Korona

'Domovi za starejše so se spremenili v neprodušno zaprte utrdbe'

Ljubljana, 16. 02. 2021 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar, Tadeja Voščun
Komentarji
80

Starejši ljudje si zaslužijo človeka vredno in vsebinsko karseda bogato življenje. Nedvomno so stiki s sorodniki, prijatelji in obiskovalci ena od njihovih najpomembnejših potreb, zato v združenju Srebrna nit odgovorne pozivajo, naj sprostijo ukrepe omejevanja obiskov v DSO.

V združenju za dostojno starost Srebrna nit opozarjajo na pomembnost stikov oskrbovancev DSO z družinskimi člani. "Domovi starejših so (z redkimi premori in izjemami) zaprti praktično leto dni, ponekod so sorodnike zelo redko spuščali k svojim bližnjim. Sicer pa so starejši bolj ali manj sami životarili za štirimi zidovi kot da so se domovi spremenili v nedostopne in neprodušno zaprte utrdbe," opozarjajo. 

Glede na dejstvo, da je večina stanovalcev domov že prejela dva odmerka cepiva proti covidu-19, številni pa so že bili izpostavljeni okužbi z virusom, menijo, da bi lahko sprostili ukrepe omejevanja obiskov – seveda ob upoštevanju vseh drugih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. 

Starejši ljudje si zaslužijo človeka vredno in vsebinsko karseda bogato življenje. Nedvomno so stiki s sorodniki, prijatelji in obiskovalci nasploh ena od njihovih najpomembnejših potreb. Srebrna nit

Neutemeljeno se jim namreč zdi, da časovno omejujejo obiske pri uporabnikih, ki so okužbo z virusom že preboleli in bivajo v svoji sobi, saj svojci, ki prihajajo na obisk in pri tem upoštevajo vse ukrepe za preprečevanje prenosa virusa, nikogar ne ogrožajo in tudi ne širijo okužbe. V Srebrni niti obenem poudarjajo, da je treba obiske pri osebah, ki potrebujejo pomoč, npr. pri osebah z demenco, slabovidnih, nepomičnih ali slabo pomičnih oziroma osebah, ki potrebujejo večji obseg pomoči, celo spodbujati. 

V zvezi z izhodi in obiskovalci domov za starejše so na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) pojasnili, da se zavedajo pomena ohranjanja socialnih stikov za počutje stanovalcev v domovih in "zato spodbujamo izhode in obiske, kot pomembna elementa v normalizaciji življenja v domovih, tudi v času covida".

Zato, kot poudarjajo, popolna zapora obiskov ni ustrezen ukrep. "Izvajalcem se svetuje spremljanje zdravstvenega stanja in epidemioloških razmer pri obiskovalcih ter načrtovano in spremljano izvajanje obiskov ob ustrezni uporabi osebne varovalne opreme."

Če se pri izvajalcu potrdi okužba s Covid-19 lahko direktor s sklepom omeji stike uporabnikov in izhode. Vendar tudi v teh primerih priporočamo, da so upoštevajo izjeme, še zlasti v primerih:

 

- ko osebje oceni, da lahko ima vključevanje svojcev pozitiven vpliv na zdravje oz. počutje uporabnika,

- ko je prisotnost svojcev pomembna zaradi učinkovite komunikacije pri uporabniku z okvaro sluha, vida, govora oz. pri osebah z demenco  ali drugimi težavami na področju duševnega zdravja ali razvoja,

-pričakovane bližnje smrti uporabnika,

- drugih izjem po presoji domskega zdravnika oz. odgovorne osebe na področju zdravstvene nege.

Pobudo združenja Srebrna nit podpira tudi direktorica Centra starejših Notranje Gorice DEOS Ana Petrič, tudi prejemnica priznanja jabolko navdiha, ki prav tako opozarja, da je vseeno treba upoštevati vse osnovne ukrepe, saj je virus še vedno prisoten. Kot pojasnjuje, so stiki z družinskimi člani za stanovalce v DSO zelo pomembni. "Zato tudi morajo biti. Naloga vodstva domov je , da poišče rešitve in prilagoditve," pravi.

Tudi minister za delo Janez Cigler Kralj je na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da spodbujajo čim večjo in kakovostnejšo normalizacijo življenja v DSO. Temu primerno v domovih prilagajajo tudi izhode in obiske – seveda ob spoštovanju ukrepov zdravstvenega ministrstva. Cigler Kralj je še povedal, da tako kot doslej velja navodilo oziroma priporočilo ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, da se vodstvo domov glede na lokalno epidemiološko sliko odloči o stopnji odprtosti oziroma zaprtosti posamezne organizacije. Tako lahko namreč samo presodi in oceni morebitna tveganja.

Starostniki želijo in potrebujejo stike z družinskimi člani.
Starostniki želijo in potrebujejo stike z družinskimi člani. FOTO: Shutterstock

A prav neustrezno sproščanje omejevanja obiskov po presoji vsakega doma oziroma njegovega direktorja ali direktorice posebej je po mnenju Srebrne niti skrb vzbujajoče. "Navodila oziroma priporočila ministrstva za zdravje so jasna in ne predvidevajo omejevanja tam, kjer to ni potrebno," opozarjajo. "Stanovalcem domov je treba takoj zagotoviti neomejene stike s sorodniki. Treba jim je omogočiti normalno gibanje v domu in njegovi okolici ter obiske, ne glede na pogostost in uro. Cone v domovih naj ne omejujejo potrebnih, pričakovanih in plačanih dejavnosti v domu," dodajajo.

V DEOS Notranje Gorice so tako npr. že ves čas kljub odredbi o zaprtju centra obiski omogočeni vsem tistim stanovalcem, ki so v paliativi ali v slabšem fizičnega oziroma psihičnem stanju. "S svojci se sproti dogovarjamo in jim nudimo vso zaščitno opremo. Sicer imajo tudi vsi ostali stanovalci obiske v kotičku za varne obiske. Tja pride kar precej oseb, velikokrat vsa družina. Precej obiskov se zvrsti tudi v večnamenskem prostoru, kjer imajo zasebnost, hkrati pa ne ogrožajo drugih stanovalcev, ki se družijo v recepciji in po enotah," pojasnjuje Petričeva. 

V njihovem centru so namreč takoj, ko so prejeli navodilo pristojnih, pričeli s postopnim sproščanjem. "Vendar previdno, saj nekaj stanovalcev še čaka na drugi odmerek cepiva in si okužbe med tem res ne želimo," pojasnjuje. Poleg tega imajo nekaj stanovalcev, ki cepiva ne bodo prejeli zaradi kontraindikacij. "Samo ena okužba ali le sum nanjo pa pomeni testiranje vseh zaposlenih in stanovalcev, zato zahtevamo dosledno upoštevanje osnovnih ukrepov." A Petričeva priznava, da kljub izredni fleksibilnosti še vedno beležijo kar precej kršitev in tako morajo obiskovalce opozarjati, naj maske med obiskom ne snamejo.

Stanovalcem domov je treba takoj zagotoviti neomejene stike s sorodniki."
Stanovalcem domov je treba takoj zagotoviti neomejene stike s sorodniki." FOTO: Shutterstock

Ne glede na vse pa se Petričeva zaveda, da stanovalci obiske morajo imeti, a ravnati je treba odgovorno. "Če je imel nekdo tvegan stik, nima kaj iskati v centru, pa naj bo to svojec ali pa zaposlen. Za vse velja enako," še dodaja.

In glede na veliko število stanovalcev, ki so že preboleli covid-19 in na število cepljenih stanovalcev je ministrstvo za zdravje dopolnilo Priporočila za preprečevanje in zajezitev okužb z novim koronavirusom v socialnozdravstvenih zavodvih. Dopolnitev tako veleva:

"Omejitve obiskov ali izhodov pri stanovalcih, ki so okužbo preboleli (znotraj obdobja 6 mesecev po preboleli okužbi s Covid-19) in pri stanovalcih, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma cepiva (za obdobje 3 mesecev), niso potrebne."

Toda ne glede na to, pri MDDSZ svetujejo, da se v trenutnih epidemioloških razmerah frekvenca izhodov zmanjša, ob izhodih in bivanju v domačem okolju pa se upošteva vse higienske ukrepe. Te je potrebno upoštevati tudi ob obiskih v domovih tistih, ki potrebujejo večji obseg pomoči. Vsekakor pa spodbujajo obiske omenjenih stanovalcev.

Obiski pri stanovalcih:

- ki so preboleli okužbo s Covid-19, se (v obdobju 6 mesecev od potrjene okužbe) obiskov ne omejuje,

- pri stanovalcih, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva se ( v obdobju 3 mesecev od cepljenja) obiskov ne omejuje,

- pri stanovalcih, ki trenutno bivajo v sivi ali rdeči coni se priporoča,  da se čas trajanja obiska omeji na 30 minut

Iz ministrstva so še zagotovili, da temo zagotavljanja in organiziranja obiskov redno uvrščajo na dnevne rede njihovih videokonferenc z izvajalci, "to temo pa bomo uvrstili tudi na planirana regijska srečanja z izvajalci institucionalnega varstva s ciljem, da zagotovimo primerljivo izvajanje obiskov pri vseh naših izvajalcih"

Koronavirus pasica november


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
16. 02. 2021 18.36
Očitno ne dovolj nepredušno, glede na to, da zaradi smrti v DSO-jih smo zaprli CELO DRŽAVO za skoraj eno leto.
1236
16. 02. 2021 16.58
+0
To je covid nateg stoletja. Jih bodo pa na britof
Naj bi
16. 02. 2021 16.00
+6
DSO-jevci oskrbovancii. Zahtevajte svoje kar se tiče obiskov. Saj niste kriminalci iz Doba, tam kjer spada en kup ljudi, ki pa niso zaprti.
benkipe25
16. 02. 2021 15.34
+2
V enem so obiski en dopoldne, en popoldne. Kdaj prides na vrsto???!
Generacija56
16. 02. 2021 15.23
+3
Povejte direktno, ne v prispodobi. Hiralnice!
Frasnel12
16. 02. 2021 15.10
+1
ZAZIDAJTE jih noter,da bodo otroci lahko normalno živeli!!!
Uporabnik2005296
16. 02. 2021 18.10
-3
Menim, da bi bilo potrebno "zazidati" kaksen odnos do ljudi,ki so vse zivljenje trdo delali...🐑🐑🐑🙏🙏🙏
Uporabnik1833045
16. 02. 2021 15.10
+5
Ne vem kaj nabijajo ampak jih vsak dan na Viču vidim pred Mercatorji, večkrat tudi v skupinah, družijo se pa tudi znotraj trgovin. Oni so ogroženi in se družijo, ostali nismo in moramo biti zaradi njih zaprti, čeprav že obstaja cepivo.
Uporabnik1833045
16. 02. 2021 15.18
+1
Razen, če jih kakšen DSO sam od sebe zapira ampak je to zgodba bolj za kriminaliste, če se dogaja. V nasprotnem naj ne zavajajo in lahko v trgovino grejo tudi enkrat ali dvakrat na teden kot vsi ostali, ne pa najmanj 3x na dan, kot to počno že ves čas korone.
pravicnez.
16. 02. 2021 15.09
-1
to je žal genocidni plan globalistične pokvarjene elite ...
šavrin
16. 02. 2021 15.09
+12
Situacija v domovih je bila že pred covidom slaba, slaba organizacija dela, premalo usposobljenega kadra,... iz lastnih izkušenj. Covid je samo razgalil dejansko stanje, katero se vleče že dolgo časa.
krucyfix
16. 02. 2021 15.27
+4
Vlada pa tudi ni naredila praktično nič da bi pomagala!
šavrin
16. 02. 2021 15.33
+7
ni kriva samo ta vlada ampak dosti vlad pred njimi, ki so to problematiko zapostavljale in na sploh problematiko s starostniki. Vsi bomo nekoč stari in bomo del tega problema.
Nick.Mason
16. 02. 2021 14.58
+7
prvo kar bi naredil jaz,bi starša pripeljal že prvi dan domov,ko so se ukrepi začeli,drugo pa če že ne bi mogel nič,bi jih za vsako malo iztožil ,karkoli se bi mu pripetilo,bognedaj da bi umrl za covidom,ga ni JJ -ta ,da ne bi dal obdukcijo naredit ,čudno da nobeden tega ne stori
krucyfix
16. 02. 2021 15.31
+2
Jaz sem še leta pred korono to tudi naredil. Sicer ni povsod slabo, ampak tisto kar je bilo na voljo je bilo strašno bogo. Poraš pa računat da nimajo vsi možnosti, težko je uredit stalno oskrbo za sprejemljiv denar (čeprav dom sploh ni poceni).
METKA102
16. 02. 2021 14.53
+2
Dokler bo le anonimno pritoževanje, ne bo drugače. Treba bo ukrepati. Kot so se izoblikovale civilne iniciative za marsikaj, bi bilo potrebno tudi tukaj. Kaj še čakate? Morda je še kje kakšen gospod Krivic, ki se je zavzel za izbrisane, da bi se zavzel za stare?
jaz77
16. 02. 2021 14.52
-5
Taksne clanke bi mohl ukinat. Da bi pa negdo vasega svojca ukuzil bi pa se na glavo postavljal.
krucyfix
16. 02. 2021 15.34
+5
Zapri se v klet za tri mesece! Domovi so skoraj 60% prekuženi, 40% precepljeni, za preostalih par procentov pa je treba hitro nekako drugače poskrbet, da ne bodo več vsi v zaporu!
Uporabnik2005296
16. 02. 2021 17.56
+1
Ali res??? Da ne bi se kaj na racun "poznavanja" slovnice...🐑🐑🐑
Quercus
16. 02. 2021 14.52
+3
In vse to zaradi nekega virusa, ki povzroči manj kot 0.01% smrti? Ampak s takšno vlado, ki teži k strahovladi, česa drugega ni za pričakovati. Po celem svetu je za posledicami covida 19 umrlo manj kot 5 milijonov ljudi, kar praktično sploh ni vredno omembe. Če ne bi bilo nobenih ukrepov, oz. bi bil edini ukrep obvezne maske ter razkuževanje rok, bi jih morda umrlo max. 10 milijonov, kar spet ni vredno omembe, glede na to koliko milijard ljudi nosi ta planet. Ampak strah človeški ne pozna meja: ljudje si želijo 100% varnosti, in so se za to varnost (ki je seveda nedosegljiva) pripravljeni obleči tudi v skafandre ter se zapreti v podzemne bunkerje, samo, da so živi.
hotchilipoper
16. 02. 2021 14.50
+11
Tako se rešuje pokojninski sklad
tantadruj1
16. 02. 2021 14.54
+7
ja potem ko narobe preračunaš življenjsko dobo, narobe investiraš in še pokradeš to blagajno. potem tako rešuješ ja. bedno res. sicer pa da ustaviš cel svet da ne umre noben od 80+, uničiš pa vsa ostala življenja pa tudi ni normalno.
vonbongo
16. 02. 2021 14.48
+3
Zmenite se z Janezom , on ima skarje in platno , ter obilico mleka in meda.
brillen
16. 02. 2021 14.48
-1
Aja zdaj so glasni da je treba odpret, prej so se drli da je treba zapret. Razumi kdor more.
krucyfix
16. 02. 2021 15.38
+3
Tisti ki imamo koga notri smo na to opozarjali že prej. Zdaj ko so pa pretežno prekuženi ali precepljeni je pa še posebej neumno.
drejc79 1
16. 02. 2021 14.47
+5
Nekaj pa je tej vladi res 'uspelo' bolje kot katerikoli drugi: naredila je prostor v DSOjih. Danes nas Hrvatje ne spustijo tja, ker smo kao nevarna država, poleti smo pa brez težav virus uvažali s Hrvaške in njihovih nočnih klubov.
Doctore111
16. 02. 2021 15.24
-1
kaj nabijaš saj lahko greš če te bodo pustil ha ha. Veliko tvojih je po svetu
hotchilipoper
16. 02. 2021 14.44
+3
To je bil cilj te vlade
Doctore111
16. 02. 2021 15.25
-3
tantadruj1
16. 02. 2021 14.41
+4
no, to je dokaz da hočejo živeti pa bo kar bo itak ko si enkrat v domu je samo stvar časa. tako da zakaj ne bi živeli?
tantadruj1
16. 02. 2021 14.44
+1
kakšna je pa razlika ali v domu upreš od covida, srčnega zastoja, kapi, raka,počene žile.. itd... kakšna?
tantadruj1
16. 02. 2021 14.54
-1
krucyfix
16. 02. 2021 14.56
+2
Veliki večini ljudi je covid nevaren podobno kot gripa. Zaradi gripe je pogosto manjkalo 2/3 učencev v šolah, pa zato niso zaprli države... Žalost je, da je celotna družba talec statistik smrti s covid. Varovanci DSO so tam "prispevali" okrog 60%. Najbolj bizarno pa je, da kljub tako dolgim in ostrim ukrepom v resnici varovancev DSO sploh niso nič kaj dobro obvarovali pred okužbo, prekuženost ocenjujejo na 60%.
ChickenLittle
16. 02. 2021 14.41
+19
Plačujejo ogromne denarje, tretirajo pa jih kot zapornike. Naša babica ne sme iz sobe 12m2. Že mesece je tako. Kot da so v celicah. Katastrofa
Doctore111
16. 02. 2021 15.25
-4
vzemi jo domov, to pa ne, ker ne boš mogel po cestah kolesarit
Uporabnik2005296
16. 02. 2021 17.59
In od kod imate tovrstne "informacije"?🐑🐑🐑