Korona

Francija z 11. majem odpira trgovine, vrtce. V Španiji šole zaprte do septembra

London/Pariz/Washington, 28. 04. 2020 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.P., STA, U.V.
Komentarji
23

Francoski premier je predstavil načrt za ponovno odpiranje države. 11. maja se odpirajo trgovine, vrtci, osnovne šole. V javnem prevozu bo obvezno nošenje obraznih mask. Dejal je, da so vladni ukrepi v enem mesecu rešili 62.000 življenj. Španija bo postopoma opuščala ukrepe do konca junija, v štirih fazah. Šole ostajajo zaprte do septembra, nošenje mask v javnosti pa bo 'močno priporočeno'.

Francoski premier Edouard Philippe je danes v parlamentu predstavil načrt za ponovno odpiranje države. "Kdo bi si predstavljal Francijo, kjer so šole, univerze, kavarne, restavracije, večina podjetij, knjižnic...zaprte. Tega naša država še nikoli ni poznala. Niti med vojno, niti med okupacijo, niti med preteklimi pandemijami," njegov nagovor povzema Guardian. "A država ne more ostati zaprta dolgo časa," je dejal in dodal, da je zaprtje države koristno,  dokler prinaša več pozitivnih kot pa negativnih učinkov, ter napovedal postopno odpravo ukrepov. "Moramo se naučiti živeti z virusom. Cepiva v kratkem še ne bo, zdravila ni, prav tako nimamo t.i. čredne imunosti." 

Dodal je, da so vladni ukrepi v zadnjem mesecu rešili 62.000 življenj. Resno pa je treba po njegovih besedah vzeti možnost drugega vala epidemije, zato bodo okrepili testiranja. 

Francoske oblasti bodo departmaje glede na razmere v zvezi s koronavirusom razdelile na "zelene" in "rdeče". V zelenih bodo 11. maja ukrepe večinoma opustili, v rdečih pa jih bodo še zaostrili, je pojasnil premier. Dodal je, da bodo departmaje razvrstili glede na tri kriterije, ki jih bodo preučili 7. maja. Ugotavljali bodo, kje kroženje virusa ostaja aktivno, kje so bolnišnice in oddelki za intenzivno nego še naprej zasedeni in kje sistem za testiranje in sledenje kontaktom okuženega še ni dovolj pripravljen.

Z 11. majev svoja vrata znova odpirajo vrtci in osnovne šole, teden dni kasneje pa še srednje šole. Trgovine in tržnice se bodo prav tako odprle 11. maja, ne pa tudi restavracije in bari - ti ostajajo zaprti vsaj do 2.junija. Zaprti bodo ostali trgovski centri, večji od 40.000 kvadratnih metrov. 

Zaščitne maske bodo obvezne v javnem prevozu ter šolah, ne pa tudi v vrtcih. Posamezne trgovine bodo imele možnost, da od kupcev zahtevajo nošenje obraznih mask. 

11. maja se bodo predvidoma odprle mediateke, knjižnice in manjši muzeji. Večji muzeji, kinodvorane, gledališča in koncertne dvorane pa bodo ostali zaprti. Zbiranje na javnih krajih bo od 11. maja omejeno na 10 oseb. Dogodki z več kot 5000 udeleženci pa ne bodo dovoljeni do septembra.

A premier je ob tem dodal, da je opuščanje ukrepov 11. maja pogojno. "Če kazalniki ne bodo dobri, ukrepov ne bomo opustili 11. maja in jih morda celo zaostrili. Potrebna sta največja disciplina in izogibanje popuščanju". 

 Premier je poslancem predstavil načrt za ponovno odpiranje države.
Premier je poslancem predstavil načrt za ponovno odpiranje države. FOTO: AP

Španija bo ukrepe opuščala do konca junija

Španija bo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa postopoma opuščala do konca junija, je danes povedal španski premier Pedro Sanchez. Rahljanje bo potekalo v štirih fazah, niso pa določili točnih datumov.

"V najboljšem primeru bo to sproščanje trajalo najmanj šest tednov, pri čemer pa želimo, da po celotni državi ne bi trajalo dlje kot osem tednov," je Sanchez povedal na novinarski konferenci po seji španske vlade. Prehod med posameznimi fazami bo odvisen od razvoja pandemije covida-19.

Sproščanje bo potekalo v fazah od 0 do 3. Faza 0 je že v teku in med drugim vključuje izhode otrok na prosto od minule nedelje. Ostali ukrepi v tej fazi bodo predvidoma začeli veljati 4. maja. Med drugim bodo lahko začela delovati nekatera podjetja. Restavracije bodo lahko začele ponujati hrano za s seboj.

V fazi 1, ki se bo na nekaterih španskih otokih začela že v ponedeljek, drugod pa predvidoma 11. maja, se bodo lahko postopoma odprle trgovine, restavracije, hoteli, kulturna prizorišča ob upoštevanju strogih omejitev glede števila obiskovalcev in varnostne razdalje. Sledili bosta še druga in tretja faza. Vsaka od zadnjih treh bo predvidoma trajala dva tedna.

Španija bo ukrepe opuščala do konca junija.
Španija bo ukrepe opuščala do konca junija. FOTO: AP

Sproščanje bo usklajeno v posamezni španski provinci ali na otoku. Tako se bodo lahko tudi ljudje do konca sproščanja ukrepov gibali zgolj znotraj svoje province ali otoka, na katerem živijo.

Šole bodo ostale zaprte do septembra. Odprli jih bodo samo za otroke, mlajše od šest let, iz družin, v katerih starša ne more delati od doma.

V javnosti bo "močno priporočena" uporaba zaščitnih mask, predvsem v javnem potniškem prometu.

V Španiji, kjer so strogi ukrepi v veljavi od 14. marca, se je sicer dnevno število smrtnih žrtev covida-19 znižalo peti dan zapored. V zadnjih 24 urah je umrl še 301 človek, potem ko jih je dan pred tem 331, je navedlo špansko ministrstvo za zdravje. Vse skupaj je ta bolezen v Španiji zahtevala 23.822 smrtnih žrtev.

"Razvoj glede števila smrtnih žrtev je zelo hiter, kar je dobro," je ob tem povedal predstavnik ministrstva Fernando Simon.

Avstrija sredi maja odpira bare in restavracije 

Podroben načrt opuščanja ukrepov je danes predstavila tudi Avstrija, ki namerava 1. maja odpraviti omejitev gibanja na prostem. Takrat bodo glede na vladne načrte v Avstriji svoja vrata odprle vse trgovine in večina storitev. Od 4. maja bodo omilili tudi omejitve glede obiskov v domovih za starejše.

Bari in restavracije se bodo v Avstriji odprli sredi maja. Hoteli bodo lahko prve goste sprejeli 29. maja. V prihodnje bodo dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci.

Britanci z minuto molka za žrtve koronavirusa v prvih bojnih vrstah

Ob 11. uri so se Britanci z minuto molka poklonila vsem žrtvam, ki so umrli, medtem ko so se borili proti koronavirusu v prvih bojnih vrstah . Zaradi covida-19 je doslej umrlo več kot sto delavcev britanskega zdravstvenega sistema NHS in negovalcev, umrlo je tudi več delavcev v transportu, poroča britanski BBC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med umrlimi zdravstvenimi delavci je medicinska sestra, ki je umrla v času visoke nosečnosti in nikoli ni videla svoje hčerke. Oče sedmih otrok, katerega družina trdi, da je umrl zaradi pomanjkanja zaščitne opreme. 

Sin zdravnika je ob tem vlado pozval k javnemu opravičilu zaradi pomanjkanja zaščitne opreme za zdravstvene delavce v bolnišnicah. 18-letni Intisar Chowdhury je za BBC dejal, da želi, da ministri sprejmejo svoje napake in stvari izboljšajo, ne pa da napake ignorirajo.

Po zadnjih podatkih je v ponedeljek v bolnišnicah zaradi covida-19 v državi umrlo še 360 bolnikov, skupno 21.092. Britanski statistični urad pa je danes sporočil, da je v državi v tednu po veliki noči umrlo rekordnih 24.686 ljudi, kar je dvakrat več, kot je običajno. Upoštevane so sicer vse smrti, ne samo zaradi covida-19.

Porast je deloma posledica povečanega števila smrti v domovih za starejše, kjer je umrla tretjina vseh umrlih v tistem tednu. Podatki kažejo nadaljnje naraščanje smrti v domovih, medtem ko se v bolnišnicah število znižuje.

V Veliki Britaniji opažajo nenavadne simptome pri otrocih. Gre za novo bolezen, ki jo povzroča koronavirus? 

Britanski minister za zdravje Matt Hancock pa je danes izrazil zaskrbljenost zaradi pojava s koronavirusom povezanih simptomov pri otrocih. Pri tem je izpostavil, da gre za zelo redke primere in da izvajajo dodatne raziskave.

NHS je minuli konec tedna opozoril na majhno število otrok, ki imajo nenavadne simptome, vključno z bolečino v trebuhu in srčno vnetje. Zdravijo jih na intenzivni negi.

Minister je dejal, da je zelo zaskrbljen, ker v teh redkih primerih pri otrocih prihaja do avtoimunega odgovora, ki povzroča hudo bolezen. Pojasnil je, da gre za novo bolezen, za katero mislijo, da bi jo lahko povzročil novi koronavirus. Izpostavil pa je, da pa vsi oboleli otroci niso bili pozitivni na novi koronavirus in da dodatne raziskave že potekajo.

Minister je za Radio BBC še izpostavil, da gre za zelo malo primerov. Britanski časnik Guardian je poročal o 12 primerih.

V Španiji je umrlo približno 23.500 ljudi, v Franciji prav tako več kot 23.000.
V Španiji je umrlo približno 23.500 ljudi, v Franciji prav tako več kot 23.000. FOTO: AP

New York odpovedal demokratske strankarske volitve

Demokratski člani državne volilne komisije New Yorka so se v ponedeljek odločili, da 23. junija ne bo strankarskih volitev predsedniškega kandidata, ker bi to bilo zaradi pandemije novega koronavirusa po njihovi oceni neodgovorno.

Republikanske strankarske volitve so odpovedali, ker je bil v New Yorku na glasovnici le Donald Trump, pri demokratih pa je nominacijo praktično že osvojil Joseph Biden, vendar senator Bernie Sanders ni umaknil svojega imena z glasovnice in njegovi podporniki še vedno zahtevajo volitve. Svetovalec nekdanje Sandersove kampanje Jeff Weaver je tako dejal, da je vodstvo newyorške stranke zadalo udarec demokraciji, in menil, da bi moral New York zaradi tega izgubiti pravico do delegatov na konvenciji. Sanders sam je sicer že podprl Bidna in napovedal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči za Bidnovo zmago proti Trumpu.

Newyorški demokrati so sicer preklicali le predsedniške strankarske volitve. 23. junija tako na programu še vedno ostajajo kongresne, državne in lokalne strankarske volitve. Zgledu New Yorka bo najverjetneje sledila še kakšna druga zvezna država. 

Trump zagotavlja, da s testiranjem v ZDA ne bo težav 

Trump je že 6. marca zagotovil Američanom, da je testov za okužbo z novim koronavirusom več kot dovolj in se lahko testira vsak, ki se želi, kar pa v resnici ne velja. V ZDA trenutno opravijo 200.000 testov na dan, minimalno pa bi jih morali 500.000 na dan. Podpredsednik ZDA Mike Pence je pred mesecem dni trdil, da bo čez mesec dni vsak dan opravljenih po štiri milijone testov. Kljub temu je Trump v ponedeljek zagotovil, da s testi ne bo niti najmanjših težav.

Trump je na novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da v ZDA ne bo več kot od 60.000 do 70.000 mrtvih.
Trump je na novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da v ZDA ne bo več kot od 60.000 do 70.000 mrtvih. FOTO: AP

Trump je na novinarski konferenci tudi omenil možnost, da bi ZDA zahtevale odškodnino od Kitajske, ker ni zaustavila novega koronavirusa, vendar se ZDA o znesku naj ne bi še odločile.

V ZDA se ukvarjajo z viškom hrane, cene v trgovinah pa rastejo

Začelo se je marca z ukazi o zaprtju nenujnih poslov in navodili ljudem, da morajo zaradi pandemije ostati doma. Živinorejci so tako kot mlekarji in pridelovalci hrane ostali brez pomembnega dela trga, oskrbovalne verige pa se ne morejo tako hitro spremeniti, da bi na primer meso ali mleko lahko prodajali v trgovinah namesto po šolah in v restavracijah.

Zaradi okužb delavcev s koronavirusom so največje mesne tovarne v ZDA Smithfield Foods, Cargill, JBS USA in Tyson Foods po poročanju medijev zaprle 20 odstotkov svojih klavnic in obratov za predelavo mesa v Severni Ameriki. Kmetje imajo zdaj naenkrat preveč živine. S kravami je lažje, ker se jih pusti na pašo, s prašiči pa tega ne morejo narediti.

Živinorejci zdaj podarjajo živino zastonj ali pa jo prisilno zakoljejo za odpad, medtem pa v trgovinah s hrano cene rastejo. Jajca so se od začetka aprila podražila za 40 odstotkov, svinjina za 6,6 odstotka, govedina pa za 5,8 odstotka. Trenutno je v ZDA vsak teden viška okrog 700.000 prašičev, dnevna proizvodnja svinjskega mesa pa je upadla za tretjino. 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.38

V Nemčiji s koronavirusom okuženih 200 romunskih delavcev

V klavnici v kraju Birkenfeld na zahodu Nemčije so pri okoli 300 zaposlenih ugotovili okužbo z novim koronavirusom. Med njimi je kar 200 romunskih delavcev. Vsem so odredili karanteno, so sporočile lokalne oblasti.

20.35

V ZDA več kot milijon potrjenih primerov

Po podatkih Johns Hopkins University je v ZDA že več kot milijon potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. Umrlo je 56,749 ljudi.

20.12

V Italiji potrdili več kot 200.000 okužb s koronavirusom

V Italiji je danes število potrjenih okužb z novim koronavirusom preseglo 200.000. Doseglo je število 201.505, kar je 1,05 odstotka več kot dan prej. Zaradi covida-19 je v zadnjih 24 urah umrlo še 382 bolnikov, skupno 27.359.

19.37

Covid-19 v New Yorku znova zahteval manj življenj, po ZDA narašča smrtnost

V ameriški zvezni državi New York je v ponedeljek zaradi covida-19 umrlo 335 ljudi, kar je dva manj kot v nedeljo, medtem pa po ZDA narašča smrtnost med bolniki s covidom-19. Newyorške zdravstvene delavce sta danes s preletom počastili dve vojaški eskadrilji, v ZDA pa so prvič potrdili okužbo s koronavirusom pri psu.

19.18

V Srbiji s ponedeljkom novo rahljanje ukrepov zaradi koronavirusa

V Srbiji so s ponedeljkom napovedali postopno rahljanje več ukrepov, ki so jih uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa. Tako bodo znova začeli uvajati mestni javni promet, vzpostavili bodo železniški promet, odprli bodo restavracije in lokale.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Edvin
28. 04. 2020 21.47
Teta Pehta jim je prodala kapljice za oči , da vidijo ponovno svetlobo če ne bi jih tema uničla.
hajer66
28. 04. 2020 19.44
+0
mi še pa počakajmo kakšen mesec kajne Janez
Pasulj
28. 04. 2020 19.11
+5
Čas je da se nekateri ljudje naučijo kaj je statistika in kako deluje in nehajo komentirat bederij.
Uporabnik1911634
28. 04. 2020 21.41
+2
Pasulj cas je da se naucis da je statistika lahko najbolj zavajajoca laznjiva stvar
Moros
28. 04. 2020 18.03
+4
Pri nas pa nič! Če bi želelli imeti primerljivo stanje z Italijo bi moralo do danes v Sloveniji umreti 900 ljudi. Tako da čas je da se ukrepri odpravijo vsi po vrsti kajti gospodarska škoda bo prevelika kaj šele kriza ki sledi.
NPCL
28. 04. 2020 12.39
+4
Demokrati so lahko že pozabili da so sploh volitve hahaha
Oblastiželjni
28. 04. 2020 11.56
+1
So se že razkužili volivci Trumpa z varekino?
Uporabnik1540409
28. 04. 2020 11.42
+5
V Indiji virus ne preživi.
Millady
28. 04. 2020 12.06
+29
Tam je preveč bakterij, zato virus ne pride do svojih 5 minut ;)
Škrinca
28. 04. 2020 11.42
-6
Britanski novinar in kolumnist Piers Morgan nov nasvet za Trumpa...........Nehaj s covid sr****m, nehaj se cmeriti in zresni se, ali pa boš letel iz Bele hiše
EnKandidatDosmrtniMandat
28. 04. 2020 11.22
+4
Kaj nas brigajo Estonija in Avstrija, neke demokratične republike. Mi smo edina komunistična država v EU in se želimo in hočemo primerjati zgolj z nam podobno elito. Ni premier zastonj trdi komunist. Ni polovica vodstva njegove sile kontinuitete SDS, bivših komunistov. Mi se lahko primerjamo samo z državami, kjer je predsednik stranke z minimalno 30 let staža. Dodaten pogoj, da je bil vedno edini kandidat na strankarskih volitvah. Možnost izbire (demokracija) ljudi samo zbega.
Millady
28. 04. 2020 12.07
+3
mario7
28. 04. 2020 10.35
+14
hojs niti ne ve za kaj se gre. je samo marioneta diktatorja janeza.
Millady
28. 04. 2020 10.32
+51
Zdaj lahko vidimo kaj pomeni imeti dobro javno zdravstvo! Italija, Španija in Anglija s pretežno privatnim zdravstvom proti Nemčiji, tudi Sloveniji! O Ameriki pa je sploh škoda besed, saj je kar 48 milijonov ljudi brez zd. zavarovanja!! Zato nas število umrlih v razvitem neo-kapitalizmu ne sme presenečati
EnKandidatDosmrtniMandat
28. 04. 2020 11.27
-2
@Millady Kako si drzneš zasluge pripisovati javnemu zdravstvenemu sistemu!? Ves uspeh gre na račun velikega vodje, edinega zveličanega, ljubitelja resnica, svetilnika sredi teme... Istvana Janosza Jansze. Ker on in njegova sila kontinuitete SDS nasprotujejo javnemu zdravstvu le-to ne more biti dobro, kaj šele rešilno. Za te tvoje grešne misli, si naloži pokoro 10 zdravih Marij in 30 očenašev.
Millady
28. 04. 2020 11.37
+9
Bolfenk2
28. 04. 2020 12.38
+12
Malo pretiravaš, je pa res da je odlično vodil državo v Korona krizi. Kar zmrazi me kaj bi bilo z nami, če bi bil še vedno Šarec predsednik.
Millady
28. 04. 2020 13.00
+20
Iz te zgodbe smo se/bi se morali naučili, da je zdravje ljudi odvisno od dobrega javnega zdravstva, ki se pravilno financira
Mentos
28. 04. 2020 10.16
+16
Joj ta Trumpelj je tako grozovito podoben mojemu fotru (videz, obrazna mimika, gestikulacije... minus denar), da me kar zmrazi vsakič, ko ga uzrem. Prosim čim manj slik, saj vemo, kakšen je. 😳 V glavnem, mene zanima, kdaj bom lahko sedela v parku na zračniku (ker klopi ste pobrali stran) s svojo prijateljico, brez da se babe prilimajo na ograjo balkona v stilu papagaja in jezno buljijo ves čas, kot da sva jim ukradli penzijo. Hvala.
fortunas
28. 04. 2020 13.53
+5
Mentos
28. 04. 2020 20.35
+3
O Srečko, kako si? Ni mi treba, drugi delajo zame. Lepo sanjaj. 🤗
jesenvoyo
28. 04. 2020 10.14
+3
Trump je na novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da v ZDA ne bo več kot od 60.000 do 70.000 mrtvih, seveda prepričan, da med njimi ne bo tudi sam, kar bo seveda poskrbljeno.
rekapaka
28. 04. 2020 09.42
+56
Sosedov sin je izgubil stavo in mora 2 tedna majico z napisom: »Janšo za predsednika!« in opazovati, kako bodo ljudje reagirali. Do zdaj so ga že trikrat popljuvali, pretepli in obmetavali s krožniki,flašami itd. Zanima me, kaj bi bilo, če bi šel iz stanovanja