drugje. Hrvati so za svoje zdrave okuzene poskrbeli v hotelih, mi smo svoje poslali v kartonaste gajbe brez oken in vrat in dnevne isvetlobe V TELOVADNICAH!!! Brezupno osamljene in obupane jih je tam hitro pobralo.
pop greznica
31. 01. 2021 11.53
+8
Tega jajota ne moreš nič prosit. Z njim je treba na ostro, kot z največjim zajedalcem
lado-a1
01. 02. 2021 09.55
+1
peter5
31. 01. 2021 11.43
-4
soseda uciteljica že od božica na smucanju ,vrnili so se ,ker jim je crknilo ogrevanje, torej sola, učenci , briga jih......
Maxx365
31. 01. 2021 11.35
+6
Prav ima. Otroke v šolo, da ne bomo imeli totalno izgubljene generacije, za starejše v DSO pa naj poskrbijo na primeren način. Najprej naj pocepijo vse delavce, ki za njih skrbijo, ker jim le-ti nosijo okužbe v DSO-je. Imam pa občutek, da je janezu vseeno za izobrazbo otrok, ker očitno mu odgovarja neizobražen folk, s katerim je lažje manipulirat.
grikos
31. 01. 2021 11.33
+12
Vas zanima zakaj je toliko okuženih v DSO-jih in kdo jih okuži.Nihče drug kot zaposleni,seveda tega ne priznajo.Zakaj še njih ne testirajo vsak teden s hitrimi testi,smučanje je brez hitrega testa prepovedano oz.ne moreš kupiti karte,za zaposlene v DSO pa druga merila.Skregano z vsako logiko in bolano.
kwa.dugaja
31. 01. 2021 12.21
+12
v DSO nas ne testirajo 1x ampak 2x tedensko. ze vec kot mesec dni. pred tem je bilo 2x tedensko. ves toliko o nasem delu ocitno, osnov pa ne? ce ne vpijemo in cvilimo o nasih pravicah kot solstvo se ne pomeni da nas ne testirajo. pomeni da se mi zavedamo da smo nevarni za stanovalce in se s testom strinjamo.
piljan
31. 01. 2021 11.23
+2
Svečarija niti toliko ni šolana,da bi razumela,da naj se brigajo za svoje otroke,če jih sploh imajo.
Stanchy55
31. 01. 2021 11.15
+4
Seveda, starejši, ki so vas financirali, ko so delali, niso pomembni.
Lucifer1991
31. 01. 2021 10.43
+1
A ta Biserka je žena od bivšega generalnega direktorja ljubljanskega (takrat še zelenega) časopisa Dnevnik Milana Medena? Potem je vse jasno. NVO so ponovno aktivirane z obljubo po mastnih plačilih, ko pride levica na oblast. Pustite otroke in jih ne zlorabljajte v politične namene.
Netajkun
31. 01. 2021 11.01
+2
Biserka zagovarja . . . obiske starostnikov v DSO-jih ( hkrati pa očita veliko število mrtvih v ustanovah ) in otroke takoj v šole in vrtce . V LMŠ si poslanci pred kamerami v parlamentu snemajo maske ( da jih ne bodo nosili , iz trme si potem nataknejo nekakšen vizir ) , njihov strateg propagira trening kolesarjenja pred parlamentom , njihova kandidatka na lokalni listi organizira protest pred OŠ v Trbovljah , Levica s svojo Antifo je itak kolovodja kolesarskih protestov ( pomaga jim še prvi sindikalist Štrukelj ) . . . dominantna medija RTV Slovenija in POP TV , vse skupaj odlično podpreta ( s Tarčami , Omizji , gosti v oddajah , skrbno načrtovanem poročanju ) z reklamo proti maskam , testiranju , cepljenju , spoštovanju zaščitnih ukrepov , . . . na koncu se bodo pa vsi skupaj delali neumne , mi nimamo nič s tem . . . pravi naprednjaki , hi hi hi hi
SKRIPT
31. 01. 2021 10.42
-3
Biserka nas bo rešila, ha, ha, ha, se sebe ne more
AlternativeFacts
31. 01. 2021 10.37
+0
SDS so kot smrkci...vsi BELI, samo vodja jim je RDEČ...POtem se pa čudimo da smo kjer smo...
avioo
31. 01. 2021 10.40
-1
levaki se hočejo otrok znebit,da imajo čas za lajf.
AlternativeFacts
31. 01. 2021 10.43
+6
Nevem, če so levaki tisti, ki otrokom mečejo polena pod noge, ali kot si ti rekel "se hočejo otrok znebit"...Sirotišnice so produkt desnice, zakaj vemo, ker se an tak način znebijo otrok...desna politična opcija tudi danes lepo otrokom krade prihodnost s tem, ko veliki mag Janez študira, katere poklice država potrebuje....
Lucifer1991
31. 01. 2021 10.48
-7
Ne potrebujemo kvazi družboslovnih faksov ala FDV, FF , organizacija dela v Kranju itd. Potrebujemo naravoslovne in praktične poklice, računalništvo, ekonimijo in pravo. Iz FDV menda pridejo diplomirani politologi. Če pogledamo politično sceno, razen Janše in Tonina ni videti politilogov ne politikov. Zgolj politikantke in politikante.
AlternativeFacts
31. 01. 2021 10.55
+11
Raje napiši, da ne potrebujete izobrazbe....Za vse ostalo je pa SDS kader a ne....