Korona

Državo podpira turizem, tega gastronomija. In ta je tik pred tem, da klecne

Kobarid / Ljubljana, 28. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER
Komentarji
79

Eden največjih poražencev koronakrize bosta – kot kaže – prav gotovo turizem in vrhunska kuhinja, ki je Slovenijo postavila na svetovni zemljevid. Letos so to potrdile Michelinove zvezdice, s katerimi je Slovenija dohitela in prehitela Hrvaško. Te so prav tako pokazale, kaj je prihodnost slovenskega turizma kot butične destinacije sredi neokrnjene narave z restavracijami in gostilnami z vrhunsko kuhinjo, ki k nam privablja tuje goste. Vsi smo bili zadovoljni, gostinci, gostje in država, ki je pobirala davke in se na krilih gostincev promovirala po svetu, zdaj pa se je vse to ustavilo in gostince, tudi vrhunske, pahnilo na rob preživetja. Bomo pustili, da komparativne prednosti Slovenije izginejo s svetovnega zemljevida?

Vrhunska kulinarika – s propadom gostiln
Vrhunska kulinarika – s propadom gostiln FOTO: Shutterstock

Smo butična zelena gastronomska destinacija – ko ni koronakrize. "Oprostite – do nadaljnjega smo zaprti," tako piše na vratih slovenskih restavracij, gostiln in lokalov.

"Res je težko razumeti ko na eni strani želimo promovirati našo državo z vrhunsko kulinariko spomnimo se, Slovenija bo prihodnje leto evropska 'gastro' regija, potem pa gostinske obrate po mačehovsko zapiramo. Na tak način izgubljamo konkurenčnost, če vemo, da ostale države v regiji tega ne počnejo tako zelo restriktivno," opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

In res: v Italiji ostajajo odprti – po novem vsaj do 18. ure, pa je že to po državi odmevalo od juga do severa. "Zdaj je moj delodajalec država, ki poleg tega, da zahteva plačilo davkov v celoti, potem ko so nam dali v pomoč zgolj drobtinice, želi še to, da zapremo v času, ko je največ dela," navaja Fabio Pisani, lastnik restavracije v Trstu.

Na naši strani meje pa je od preteklega tedna ves čas zaprtih približno 8200 gostiln. Prav tako se 40.000 zaposlenih v turizmu po marcu spet sprašuje: kaj zdaj? Tudi tisti z Michelinovimi zvezdicami, ki so nas pred dobrimi štirimi meseci postavile ob bok najboljšim kulinaričnim destinacijam na svetu.

Po mnenju Tomaža Kavčiča, vodje Gostilne pri Lojzetu, prejemnika ene Michelinove zvezdice, to pomeni, da smo – gledano procentualno – kar "svetovni prvaki".

Eden največjih poražencev koronakrize bodo, kot kaže, prav gotovo gostinci in turistični delavci. Prav turizem in vrhunska kuhinja, ki je Slovenijo postavila na svetovni zemljevid (letos so to potrdile Michelinove zvezdice, ki jih ima Slovenija tudi več kot sosednja Hrvaška), sta pokazala, da so prihodnost butične destinacije sredi neokrnjene narave z vrhunsko kuhinjo. In to v Slovenijo privablja tuje turiste. Vsi smo bili zadovoljni – gostinci, država, ki je pobirala davke in se s tem promovirala po svetu ... Zdaj pa se je vse to ustavilo. Bomo pustili, da prednost Slovenije izgine s tega zemljevida?

S čimer se je tudi Vlada RS pohvalila na angleškem Twitterjevem profilu. Pozneje je zvezde v Michelinovi konstalaciji delil še slovenski profil, med čestitkami pa tudi predsednik Borut Pahor, SMC-jev minister Boštjan Koritnik, ki mu je bilo celo žal, da gre prav zdaj na dieto, pa stranka NSi, ki je poimensko čestitala vsem dobitnikom zvezdic. In ne pozabimo na slavnostno zagotovilo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pred podelitvijo 16. junija: "Naša turistična industrija je dobro pripravljena, da sprejme goste z vsega sveta. Michelinove zvezdice so razlog več, da obiščejo našo čudovito državo."

Ki jo med drugim podpira turizem, tega pa gastronomija. In ta je tik pred tem, da klecne, v javnih pismih opozarjajo gostinci vlado pri nas in v Italiji. Tam se je oglasil celo svetovni kuharski 'as' Massimo Bottura. "Vedno nas ženejo sanje, ne dobiček. Danes brez likvidnosti, ob tem da si večina še upa sanjati, zahvaljujoč vsaj dnevnim dohodkom, prav večina ne bo preživela in država bo izgubila enega od stebrov svoje identitete," svari.

Doma zato poziv ne le za 100-odstotno kritje plač zaposlenim na čakanju na delo od doma, temeljni dohodek nosilcem dejavnosti in za kritje vseh fiksnih stroškov, ampak tudi da vlada čim prej odpre gostilne. In sicer kot so se zapirale, naj se odpirajo – postopoma, tam, kjer epidemiološka slika to dopušča. Že zdaj pa bi po mnenju Cvara lahko dovolili tako imenovani javni servis, to je strežbo malic in strežbo na terasah.

Saj gre pri turistično-gostinski dejavnosti za specifično, in kot tako, vztrajajo, bi jo vlada morala tudi obravnavati.

Najboljša kuharica na svetu, lastnica dveh Michelinovih zvezdic in ženska, ki se več kot 20 let trudi, da je Slovenija postala del svetovnega  kulinaričnega zemljevida – Ana Roš.
Najboljša kuharica na svetu, lastnica dveh Michelinovih zvezdic in ženska, ki se več kot 20 let trudi, da je Slovenija postala del svetovnega kulinaričnega zemljevida – Ana Roš. FOTO: Miro Majcen

Najboljša kuharica na svetu, lastnica dveh Michelinovih zvezdic in ženska, ki se več kot 20 let trudi, da je Slovenijo postavila na svetovni kulinarični zemljevid, Ana Roš, pravi, da je sama želela stopiti pred kamere. " V ozadju se gostinci ogromno pogovarjamo, šepetamo o tem, da iz tega drugega zaprtja verjetno ne bo nič dobrega. Predvsem zato, ker nekako menimo, da nimamo najboljših sogovornikov in da nas skoraj nihče ne sliši nas ne pozna in ne sliši naših potreb." Roševa ob tem še dodaja, da to ne pomeni, da jočejo, ker razmere v državi dejansko niso enostavne. "Ampak ko bo enkrat vsega tega konec, bomo po mojem tisti, ki se bomo najtežje pobirali in bomo imeli v tem največ težav. Glede na to, da je toliko šepetanja v ozadju, se mora pojaviti nekdo, ki stopi naprej in reče: ali se mogoče lahko pogovarjamo in ali mogoče lahko drug drugega zares slišimo?"

Ana Roš, najboljša kuharica na svetu in tista oseba, ki je Slovenijo postavila na svetovni gurmanski zemljevid, se je na vrhuncu drugega vala epidemije koronavirusne bolezni odločila, da stopi pred naše kamere. Gostili smo jo v oddaji 24UR ZVEČER. A zakaj se je sploh odločila, da stopi pred kamere? V resnici ji namreč ne bi bilo treba.

Kje se torej zatika? Kdo od odločevalcev noče razumeti specifičnosti gostinske dejavnosti, vrhunske kulinarike? Roševa odgovarja, da v osnovi meni, da se gastronomije v naši deželi ne razume povsem. "Generalizacija ne pride v poštev to je enako, kot vse druge sektorje generaliziramo ... Gostinstvo, restavracije, visoka gastronomija nimajo nobene zveze z zasebnimi zabavami, z razuzdanostjo ljudi, ampak je to eden od najresnejših poslov v zadnjem stoletju pravzaprav, ki izhaja iz francoske revolucije in ima zelo globoke temelje. In nikoli ne morem razumeti, zakaj smo nekako vedno razumljeni kot nekdo, ki se ga sliši zadnjega in predvsem kot neke vrste zabavljaštvo, ki z gostinstvom na nivoju restavracije pravzaprav nima nobene zveze."

Kaj bi torej morala upoštevati vlada? Kakšen je njen predlog, kako bi lahko rešili problem? Italijani so denimo pustili odprto do 18. ure, potem pa dostavo na dom ... "Predvsem menim, da če nekoga zapreš in ga zapreš dokončno, mu moraš dati možnost preživetja. Ker je to pravzaprav ustavna in demokratična pravica ne samo gostinca, ampak kateregakoli drugega obrtnika. Če ti meni rečeš, naj zaprem restavracijo s 40 zaposlenimi, mi razloži, kako naj teh 40 zaposlenih pravzaprav preživim. Ker to niso klovni, to niso ljudje z ulice, to so ljudje, ki svojo kariero dolgo časa gradijo. In jutri nam bo strašansko žal, ker je gostinstvo tisto, ki kadrovsko najbolj trpi, ima kadrovske težave ... Mi, da lahko pravzaprav delamo, gradimo dolga leta na tem, da izobražujemo kader oziroma dobivamo kader od drugod, da pravzaprav lahko dajemo storitev, na katero je ta trenutek oziroma še pol leta nazaj država bila tako ponosna Michelinove zvezdice in druge nagrade, ki jih ni bilo malo. Zato želim reči, da razumeti in upravljati sektor ter odločati v imenu sektorja je velika odgovornost. In menim, da bi gostinstvo, restavracije, tudi drugi sektorji gostinstva ne govorim samo o restavracijah, ker to ni pošteno morali imeti za mizo resnega sogovornika, ki ima sposobnost, da lahko z ostalimi sodelavci in sogovorniki v vladi najde rešitve, ki ne bodo pogrom. Ne govorim o zdravstvu, zato ker sem sama tista, ki sem vedno vztrajala pri tem, da Hiša Franko drži ... Tudi v ekipi smo imeli težave z vdorom virusa in smo jih rešili. Če bi država tako reševala takšne težave, bi jih verjetno bilo veliko manj."

A kot dodaja, to ta trenutek ni dovolj. "Potrebujemo nekoga, ki se usede za mizo in zna razložiti, kakšna je težava gostinskega sektorja danes in kakšna bo jutri ne samo v Sloveniji, pač pa verjetno po Evropi," je jasna.

Pa so morali tudi v njeni restavraciji že odpuščati? Roševa pravi, da je še pred enim tednom na Instagramu objavila, da je zadnja stvar, ki jo bo kadarkoli storila, odpuščanje. "V tem tednu pa sem morala požreti svojo besedo. Nisem odpuščala, sem pa morala skrajšati delovno pogodbo ljudem, ki bi morali z nami zaključevati januarja. Ne vem, kaj lahko pravzaprav z njimi počnem, in verjemite mi, da boli srce, kadar si tako zavezan svojim delavcem oziroma zaposlenim, kot sem zavezana sama." Po drugi strani pa se ji zdi, da so to skorajda nepotrebni koraki, ki bi se jim lahko izognili. "A če z danes na jutri ne vem, kaj nas čaka, kakšni bodo ukrepi ... Zjutraj se zbudimo in je Goriška v oranžni coni in rečejo, da se stvari nekaj dni ne bodo spreminjale, par ur kasneje pademo v rdečo. Naša komunikacija z gosti, z zaposlenimi postaja popolnoma zmedena in brez fokusa. Po moje pa tukaj izgubljamo tudi na mednarodnem nivoju, na resnosti komunikacije, transparentnosti tega, kar smo pravzaprav rekli, in odločitve, ki smo jo sprejeli."

"V Hiši Franko sem bila prva in konec koncev včasih tudi zadnja, ki je zahtevala popolno upoštevanje vseh pravil. Celo dodatna pravila smo postavljali, ne glede na pravila NIJZ, včasih bili tudi z njimi v kontaktu in dodajali bolj stroga, bolj rigidna pravila samo zato, da bi ostali zdravi in da bi lahko svoj posel opravljali naprej," pojasnjuje. Kot dodaja, pa meni, da če nekdo razmišlja o tem, da lahko preživi toliko delovnih mest oziroma da meni, da sploh lahko preživi, ni častihlepen in ne išče bogastva oziroma zaslužka. "Ampak išče pravzaprav samo temelje, na katerih lahko preživi. In ti dve stvari sta popolnoma izključujoči. Drugim dejavnostim so namreč ti pogoji dani ali se o njih pogovarjajo, glede gostinstva pa mislim, da pogovori nikoli niso zares stekli."

Kaj bodo zdaj počeli med zaprtjem gostiln, kje bodo iskali preživetje, znano je, da veliko sodelujejo z lokalnimi kmeti, vinarji. In njihova usoda je povezana ... Kuharska mojstrica meni, da je največja žalost pri vsem skupaj, da je gostinstvo v Sloveniji, ki je tako zelena in vezana na lokalno okolje, eden največjih podpornikov kmetijstvu in življenju v domačih okoljih. "Med prvim zaprtjem smo se v Hiši Franko zavedali, da nismo edini, ki izgubljamo na celi črti, ampak da izgubljajo tudi kmetje, ki ne prodajo več mleka, skute, jagnjetine ... Če želimo in smo naredili zavezo, v kateri smo se odločili, da bomo kmetom pomagali in preko naše ustvarjalnosti  – nas je 35 ostalo v skupinskem zaprtju in zdaj smo že drugič v tem – pomagali, da vsak njihov izdelek doseže vsak slovenski dom. Tukaj smo našli partnerja v projektu – to je bil edini slovenski trgovec Tuš, ki nam je stopil ob bok z zeleno lučjo ministrstva za kmetijstvo. Nabirati smo začeli 'pozabljena' živila oziroma izdelke, ki jih je na slovenskem podeželju ostajalo preveč, jih preko 'kreative' Hiše Franko spravljati v industrijo, kar je precej zahteven projekt. Že jutri oziroma že danes so tako na razpolago vsakemu Slovencu tisti izdelki, ki so izjemni, ki bi Slovenijo lahko – in jo bodo, kar srčno verjamem – spravili ob bok največjim državam na svetu. Tam so skutini njoki, polnjeni ravioli in testenine z vsemi možnimi slovenskimi izjemnimi živili – od sirov, skute, do slovenske zelenjave in tako naprej. Veriga je izjemno dolga."

Kot še pravi, meni, da je v vsakem težkem položaju treba najti izziv, za kar si prizadeva tudi sama. "Ne želim, da se prehranska veriga sesuje. Želim, da Hiša Franko in tudi vsi, ki od nje ostajajo odvisni – to so v prvi vrsti predvsem kmetje – preživimo. Za to se bom trudila," poudarja, hkrati pa se zahvaljuje tudi slovenskemu trgovcu Tušu, da je to slišal. "Da razume potrebe – tako končnega kupca, ki je Slovenec, ki s tem lahko bolje je, je bolj sezonsko, bolj slovensko, po drugi strani pa je tukaj kmet, ki lahko zaradi takšnega projekta sploh preživi."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simona Pompe
30. 10. 2020 20.54
Gastronomija in turizem sta področji, ki sta med seboj zelo povezani in sta za Slovenijo velikega pomena... pohvalimo se lahko z bogato gastronomska dediščino... in slediti moramo trajnostnemu razvoju gastronomije in turizma... 💕🥂🍀
nikhrast
28. 10. 2020 16.19
-1
Problem teh restavracij in te cuisine je da ta hrana ni primerna za take-out ali dostavo. Hitra hrana je bolj pimerna za to, tako te restavracije nimajo toliko problemov. Pizze, burek, hamburgerji, schnitzle, souvlaki, rebrce... takoj dobiš za take-out, steak tournedos pa ne.
Sebastian-seba Justin
28. 10. 2020 11.15
+4
Pa kaj te resno nimajo nic na strani pa taka restavracija pa tok enih zvezdic.
User751167
28. 10. 2020 10.37
+1
Gastro težave naše Ane...😱
extradeluxe
28. 10. 2020 10.34
+4
michelinove zvezdice spadajo v preseravanje in ne v osnovne potrebščine. Zato naj se zdaj spokajo ker ni čas za to. Kot da bi zdaj iz Ferrarija jokali da jim je padla prodaja.
birdslo
28. 10. 2020 10.24
+5
Umazan krožnik za tretino minimalne plače. Potem pa jokajo...
smlatna
28. 10. 2020 10.24
+5
Za čas krize se preusmeri v casual dining in ponudi hrano za ven.. problem rešen.. pa zdaleč ne bi bila prva v slo od vrhunskih gostincev, ki bi se zatekla k takemu ukrepu.
slokorupcija
28. 10. 2020 10.21
-1
Žalostno da vlada ne poskrbi za tiste, ki bojo zaradi Janše ostali brez služb. Folk na zavodu prosi za DSP.. Ker vlada poleti tanke kupovala namesto s korono se ukvarjala
BETONSKI
28. 10. 2020 11.07
TANKA NI KUPILA,KUPILA PA JE OBLEKO,OBUTEV IN ZAŠČITO ZA VOJAKE,PA HELIKOPTERJA,KI BOTA NAMENJENA TUDI REŠEVANJU V GORAH.
majmun11223344
28. 10. 2020 10.17
-1
Kaj zdaj desničarji bo kaj ali boste na celi črti odpovedali. Zanikrni desnuharji!
Pingo99
28. 10. 2020 10.11
-2
po komentarjih sodeč smo slovenci narod ki si ne zasluži da obstaja ko to berem je za bruhat ,gospa je edina ki je povedala kaj se dogaja, vse nepravilnosti države pa niso tukaj samo gostilne so vsi tekstilci, čevlarji in ostali ki so jih zaprli ,tem država mora pomagati, saj jim je ona onemogočila delovanje , tisti ki pa pišete take komentarje ste brezdelneži iz foteljev na državnih plečih....
gogi_
28. 10. 2020 11.05
+3
NPC24urrr
28. 10. 2020 10.09
+1
Ah ja, preseranti. Ko se pa odpusca navadne delavce recimo iz Gorenja pa ni tele "veljake" cist nic brigalo, isto kot nase "zvezdnike". Po dolocenih firmah se vedno iscejo delavce za proizvodnjo, kr hitro se prijavite. Briga me za vas
dejannovak
28. 10. 2020 10.07
-3
Kasneje ko bodo odprli, bolje za ostale ljudi. Kaj se pa to pravi, norca delat iz hrane in jo prodajat po takih cenah, 3/4 sveta pa lačnega in tudi doma bi so kdo najdu, ki bi rabu pomoč pri nabavi hrane. Kje je demokratična dobrodelnost?
Uporabnik483970
28. 10. 2020 09.56
+8
Kaj zdej jamra?! V času debelih krav je potrebno dajati na stran, ne v času suhih...
Uporabnik483970
28. 10. 2020 09.53
+11
Dobre domače, stare gostilne bodo 100% preživele, kaj se pa dogaja s temi, k se norčujejo iz hrane mi je pa povsem vseeno, pa če imajo 36 zvezdic...
123maradona
28. 10. 2020 09.49
+3
Ljudje umirajo v bolnišnicah brez da bi se oprostili od svojcev in obratno, ta oseba pa išče vrhunsko kulinariko? Čim dlje zaprti, več se bo doma kuhalo, bolj zdravo bo.
Sortegilio
28. 10. 2020 09.49
+6
V gostinstvu in turizmu je kar nekaj prirejanja in goljufanja.
123maradona
28. 10. 2020 09.46
+3
Gazda bo ostal brez nove serije MB S 600. Itak gostilne nič ne prispevajo v blagajno, vsako leto racunovodsko stanje je minus.
AbrA0_KadaBRa
28. 10. 2020 09.38
+9
Tudi če si jo hotel jo je bilo včeraj po dnevniku težko poslušati. Samo jamranje, ta kriza je prizadela čisto vsakega državljana v Sloveniji! Prej Slovenija za njo ni bila vredna NIČ, zdaj pa od države in državljanov naenkrat pričakuje, da bo numero 1, ki jo bomo reševali. Delovalo je hinavsko.
polikarbonatka
28. 10. 2020 09.25
+17
Boli me......če je vrhunska gastronomija pred tem da klecne.V teh časih je najbolj pomembno da zdravstvo ne klecne.
bimmbolina
28. 10. 2020 09.29
+7
Ne, meni pa ni vseeno, da karkoli klecne. Ne sme. Gledati moramo na to, da ne klecne ne zdravstvo, ne gastronomija, ne turizem, ne trgovina, nič.
kenowah
28. 10. 2020 09.37
+0
Kako si blag v svojih sodbah. Kje crpas tako pogojevano, izkljucujoco, selektivno ljubezen?
polikarbonatka
28. 10. 2020 09.54
+1
TOX6
28. 10. 2020 09.25
+0
kot sem že pred časom napisano, se od blišča pod žarometi ne da živeti!!! najverjetneje se živi iz rok v usta, oziroma ozko omejeno od pokrovke do kuhranice v lonec- od kredita do kredita????? sicer so pametnjakoviči komentirali, da kao so starši zelo bobati??? resnica pa je najbrž povsem drugačna, nekdo, ki je delal v socializmu in ni imel nič razen uravnilovke ni mogel obogateti! mogoče, da so vsi na kreditih in je zato toliko pompa pred brodolomom???