Korona

V šmarskem domu upokojencev že 174 okuženih, narašča tudi število okuženih v Metliki

Metlika/Ljubljana/Šmarje pri Jelšah, 21. 04. 2020 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V šmarskem in metliškem domu za ostarele še naprej narašča število okuženih z novim koronavirusom. V Metliki se je število okuženih stanovalcev v zadnjih desetih dneh okrepilo za 10, število okuženih zaposlenih pa za pet. V šmarskem domu pa je skupno okuženih že 174 stanovalcev in zaposlenih.

V šmarskem domu upokojencev je bilo v ponedeljek okuženih z novim koronavirusom 174 stanovalcev in zaposlenih, kar je dve osebi več kot v nedeljo, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 pa je doslej umrlo 25 oseb iz doma, ki so imele tudi pridružene bolezni.

V ljutomerskem domu starejših so v ponedeljek odvzeli 24 brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Noben bris ni bil pozitiven. V nedeljo je bilo v domu skupno na covid-19 pozitivnih 110 oseb, od tega 81 stanovalcev, 22 zaposlenih in sedem zunanjih sodelavcev. Ozdravelo pa jih je 30.

Direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel je v petek sporočila, da nujno potrebujejo pomoč zdravstvenih delavcev in čistilnih servisov. Trenutno se namreč soočajo z izredno izčrpanostjo vseh zaposlenih. Delo namreč poteka v 13-urnih turnusih, zato so se prek koordinacijske skupine obrnili po pomoč na vse zdravstvene organizacije in zdravstvene delavce v okolici in širše.

Prav tako že nekaj časa iščejo pomoč za čiščenje prostorov, vendar jim čistilnega servisa, ki bi prevzel del nalog, ni uspelo najti. V domu, v katerem je nastanjenih okoli 190 starejših, za katere skrbi približno 100 zaposlenih, se še vedno z vsemi preventivnimi ukrepi borijo za zamejitev širjenja okužbe.

Tako so v petek znova izvedli dezinfekcijo s hladnim zamegljevanjem. Še naprej dnevno spremljajo zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih. Pri najmanjšem sumu na okužbo odvzamejo brise tako stanovalcem kot zaposlenim.

Na delo so se vrnile štiri zaposlene. Večina zaposlenih pa se kljub odsotnosti bolezenskih znakov zaradi še vedno pozitivnega brisa ne more vrniti v službo.

Za zdravstveno stanje stanovalcev poleg vseh zaposlenih še naprej skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Pomagajo tudi njihovi kolegi iz regionalnih zdravstvenih zavodov, po svojih močeh pa tudi prostovoljci, študenti in Civilna zaščita Šmarje pri Jelšah. Dogajanje v šmarskem domu upokojencev spremlja epidemiološka služba, vodstvo doma pa sodeluje tudi s koordinacijsko skupino, ki jo je imenovalo ministrstvo za zdravje.

Dom starejših občanov Metlika.
Dom starejših občanov Metlika. FOTO: Bobo

Rast števila okuženih tudi v metliškem domu starejših

V Domu starejših občanov Metlika se je število okuženih stanovalcev v zadnjih desetih dneh okrepilo za 10, število okuženih zaposlenih pa za pet. Do ponedeljka je bilo skupaj okuženih 47 stanovalcev in 15 zaposlenih, je omenjeni dom objavil na svoji spletni strani. Bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, do ponedeljka ni preživelo 13 stanovalcev.

Po podatkih metliškega doma starejših je bilo do ponedeljka od skupaj 47 okuženih stanovalcev 10 že virusno negativnih, od 15 okuženih zaposlenih pa sedem. Ozdravljeni zaposleni se sicer postopno in odvisno od počutja vračajo na delo.

Okužene stanovalce in te s sumom okužbe so skladno s strokovnimi navodili preselili v ločeni starejši del te metliške ustanove, kjer so za njihovo nego namestili 29 postelj. S tem so jim zagotovili boljše prostorske pogoje za preprečevanje širjenja okužbe, so dodali.

Svojce stanovalcev sicer redno obveščajo o zdravstvenem stanju njihovih bližnjih. Zanje skrbi zdravniška ekipa, sestavljena iz osebja Splošne bolnišnice Novo mesto in zdravstvenih domov Novo mesto, Metlika ter Črnomelj.

V metliškem domu "dosledno izvajajo" varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Z izjemo hrane so uvedli tudi možnost vnosa stvari, ki jih stanovalcem prinesejo svojci. Te pred izročitvijo stanovalcem 72 ur hranijo zaprte v vrečki, so pristavili. Zdravi stanovalci se s pomočjo prostovoljcev vsakodnevno sprehajajo pred domom, pogovor s svojci so jim omogočili prek spletne video povezave, so še zapisali v Domu starejših občanov Metlika.

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

joe brasco
23. 04. 2020 21.37
Lahko noč vsem. Jutri moram na njivo. Če nimate kam/kaman. LP iz Primorske
FAUSTOS1
22. 04. 2020 18.19
11.3.2020 JE BIL PREDSEDNIK SDS JJ NA OBISKU V DOMU STAREJŠIH-potem sledi twit o ljudeh iz host,ki jih je potrebno odstraniti in glej smrtnost v domovih naglo naraste in vlada ne reagira mesec dni nič,sedaj pa kdo je kriv-po strahovladi sami starejši,ker so premalo odporni-nauk bojte se twitov jj.
FAUSTOS1
22. 04. 2020 18.09
to KAR JE TA STRAHOVLADA NAREDILA Z DOMOVI STAREJŠIH JE milo rečeno,pustila jih je da se okužijo in jim ni nudila zdravniške oskrbe-zadnje dni poskušajo nekaj ko je požar že vse zajel in ni mogoče nič več rešiti samo sreča koliko je kdo odporen,da preživi okužbo.
Uros Bezjak
21. 04. 2020 17.12
+7
Glavno da zapiramo občine. Pa mogoče bi Ljubljano razparcelirali še na krajevne skupnosti, ker je vir bolezni in zla. Ima pa cela Ljubljana manj okuženih kot dom starejših občanov Žgunclje.
Oliguma
21. 04. 2020 17.01
+3
Toliko okuženih je lahko samo, če so jih sami okužili.
MasteRbee
21. 04. 2020 17.08
-1
Ne virus je v zaprtih prostorih nemogoče zajeziti. Levičarske karantene za starejše, so padle na izpitu tudi v praksi.
akmt
21. 04. 2020 18.07
+4
Problem je zracenje v dso. Zracenje imajo cez polapismene sajuga. In jim je 5minut na kip vec kot dovolj v jedilnici za 30 ljudi. Po sobah se pa ne zraci, ker se penzici bojijo prepiha in prehlada. In soba je njihov dom, zato se to spostuje. Vonj po blatu in urinu se zato prezraci samo skozi vrata sobe v jedilnico. Tako, zdaj pa veste direkt iz prve roke
Necenzura
21. 04. 2020 16.13
+15
Pismo Pahorju - prečka men Želimo vam sporočiti, da vašega nastopanja, obkroženega s številnimi fotografi in mediji, ne podpiramo iz več razlogov: 1. Starejši, ki jih v zavodu nagnetejo na balkone ob vašem obisku, so v dodatni nevarnosti zaradi nezmožnosti zagotavljanja socialne varne razdalje, ki je v tem času najmanj 1,5 do 2 metra med osebami. Pri starejših pa bi bilo bolje, da bi bila še večja. 2. Nastopi, ki jih imate na dvoriščih, zagotovo ne pripomorejo k izboljšanju zdravstvenega (niti psihičnega) stanja starejših, ki so, kar zadeva odstotek smrtnosti, najbolj ogrožena skupina v tem trenutku. Ob tem naj vas spomnimo, da smo vam 18. 8. 2019 v vednost poslali še vedno aktualno pismo, kjer smo zapisali naše vsebinske zahteve za izboljšanje stanja v domovih starejših in ste se najbrž pozabili odzvati. 3. Ljudje v domovih potrebujejo konkretna izboljšanja stanja; pomanjkanje osebja in zaščitne opreme je veliko. Ker je politika odločila, da naj ti ljudje umirajo v domovih, saj jih domnevno žal - kot vseh drugih državljanov - ne sprejemajo v bolnišnice (temveč jih razporejajo po neke vrste kohortnem sistemu), torej nimajo enakih možnosti preživetja v primerjavi z drugimi državljani v enaki situaciji, ki ne živijo v domovih starejših. 4. Se morda zavedate, da lahko v času, ko vi na dvorišču prepevate, v sobah umirajo ljudje, eden, dva, več … kdo ve, saj številk, koliko starejših je umrlo v domovih, ni moč nikjer dobiti. Danes so v času vašega obiska v Kamniku peljali umrlega v mrtvašnico. Torej gre tudi za nespoštljiv odnos vseh, ki ne morejo na balkone in ležijo nepomični in osamljeni po sobah. 5. Ocenjujemo, da so vaši nastopi v trenutni izjemno težki situaciji neprimerni, neetični in žalijo dostojanstvo starejših, najbrž tudi določenih zaposlenih in državljanov nasploh. Mnogi se ne strinjajo s takšnim načinom vašega delovanja. Oglejte si samo številne neugodne odmeve in komentarje na družbenih omrežjih. 6. Vaše poteze govorijo tudi o nepoznavanju ali napačnemrazumevanju stanja v domovih starejših in o odnosu do ljudi, ki so, nekateri že skoraj mesec in pol, zaprti med stene svoje sobe in ves ta čas niso imeli stika z nobenim od svojih bližnjih. Ne verjamemo, da jim vaš nastop lahko kakorkoli izboljša to stanje, niti psihično, nitizdravstveno ali socialno. Pričakujemo in zahtevamo, da v imenu dostojanstva starejših prenehate s temi nastopi in vas pozivamo h konkretnim, koristnim akcijam in humanim vsebinskim potezam, od katerih bodo starejši v domovih imeli vsaj malo več koristi. Kot predsednik države imate vzvode in sredstva, ki jih niti sorodniki stanovalcev v domovih niti posamezniki ali civilna družba nimamo, četudi na nepravilnosti in kritične situacije opozarjamo že skoraj tri leta. In seveda intenzivno tudi v času te korona epidemije.
big brother
21. 04. 2020 16.06
+20
Znači če ubiješ človek dobiš 30 let in takoj pripor. Če pa umrejo zaradi tvoje malomarnosti kot po tekočem traku, pa si lepo vni v miru. a? Kdo je tu nor?
Fery Zaka
21. 04. 2020 16.50
+16
Če si direktor, dobiš še dodatek za delo v nevarnih pogojih. Za snažilke pa tega ni.
big brother
21. 04. 2020 16.05
+11
Še vedno nikjer ne zasledim da je zdravnik, ki je to prinesel v priporu
big brother
21. 04. 2020 16.06
+10
akmt
21. 04. 2020 16.26
+13
Nic mu ne bo. Razen ce se svojci ne odlocijo za tozbo. Upam, da se odlocijo. Ampak vem, da se ne bodo. Svojci ponavadi grozijo nam, medicinskim sestram, zdravnikom pa ne. Poleg tega:ce ima vodstvo dso kaj pameti in zd metlika, so ga ze odpustili. Ce ga pa niso, bo tozba neuspesna. Ker ga bodo branili na celi crti. Pozanimajte se, kaksna je situacija, ce je se zaposlen. Tista uciteljica v 1.triadi-zanjo velja enako. Ali jo bo OS zascitila ali pa jo bodo dali na cesto. Na FB mi je takrat pisala kolegica, ki jo je takrat vzela v ambulanto, povedala mi je vsa obupana, da je zenska sla v sluzbo v solo.... Zame je to ogrozanje javnega zdravja. Posledice so vidne celi Sloveniji. Zapor za 5 let najmanj, ce je kaj pravice! Dohtar ima pa na vesti tudi mrtve
bandit1
21. 04. 2020 15.44
+16
DSO so v privat lasti zato taka oskrba, samo položnice in cene dvigovat znajo. Lepo vam je pred leti rekla Stanka Žnidaršič Kranjc, investicije ki nosijo zlata jajca. Prej je državo lupila sedaj pa je carica in so - ali lastnica večine DSO. Upam da enkrat konča v " svojem DSO" pa da vidi odnos do nje, ma saj se ne bo zavedala.
janezpodre
21. 04. 2020 15.43
+10
11.3., ko so bili 4 okuženi, je bil na obisku v Šmarju Ivan Janez Janša.
janezpodre
21. 04. 2020 16.13
+10
vprašanje je, kako bi reagirala Nora TV, če bi bil na njegovem mestu Marjan Šarec - verjetno bi ga poglasili za množičnega morilca
asad dsadsa
21. 04. 2020 15.39
+8
Okuženih 174, ozdravel ni se nihče ?
pika62
21. 04. 2020 15.55
+8
Bilo jih je 192 umrlo jih je 25 je to 167 naj že enkrat povejo kolko jih je v resnici stanovalcev
Nani81
21. 04. 2020 15.28
+15
Ne govorite neumnosti! Če varovanec doma upokojencev ne potrebuje bolnišnično zdravljenje, nima kaj iskati v bolnišnici. Če pa že mora iti, zakaj ne gredo v covid centre, MB, LJ.... Zakaj že itak zapostavljene bolnišnice obremenjujejo z varovanci doma??? "Rezerve imamo", se sliši na novinarskih konferencah. Koliko je meni znano, na primer, na Ptuju je okuženih minimalno (2, po podatkih NIJZ). Torej v relativno čisto okolje bi namestili 40 okuženih.... Kje je tukaj logika? Ali sem jaz nora?
rekapaka
21. 04. 2020 15.27
+18
g. Gantar, ne kažite s prstom na krivce za tragedijo v domovih za ostarele, le pred ogledalo stopite in imeli ga boste.
kaktusar1
21. 04. 2020 15.27
+14
naj se grejo jansha, počivavšk, tonin in princesa desusa dol mal slikat, da bodo lahko v arhivih za zgodovino....kako smo pomagali spizu.....
pika62
21. 04. 2020 16.14
+10
kojnusar
21. 04. 2020 15.16
+4
ptuj = velenje. sd. za migrante ne bi bilo tezav, za slovence pac. ptuj ptfuj.
Karantanija
21. 04. 2020 15.14
+10
To je zato, ker se starejših ustrezno ne zdravi v bolnišnicah. Ni prostora, ni raspiratorjev, ni dovolj vsega za vse. Tako kaže.
Sunshine73
21. 04. 2020 15.06
-1
Enako je po vseh ostalih domovih za ostarele po RS omenjate, pa samo ta dva !!
Rožice cvetijo
21. 04. 2020 15.10
+8
Sunshine...Po vseh pa ne. Tam, kjer jih za varovavce skrbi in so do njih zaščitni, ni nihče okužen!!!!
Karantanija
21. 04. 2020 15.15
+26
Sto domov za starejše v Sloveniji je brez korone. Naj tako tudi ostane! Naj reče kdo, kar hoče, vse je odvisno od dobrega ali slabega vodstva doma!
kaktusar1
21. 04. 2020 15.28
+7
in pa od države, ker ko so jih prosili za zaščitna sredstva jih niso dobili....
marston
21. 04. 2020 15.54
+4
Če ne bi zdravnik se vrnil s smuča ja in bolan hodil po dsojih, ne bi bilo korona krize v slo.
akmt
21. 04. 2020 16.28
+2
Maister1
21. 04. 2020 15.03
+6
Kaj PREKMURJE-Murska Sobota je ze republika-da morajo iz Ljutomera v Ptuj in ne Mursko-VERJEMITE-SBM -tam so zelo pokvarjeni
picaso2
21. 04. 2020 15.01
+2
Malo ste zamešali slike bolnišnic...MS
Sunshine73
21. 04. 2020 17.27
Nani81
21. 04. 2020 15.00
+20
Na sliki je SB Murska Sobota, spodaj pa piše Bolnišnica Ptuj... Novinarji pa taki.... Zato gre vse narobe!
PIERREBRICE
21. 04. 2020 15.01
+4