Korona

Dvojčka prišla na svet, medtem ko je bila mama zaradi covida-19 v umetni komi

Birmingham, 18. 11. 2020 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
7

V bolnišnici v Birminghamu sta se rodila dvojčka, medtem ko je njuna mama zaradi covida-19 pristala v umetni komi in na ventilatorju. Kljub temu da sta se rodila predčasno, deček in deklica lepo napredujeta in nimata posledic. Po več tednih je okrevala tudi njuna mati, tako da so zdaj vsi trije že doma.

Konec marca je revmatologinja Perpetual Uke iz Birminghama, takrat v 24. tednu nosečnosti, zbolela za simptomi covida-19. Po nasvetu zdravnikov se je najprej samoizolirala na domu, a se ji je počutje iz dneva v dan slabšalo, zato so jo po nekaj dneh sprejeli v bolnišnico. Takrat je pomislila, da njena otroka ne bosta preživela. Kmalu po sprejemu v bolnišnico je pristala na intenzivnem oddelku, nato pa še v umetni komi in na ventilatorju.

Ker je bila v šestem mesecu nosečnosti, je njeno stanje in stanje dvojčkov ves čas spremljala ekipa zdravnikov, ki so menili, da bi bilo tako za mamo kot za otroka preveč tvegano čakati s porodom. V 26. tednu nosečnosti so tako opravili carski rez in 10. aprila sta na svet prišla 770 gramov težka deklica Sochika Palmer in 850 gramov težek fantek Osinachi Pascal. Nedonošenčka so takoj prestavili v inkubator in zanju skrbeli na intenzivni negi za novorojenčke, oče Mathew Uke pa ju je redno obiskoval skupaj z bratcem in sestrico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem je mama še naslednjih 16 dni preživela na intenzivnem oddelku, iz umetne kome se je namreč zbudila šele 26. aprila in ker ni več imela trebuha, se je prestrašila, da je otroka izgubila. "Ko sem se zbudila, sem bila zelo zmedena, saj nisem bila več noseča. Na začetku je bilo zelo hudo, saj sem imela zaradi pomirjeval grozljivo žive sanje. Sprva sem mislila, da sem izgubila svoja dvojčka, moža in druga dva otroka," je dejala za britanski Express & Star.

Ko se ji je stanje izboljšalo in je zapustila intenzivni oddelek, je lahko končno spoznala svoja novorojenčka. "Prvo srečanje z dvojčkoma je bilo zelo čustveno. Bila sem srečna, da sta živa, hkrati pa seveda tudi zaskrbljena, ker sta bila rojena veliko prezgodaj, kar prinaša svoja tveganja. Nikoli si nisem želela, da bi šla po tej težki poti na začetku svojega življenja. Svoje mame nista videla kar dva tedna, kar me je seveda zelo razžalostilo, vendar je najpomembnejše, da so se stvari dobro odvile," je dejala mamica zdaj sedemmesečnih dvojčkov. Zaveda se, da je izjemno, da sta preživela. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

K sreči se je zgodba za vse dobro iztekla. Perpetual se je domov lahko vrnila šele po enem mesecu v bolnišnici, dvojčka Palmer in Pascal pa sta v bolnišničnih inkubatorjih preživela 116 dni. "Neumorno sta se borila za svoji življenji," je dejala ponosna mamica štirih. 

Vsi trije se danes dobro počutijo in so brez hujših posledic. "Včasih ju gledam in se zjočem. Nisem vedela, ali bosta preživela. Res je neverjetno, kaj lahko profesionalna zdravstvena znanost danes naredi," je za Sky News dejala mama, ki je hvaležna za to, da so vsi zdravi in skupaj doma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
19. 11. 2020 11.09
+2
To je pa najlepša novica ne samo tega dneva pač pa kar celega meseca in tej družini laho samo zaželimo zdravje , ker če je zdravje je tudi vse ostalo pravijo stari ljudje in prav imajo , Hvala 24 ur za ta prispevek in lep dan še naprej
Stanchy55
18. 11. 2020 20.51
-5
In koga to briga v Sloveniji?
Slobodan Cvijetinovic
18. 11. 2020 20.30
-3
Polt je važna,polt
Ban Jela?i?
18. 11. 2020 20.03
-2
Belec pa ima raje psa...kakšna družina
Geres
18. 11. 2020 20.25
+2
Odgovorna oseba ima toliko otrok, kot jih lahko preživi. Z višjo izobrazbo pa rodnost pada, saj se zvišujejo tudi pričakovanja posameznika, kaj mora otroku nuditi. Če je za nekoga z osnovno šolo dovolj, da da kruh na mizo, bo oseba z višjo izobrazbo pomislila ali bo lahko otroku omogočila udejstvovanje v dodatnih aktivnostih, po možnosti svojo sobo itd.
Ban Jela?i?
18. 11. 2020 20.32
-1
@Geres strinjam se, vendar belci bi si morali prizadevati za čim večjo rodnost, sicer bo bela rasa izginila s tega sveta. Zdaj pa je do posameznika koliko otrok lahko preživi. Super bi bilo, če bi vsak imel najmanj 2.
niktalop
18. 11. 2020 20.53
+1
Ne bo izginila, ker sta bela in rumena rasa garant za nove izume na vseh področjih tehnike, medicine, farmacije......