Korona

Dva tedna v rdeči coni: 'Vedno smo ohranjali pozitivne misli'

Ljubljana, 24. 11. 2020 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tanja Volmut
Komentarji
8

Čeprav v domovih za starejše število pozitivnih še vedno narašča, pa vsaka okužba v tej ranljivi skupini ne pomeni nujno težkega poteka bolezni. Med starostniki, okuženimi z novim koronavirusom, so tudi takšni, ki sploh niso imeli simptomov ali pa so preboleli le blago obliko bolezni. O svoji izkušnji s covidom-19 sta spregovorila 83-letna Mara in 86-letni France iz Doma starejših občanov v Šiški. Bolezen sta hitro premagala – kot pravita, tudi zato, ker na življenje gledata pozitivno in se veliko gibata.

Zelo sem bila šokirana, ko sem izvedela, da sem pozitivna na novi koronavirus, pripoveduje 83-letna Mara. "Ampak vse to, kar misliš, da bo ... Po tem, ko so nas preselili v rdečo cono, smo videli, da to ni nič takšnega," doda.

Pozitiven test, pa rdeča cona v našem domu – vse skupaj se je slišalo strašljivo, pravi tudi dve leti starejši France Kresal. "Jaz sem se počutil v redu, nisem imel nobenih težav, in sem čakal, kaj pa bo, kdaj bo tisto ... No, in tisto ni prišlo," pove.

Tudi Mara značilnih simptomov bolezni ni imela. "Ko so me otroci klicali, kako sem, in vprašali, ali imam vročino, sem povedala, da je nimam," pove. Tudi dihala ni nič težje, ni ji bilo slabo, okusa in voha ni izgubila. "Nič, vam povem, nič od tega."

Čez nekaj dni so v rdečo cono pripeljali tudi Francetovo ženo, ki ima še druge pridružene bolezni. "Tudi ona je to lepo prenašala, ni bilo težav, in potem me ni bilo strah," nam je povedal France. 

Štirinajst dni v tako imenovani rdeči coni je hitro minilo, posebna zahvala gre srčnim sestram, pravita oba. "Niso bile sestre, ampak so bile prijateljice skrbne, pozorne, nikoli niso bile utrujene ali zdolgočasene," pripovedujeta.

Obiski niso bili dovoljeni, s svojimi najbližjimi pa sta se vsak dan pogovarjala po telefonu. "Imam tudi vnukinjo na Reki, je zlata vnukinja in me pokliče dopoldne, popoldne: 'Nana moja, kako si?'," se Mari zasvetijo oči. 

Zraven Franceta je ležal 90-letnik, tudi on je bil okužen z novim koronavirusom ... Vedno smo ohranjali pozitivne misli, pripoveduje France. "Tudi on se je dobro počutil in pogovarjali smo se o tem, kaj bomo še naredili in kaj bomo še preživeli," se spominja.

Ko je prebolela covid-19, je bila Marina največja želja iti ven, na vrt. Za kondicijo skrbi tudi France. "Aktiven je treba biti, ne smemo se smiliti sami sebi, ker nam ni nobene sile," se strinjata oba.

Bolezen se da premagati – dokaz smo mi. Ostanite pozitivni. To je sporočilo starejših iz doma v Šiški, ne le Sloveniji, temveč vsemu svetu. 

Oba se zdaj počutita dobro. Optimizem namreč življenje vedno žene naprej, še pravita France in Mara. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vezuv_
25. 11. 2020 08.27
še en dokaz, da vlada dela paniko in NORCA SE DELA IZ NAS
BeGood
25. 11. 2020 08.14
+1
Bravo. Poznam primer 90 - letne gospe, ki je prebolela covid, njen 68 -letni sin pa je žal za isto boleznijo umrl. Umrl doma, ker ni želel v bolnišnico, ko se mu je stanje začelo slabšati.
txoxnxy
24. 11. 2020 21.55
-2
Spet zavajat namesto da bi ljudi opozarjali da je lahko konec Vilko bolj tragičen.
Periot222
24. 11. 2020 20.55
+0
VSILJEVANJE VSAKODNEVNIH ZGODBIC KOLIKO VAM PLACUJEJO ZA TO?
hotchilipoper
24. 11. 2020 20.03
-2
Liter sadjevca na dan odžene corono stran.
Dagros
24. 11. 2020 19.59
+11
Jaz sem pa bil v bolnišnici pa sem pol mlajši od njiju. Čist odvisno od posameznika. Malo pade imunski sistem, pa se stvari obrnejo na slabše.... Tak da...
kaktusar1
24. 11. 2020 19.55
+5
sej 90 % jih preboli čist brez posebnosti..vse ki jih poznam da so bili okuženi, sta imela samo dva rahle simptome, večina pa nič in so povedali da če ne bi bili testirani sploh vedeli nebo...možno pa je tudi, da so testi dosti nezanesljivi...
ve?nost
25. 11. 2020 08.06
+1
Ja možno je da moramo imeti corono, ker potem dobiš denar od EU. Drugače pa ne.